Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie
Gołąbki w liściach winogron to grecka wersja kultowych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Liście winogron, aromatyczny farsz z mięsa, pomidorów i ryżu, świeża natka pietruszki i suszona mięta to połączenie, którego musisz spróbować, cała rodzina będzie zachwycona.
Liście winogron w smaku przypominają nieco świeży szpinak. Liście po sparzeniu są równie jędrne i elastyczne, co kapusta, są więc idealne do zawijania farszu, nadając mu świeżą nutę. Farsz do gołąbków w liściach winogron przygotujmy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, suszonej mięty, cytryny i pomidorów.
Farsz jest bardzo aromatyczny, a zapieczone gołąbki w liściach winogron smakują fantastycznie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, aby więc się nie przypaliły, wlejmy do naczynia żaroodpornego wodę lub wywar warzywny. Gołąbki będą gotowe po godzinie pieczenia.
Gołąbki w liściach winogron możemy podać z kwaśną śmietaną, siekanym koperkiem, lekką sałatką z zielonego ogórka. Możemy również ugotować domowy sos pomidorowy, danie również będzie pyszne i bardzo aromatyczne, a gołąbki błyskawicznie znikną z talerzy.
Gołąbki w liściach winogron, grecka wersja kultowej potrawy, idealna na obiad w upalne dni
Składniki:
duże, świeże liście winogron
3 szklanki wywaru warzywnego lub wody
cytryna
oliwa z oliwek
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
szklanka ryżu
2 łyżki suszonej mięty
pęczek natki pietruszki
puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru
oliwa z oliwek
Jak zrobić greckie gołąbki w liściach winogron? Cała rodzina będzie zachwycona wyjątkowym smakiem
Liście winogron sparz w gorącej wodzie, odsącz i odstaw. Przygotuj farsz: cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj mięso mielone i smaż kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suszoną miętę, pomidory krojone i smaż jeszcze chwilę.
Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, następnie dodaj surowy ryż, sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj. Farsz wykładaj na sparzone liście winogron, zawiń i obwiąż nitką. Gołąbki przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wlej wodę lub bulion, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę, smacznego.
Grecka kuchnia jest idealna na upały, przygotuj również moussakę z bakłażana i mięsa mielonego. Jak grecka kuchnia, to oczywiście lekka sałatka z serem feta- tu poznasz przepis na oryginalną sałatkę grecką, jest idealna na kolację i jako dodatek do dań z grilla.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków
Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
Źródło: beszamel