Wracając z targu z siatkami pełnymi warzyw, warto zastanowić się, jak je przechowywać. Chcemy w końcu cieszyć się nimi jak najdłużej. W lodówce należy wkładać je na sam dół, czyli tam, gdzie znajdują się szuflady - warto jednak zrezygnować z trzymania w niej pomidorów, ogórków czy czosnku. Warzywa potrafią zajmować bardzo dużo miejsca, w końcu niektóre z nich mają bardzo dużą objętość, jak sałata czy kapusta. Dlatego ważne jest znalezienie dla nich odpowiedniego sposobu przechowywania. Niektóre z nich lepiej znoszą trzymanie ich poza lodówką, w której duża wilgotność może sprzyjać psuciu. Większość jednak warto wkładać do szuflad umiejscowionych na dole lodówki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurczak to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Duszone filety są jedną z naprawdę smacznych opcji. Dodajcie do nich obierki z cebuli, a wasze danie zyska niezapomnianego charakteru. Obierki z cebuli są często pomijaną częścią tego warzywa. Zupełnie niesłusznie, gdyż idealnie nadają się do przyrządzenia aromatycznych sosów, bulionów warzywnych, a także kurczaka. Sprawdźcie jak z jej pomocą wydobyć smak filetów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula jest jednym z warzyw, po które sięgamy najczęściej. Do wielu potraw warto ją dorzucić, bo dodaje niepowtarzalnego smaku. Zużywamy jej sporo i zawsze dobrze mieć w domu mały jej zapas. Liczne grono smakoszy trzyma ją w lodówce. Takie postępowanie może przyczynić się do wytworzenia pleśni.Bez cebuli wiele potraw nie będzie smakować tak jak trzeba. Surowa cebula dodaje charakteru surówkom i sałatkom, zeszklona nadaje słodkawą nutę farszom i sosom, a zrumieniona dodaje smaku i chrupkości pierogom. Po cebulę warto też sięgać ze względu na jej właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę C oraz składniki działające bakteriobójczo, dlatego nazywają ją naturalnym antybiotykiem i jest wskazana przy infekcjach i przeziębieniach. Poza tym oczyszcza drogi oddechowe i pomaga utrzymywać w ryzach cholesterol.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fasolka po bretońsku jest świetnym pomysłem na pożywne danie. By rzeczywiście taka była, nie może być zbyt rzadka. Podpowiemy wam więc, co najlepiej do niej dodać, żeby fasolka po bretońsku była idealnie gęsta. Fasolkę po bretońsku zaliczamy do dań jednogarnkowych. Jest to więc pełne danie, które gotuje się w jednym naczyniu. Z powodzeniem jest w stanie zastąpić cały obiad. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że domownicy nasycą się tą potrawą, zadbaj o to, by była odpowiednio gęsta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebularz jest tradycyjnym, lubelskim przysmakiem. Drożdżowe bułeczki, na które kładzie się charakterystyczny, cebulowo-makowy farsz nie mają sobie równych. Doskonale smakują na śniadanie czy przekąskę. Zobacz jak zrobić domowe cebularze. Cebulę dodaje się do dań wytrawnych, mak zwykle do słodkich. A cebularze łączą w sobie oba te składniki i to z naprawdę smacznym efektem. Przygotowując je, warto sobie rozłożyć pracę w czasie. Farsz można bowiem przygotować dzień wcześniej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli szukasz pomysłu na prostą surówkę, właśnie go znalazłaś. Przygotuj ją z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością masz pod ręką, a do jej zrobienia wystarczy kilka minut. Będzie idealna do obiadu.Do obiadu można podać po prostu całe czy pokrojone, kiszone ogórki. Jednak łatwo i szybko da się je zamienić w smakowitą surówkę. Kiszone ogórki lubią towarzystwo pomidorów, fasoli i kukurydzy. My proponujemy bardzo prostą surówkęz dodatkiem cebuli. Za sos wystarczy musztarda. Doda całości ostrości i wyrazistego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula jest jednym z najczęściej dodawanych składników do dań, dlatego warto znać proste sposoby na jej pokrojenie. Dzięki nim można znacznie zaoszczędzić na czasie oraz wysiłku. Potrawy z idealnie pokrojoną cebulą wiele zyskają. Etap krojenia cebuli to nieodłączny element wielu przepisów. Gulasze, zupy, sosy czy potrawki nie mogą się udać, jeśli ich podstawą nie byłaby podsmażona cebulka. Zanim jednak wrzuci się ją na patelnie, należy ją dokładnie obrać oraz pokroić. Niżej zdradzamy najprostsze i najskuteczniejsze metody, dzięki którym krojenie cebuli będzie czystą przyjemnością. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smalec to smarowidło, które nie jeden by zjadł, ale większość go unika. Wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Chyba że jest to smalec z fasoli. Smakuje prawie jak tradycyjny smalec, a z pewnością ci nie zaszkodzi. Oto niezawodny przepis na smalec z fasoli.Tradycyjny smalec otrzymuje się w wyniku topienia wieprzowej słoniny. Potrafi być bardzo smaczny, ale nie da się ukryć — do zdrowych nie należy. Niestety jest to w 100 proc. tłuszcz zwierzęcy, a więc składa się z tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czyli tego wszystkiego, czego powinniśmy unikać z myślą o zdrowiu. Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Produkt o podobnym smaku i konsystencji, ale w 100 proc. zdrowy możecie przygotować z białej fasoli. I jeszcze druga dobra wiadomość — możecie użyć fasolki z puszki. Gdy dodacie do niej cebulkę, nabierze niepowtarzalnego smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najchętniej kupowany jest przez nas śledź solony w postaci filetów, czyli matiasów. Śledzie marynowane też mają swoich zwolenników, ale niektórzy unikają ich ze względu na dodatek octu. A wiesz jak zrobić marynowane śledzie bez octu? Oto dwa proste sposoby.Marynowanie i marynata kojarzy się zwykle z octem. I to najtańszą jego wersją, a więc octem spirytusowym. Ocet ten jest dość silnym kwasem, który daje rybom czy mięsu miękkość i kruchość. Nie jest on niestety zbyt zdrowy, bo podrażnia przewód pokarmowy, a nawet niszczy czerwone krwinki. Dlatego warto poszukać jego zdrowszych zamienników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kaszanka może niektórym wydawać się niesmacznym produktem, jednak jej miłośnicy nie zważają na krytykę. Jedną z najlepszych metod jej przygotowania jest zapieczenie z kiszoną kapustą. Taka potrawa syci na długie godziny i doskonale smakuje. Kaszanka wywołuje mieszane uczucia. Jedni kochają ją za charakterystyczny smak, fakturę oraz kolor. Inni, dowiadując się, że jest wykonana po części z krwi, natychmiast krzywią się z niesmakiem. Warto jednak pamiętać, że wędlina ta jest świetnym źródłem żelaza, a także pozwala zużyć produkty, których normalnie nikt by nie wykorzystał - wiele osób nie przepada w końcu za podrobami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tatar, znany też pod nazwą befsztyk tatarski, to potrawa dla prawdziwych mięsożerców. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by tatar wyszedł doskonały. Oto prosty sposób na pysznego tatara. Na tatar najlepsza jest wysokiej jakości wołowina. Powinna być młoda i delikatna, bez przerostów i tłuszczu. Takim idealnym kawałkiem wołowiny jest polędwica, choć można ją też zastąpić tańszą ligawą lub udźcem. Jeśli kupisz taki idealny kawałek, możesz przystąpić do dzieła.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy wiecie, co to są gęsie pipki? To nic innego jak nadziewane i pieczone gęsie szyje. Danie to pochodzi z kuchni żydowskiej i jest naprawdę pyszne. Zobacz jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie. Faszerowane gęsie szyje to pomysł jak najlepiej wykorzystać skórę z długiej, gęsiej szyi. Kiedy więc kupicie takie szyjki z przeznaczeniem np. na zupę, najpierw delikatnie zdejmijcie z nich skórę. Wyczarujecie z niej doskonałe danie. Do nadziania gęsich skórek można przygotować różne farsze. Najpopularniejszy jest ten z tartych ziemniaków. Ale można też zrobić bardzo pożywny farsz mięsny z dodatkiem np. kaszy pęczak lub gryczanej.Upieczone gęsie szyjki można podawać na ciepło lub zimno. Kroi się je w grubsze plasterki i podaje np. z konfiturą z żurawin.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka ma swoich wielbicieli, ale są też tacy, którzy nie wzięliby jej do ust. Tych, co jej spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać na drugi raz. Niektórzy mają jednak obawy, że jest dość ciężkostrawna. Smażona z pewnością, dlatego podajemy wam przepis na gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw. Wątróbka to jeden z podrobów. Jako produkt zwierzęcy zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jednocześnie jest też bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Dlatego powinny po nią czasem sięgać osoby osłabione, z tendencją do anemii. Najwyżej ceniona jest wątróbka cielęca, jednak jej cena jest zatrważająca. Wątróbka wieprzowa też jest smaczna, ale przygotowanie miękkiej i soczystej nie jest proste. Za to wątróbka drobiowa udaje się zawsze. Jest kremowa, delikatna i pyszna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Warzywne placki to potrawa prosta, smaczna i pożywna. Z sosem, w towarzystwie surówki możesz je podać jako danie obiadowe. Wszyscy znają już placki ziemniaczane, dlatego proponujemy wam coś oryginalnego. Oto prosty przepis na niepowtarzalne placki z kalafiora. Jak się okazuje, placki można przygotować niemal ze wszystkich warzyw. To tylko kwestia naszej pomysłowości. Zasada ich przyrządzenia jest w sumie jedna: warzywo należy rozdrobnić, ścierając je zwykle na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić i masa na placki gotowa.