Smakosze.pl
Jabłecznik z bakaliami

Canva / Sohadiszno

Zimowy jabłecznik z bakaliami

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jabłecznik jest doskonałym ciastem owocowym, które potrafi umilić niejedno spotkanie. Delikatny kruchy placek wypełniony jabłkami warto przyrządzić z dodatkiem siekanych migdałów i rodzynek, a nabierze nieco zimowego charakteru i delikatnej słodyczy. Skusicie się?

Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować wyborną szarlotkę bez pieczenia i zdradzaliśmy, jak jabłecznik przyrządza siostra Anastazja. W nowej odsłonie tego smacznego wypieku do kwaśnych jabłek dodamy rodzynek i migdałów. Dzięki nim nadzienie będzie nieco słodsze i będzie miało bogatszą teksturę. Spróbujcie go koniecznie.

Kawa z kurkumą

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczny jabłecznik z bakaliami

Składniki na ciasto:

  • 1 jajo

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 160 g masła

Składniki na masę jabłkową:

  • 3 duże kwaśne jabłka np. antonówki

  • pół szklanki migdałów w słupkach

  • pół szklanki rodzynek sułtańskich

  • 2 łyżki cukru pudru

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodajemy mąkę i jajo. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy ja folią spożywczą. Masę schładzamy w lodówce przez minimum godzinę (można dłużej).

Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w plasterki i łączymy z bakaliami oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części i pierwszą z nich rozwałkowujemy. Wykładamy nim zabezpieczoną papierem do pieczenia średnią tortownicę, tak aby brzegi były podwinięte do góry o około 4 centymetry.

Na cieście układamy jabłka z bakaliami. Druga część chłodnej kuli również rozwałkowujemy i umieszczamy na nadzieniu. Brzegi ciasta delikatnie dociskamy do boków, a następnie tortownicę umieszczamy w piekarniku.

Pieczemy przez 45 - 50 minut lub nieco dłużej. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a masa zacznie odchodzić od boków formy. Wypiek studzimy na kratce. Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Migdały i rodzynki na misce

Migdały i rodzynki podkreślą wyborny smak jabłek

źródło: canva/Mallivan

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: 365 obiadów na polskim stole. Na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >