Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą.
Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak.
Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.
Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.
Delikatne żeberka duszone w sosie własnym z cebulą
Składniki:1 kg żeberek wieprzowych
papryka słodka mielona
2 duże cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
150 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Jak zrobić soczyste żeberka duszone w aromatycznym sosie z cebulą?
Żeberka opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz je papryką słodką, solą, pieprzem i odstaw na 15-20 minut. Potem obsmaż mięso z każdej strony i przełóż do rondla. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej gorącą wodę, żeby zakryła mięso, przykryj i zagotuj.
Cebulę obierz, posiekaj, obsmaż na oleju. Dodaj ją do mięsa i duś całość pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy mięso będzie idealnie miękkie, śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do żeberek. Wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.
Nie tylko żeberka duszone smakują wyśmienicie- tu poznasz przepis na żeberka pieczone w miodzie z musztardą. Żeberka rozpływają się w ustach. Na żeberkach wieprzowych ugotujesz również rewelacyjne i pożywne zupy, np. barszcz czerwony . Będzie idealny na jesienny obiad.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
Źródło: doradcasmaku