Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj to do zwykłej surówki z kapusty. W chwilę zrobisz najlepszy dodatek do obiadu

Dodaj to do zwykłej surówki z kapusty. W chwilę zrobisz najlepszy dodatek do obiadu

Surówka z kapusty
YT/Mangiare u Ewki

Prosta surówka z kapusty pasuje do niejednego obiadu. W moim przepisie nie może zabraknąć jednego mało oczywistego składnika. Dzięki niemu dodatek jest bardzo sycący. Musicie spróbować.

Surówka z kapusty będzie lepsza niż wcześniej

Do surówek z kapusty można dodać wiele równych składników. Świetnie pasują np. marchewka czy jabłko. Niektórzy wrzucają też kukurydzę, pora czy selera. Można jednak pójść o krok dalej.

W moim domu do surówki trafia jeszcze jeden nieoczywisty, choć popularny w kuchni, składnik i zmienia ją nie do poznania. O co wzbogacam rarytas? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Kapusta na surówkę.jpg
YT/Mangiare u Ewki
Ostatnio dodałam to do mielonych zamiast bułki. Wyszły obłędnie soczyste, każdemu polecam ten patent

Przepis na surówkę z kapusty z niespodzianką

Do mojej surówki z kapustą zawsze trafiają ugotowane na twardo jajka. W ten sposób sprawiam, że dodatek jest pełen białka i smakuje jeszcze lepiej. Warto się skusić.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • biała część niewielkiego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Oprócz wymienionych potrzebny będzie garnek, w którym ugotujemy jajka oraz miska, w której podamy surówkę. Co dokładnie należy zrobić, wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Jak zrobić wyborną surówkę z kapusty? Dodajcie jajka

Wrzucenie ugotowanych na twardo jajek do surówki nie jest oczywistym postępowaniem. Ten ruch niesie ze sobą jednak same korzyści. W jajkach bowiem znajdziemy wiele cennych składników odżywczych.

To od ich przyrządzenia rozpoczynam wykonanie surówki. Wyjęty z lodówki i umyty nabiał wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez 8 minut. Studzę, obieram ze skorupki i kroję w kostkę.

W międzyczasie szatkuję kapustę, umieszczam ją na sicie i również zalewam wodą. Pora kroję w półtalarki i płuczę na sicie. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o większych oczach.

Dodaję do odcedzonej kapusty wraz z jajkami i porem. Przeciśnięty przez praskę czosnek łączę z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiam mieszankę odrobiną soli i pieprzu. Sosem polewam surówkę.

Jak podawać surówkę z kapusty z jajkiem?

Rarytas świetnie pasuje do wegetariańskich kotletów np. takich z marchewki. Z powodzeniem też sprawdzi się jako przekąska zaserwowana ze świeżym chlebem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy przysmak z porem od Tomasza Strzelczyka. Być może skusi was też prosta kompozycja z czerwonej kapusty.

Surówka z kapusty z jajkiem.jpg
YT/Mangiare u Ewki