Dodaj to do zwykłej surówki z kapusty. W chwilę zrobisz najlepszy dodatek do obiadu
Prosta surówka z kapusty pasuje do niejednego obiadu. W moim przepisie nie może zabraknąć jednego mało oczywistego składnika. Dzięki niemu dodatek jest bardzo sycący. Musicie spróbować.
Surówka z kapusty będzie lepsza niż wcześniej
Do surówek z kapusty można dodać wiele równych składników. Świetnie pasują np. marchewka czy jabłko. Niektórzy wrzucają też kukurydzę, pora czy selera. Można jednak pójść o krok dalej.
W moim domu do surówki trafia jeszcze jeden nieoczywisty, choć popularny w kuchni, składnik i zmienia ją nie do poznania. O co wzbogacam rarytas? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Ostatnio dodałam to do mielonych zamiast bułki. Wyszły obłędnie soczyste, każdemu polecam ten patentPrzepis na surówkę z kapusty z niespodzianką
Do mojej surówki z kapustą zawsze trafiają ugotowane na twardo jajka. W ten sposób sprawiam, że dodatek jest pełen białka i smakuje jeszcze lepiej. Warto się skusić.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- biała część niewielkiego pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 100 g majonezu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Oprócz wymienionych potrzebny będzie garnek, w którym ugotujemy jajka oraz miska, w której podamy surówkę. Co dokładnie należy zrobić, wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Jak zrobić wyborną surówkę z kapusty? Dodajcie jajka
Wrzucenie ugotowanych na twardo jajek do surówki nie jest oczywistym postępowaniem. Ten ruch niesie ze sobą jednak same korzyści. W jajkach bowiem znajdziemy wiele cennych składników odżywczych.
To od ich przyrządzenia rozpoczynam wykonanie surówki. Wyjęty z lodówki i umyty nabiał wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez 8 minut. Studzę, obieram ze skorupki i kroję w kostkę.
W międzyczasie szatkuję kapustę, umieszczam ją na sicie i również zalewam wodą. Pora kroję w półtalarki i płuczę na sicie. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o większych oczach.
Dodaję do odcedzonej kapusty wraz z jajkami i porem. Przeciśnięty przez praskę czosnek łączę z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiam mieszankę odrobiną soli i pieprzu. Sosem polewam surówkę.
Jak podawać surówkę z kapusty z jajkiem?
Rarytas świetnie pasuje do wegetariańskich kotletów np. takich z marchewki. Z powodzeniem też sprawdzi się jako przekąska zaserwowana ze świeżym chlebem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy przysmak z porem od Tomasza Strzelczyka. Być może skusi was też prosta kompozycja z czerwonej kapusty.