Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

zupa ogórkowa z koperkiem
canva/CCat82

Klasyczną zupę ogórkową zna chyba każdy. Amatorzy smaku kiszonych ogórków powinni spróbować jej pysznego wariantu z dodatkiem koperku. Ten smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną zupę ogórkową z koperkiem:

Składniki:

  • 750 g żeberek wieprzowych

  • 2,5 litra wody

  • 2 duże marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek pieprzu czarnego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 500-600 g ogórków kiszonych

  • około 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych

  • 100 ml śmietanki 12%

  • 1 pęczek koperku

  • olej lub oliwa do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso płuczemy pod zimną wodą, wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Zmniejszamy płomień palnika, tak by zupa tylko delikatnie pyrkała. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez kolejne pół godziny.

Podczas gdy wywar mięsny się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę i seler, a następnie kroimy je w kostkę. Pora dokładnie myjemy i kroimy na półtalarki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy warzywa korzeniowe.

Odkładamy je do osobnego naczynia, a na patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu. Szklimy na niej pora i odstawiamy na bok. Mięso wyjmujemy z wywaru po upływie 1,5 od startu gotowania. Pozostawiamy je do ostygnięcia i oddzielamy od kości.

Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i solimy go, a następnie gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie obieramy ogórki kiszone i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Masę ogórkową odciskamy, a powstałą w ten sposób zalewę zachowujemy.

Po raz kolejny rozgrzewamy porcję tłuszczu na patelni. Tym razem podsmażamy na niej starte ogórki. Również dodajemy je do zupy i gotujemy ją jeszcze przez około 10-15 minut. Na końcu wlewamy wodę z ogórków, zaczynając od połowy szklanki i dodając więcej jeśli będzie taka potrzeba.

Zagotowujemy zupę i wyłączamy palnik. Koperek siekamy, wrzucamy go do garnka wraz z kawałkami mięsa. Dodajemy śmietankę, zupę przy tym dokładnie mieszając. W razie potrzeby doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami z wody.

Jeżeli pozostała wam spora ilość soku z ogórków, możecie zachować go i wykorzystać do przyrządzenia pysznego żurku bez zakwasu. Sok ten możecie też z powodzeniem wypić — ma wiele cennych wartości odżywczych.

ogórki kiszone w misce
ogórki kiszone w misce

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smacznapyza

Zapraszamy na nasz Instagram