W czasie podróży apetyt jest duży. Jednak czasami jedzenie może go nam odebrać. Takie oburzające zdarzenie miało niedawno miejsce w Pendolino. Jeden z pasażerów został poczęstowany spleśniałymi kanapkami. Przyznacie, trochę mało smacznie. Express Intercity Premium jest najdroższą kategorią pociągów PKP Intercity. Połączenia między największymi polskimi miastami obsługują pociągi Pendolino. Bilet na taki przejazd w pierwszej klasie może kosztować nawet ponad 300 zł. W cenę biletu wliczony jest posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mrożenie chleba to bardzo dobre rozwiązanie. Dzięki niemu zawsze możesz mieć pod ręką świeże pieczywo i to bez porannego biegania do piekarni. Jednak, żeby chleb czy bułki po rozmrożeniu smakowały jak należy trzeba je odpowiednio zamrozić. Mrożenie mięsa, ryb czy warzyw to już norma. Wiadomo, że często kupujemy je na zapas po to, by nie chodzić zbyt często do sklepu. A nadmiar najlepiej od razu zamrozić,a by produkty nie straciły na smaku, ani jakości. Z tych samych powodów można mrozić pieczywo. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.
Dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie klasycznego chleba, mamy doskonałe rozwiązanie. Istnieje bowiem przepis na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania. Jest puszyste, pachnące i przepyszne. Niektórzy obawiają się pieczenia chleba we własnym domu, myśląc, że jest to zbyt trudne zajęcie. Na szczęście są sposoby, aby ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się własnymi bochenkami. Co więcej, wcale nie trzeba marnować czasu i energii na długie i żmudne zagniatanie ciasta drożdżowego przed wypiekiem. Poniższa receptura zajmuje jedynie kilka chwil faktycznej pracy, gdyż drożdże robią za piekarza całą robotę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Masz ochotę na kanapkę ze smalcem? Nie musisz go kupować, bo o niebo lepszy przygotujesz własnoręcznie. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z niezwykłej receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca go między innymi o pokruszone sezamki. Przygotuj go i zaserwuj na spotkaniu ze znajomymi — nie będą chcieli jeść nic innego.
Pieczenie chleba może wydawać się skomplikowanym zajęciem, jednak mając prosty przepis, z łatwością można cieszyć się własnym bochenkiem. Smak takiego pieczywa jest znacznie lepszy niż ze sklepu. Niżej zdradzamy najprostszą recepturę. Mało kto mógł spodziewać się, że pieczenie własnego chleba może być tak proste. Wystarczy wykorzystać ten niezawodny przepis. Pieczywo jeszcze nigdy nie było tak pyszne i łatwo dostępne. Chleb według tego przepisu jest prosty i tani, a jego smak pozostaje na długo w pamięci. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, do ciasta dodaj suszone owoce, przyprawy lub orzechy czy nasiona. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chleb bananowy jest wyjątkowo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Nie należy mylić go jednak z tradycyjnym chlebem, jaki my znamy. Ta wersja jest słodka, wilgotna i zawiera dużo przypraw korzennych, wzmacniających jej smak. Chleb bananowy stanowi wspaniały przysmak, którym można zamienić zwykłe słodycze. Jeśli chcesz więc przestać kupować i jeść niezdrowe batony czy ciasteczka, sięgnij po ten słodki i pyszny przepis. Dużym atutem tej receptury jest możliwość wykorzystania starych, czarnych bananów, których normalnie wiele osób nie chce jeść. Takie banany zawierają w sobie także znacznie więcej cukru, dzięki czemu sam wypiek będzie słodszy i smaczniejszy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że ze sklepów w całej Polsce znika partia mąki gryczanej bezglutenowej konfekcjonowanej przez podmiot Denver Food Sp. W próbce produktu pobranej w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono obecność glutenu, który może spowodować reakcje alergiczne. W ostatnim tygodniu lipca Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu aż kilku produktów, które potencjalnie stwarzają zagrożenie dla konsumentów.Wycofano zanieczyszczone wyroby rybne oraz partię boczku, w której wykryto tlenek etylenu. Kolejnym produktem, którego wzięto pod lupę, jest kasza gryczana bezglutenowa, która okazała się, wbrew swojej nazwie, ów gluten zawierać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jedna z gwiazd Internetu, tiktokerka Najjjka pokazała niedawno, ile musiała zapłacić za zwykły bochenek chleba. Jej fani nie byli w stanie uwierzyć w jej relację. Za jeden chleb kobieta musiała zapłacić aż 6,45 zł. Chleb jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Zajadamy się nim przy praktycznie każdej okazji, a kilka smacznych kromek z masłem potrafi nasycić nas na wiele godzin. Niestety obecnie w sklepach panują wyjątkowo wysokie ceny, co widać nie tylko na przykładzie chleba, lecz innych produktów - jak świeże owoce, mięso czy warzywa. Wszystko wskazuje na to, że w Polsce dawno nie było tak drogo. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Pieczywo często gości na naszych stołach. Uznaje się je za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Ostatnie doniesienia nie napawają optymizmem. Okazuje się, że bułki i chleb najpewniej będą dalej rosnąć. Wszystko przez niedobory zbóż, z których przygotowuje się mąkę.Nie da się ukryć, że pieczywo odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy smakosze sięgają po nie praktycznie codziennie. Wszakże to właśnie chleb jest jednym z głównych składników kanapek. Niestety, niebawem możemy za niego zapłacić spore pieniądze.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kożuch na mleku to jedna z najgorszych zmor dzieciństwa. U niektórych osób do dzisiaj powoduje dreszcze. Choć trudno w to uwierzyć, ten nietypowy przysmak powstający jako efekt uboczny przy podgrzewaniu mleka, ma też swoich fanów. Ci, powstały kożuch zajadali na kanapce posypanej cukrem. Mleczne kożuchy grają główną rolę również w innym przepisie na przepyszne ciasteczka. Mleczne kożuchy wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Picie ciepłego mleka było często obowiązkiem przy pałaszowaniu porannego śniadania. Wtedy też w kubku można było dostrzec powstały kożuchy, który z pewnym niesmakiem wybierało się łyżeczką, by bez przeszkód delektować się smakiem mleka. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Chleb jadamy praktycznie każdego dnia - robimy z niego kanapki, a także podajemy jako dodatek do większego dania. Okazuje się, że warto zastanowić się czasem dwa razy, przed wzięciem do ust swojego ulubionego pieczywa. Pewien mężczyzna zjadł chleb z makiem i nie dostał się do nowej pracy, ponieważ testy narkotykowe były pozytywne. Chleb piecze się z najróżniejszymi dodatkami. Piekarze korzystają ze smakowitych ziół, suszonych owoców i warzyw i wielu innych składników, które nadają pieczywu zupełnie nowego smaku. Jednym z takich dodatków są ziarna maku. Smak maku jest przepyszny, dlatego przygotowujemy z niego ciasta, ciastka i inne wypieki. Niestety, niekiedy zdarza się, że mogą one zawierać śladowe ilości substancji psychoaktywnych - zjedzenie ich może z kolei poskutkować ich obecnością w organizmie człowieka.
Pieczywo takie jak bułki i chleb są uznawane za podstawowe produkty spożywcze. Okazuje się, że niebawem może ich zabraknąć na sklepowych półkach. Wszystko przez deficyt pszenicy i żyta. Młynarze wystosowali apel do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Bez wątpienia bułki i chleb są produktami, które często goszczą w jadłospisie smakoszy. Ciężko sobie wyobrazić najzwyklejszą kanapkę bez wybornego pieczywa. Niestety, ostatnie doniesienia wskazują na to, że bułki i chleb mogą zniknąć ze sklepowych półek.
Smakowity chleb często gości na naszych stołach. Sięgamy po niego niemal codziennie. Niejeden smakoszy stara się zakonserwować pieczywo za sprawą mrożenia. Warto wiedzieć, jak robić to w prawidłowy sposób.
Smakowity chleb niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą wyjątkowych walorów, które często dodatkowo są podkreślane dzięki odpowiedniemu smarowidłu. Które najlepiej wybrać?
Piekarnia wydaje się spokojnym miejscem, w którym, choć ruch jest największy rano, tak zawsze panuje w niej spokój. Klienci wchodzą kupić pieczywo na śniadanie, wszak nie ma nic lepszego, niż świeżo upieczona bułka z masłem, która jest jeszcze ciepła. Dlatego zdarzenie, które miało miejsce kilka dni temu w Olsztynie, sprawia, że ze zdziwieniem można unieść brwi, a klienci będą je jeszcze długo wspominać. Rzadko kiedy się zdarza, aby w trakcie pracy zachowywać się w tak skandaliczny sposób.
Nie da się ukryć, że Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Od dłuższego czasu smakosze mogą na własnym podniebieniu przekonać się o tym, z jaką starannością przygotowywane są dania w jej restauracjach. Wszystko za sprawą Delikatesów U Fukiera.
Chleb z masłem i cukrem to przekąska, którą na pewno pamiętają osoby, dorastające w czasach PRL-u. Proste smaki budzą przyjemne wspomnienia do dziś, o czym mogą przekonać się także młodsi wielbiciele tego typu przekąsek. Najlepsze jest to, że ilość wersji potrawy jest właściwie nieskończona, bo bazą jest jedynie chleb.
Kwas chlebowy jest nieco zapomnianym fermentowanym napojem, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, a przy tym zawiera mnóstwo składników odżywczych. Nie polecalibyśmy go, jednak gdyby nie jego wyjątkowy lekko słodki smak.Kwas chlebowy docenią nie tylko nieco starsi wytrawni smakosze, ale też najmłodsi. W ich przypadku kwas chlebowy może zastąpić uwielbiane słodzone i gazowane napoje, które, jak wiadomo, nie są zbyt zdrowe.
Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, a najstarsze znalezisko archeologiczne datowane jest na około 12 tysięcy lat przed naszą erą. W tamtych czasach nie przypominał on pieczywa współczesnego - wtedy były to proste płaskie placki, które składały się jedynie z wody i mąki. Chleb jest również nie tylko zwykłą żywnością, wszak stanowi ważny element religii. Dlatego wiele osób odnosi się do niego z tak ogromnym szacunkiem, a wyrzucanie bochenków nie jest mile widziane. Aby temu zaradzić, można zamrażać go w zamrażalniku - poniżej zdradzamy najlepszą metodę mrożenia, która wyjątkowo ułatwia jego późniejsze rozmrażanie.
Chleb czosnkowy jest rarytasem, którego smak uwielbia praktycznie każdy. Najczęściej zamawia się go w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej - grzanki czosnkowe z serem są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę pomiędzy dużymi posiłkami. Czosnkowe grzanki są także wspaniałą metodą na zutylizowanie chleba, który zbyt długo leżał w chlebaku. Nie warto go wyrzucać do śmieci i marnować żywności, gdy można przygotować banalnie prosty posiłek w mniej niż 20 minut.
Komisja Europejska od wielu lat wprowadza najróżniejsze rozporządzenia, które znacznie wpływają na życie obywateli Unii Europejskiej. Tym razem podjęto decyzje, które w znaczący sposób wpłyną na wygląd półek w sklepach oraz listy składników na tyłach opakowań. Od 2 kwietnia wchodzi w życie rozporządzenie uchwalone jeszcze w 2019 roku, które ma za zadanie znacznie ograniczyć użycie przez producentów żywności tłuszczów trans. Z tego powodu wiele przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki, mogą zostać mocno zmienione, czy nawet całkowicie wycofane.
Tosty z opiekacza idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i obiad, bądź kolację. Smakołyki można przygotować na rozmaite sposoby. Jednak po beztroskich kulinarnych poczynaniach przeważnie toster wymaga sporego zachodu przy czyszczeniu.
Zdrowa i zbilansowana dieta nie jest wcale tak trudna do osiągnięcia, niezależnie od wieku, płci czy trybu życia jakie się prowadzi. Praktycznie każdy, przy odrobinie wysiłku i samozaparcia, może ułożyć plan żywienia, który doskonale spełni większość jego potrzeb. Niestety wiele osób, które przekroczyły 50 rok życia, nie do końca zdają sobie sprawę, w jak dużym stopniu żywienie wpływa nie tylko na zdrowie, lecz także na samopoczucie. Jednym z najlepszych produktów, który ma ogromny wpływ na ludzki organizm, jest mleko - nabiał powinien znaleźć się w diecie każdego po pięćdziesiątce.
Dieta oparta na zdrowych produktach jest ważna w każdym wieku. Jednak po ukończeniu 40. roku życia szczególnie powinniśmy o siebie dbać i unikać potraw, które są szczególnie szkodliwe. Warto zastanowić się nad tym, jaka żywność dominuje w naszym jadłospisie i wykreślić z niego te rzeczy, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób lub pogorszyć nasze samopoczucie.
Chleb z cukrem zdecydowanie nie należy do potraw najzdrowszych, wszak duża zawartość węglowodanów nie sprzyja zdrowemu odżywianiu - jednak przyjemność, jaka płynie z jedzenia go, jest tak duża, że warto raz na jakiś czas zrobić sobie coś pysznego. Choć przepis na ten przysmak jest jednym z najprostszych, nie każdy może zdawać sobie sprawę, że istnieje pewien sekretny składnik, który sprawia, że chleb i cukier smakowały jeszcze lepiej. Dodatkiem tym jest śmietana, w końcu jej delikatność świetnie komponuje się z twardymi kryształkami cukru.
Chlebak najczęściej przybiera bardzo podobne formy. Opadająca kotara zbudowana z chudych szczebelków, a także kilka stałych ścianek - tak wygląda większość tego typu pojemników w polskich kuchniach. Wykonany jest również zwykle z drewna, ponieważ materiał ten jest tani i łatwy w produkcji. Często spotkać można także chlebaki porcelanowe, plastikowe, metalowe czy bambusowe. W niektórych regionach naszego kraju nazywany jest także mianem "chlebownika" - wszystko zależy od miejsca, w którym aktualnie się przebywa.
Chleb w jajku może wydawać się nudnym posiłkiem - kiedyś jednak każdy z nas nie mógł doczekać się, aż mama lub babcia poda nam takie śniadanie do stołu. Trzeba w końcu przyznać, że smażony chleb wymoczony w jajku z dodatkiem cukru i cynamonu po prostu zawsze smakuje doskonale. Niegdyś spożywaliśmy je inaczej niż dzisiaj. Najczęściej nasze mamy wykorzystywały do niego stare, czerstwe pieczywo, które w taki sposób można było przywrócić do dawnej świetności. W czasach PRL-u i przemian ustrojowych jedzenie było drogie i nikt nie pozwalał sobie na zbytnie marnotrawstwo.