Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy twarożek?

Jak zrobić domowy twarożek?

Domowy serek
canva/YelenaYemchuk

Domowy twaróg jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możecie go podać na wiele różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się jego smakiem.

Twaróg doskonale sprawdzi się w duecie ze świeżą rzodkiewką lub szczypiorkiem. Podany na świeżym pieczywie smakuje tak wybornie, że nikt mu się nie oprze. Możecie go z powodzeniem zjeść na słodko — ze śmietanką, świeżymi owocami i orzechami.

Będzie również idealny jako nadzienie do pierogów czy naleśników np. tych gryczanych. Przekonajcie się sami, jak wiele pysznych dań jesteście w stanie wykreować, wykorzystując ten produkt.

Przepis na domowy twarożek

Składniki:

  • 1,5 l mleka 3,2% tłuszczu

  • 2 l kefiru

Przygotowanie:

Mleko łączymy z kefirem w garnku i podgrzewamy. Podczas tego procesu z masy wydzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka. Wtedy garnek zestawiamy z ognia. Przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy ser na wyłożone gazą sitko.

Studzimy i pozostawiamy w lodówce do odcieknięcia. Możemy dodatkowo przykryć ser gazą i obciążyć go. Dzięki temu będzie gotowy szybciej i będzie miał płaski kształt.

Gotowy twaróg to doskonała baza do śniadaniowych kanapek, np. tych z pastą z makreli. Możecie go też podać do klusek ziemniaczanych albo przyrządzić z niego placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem. Smacznego.

Serek w misce
Serek w misce

Źródło zdjęcia: canva/Gulsina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram