Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad
Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.
Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.
Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.
Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.
Soczysty schab w sosie pieczarkowym
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
400 g pieczarek
cebula
100 ml kwaśnej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
słodka papryka mielona
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
500 ml wywaru warzywnego
łyżeczka mąki do zagęszczenia
Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym?
Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, odstaw. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę, czosnek, pół pęczka natki pietruszki.
Na dużej, głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim schab z każdej strony, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, posiekaną pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i całość przesmaż jeszcze chwilę, następnie wlej bulion.
Patelnię przykryj i duś mięso na najmniejszym ogniu przez około 30-40 minut, do miękkości. Co jakiś czas sprawdź poziom wywaru, w razie potrzeby wlej odrobinę wody. Gdy już schab będzie miękki, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Gotuj i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz resztą posiekanej pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Dmitrii Ivanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: lekcewkuchni.pl