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czas na śniadanie. Czas więc na jajka, ale nie takie zwykłe, lecz w pomidorach. Magda Gessler podpowiada, jak taką potrawę przygotować, a przede wszystkim przyprawić by smakowała doskonale. Ta potrawa przypomina nieco jajka sadzone na duszonych pomidorach, ale dzięki dodatkowi ciekawych przypraw smakuje niepowtarzalnie. Wywodzi się z Afryki Północnej, a jej oryginalna nazwa to shakshuka. Zobacz jak przyrządza ją słynna restauratorka, Magda Gessler. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Masz ochotę na kanapkę ze smalcem? Nie musisz go kupować, bo o niebo lepszy przygotujesz własnoręcznie. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z niezwykłej receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca go między innymi o pokruszone sezamki. Przygotuj go i zaserwuj na spotkaniu ze znajomymi — nie będą chcieli jeść nic innego.
Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko. Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kapuśniak to rozgrzewająca, sycąca zupa, doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zwykle wymaga dłuższego gotowania, ale my zdradzimy wam przepis na jego błyskawiczną wersję. I koniecznie dodajcie do kapuśniaku podsmażoną kiełbasę, bez niej zupa nie będzie tak smaczna.Rozgrzewający kapuśniak to zupa, która tak naprawdę może zastąpić cały obiad. Jest pożywna, bo zawiera nie tylko warzywa, ale też mięso. Najlepsze jest wędzone, np. żeberko. My jednak przygotowując błyskawiczną wersję kapuśniaku postawiliśmy na wędzony boczek i kiełbasę. Dodają zupie nieco kalorii i mnóstwo smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula dodawana jest przez nas praktycznie do każdego wytrawnego dania, co pozwala uzyskać odpowiednią głębię smaku. Można z niej jednak przygotować również produkty na słodko - jak konfitura. Świetnie komponuje się ona jako składników hot-dogów, burgerów czy tostów. Choć pomysł na zrobienie z cebuli konfitury może wydawać się dziwny, wystarczy spróbować efektu pracy, aby natychmiast się w nim zakochać. Wiele dań będzie smakować ci jeszcze bardziej, jeśli dodasz do nich ten smakołyk. Samo przygotowanie konfitury może zająć kilka chwil i pracy, ponieważ należy cały czas mieszać cebulę - w innym wypadku ryzykujemy spaleniem jej, co wytworzy bardzo nieprzyjemny gorzki smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebularz jest jednym z tradycyjnych przysmaków z rejonów Lubelszczyzny. Specjał cieszy się jednak popularnością w praktycznie całej Polsce. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów można przyrządzić go w domowym zaciszu. Cebularz w tej odsłonie zachwyci najbliższych.Smakowity cebularz potrafi wywołać autentyczny zachwyt nawet u smakoszy, którzy mają spore wymagania względem kulinariów. Przekąska charakteryzuje się przyjemnym, swojskim smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu. Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu. Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula często gości w naszych kuchniach. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Najczęściej wykorzystujemy białą, żółtą i czerwoną cebulę. Ostatnia z nich jest najzdrowsza. Jednak każda cebula ma swoje zalety.Nie da się ukryć, że cebula odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy smakosze sięgają po nią niemal codziennie. Warto wiedzieć, że czerwona cebula ma znaczącą przewagę nad innymi odmianami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyhodowanie szczypiorku w domu jest banalnie proste i jedyne, czego potrzebujesz, to foliowa torebka lub plastikowa butelka. Takie warzywo jest znacznie zdrowsze, ponieważ dokładnie wiesz, co się w nim znajduje. Już nigdy więcej nie będziesz musiał kupować go w sklepie. Szczypiorek stanowi świetny dodatek do najróżniejszych dań jak kanapki, sałatki, sosy czy zwyczajna ozdoba, dodająca potrawom kolorytu i smaku. Niestety większość z nas dalej kupuje go w sklepie. Okazuje się, że w zaskakująco prosty i praktycznie nic nie kosztujący sposób można cieszyć się jego smakiem - wystarczy samodzielnie wyhodować go w plastikowej butelce lub zwykłej reklamówce foliowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw. Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia. Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażaną bułką tartą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o inne dodatki. Za sprawą startej cebuli fasolka szparagowa będzie jeszcze bardziej smakowita.Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią z miłą chęcią. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku fasolki szparagowej zagości cebula.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: