Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Chleb

Chleb

Chleb bezglutenowy z ziaren
25.03.2022 22:44 Chleb bezglutenowy z ziaren

Chleb bezglutenowy z ziaren

Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną
25.03.2022 22:43 Szybki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Szybki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Przepis na domową metkę
21.03.2022 01:00 Przepis na domową metkę. Idealna na kanapki

Metka, czyli kiełbasa z surowego, zmielonego i przyprawionego mięsa jest pysznym dodatkiem do pieczywa, który z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Wybierzcie się na zakupy i wypróbujcie naszą nową recepturę. Własnoręcznie przygotowana metka składa się ze składników doskonale znanych, co daje jej znaczną przewagę nad kupną wersją, która często może zawierać niepotrzebną chemię. Dobra metka powinna zawierać minimum 90% mięsa. Dobrze jest też, by pewną jej część stanowił tłuszcz. Będzie on zarówno nośnikiem smaku, jak i produktem zapewniającym konsystencję umożliwiającą łatwe rozsmarowywanie wyrobu. Dostępne w sklepach smakołyki dość często zawierają dodatki, które mają na celu poprawę smaku i przedłużenie trwałości metki, dlatego też zdecydowanie lepiej będzie specjał przygotować samodzielnie. Wystarczy kilka składników, a smak naprawdę zachwyci.

Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem?
21.03.2022 01:00 Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu

Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi. Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów. Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.

Domowy chleb do wielkanocnego żurku
21.03.2022 01:00 Domowy chleb do wielkanocnego żurku. Prosty i błyskawiczny przepis

Żurek w chlebie jest jednym z dobrze znanych sposobów podania tradycyjnej zupy wielkanocnej. Pieczywo niezbędne do tak eleganckiego zaserwowania rarytasu z łatwością przyrządzicie w domu. Dzięki dodatkowi ziołowej oliwy chleb wyjdzie niezwykle aromatyczny i doskonale skomponuje się z lekko kwaśnym specjałem. Przygotowanie chleba do wielkanocnego żuru wbrew pozorom nie będzie bardzo trudne. Wystarczy zmieszać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże z mąką i aromatyczną, oliwą ziołowa, a dodatek powstanie w mniej niż dwie godziny. Warto poświęcić ten czas, by przyrządzić smaczny domowy wypiek. Żurek na samodzielnie zrobionym zakwasie wymaga odpowiedniej oprawy.

Piekarz przy pracy
15.03.2022 01:00 15 marca - Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników

Dzisiaj, czyli 15 marca 2022 roku wypada Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników, co dla wielu jest prawdziwym świętem. Każdy w końcu uwielbia czasem zjeść pyszną bułkę, czy raczyć się obłędnym tortem. Jeśli więc wybierzesz się dzisiaj do piekarni lub cukierni, podziękuj przy okazji kupowania wypieków piekarzowi za jego ciężką pracę. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeżo upieczona i jeszcze ciepła kajzerka, z grubą warstwą masła i ulubionymi dodatkami. Taki posiłek z rana dostarczy mnóstwo energii i jeszcze więcej przyjemności. Abyśmy mogli cieszyć się smakiem takiej kajzerki, piekarze muszą pracować wiele godzin w pocie czoła. Dzisiaj, 15 marca, wypada Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników, dlatego warto powiedzieć im kilka dobrych słów, gry będziemy robić codzienne zakupy.

Pieczywo tylko dla wybranych?
15.03.2022 01:00 Pieczywo tylko dla wybranych? Ceny chleba mogą wystrzelić w górę

Jak podaje portal Money, już za dwa tygodnie zaobserwujemy pierwsze podwyżki cen chleba i bułek w polskich sklepach. Eksperci są zgodni, że sytuacja w Ukrainie już znajduje swoje odzwierciedlenie na rynkach surowców. Kolejne tygodnie mogą przynieść jedynie coraz wyższe ceny najbardziej podstawowego produktu, a kulminacyjna cena wyniesie nawet 10 złotych za bochenek. Przedłużająca się działalność zbrojna negatywnie wpływa na rynek zbóż. Przełoży się to bezpośrednio na podwyżki w sklepach. Takiego zdania jest przynajmniej Sławomir Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarnictwa RP, który podzielił się swoimi prognozami z Dziennikiem Gazetą Prawną.

Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość
14.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, po które sięga każdy z nas. Nie wszyscy jednak wiedzą jak poprawnie je przechowywać. Nasze babcie wkładały do chlebaka połówkę jabłka, dzięki której wypieki zachowywały delikatność i chrupiącą skórkę przez dłuższy czas. Sprawdźcie ten i inne patenty na wydłużenie świeżości pieczywa. O tym, że pieczywo będzie zawsze świeże, jeśli będziemy kupować je w niewielkich ilościach i często wspominać raczej nie trzeba. Co jednak jeśli przeceniliśmy swoje możliwości i chleb, który upiekliśmy, ma szansę poleżeć dłużej niż 1-2 dni? Podpowiadamy jak zachować świeżość wyrobów.

Chleb na miodzie
13.03.2022 01:00 Chrupiący domowy chleb z dodatkiem miodu. Nikt mu się nie oprze

Tajniki wypieku chleba w domu w żadnym wypadku nie są skomplikowane - wystarczy odrobina cierpliwości i bochenki wychodzić będą idealnie. Jeśli chcesz nadać pieczywu wyjątkowego aromatu, dodaj do ciasta miód. Dzięki jego słodyczy chleb uzyska również bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu. Chleb w dzisiejszych czasach rzadko jest pieczony własnoręcznie, ponieważ znacznie łatwiej jest po prostu wyjść do sklepu i kupić gotowy. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a także dokładnie wiadomo, co zostało do takiego chleba dodane.

podpłomyki
13.03.2022 01:00 Jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat? Mamy klasyczny przepis

Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Dawniej każdy się nim zajadał. Sprawdź, jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat. Mamy na nie klasyczny przepis. Podpłomyki przygotujesz w mgnieniu oka, a składniki na nie z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.Podpłomyki to płaskie chlebki, które można przygotować szybko i bez wyszukanych składników. Kiedyś wypiekało się je na blasze węglowej kuchni, dziś można to zrobić w piekarniku lub jeszcze szybciej — na patelni. Podpłomyki możesz przygotować, gdy zabraknie ci w domu tradycyjnego chleba lub wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na małą odmianę. Zwykle do ciasta na podpłomyki nie dodaje się żadnych spulchniaczy, jednak jeśli wsypiecie trochę proszku do pieczenia, wyjdą bardziej puszyste.

Kajzerki
12.03.2022 01:00 Prosty przepis na domowe kajzerki. Mięciutkie bułeczki w sam raz na śniadanie

Kajzerki większość Polaków kupuje codziennie rano w pobliskiej piekarni bądź sklepie spożywczym. Ci, którzy cenią sobie jednak wspaniały smak i zdrowy skład, mogą skorzystać z poniższej receptury. Dzięki niej można wykonać najlepsze domowe kajzerki, zachwycające delikatnym środkiem i chrupiącą skórką. Kajzerki w żadnym wypadku nie są skomplikowane w przygotowaniu w warunkach domowych. Co więcej, prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet wychodzić do sklepu, gdyż wszystkie składniki można zwykle znaleźć w kuchni.

Szybki przepis na domowy smalec z fasoli i kaszy gryczanej
10.03.2022 01:00 Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Smakuje lepiej nawet od tradycyjnego

Smalec z fasoli jest sycącą, do złudzenia przypominającą swój pierwowzór, pastą roślinną. Przygotowanie rarytasu zajmie wam dosłownie chwilę. Podajcie go z ogórkiem kiszonym, a smak zachwyci każdego, kto takiej kanapki spróbuje.Domowy smalec z pewnością urzekł już niejednego smakosza. Jeżeli nie po drodze wam z tym mięsnym rarytasem — nawet, gdy jego smak podbija gruszka — możecie spróbować przygotować go w wersji roślinnej. Będzie równie smaczny. Spróbujecie?

Żurek w chlebie z przepisu Ani Starmach
08.03.2022 01:00 Doskonały patent Ani Starmach na żurek w chlebie. Hit nie tylko na Wielkanoc

Klasyczny żurek w chlebie jest w pewnym sensie symbolem Wielkanocy, jednak warto przyrządzać go nie tylko w czasie świąt. Ania Starmach zaprezentowała własny przepis na tę kultową zupę. Jej patentem jest podpieczenie uprzednio wydrążonego bochenka chleba, aby zwiększyć jego odporność na nasiąkanie płynem. Żurek w chlebie od Ani Starmach jest idealnym daniem, aby wywołać zachwyt wśród swoich domowników. Tak podane tradycyjne polskie danie daje wyjątkowe wrażenie, którego się nie zapomina. Naturalnie niektórzy mogą mieć obawy, że pieczywo nie jest wystarczająco wytrzymałe, aby skutecznie utrzymało dużą ilość gorącego płynu. Dlatego Starmach podpieka bochenki chleba przed zalaniem zupą w piekarniku, minimalizując ryzyko przesiąknięcia.

Jak zrobić idealny zakwas na chleb?
06.03.2022 01:00 Jak zrobić idealny zakwas na chleb? Podajemy przepis i kilka wskazówek

Chleb na zakwasie jest jednym ze smaczniejszych wypieków. Najlepiej smakuje wtedy, gdy przyrządzimy go w domu. Z naszymi wskazówkami sporządzenie żytniego zakwasu nie sprawi wam problemu. Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki przeprowadzanym naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże. Przygotowanie dobrego starteru do wypieku chleba w domu jest bardzo proste. Wystarczy mąka żytnia wysokiego typu, czyste naczynie, letnia woda i czas. Efektem będzie masa o konsystencji gęstej śmietany, delikatnie szarobrązowym kolorze i charakterystycznym lekko kwaskowym zapachu. W strukturze zakwasu będą również widoczne liczne pęcherzyki powietrza, które powinny pojawić się w okolicach trzeciego dnia od nastawienia.

Co oznaczają duże dziury w chlebie?
04.03.2022 01:00 Co oznaczają duże dziury w chlebie?

Kupiliście chleb w którym są dziury? Choć nie są one szkodliwe, świadczą o pewnych niedoskonałościach w przygotowaniu wypieku. Sprawdźcie, co może być ich przyczyną i jak uniknąć ich powstania domowych wypiekach. Wiele jest przepisów na dobry chleb. Niezależnie od tego czy przyrządzimy go w garnku czy też zrezygnujemy z użycia drożdży, warto wiedzieć jakie pomyłki mogą przekreślić szanse na ładną, regularną strukturę pieczywa. Dowiedzcie się czego warto unikać.

chleb
28.02.2022 01:00 Najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut - bez drożdży i zakwasu

Macie ochotę na świeży, puszysty chleb? Możecie go mieć bez wychodzenia z domu. Skorzystajcie tylko z naszego przepisu na najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut. By go przygotować, nie potrzebujecie drożdży ani zakwasu. Jest błyskawiczny, prosty i pyszny.Świeży chleb nie potrzebuje wymyślnych dodatków. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i popijany zimnym mlekiem. Pamiętacie takie smaki z dzieciństwa? Jeśli za nimi tęsknicie, możecie je sobie przypomnieć, piekąc chleb, według podanego przez nas przepisu.W naszym materiale prezentujemy kadr z filmiku kanału e-PrzepisyKulinarne na YouTube. Prawda, że chlebek wygląda apetycznie i kusząco?

Fatalne doniesienia o cenach chleba
25.02.2022 01:00 Fatalne doniesienia o cenach chleba

Ceny żywności wciąż rosną. Obecna sytuacja światowa może przyczynić się do utrwalenia tej tendencji. Ukraina jest największym europejskim producentem zbóż i kukurydzy. Trwający na jej terytorium konflikt może wpłynąć na dalszy wzrost kosztów pieczywa.Rosyjska inwazja już wywołała zamieszanie na światowych rynkach. W górę poszła m.in. cena pszenicy, której koszt wczoraj wynosił 9.37 dol. za buszel (27 kg). To najwyższy pułap od dziewięciu lat.

chleb
24.02.2022 01:00 Jak mrozić chleb, żeby smakował tuż po rozmrożeniu?

Chleb jest jednym z tych produktów, który najlepiej smakuje świeży. Jednak w tym celu konieczne są codzienne wizyty w piekarni. Coraz rzadziej mamy na to czas i ochotę, a chleb jemy każdego dnia. Jak więc rozwiązać ten problem? Powiemy wam, jak mrozić chleb, żeby smakował jak świeży tuż po rozmrożeniu.Mrożenie chleba w niektórych domach jest zbędne, a w niektórych to przydatna praktyka. Gdy nie mamy blisko piekarni lub sklepu spożywczego albo zwyczajnie nie chce nam się co rano biegać po pieczywo, warto je mrozić. Dzięki temu będziemy mogli każdego dnia cieszyć się smakiem świeżego chleba czy bułek.

Niezawodny przepis na chleb z garnka
22.02.2022 01:00 Niezawodny przepis na chleb z garnka

Nie ma chyba lepszego pomysłu na śniadanie niż kanapki ze świeżym, domowym chlebem. Prosty i sprawdzony przepis na chleb z garnka sprawdzi się idealnie. Delikatny pszenny wypiek wykonany z dodatkiem drożdży z pewnością przypadnie wam do gustu. Chrupiący, dopiero co upieczony chleb smakuje wybornie z pastami warzywnymi. Koniecznie podajcie go ze smalczykiem fasolowym lub wyjątkowo aromatyczną pastą na bazie suszonych pomidorów. Zakochacie się w tym bogactwie smaków i konsystencji.

kajzerki
17.02.2022 01:00 Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

Jeśli marzy wam się świeże i chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu, nie macie wyjścia - musicie przygotować je własnoręcznie. Jednak z naszym przepisem na domowe kajzerki, bez problemu wam się to uda. Bułeczki wyjdą jak z piekarni - puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką.Wiele osób już znalazło swoją ulubioną piekarnię i właśnie w niej stara się kupować pieczywo. Jednak nie wszyscy mają takie szczęście, że już znaleźli albo w pobliżu po prostu nie mają piekarni. Gdy więc najdzie ich ochota na pyszne bułeczki, mogą się skusić na domowy wypiek. Zajmie on oczywiście więcej czasu niż kupienie pieczywa, ale satysfakcja i radość z pieczenia będzie gwarantowana.

Chleb w jajku i mleku
13.02.2022 01:00 Chleb w jajku i mleku. Szybko, prosto i przepysznie

Nie wiecie co zrobić z chlebem, który stwardniał? Pokrójcie go w kromki i usmażcie w jajku i mleku. Ten zapomniany nieco przepis pomoże wam uratować pieczywo przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić kultowy specjał. Czasami warto wrócić do smaków z dzieciństwa. Kluski ziemniaczane czy racuchy to nie jedyne ze znanych nam z domów rodzinnych specjałów. Przysmakiem, który z pewnością pojawiał się u wielu z was, był chleb w jajku i mleku — chrupiący, rumiany i pyszny. Jeżeli macie pod ręką czerstwy chleb — koniecznie spróbujcie.

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
13.02.2022 01:00 Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny. Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę. To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.

Domowe cebularze
12.02.2022 01:00 Jak przygotować domowe cebularze?

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.

Ojciec przygotowuje kanapki swojej córce
07.02.2022 01:00 Dziewczynka zjadła kanapki z piekielnie ostrym dodatkiem

W sieci zawrzało po umieszczeniu przez pewnego ojca swojej historii z przygotowania kanapek dla swoich córek. Partnerka mężczyzny jest wielką fanką ostrego jedzenia, więc zawsze smaruje jej kanapki dużą ilością ostrej przyprawy. Niestety przez pomyłkę pikantną kanapkę zjadła jego córka w szkole. Jak wyjawił ojciec, jego córka zwijała się z bólu i musiała zostać natychmiast zabrana do domu. Kochający rodzice, którzy troszczą się o swoje dzieci, często przygotowują kanapki do szkoły swoim pociechom. O poranku łatwo jednak o popełnianie błędów - niewyspanie i brak uwagi są wtedy naszymi największymi wrogami. Na Reddicie, portalu, w którym internauci mogą opisywać swoje historie i komentować wpisy innych, pewien ojciec zamieścił wpis o pewnej nieprzyjemnej przygodzie, jaką przeżyła jego córka. Prawdopodobnie nikt nie chciałby doświadczyć tego, co ta biedna dziewczynka.

Jak wyczyścić drewniany chlebak?
03.02.2022 01:00 Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki, a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Domowy chleb z ziemniakami
03.02.2022 01:00 Prosty przepis na chleb z ziemniakami

Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie. Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego. Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.

Chleb z garnka Ewy Wachowicz
30.01.2022 01:00 Maślankowy chleb z garnka według przepisu Ewy Wachowicz

Nie ma nic lepszego niż chrupiący i świeży chleb pełnoziarnisty. Ewa Wachowicz wypieka go, używając maślanki, dzięki czemu staje się niezwykle delikatny. Dodatek chrupiących ziaren dopełni całości. Skusicie się? Wypieki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Z pewnością próbowaliście już wyjątkowej szarlotki gwiazdy i jej wybitnego sernika ze śliwkami. Tym razem proponujemy wam wykonanie pysznego chleba z dodatkiem delikatnej mlecznej maślanki. Jego przyjemna struktura was zachwyci.

zapiekanka
25.01.2022 01:00 Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka. Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.