Smakosze.pl
Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie

canva/alisafarov

Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Gołąbki w liściach winogron to grecka wersja kultowych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Liście winogron, aromatyczny farsz z mięsa, pomidorów i ryżu, świeża natka pietruszki i suszona mięta to połączenie, którego musisz spróbować, cała rodzina będzie zachwycona.

Liście winogron w smaku przypominają nieco świeży szpinak. Liście po sparzeniu są równie jędrne i elastyczne, co kapusta, są więc idealne do zawijania farszu, nadając mu świeżą nutę. Farsz do gołąbków w liściach winogron przygotujmy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, suszonej mięty, cytryny i pomidorów.

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

CZYTAJ DALEJ

Farsz jest bardzo aromatyczny, a zapieczone gołąbki w liściach winogron smakują fantastycznie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, aby więc się nie przypaliły, wlejmy do naczynia żaroodpornego wodę lub wywar warzywny. Gołąbki będą gotowe po godzinie pieczenia.

Gołąbki w liściach winogron możemy podać z kwaśną śmietaną, siekanym koperkiem, lekką sałatką z zielonego ogórka. Możemy również ugotować domowy sos pomidorowy, danie również będzie pyszne i bardzo aromatyczne, a gołąbki błyskawicznie znikną z talerzy.

Gołąbki w liściach winogron, grecka wersja kultowej potrawy, idealna na obiad w upalne dni

Składniki:

  • duże, świeże liście winogron

  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub wody

  • cytryna

  • oliwa z oliwek

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

  • szklanka ryżu

  • 2 łyżki suszonej mięty

  • pęczek natki pietruszki

  • puszka pomidorów krojonych

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta cukru

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić greckie gołąbki w liściach winogron? Cała rodzina będzie zachwycona wyjątkowym smakiem

Liście winogron sparz w gorącej wodzie, odsącz i odstaw. Przygotuj farsz: cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj mięso mielone i smaż kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suszoną miętę, pomidory krojone i smaż jeszcze chwilę.

Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, następnie dodaj surowy ryż, sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj. Farsz wykładaj na sparzone liście winogron, zawiń i obwiąż nitką. Gołąbki przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wlej wodę lub bulion, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę, smacznego.

Grecka kuchnia jest idealna na upały, przygotuj również moussakę z bakłażana i mięsa mielonego. Jak grecka kuchnia, to oczywiście lekka sałatka z serem feta- tu poznasz przepis na oryginalną sałatkę grecką, jest idealna na kolację i jako dodatek do dań z grilla.

Gołąbki w liściach winogron

canva/dinosmichail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >