Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc? Garść babcinych porad

Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc? Garść babcinych porad

Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc?
canva/Michał Chodyra

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla tych z was, którzy jeszcze gotują i pieką, przygotowaliśmy garść babcinych porad, które ułatwią wam przygotowanie najpopularniejszych specjałów. Zobaczcie, co zagwarantuje wam sukces i zachwyty gości.

Wielkanocne potrawy zawsze wyjdą. Wystarczy jedynie oprzeć ich przygotowanie o sprawdzone receptury i nie zapomnieć, by w skupieniu podążać za instrukcjami. Najwięcej wskazówek zawierają babcine przepisy, które nierzadko przechodziły z pokolenia na pokolenie. Warto zaufać wieloletniemu doświadczeniu.

Świąteczne potrawy z babcinymi patentami będą idealne

Babciny świąteczny schab zawsze wychodził soczysty dzięki długiemu moczeniu w solance. Wymagało ono czasu, lecz owocowało doskonałym smakiem. Szynka miała idealną konsystencję dzięki zanurzeniu jej w zimnej wodzie tuż po ugotowaniu.

Pieczyste zawsze wychodziło wilgotne, bo babcie wiedziały, że wstawienie do piekarnika brytfanki z gorącą wodą pozwoli uniknąć przesuszenia potraw. Klops zawsze miał piękne jajka, bo babcie znały patent na sprawdzenie świeżości jaja — zepsute zawsze wypływało na powierzchnię — i wiedziały jak je ugotować.

Wielkanocne wypieki bez tajemnic

Babcie doskonale znały sekret przygotowania idealnych ciast świątecznych. Zawsze doprowadzały składniki o temperatury pokojowej, gdy tego wymagały i korzystały ze schłodzonych, kiedy było trzeba.

Drożdżowe zawsze wychodziło im delikatne i puszyste, gdyż używały jedynie żółtek, a mleko zawsze było odpowiednio ciepłe, dzięki czemu drożdże pomagały ciastu urosnąć. Babcine babki piaskowe były niezwykle sypkie i smaczne, gdyż zawierały mąkę ziemniaczaną. Skrobia pochłaniała nadmiar płynu, nadając wypiekowi odpowiedniej struktury.

Kruche spody szarlotek rozpływały się w ustach dzięki dodatkowi smalcu oraz sprawnemu zagniataniu ciasta. Wprawne ruchy rąk pozwalały uniknąć nadmiernego rozgrzewania się masy, przez co potem kruszonkę bez problemu przyrządzało się, ścierając masę na tarce. Babcine rady są niezastąpione.

Odpowiedni czas gotowania i świeżość to sekret idealnych jajek na twardo
Odpowiedni czas gotowania i świeżość to sekret idealnych jajek na twardo

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: werandacountry, kuchnia.wp