Wątróbka ma swoich wielbicieli, ale są też tacy, którzy nie wzięliby jej do ust. Tych, co jej spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać na drugi raz. Niektórzy mają jednak obawy, że jest dość ciężkostrawna. Smażona z pewnością, dlatego podajemy wam przepis na gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw. Wątróbka to jeden z podrobów. Jako produkt zwierzęcy zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jednocześnie jest też bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Dlatego powinny po nią czasem sięgać osoby osłabione, z tendencją do anemii. Najwyżej ceniona jest wątróbka cielęca, jednak jej cena jest zatrważająca. Wątróbka wieprzowa też jest smaczna, ale przygotowanie miękkiej i soczystej nie jest proste. Za to wątróbka drobiowa udaje się zawsze. Jest kremowa, delikatna i pyszna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Warzywne placki to potrawa prosta, smaczna i pożywna. Z sosem, w towarzystwie surówki możesz je podać jako danie obiadowe. Wszyscy znają już placki ziemniaczane, dlatego proponujemy wam coś oryginalnego. Oto prosty przepis na niepowtarzalne placki z kalafiora. Jak się okazuje, placki można przygotować niemal ze wszystkich warzyw. To tylko kwestia naszej pomysłowości. Zasada ich przyrządzenia jest w sumie jedna: warzywo należy rozdrobnić, ścierając je zwykle na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić i masa na placki gotowa.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czas na śniadanie. Czas więc na jajka, ale nie takie zwykłe, lecz w pomidorach. Magda Gessler podpowiada, jak taką potrawę przygotować, a przede wszystkim przyprawić by smakowała doskonale. Ta potrawa przypomina nieco jajka sadzone na duszonych pomidorach, ale dzięki dodatkowi ciekawych przypraw smakuje niepowtarzalnie. Wywodzi się z Afryki Północnej, a jej oryginalna nazwa to shakshuka. Zobacz jak przyrządza ją słynna restauratorka, Magda Gessler. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Masz ochotę na kanapkę ze smalcem? Nie musisz go kupować, bo o niebo lepszy przygotujesz własnoręcznie. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z niezwykłej receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca go między innymi o pokruszone sezamki. Przygotuj go i zaserwuj na spotkaniu ze znajomymi — nie będą chcieli jeść nic innego.
Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko. Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kapuśniak to rozgrzewająca, sycąca zupa, doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zwykle wymaga dłuższego gotowania, ale my zdradzimy wam przepis na jego błyskawiczną wersję. I koniecznie dodajcie do kapuśniaku podsmażoną kiełbasę, bez niej zupa nie będzie tak smaczna.Rozgrzewający kapuśniak to zupa, która tak naprawdę może zastąpić cały obiad. Jest pożywna, bo zawiera nie tylko warzywa, ale też mięso. Najlepsze jest wędzone, np. żeberko. My jednak przygotowując błyskawiczną wersję kapuśniaku postawiliśmy na wędzony boczek i kiełbasę. Dodają zupie nieco kalorii i mnóstwo smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula dodawana jest przez nas praktycznie do każdego wytrawnego dania, co pozwala uzyskać odpowiednią głębię smaku. Można z niej jednak przygotować również produkty na słodko - jak konfitura. Świetnie komponuje się ona jako składników hot-dogów, burgerów czy tostów. Choć pomysł na zrobienie z cebuli konfitury może wydawać się dziwny, wystarczy spróbować efektu pracy, aby natychmiast się w nim zakochać. Wiele dań będzie smakować ci jeszcze bardziej, jeśli dodasz do nich ten smakołyk. Samo przygotowanie konfitury może zająć kilka chwil i pracy, ponieważ należy cały czas mieszać cebulę - w innym wypadku ryzykujemy spaleniem jej, co wytworzy bardzo nieprzyjemny gorzki smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebularz jest jednym z tradycyjnych przysmaków z rejonów Lubelszczyzny. Specjał cieszy się jednak popularnością w praktycznie całej Polsce. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów można przyrządzić go w domowym zaciszu. Cebularz w tej odsłonie zachwyci najbliższych.Smakowity cebularz potrafi wywołać autentyczny zachwyt nawet u smakoszy, którzy mają spore wymagania względem kulinariów. Przekąska charakteryzuje się przyjemnym, swojskim smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu. Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu. Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula często gości w naszych kuchniach. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Najczęściej wykorzystujemy białą, żółtą i czerwoną cebulę. Ostatnia z nich jest najzdrowsza. Jednak każda cebula ma swoje zalety.Nie da się ukryć, że cebula odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy smakosze sięgają po nią niemal codziennie. Warto wiedzieć, że czerwona cebula ma znaczącą przewagę nad innymi odmianami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyhodowanie szczypiorku w domu jest banalnie proste i jedyne, czego potrzebujesz, to foliowa torebka lub plastikowa butelka. Takie warzywo jest znacznie zdrowsze, ponieważ dokładnie wiesz, co się w nim znajduje. Już nigdy więcej nie będziesz musiał kupować go w sklepie. Szczypiorek stanowi świetny dodatek do najróżniejszych dań jak kanapki, sałatki, sosy czy zwyczajna ozdoba, dodająca potrawom kolorytu i smaku. Niestety większość z nas dalej kupuje go w sklepie. Okazuje się, że w zaskakująco prosty i praktycznie nic nie kosztujący sposób można cieszyć się jego smakiem - wystarczy samodzielnie wyhodować go w plastikowej butelce lub zwykłej reklamówce foliowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw. Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia. Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażaną bułką tartą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o inne dodatki. Za sprawą startej cebuli fasolka szparagowa będzie jeszcze bardziej smakowita.Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią z miłą chęcią. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku fasolki szparagowej zagości cebula.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Najprawdopodobniej nikt nie spodziewałby się, że ktokolwiek pokusi się na takie oszustwo. Mężczyzna podszedł do kasy samoobsługowej i zwarzył robota odkurzającego, jako cebulę. Zamiast 499 zł zapłacił 16,42 zł. Występek został zgłoszony na policję. Funkcjonariusze odnaleźli sprawcę oszustwa „na cebulę”. Nie da się ukryć, że kasy samoobsługowe sprzyjają nieuczciwym praktykom klientów. Oszustwo „na cebulę” zakończyło się interwencją policji. Mężczyzna z pewnością nie podejrzewał, że mogą mu grozić takie konsekwencje.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie od dziś wiadomo, że cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Z pewnością wielu smakoszy zastanawia się, która odmiana jest najzdrowsza. Przeważnie w sklepach możemy natknąć się na żółtą i czerwoną. Okazuje się, że druga z nich ma znaczącą przewagę.Cebula często gości w naszych kuchniach. Dodajemy ją do wielu rozmaitych frykasów. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ warzywo cechuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Warto wiedzieć, która cebula najkorzystniej wpływa na nasz organizm.
Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne. Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.
Cebula często gości w naszych kuchniach. Przeważnie wykorzystujemy ją w rozmaitych specjałach. Okazuje się, że może nam ona pomóc w pozbyciu się komarów. Wystarczy, że pokroimy ją na plastry i wystawimy za okno. Nie da się ukryć, że cebulę odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne warzywo może mieć również inne zastosowania. Cebula skutecznie odstrasza komary.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście. Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.
Pietrasznik plamisty wygląda bardzo niepozornie. Jego białe kwiaty wyglądają bardzo ładnie i mogą skusić niektórych do ich zerwania. Chwila nieuwagi może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet śmierci.
Nie da się ukryć, że cebula dymka jest wyjątkowym smakołykiem. Charakteryzuje się zielonymi długimi liśćmi, które znakomicie nadają się jako dodatek do rozmaitych dań. Warzywo z łatwością posadzisz we własnym ogrodzie.
Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety. Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.
Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.
Bez wątpienia cebula odgrywa niezwykle istotną rolę w rodzimych potrawach. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane specjały bez jej dodatku. Z pewnością warto mieć zapas cebuli. Okazuje się, że z łatwością zabezpieczymy je za sprawą pończoch.
Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zielone warzywa zajadamy w rozmaitych formach. Niektórzy dodają je do dań, a inni stawiają na kiszenie. Niezależnie od preferencji warto wiedzieć, jak zadbać o ogórki rosnące w ogródku.
Cebula potrafi nadać naszym potrawom bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Nie bez powodu jest niezwykle często wykorzystywana w kuchni. Siekamy ją, przysmażamy, podpiekamy, a nawet w całości wrzucamy do rosołu. Warto jednak pochylić się nad tym, jak jej spożywanie wpływa na nasze zdrowie. O tym powinien wiedzieć każdy, kto chce zadbać o swój organizm.