Jak zrobić domowy twarożek?
Domowy twaróg jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możecie go podać na wiele różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się jego smakiem.
Twaróg doskonale sprawdzi się w duecie ze świeżą rzodkiewką lub szczypiorkiem. Podany na świeżym pieczywie smakuje tak wybornie, że nikt mu się nie oprze. Możecie go z powodzeniem zjeść na słodko — ze śmietanką, świeżymi owocami i orzechami.
Będzie również idealny jako nadzienie do pierogów czy naleśników np. tych gryczanych. Przekonajcie się sami, jak wiele pysznych dań jesteście w stanie wykreować, wykorzystując ten produkt.
Przepis na domowy twarożek
Składniki:
1,5 l mleka 3,2% tłuszczu
2 l kefiru
Przygotowanie:
Mleko łączymy z kefirem w garnku i podgrzewamy. Podczas tego procesu z masy wydzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka. Wtedy garnek zestawiamy z ognia. Przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy ser na wyłożone gazą sitko.
Studzimy i pozostawiamy w lodówce do odcieknięcia. Możemy dodatkowo przykryć ser gazą i obciążyć go. Dzięki temu będzie gotowy szybciej i będzie miał płaski kształt.
Gotowy twaróg to doskonała baza do śniadaniowych kanapek, np. tych z pastą z makreli. Możecie go też podać do klusek ziemniaczanych albo przyrządzić z niego placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Gulsina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy