Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Marysia od lat dodaje do ogórków kiszonych 1 wyrazisty składnik. Nigdy takich nie jadłeś

Babcia Marysia od lat dodaje do ogórków kiszonych 1 wyrazisty składnik. Nigdy takich nie jadłeś

Ogórki kiszone z chili
Pixabay/Kasjan Farbisz

Próbowaliście kiedyś zrobić ogórki kiszone z chili? Wyrazisty i przyjemnie chrupiący wariant klasycznego specjału jest wyśmienity. Zaproponowany przez babcię Marysię prosty przepis pomoże wam bez trudu przygotować je w domu. Spróbujecie koniecznie — ostre ogórki są o niebo lepsze od klasycznych kiszeniaków.

Wielu smakoszy z chęcią sięgnie po dobre ogórki kiszone. Przygotowując je z dodatkiem pełnej charakteru papryczki, uzyskacie znakomite efekty. Przetwory zachwycą zwłaszcza amatorów nieco ostrzejszych dań. Skusicie się?

Przepis na doskonałe ogórki kiszone z chili

Do przygotowania przetworów potrzebować będziecie 6 słoików o pojemności około litra.

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych

  • 1 korzeń chrzanu

  • 2 główki czosnku

  • 3-4 papryczki chili

  • 6 gałązek kopru z baldachami

  • 6 niewielkich liści chrzanu

  • 6 liści laurowych

  • 12 ziaren ziela angielskiego

  • 18 ziaren czarnego pieprzu

  • 3 litry wody

  • 3 łyżki soli kamiennej

Jak zrobić ogórki kiszone z chili? Prosty patent babci Marysi zachwyci każdego

Do każdego z wyparzonych słoików wkładamy kawałek obranego chrzanu i liść chrzanu. Umieszczamy w nich umyte ogórki, po czym wrzucamy jeszcze po 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, liść laurowy i gałązkę kopru.

Dodajemy też po 2-3 obrane ząbki czosnku oraz kilka kawałków umytej i pozbawionej pestek papryczki chili. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy ja wraz z solą. Gdy przyprawa się rozpuści, zdejmujemy zalewę z ognia i przelewamy ja do słoików.

Naczynia zakręcamy i obracamy je do góry dnem. Gdy ostygną, przenosimy w chłodne miejsce np. do spiżarki. Po kilku tygodniach ogórki kiszone z chili będą gotowe do spożycia.

Inne pomysły na wykorzystanie ogórków gruntowych znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak wykonać z nich pyszne tzatziki. Ten natomiast zawiera przepis na pyszne ogórki po cygańsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: