Pieczenie wytrawnych wypieków nie musi być trudne. Oto prosty przepis na przekąskę, która łączy pieczywo i dodatki w postaci zbliżonej do ciasta i nada się świetnie na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Chleb niemal codziennie gości na naszym stole. Cenimy sobie ten swojski, bo wierzymy, że jest pełen naturalnych składników i dostarczy nam odpowiedniego smaku. Jednak Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu, które chce uchodzić za swojskie. Wypunktowała skład, który wywołuje dreszcze.
Mieliście kiedyś okazję upiec własny chleb? Większość osób myśli, że to zadanie zarezerwowane jedynie dla wtajemniczonych. W sieci można jednak znaleźć wiele przepisów na proste domowe pieczywo. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, poniżej zdradzam, czy było warto.
Jeżeli lubisz niestandardowe dania, koniecznie spróbuj tego przepisu. Składniki są tanie, a wykonanie bardzo szybkie. Co najważniejsze to danie ma niespotykany smak.
Świeży i pachnący chleb jest, czymś, co uwielbiamy. Nawet zwykłe kanapki smakują z nim wybornie. Tylko jak mieć, codziennie rano świeży i chrupiący bochenek chleba? Po prostu upiecz go sama z tym przepisem.
Zaspałaś i znowu wyszłaś do pracy bez śniadania? Z tym przepisem nigdy ci się to nie zdarzy. Ważne, żebyś miała świeży chleb i możemy brać się do roboty.
Jeśli gotowanie i smażenie jest sztuką, pieczenie jest nauką, i to ścisłą. Dlatego niechętnie sięgamy np. po przepisy na pieczenie chleba. Ale ten jest doskonały dla początkujących. Nie wymaga też szczególnego sprzętu. Przekonajcie się o tym sami.
Wczoraj kupiłaś świeże pieczywo, a dzisiaj jest twarde jak skała? Być może popełniasz powszechny błąd związany z przechowywaniem. Sprawdź co zrobić, by chleby i bułki dłużej pozostawały świeże. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym artykule.
Domowe wypieki to chyba ukoronowanie osiągnieć kulinarnych każdego kucharza. Swój przepis na doskonałe białe bułki pszenne, tzw. wrocławskie, pokazał potomek zasłużonego kucharskiego rodu Jakub Kuroń.
Sieć sklepów Biedronka jakiś czas temu przeprosiła swoich klientów za to, że ceny przy kasie nie zgadzały się z tymi na regale. Jedna z klientek poszła ostatnio na zakupy i okazało się, że sieć znowu próbuje manipulować konsumentami.
Ten przepis na chleb zawsze się udaje. Nie trzeba tu ani specjalistycznych produktów, ani wielkich umiejętności. Po prostu wymieszaj kilka podstawowych składników, włóż do naczynia żaroodpornego i gotowe.
Wiele z nas boi się wypieków jako trudnych. Ten przepis może pomóc obalić tę barierę. Doskonałe bułeczki wychodzą za każdym razem. Prościej się już nie da.
W nowym roku postanowiłem zadbać o drobne przyjemności na każdym poziomie. Od samego rana aż do wieczora. Będę dbał o szczegół i jakość. Oraz o to, żeby nie było nudy. Walczę ze sztampą, i rutyną, zwłaszcza, jeśli chodzi o jedzenie. Żeby dobrze zacząć dzień, noworoczną zmianę rozpoczynam od śniadań. Ten zadziwiająco prosty tost zmienia rutynowe posiłki w luksusową przyjemność.
Dzięki temu prostemu przepisowi niepozorny chlebek zmieni się w cichego bohatera imprezowego stołu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny, tak że z pewnością zaskoczy gości.
Ten prosty przepis na szybką obiadową zapiekankę pozwoli uratować wiele jedzenia, które zalega w lodówce. Jej podstawa zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię. Tym razem nie będą to ani ziemniaki, ani ryż, ani nawet makaron. Chcesz wiedzieć, co się w niej kryje? Zapraszam do dalszej lektury.
Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.
Ostatnio odkryłam przepis na doskonały smakołyk. Potrzebuje tylko chleba, jogurtu i patelni. W kilka chwil przygotowuję danie, którym zajada się cała rodzina. Warto je zrobić w swojej kuchni i zaskoczyć tym smakiem domowników.
Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.
W swojej trasie po jarmarkach z ulicznym jedzeniem w Polsce youtuber Książulo zawędrował do Gniezna. Tu degustował m.in. zapiekankę z baru, który od prawie czterech dekad serwuje przekąski takie jak ta, a także hotdogi i frytki. W jego zamówieniu rzuciła się w oczy jedna nietypowa rzecz.
Kiedy trzeba wybierać – jedzenie czy leki? A kiedy jeszcze chce się zapewnić przyszłość dzieciom? Kupić im ubrania? Za cokolwiek zapłacić? Kiedy beztrosko świętujemy, wielu wokół nas potrzebuje podstawowego, najprostszego wsparcia. Pan Stefan to jedna z tych osób.
Czy można na święta marzyć o... zwykłej kuchence gazowej? Kiedy wiele z nas rozgląda się za wymarzonymi prezentami, spełniającymi skryte, choć zbytkowne marzenia, są wśród nas ludzie, dla których marzeniem jest realizacja podstawowych potrzeb. Pani Róża jest jedną z tych osób.
Maryla Rodowicz podzieliła się z fanami historią ze swojej wizyty w markecie Carrefour. Za zakupy zapłaciła sporo. Nie ich koszt zaskoczył ją jednak przy kasie.
Adwent to najlepszy czas na kanapeczki ze śledziem. Często nie zdajemy sobie sprawy, jaki możliwości daje ta uniwersalna ryba. Kiedy z polskiego śledzia zrobiłem kanapeczki wyglądające jak hiszpańskie tapas, goście nie mogli uwierzyć w to, co widzą.
W tym roku nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia. Żeby łatwiej przeczekać Adwent, po raz pierwszy upiekłem maślano-szafranowe ciasteczka świętej Łucji. Już wiem, że zanim przyjdą święta, ciasteczka (a właściwie – bułeczki) będą pachniały w moim domu jeszcze wielokrotnie.
Jarmark bożonarodzeniowy potrafi zaskoczyć. Jeden z YouTuberów postanowił spróbować chleba ze smalcem na wrocławskim rynku. W zdumienie wprawiła go zarówno cena, jak i smak dania.
Dojrzewająca słonina z pewnością skusi niejednego smakosza. Kremowy i pełen aromatu dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu. Od kiedy pamiętam, zajadam się taką słoniną w wykonaniu dziadka. Spróbuj, a polubisz ją tak samo, jak ja.
Pasta kanapkowa idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Jednak gotowe produkty ze sklepu — choć wygodne w użyciu — bywają drogie. Na szczęście znalazłam ostatnio smaczny przepis na domowy dodatek do pieczywa. Będziecie zaskoczeni, z czego jest wykonany.
Dieta nie musi wymagać wielu wyrzeczeń i długich godzin spędzonych w kuchni. Prosty chleb bez mąki będzie idealną bazą do waszych śniadań i kolacji. Zobaczcie jak go zrobić.