Żaden pasztet, żadne krokiety. Z warzyw z rosołu przygotuj ten smakołyk, zniknie jeszcze szybciej, niż go zrobisz
Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Nim jednak zrobicie z nich pasztet lub jarzynową, zerknijcie na znacznie prostszy przepis, z którym nie zmarnujecie tego składnika. Też będzie smacznie, a nieco taniej.
Warzywa z rosołu są idealne na śniadanie
Z jarzyn odłowionych z rosołu można z łatwością zrobić pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i połączyć z dodatkami. Proponuję zaledwie kilka, ale warto testować własne kombinacje.
Składniki:
- warzywa z rosołu
- pęczek szczypiorku
- 50-60 g majonezu, np. taki bez jajek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, np. wędzonej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Pastę warzywną przygotujecie bardzo sprawnie. Szczegółowa instrukcja, wraz ze wskazówkami, dostępna jest w dalszej części artykułu. Koniecznie sprawdźcie, by nie zmarnować pieniędzy.
Ten sernik z wiaderka to hit w moim domu. Nie musze nawet włączać piekarnikaJak zrobić pastę z warzyw z rosołu? Ekspresowy patent na śniadanie
Zaczynam od dokładnego odsączenia warzyw z bulionu. Mniejsze kawałki przeciskam przez gazę, by aromatyczny płyn jednak wykorzystać na zupę. Składniki starannie siekam.
Można też użyć maszynki do mięsa lub blendera do ich rozdrobnienia. Masę łączę z posiekanym szczypiorkiem, majonezem i papryką. Doprawiam solą oraz pieprzem.
Wskazówka: zamiast szczypiorku możecie wykorzystać inną świeżą zieleninę np. natkę pietruszki czy tymianek.
Jak podać pastę z warzyw z rosołu?
Jarzynowy przysmak najlepiej sprawdza się w towarzystwie razowego pieczywa. Można też smarować nim placki tortilli i zawijać z sałatką z pomidorem, ogórkiem oraz innymi świeżymi warzywami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pasty do kanapek. Oprócz warzyw z rosołu możecie do ich zrobienia wykorzystać np. białą fasolę — jak w tym roślinnym smalcu — albo jajka i suszone pomidory.