Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

Rosół z cebulą
20.08.2021 02:00 W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dżem z cebuli
11.08.2021 02:00 Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli

Cebula dodawana jest przez nas praktycznie do każdego wytrawnego dania, co pozwala uzyskać odpowiednią głębię smaku. Można z niej jednak przygotować również produkty na słodko - jak konfitura. Świetnie komponuje się ona jako składników hot-dogów, burgerów czy tostów. Choć pomysł na zrobienie z cebuli konfitury może wydawać się dziwny, wystarczy spróbować efektu pracy, aby natychmiast się w nim zakochać. Wiele dań będzie smakować ci jeszcze bardziej, jeśli dodasz do nich ten smakołyk. Samo przygotowanie konfitury może zająć kilka chwil i pracy, ponieważ należy cały czas mieszać cebulę - w innym wypadku ryzykujemy spaleniem jej, co wytworzy bardzo nieprzyjemny gorzki smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na kultowe cebularze
02.08.2021 02:00 Tradycyjny, polski przysmak. Przepis na wyborne cebularze krok po kroku

Cebularz jest jednym z tradycyjnych przysmaków z rejonów Lubelszczyzny. Specjał cieszy się jednak popularnością w praktycznie całej Polsce. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów można przyrządzić go w domowym zaciszu. Cebularz w tej odsłonie zachwyci najbliższych.Smakowity cebularz potrafi wywołać autentyczny zachwyt nawet u smakoszy, którzy mają spore wymagania względem kulinariów. Przekąska charakteryzuje się przyjemnym, swojskim smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tatar
29.07.2021 02:00 Tatar wołowy - jak doprawić kultowe danie?

Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu. Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu. Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cebula cebuli nierówna
27.07.2021 02:00 Który rodzaj cebuli jest najzdrowszy?

Cebula często gości w naszych kuchniach. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Najczęściej wykorzystujemy białą, żółtą i czerwoną cebulę. Ostatnia z nich jest najzdrowsza. Jednak każda cebula ma swoje zalety.Nie da się ukryć, że cebula odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy smakosze sięgają po nią niemal codziennie. Warto wiedzieć, że czerwona cebula ma znaczącą przewagę nad innymi odmianami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wyhodować szczypiorek w domu?
26.07.2021 02:00 Jak wyhodować szczypiorek w domu?

Wyhodowanie szczypiorku w domu jest banalnie proste i jedyne, czego potrzebujesz, to foliowa torebka lub plastikowa butelka. Takie warzywo jest znacznie zdrowsze, ponieważ dokładnie wiesz, co się w nim znajduje. Już nigdy więcej nie będziesz musiał kupować go w sklepie. Szczypiorek stanowi świetny dodatek do najróżniejszych dań jak kanapki, sałatki, sosy czy zwyczajna ozdoba, dodająca potrawom kolorytu i smaku. Niestety większość z nas dalej kupuje go w sklepie. Okazuje się, że w zaskakująco prosty i praktycznie nic nie kosztujący sposób można cieszyć się jego smakiem - wystarczy samodzielnie wyhodować go w plastikowej butelce lub zwykłej reklamówce foliowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pomidory w słoikach
09.07.2021 02:00 Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów

Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-07-04 100400
04.07.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie gyros

Ogórki ze słoika nie zawsze muszą być tylko kiszone. Pyszną alternatywą jest sałatka warzywna z ogórkami w przyprawie gyros, która pasuje do wielu obiadów. Jej przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a smak wzmacnia przyjemność z jedzenia innych potraw. Wyjątkowa sałatka ogórkowa zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, lecz również kolorem - mieszanka warzyw i przypraw sprawia, że całość pyszni się na talerzu i zachęca do jak najszybszego zjedzenia. Taka sałatka idealnie sprawdza się jako sposób na warzywa, których w inny sposób już byśmy nie zjedli. Jeśli zostało ci trochę ogórków, marchewek czy cebuli, bo kupiłeś za dużo na zupę, zamarynuj je w tym pysznym przepisie. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Fasolka szparagowa w przepysznej odsłonie
19.06.2021 02:00 Nowa zaskakująca wersja fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażaną bułką tartą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o inne dodatki. Za sprawą startej cebuli fasolka szparagowa będzie jeszcze bardziej smakowita.Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią z miłą chęcią. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku fasolki szparagowej zagości cebula.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Oszustwo na cebulę
18.06.2021 02:00 Nieudane oszustwo "na cebulę"

