Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zimowy jabłecznik z bakaliami

Zimowy jabłecznik z bakaliami

Jabłecznik z bakaliami
Canva / Sohadiszno

Jabłecznik jest doskonałym ciastem owocowym, które potrafi umilić niejedno spotkanie. Delikatny kruchy placek wypełniony jabłkami warto przyrządzić z dodatkiem siekanych migdałów i rodzynek, a nabierze nieco zimowego charakteru i delikatnej słodyczy. Skusicie się?

Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować wyborną szarlotkę bez pieczenia i zdradzaliśmy, jak jabłecznik przyrządza siostra Anastazja. W nowej odsłonie tego smacznego wypieku do kwaśnych jabłek dodamy rodzynek i migdałów. Dzięki nim nadzienie będzie nieco słodsze i będzie miało bogatszą teksturę. Spróbujcie go koniecznie.

Przepis na smaczny jabłecznik z bakaliami

Składniki na ciasto:

  • 1 jajo

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 160 g masła

Składniki na masę jabłkową:

  • 3 duże kwaśne jabłka np. antonówki

  • pół szklanki migdałów w słupkach

  • pół szklanki rodzynek sułtańskich

  • 2 łyżki cukru pudru

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodajemy mąkę i jajo. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy ja folią spożywczą. Masę schładzamy w lodówce przez minimum godzinę (można dłużej).

Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w plasterki i łączymy z bakaliami oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części i pierwszą z nich rozwałkowujemy. Wykładamy nim zabezpieczoną papierem do pieczenia średnią tortownicę, tak aby brzegi były podwinięte do góry o około 4 centymetry.

Na cieście układamy jabłka z bakaliami. Druga część chłodnej kuli również rozwałkowujemy i umieszczamy na nadzieniu. Brzegi ciasta delikatnie dociskamy do boków, a następnie tortownicę umieszczamy w piekarniku.

Pieczemy przez 45 - 50 minut lub nieco dłużej. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a masa zacznie odchodzić od boków formy. Wypiek studzimy na kratce. Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Migdały i rodzynki na misce
Migdały i rodzynki podkreślą wyborny smak jabłek

źródło: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: 365 obiadów na polskim stole. Na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram