Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.08.2022 18:09

Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie

Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie
canva/alisafarov

Gołąbki w liściach winogron to grecka wersja kultowych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Liście winogron, aromatyczny farsz z mięsa, pomidorów i ryżu, świeża natka pietruszki i suszona mięta to połączenie, którego musisz spróbować, cała rodzina będzie zachwycona.

Liście winogron w smaku przypominają nieco świeży szpinak. Liście po sparzeniu są równie jędrne i elastyczne, co kapusta, są więc idealne do zawijania farszu, nadając mu świeżą nutę. Farsz do gołąbków w liściach winogron przygotujmy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, suszonej mięty, cytryny i pomidorów.

Farsz jest bardzo aromatyczny, a zapieczone gołąbki w liściach winogron smakują fantastycznie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, aby więc się nie przypaliły, wlejmy do naczynia żaroodpornego wodę lub wywar warzywny. Gołąbki będą gotowe po godzinie pieczenia.

Gołąbki w liściach winogron możemy podać z kwaśną śmietaną, siekanym koperkiem, lekką sałatką z zielonego ogórka. Możemy również ugotować domowy sos pomidorowy, danie również będzie pyszne i bardzo aromatyczne, a gołąbki błyskawicznie znikną z talerzy.

Gołąbki w liściach winogron, grecka wersja kultowej potrawy, idealna na obiad w upalne dni

Składniki:

  • duże, świeże liście winogron

  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub wody

  • cytryna

  • oliwa z oliwek

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

  • szklanka ryżu

  • 2 łyżki suszonej mięty

  • pęczek natki pietruszki

  • puszka pomidorów krojonych

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta cukru

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić greckie gołąbki w liściach winogron? Cała rodzina będzie zachwycona wyjątkowym smakiem

Liście winogron sparz w gorącej wodzie, odsącz i odstaw. Przygotuj farsz: cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj mięso mielone i smaż kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suszoną miętę, pomidory krojone i smaż jeszcze chwilę.

Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, następnie dodaj surowy ryż, sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj. Farsz wykładaj na sparzone liście winogron, zawiń i obwiąż nitką. Gołąbki przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wlej wodę lub bulion, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę, smacznego.

Grecka kuchnia jest idealna na upały, przygotuj również moussakę z bakłażana i mięsa mielonego. Jak grecka kuchnia, to oczywiście lekka sałatka z serem feta- tu poznasz przepis na oryginalną sałatkę grecką, jest idealna na kolację i jako dodatek do dań z grilla.

Gołąbki w liściach winogron
canva/dinosmichail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel