Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad
Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą.
Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak.
Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.
Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.
Delikatne żeberka duszone w sosie własnym z cebulą
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
papryka słodka mielona
2 duże cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
150 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Jak zrobić soczyste żeberka duszone w aromatycznym sosie z cebulą?
Żeberka opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz je papryką słodką, solą, pieprzem i odstaw na 15-20 minut. Potem obsmaż mięso z każdej strony i przełóż do rondla. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej gorącą wodę, żeby zakryła mięso, przykryj i zagotuj.
Cebulę obierz, posiekaj, obsmaż na oleju. Dodaj ją do mięsa i duś całość pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy mięso będzie idealnie miękkie, śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do żeberek. Wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.
Nie tylko żeberka duszone smakują wyśmienicie- tu poznasz przepis na żeberka pieczone w miodzie z musztardą. Żeberka rozpływają się w ustach. Na żeberkach wieprzowych ugotujesz również rewelacyjne i pożywne zupy, np. barszcz czerwony. Będzie idealny na jesienny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
Źródło: doradcasmaku