Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.05.2022 13:13

Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad

Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad
canva/ciobanu ana maria

Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.

Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.

Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.

Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.

Soczysty schab w sosie pieczarkowym

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 400 g pieczarek

  • cebula

  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • słodka papryka mielona

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

  • 500 ml wywaru warzywnego

  • łyżeczka mąki do zagęszczenia

Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym?

Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, odstaw. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę, czosnek, pół pęczka natki pietruszki.

Na dużej, głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim schab z każdej strony, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, posiekaną pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i całość przesmaż jeszcze chwilę, następnie wlej bulion.

Patelnię przykryj i duś mięso na najmniejszym ogniu przez około 30-40 minut, do miękkości. Co jakiś czas sprawdź poziom wywaru, w razie potrzeby wlej odrobinę wody. Gdy już schab będzie miękki, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody.

Gotuj i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz resztą posiekanej pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Pieczarki na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Dmitrii Ivanov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcewkuchni.pl