Najprawdopodobniej nikt nie spodziewałby się, że ktokolwiek pokusi się na takie oszustwo. Mężczyzna podszedł do kasy samoobsługowej i zwarzył robota odkurzającego, jako cebulę. Zamiast 499 zł zapłacił 16,42 zł. Występek został zgłoszony na policję. Funkcjonariusze odnaleźli sprawcę oszustwa „na cebulę”. Nie da się ukryć, że kasy samoobsługowe sprzyjają nieuczciwym praktykom klientów. Oszustwo „na cebulę” zakończyło się interwencją policji. Mężczyzna z pewnością nie podejrzewał, że mogą mu grozić takie konsekwencje.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Cebula i kwestia zdrowia
13.06.2021 02:00 Jaki rodzaj cebuli jest najzdrowszy?

Nie od dziś wiadomo, że cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Z pewnością wielu smakoszy zastanawia się, która odmiana jest najzdrowsza. Przeważnie w sklepach możemy natknąć się na żółtą i czerwoną. Okazuje się, że druga z nich ma znaczącą przewagę.Cebula często gości w naszych kuchniach. Dodajemy ją do wielu rozmaitych frykasów. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ warzywo cechuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Warto wiedzieć, która cebula najkorzystniej wpływa na nasz organizm.

Mizeria z cebulą
04.06.2021 02:00 Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii

Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne. Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.

Cebula w walce z komarami
25.05.2021 02:00 Niezwykłe zastosowanie cebuli w walce z komarami

Cebula często gości w naszych kuchniach. Przeważnie wykorzystujemy ją w rozmaitych specjałach. Okazuje się, że może nam ona pomóc w pozbyciu się komarów. Wystarczy, że pokroimy ją na plastry i wystawimy za okno. Nie da się ukryć, że cebulę odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne warzywo może mieć również inne zastosowania. Cebula skutecznie odstrasza komary.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Bób
22.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na smażony bób

Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście. Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.

Pietrasznik plamisty jest trujący?
17.05.2021 02:00 Czy pietrasznik plamisty jest trujący?

Pietrasznik plamisty wygląda bardzo niepozornie. Jego białe kwiaty wyglądają bardzo ładnie i mogą skusić niektórych do ich zerwania. Chwila nieuwagi może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet śmierci.

Cebula dymka we własnym ogrodzie
15.05.2021 02:00 Jak uprawiać w ogrodzie cebulę dymkę?

Nie da się ukryć, że cebula dymka jest wyjątkowym smakołykiem. Charakteryzuje się zielonymi długimi liśćmi, które znakomicie nadają się jako dodatek do rozmaitych dań. Warzywo z łatwością posadzisz we własnym ogrodzie.

Cebulowe kule z mięsem
15.05.2021 02:00 Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonym

Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety. Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.

Placki ziemniaczane
11.05.2021 02:00 Przepis na tanie i szybkie placki z cebuli

Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.

Cebula w rajstopach
08.05.2021 02:00 Dlaczego nasze babcie chowały cebulę do pończoch?

Bez wątpienia cebula odgrywa niezwykle istotną rolę w rodzimych potrawach. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane specjały bez jej dodatku. Z pewnością warto mieć zapas cebuli. Okazuje się, że z łatwością zabezpieczymy je za sprawą pończoch.

Ogórki będą jeszcze bardziej okazałe
08.05.2021 02:00 Nawóz do ogórków z łupin po cebuli

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zielone warzywa zajadamy w rozmaitych formach. Niektórzy dodają je do dań, a inni stawiają na kiszenie. Niezależnie od preferencji warto wiedzieć, jak zadbać o ogórki rosnące w ogródku.

Która cebula jest najzdrowsza?
03.05.2021 02:00 Która cebula jest najzdrowsza?

Cebula potrafi nadać naszym potrawom bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Nie bez powodu jest niezwykle często wykorzystywana w kuchni. Siekamy ją, przysmażamy, podpiekamy, a nawet w całości wrzucamy do rosołu. Warto jednak pochylić się nad tym, jak jej spożywanie wpływa na nasze zdrowie. O tym powinien wiedzieć każdy, kto chce zadbać o swój organizm.

Grill
28.04.2021 02:00 Jak zachować czystość grilla?

Grill to nieodłączny element każdej majówki - gdy tylko wyjeżdżamy na szybkie wakacje, od razu mamy ochotę na grillowane mięso i warzywa. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy zapomnimy zawczasu wyczyścić ruszt, a ten wręcz lepi się od zapieczonego tłuszczu i brudu?Oczywiście można udać się do sklepu budowlanego i kupić specjalny środek, którym można wyczyścić metal, jednak po co truć się chemią. Istnieją bowiem banalnie proste domowe sposoby, które są naturalne i zupełnie bezpieczne.

herbata z cebulą
22.04.2021 02:00 Dlaczego warto dodać cebule do herbaty?

Cebula to warzywo, które niemal zawsze gości w naszym domu. Dodajemy je do zup, sałatek oraz potraw mięsnych. Co się stanie, gdy włożymy ją do herbaty? Okazuje się, że niepozorne warzywo ma niesamowite właściwości.

Rosół i kwestia cebuli
27.03.2021 01:00 W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

Nie da się ukryć, że rosół jest absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Smak naszego specjału w znacznej mierze zależy od wykorzystanych składników. Mało kto spodziewałby się, że cebula jest tak ważna.

Jak barwić jajka?
26.03.2021 01:00 Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Naturalne barwienie jajek jest wspaniałym sposobem na zutylizowanie resztek z produktów spożywczych, których normalnie nie zjadamy. Proces barwienia jest także świetną zabawą dla całej rodziny, w którą warto włączyć najmłodsze pokolenie, które może się dzięki temu czegoś nauczyć. W naszych kuchniach obecnych jest wiele materiałów, z których można sporządzić naturalne barwniki. Niestety większość z nich najczęściej ląduje od razu w koszu po wykorzystaniu jadalnych części. Dlatego w ciągu następnych kilki dni warto zachować chociaż łupiny po cebuli, czy orzechach.

Wątróbka z cebulką
25.03.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?

Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory. Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.

Cebula bez łez
18.03.2021 01:00 Jak nie płakać podczas krojenia cebuli?

Cebula ma wyjątkową właściwość, która sprawia, że podczas krojenia jej nasze oczy zaczynają łzawić i cieknie nam z nosa - słowem, zaczynamy natychmiast płakać. Wszystko przez specyficzny sposób obrony przed roślinożercami, którzy chętnie spożywają ją, z uwagi na cenne substancje odżywcze, które zawiera. Podczas naruszania struktury cebuli i niszczenia ścian komórek, cebula wydziela alliinazę, substancję, która w połączeniu z inną substancją prensco wchodzi w reakcje, wytwarzając swojego rodzaju gaz łzawiący. Kiedy dotyka on wilgotnych powierzchni, takich jak śluzówka oka, wywołuje podrażnienia.

Ziemniaki jak je przechowywać?
12.03.2021 01:00 Dlaczego nie należy przechowywać ziemniaków obok cebuli?

Ziemniaki to uniwersalne warzywo, na którego podstawie można ugotować setki najróżniejszych dań. Bulwy te zadomowiły się w kuchniach całego świata, jednak to kultura zachodnia posiada najwięcej przepisów, w których wykorzystuje się kartofle. Dawniej odpowiedni sposób przechowywania żywności był koniecznością - nie było do niej wtedy tak łatwego dostępu i mało kto mógł sobie pozwolić, aby zimowe zapasy tak po prostu się zepsuły. Brak szklarni sprawiał, że warzywa były sezonowymi przyjemnościami, dlatego dbano o nie znacznie bardziej niż obecnie.