Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?
Klasyczną zupę ogórkową zna chyba każdy. Amatorzy smaku kiszonych ogórków powinni spróbować jej pysznego wariantu z dodatkiem koperku. Ten smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną zupę ogórkową z koperkiem:
Składniki:
750 g żeberek wieprzowych
2,5 litra wody
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
500-600 g ogórków kiszonych
około 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
100 ml śmietanki 12%
1 pęczek koperku
olej lub oliwa do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą, wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Zmniejszamy płomień palnika, tak by zupa tylko delikatnie pyrkała. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez kolejne pół godziny.
Podczas gdy wywar mięsny się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę i seler, a następnie kroimy je w kostkę. Pora dokładnie myjemy i kroimy na półtalarki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy warzywa korzeniowe.
Odkładamy je do osobnego naczynia, a na patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu. Szklimy na niej pora i odstawiamy na bok. Mięso wyjmujemy z wywaru po upływie 1,5 od startu gotowania. Pozostawiamy je do ostygnięcia i oddzielamy od kości.
Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i solimy go, a następnie gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie obieramy ogórki kiszone i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Masę ogórkową odciskamy, a powstałą w ten sposób zalewę zachowujemy.
Po raz kolejny rozgrzewamy porcję tłuszczu na patelni. Tym razem podsmażamy na niej starte ogórki. Również dodajemy je do zupy i gotujemy ją jeszcze przez około 10-15 minut. Na końcu wlewamy wodę z ogórków, zaczynając od połowy szklanki i dodając więcej jeśli będzie taka potrzeba.
Zagotowujemy zupę i wyłączamy palnik. Koperek siekamy, wrzucamy go do garnka wraz z kawałkami mięsa. Dodajemy śmietankę, zupę przy tym dokładnie mieszając. W razie potrzeby doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami z wody.
Jeżeli pozostała wam spora ilość soku z ogórków, możecie zachować go i wykorzystać do przyrządzenia pysznego żurku bez zakwasu. Sok ten możecie też z powodzeniem wypić — ma wiele cennych wartości odżywczych.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smacznapyza