Koniec z uczuciem dezorientacji podczas zakupów. . Dietetyk Michał Wrzosek podpowiedział, które produkty dostępne w Biedronce są szczególnie warte uwagi. Sprawdź, jakie pieczywo i inne produkty będące w asortymencie sklepu możesz spożywać bez obaw.
Mrożenie chleba jest praktyczne i warto je stosować. Aby jednak smak pieczywa był później przystępny, warto zastosować zasady przedstawione przez piekarza z doświadczeniem. Podpowiada on między innymi, by pieczywo zamrażać bez dostępu powietrza. Są jeszcze trzy inne wskazówki.
Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.
Nie od dziś wiadomo, że producenci czyhają na nasze portfele. Wielu z nich przekłamuje wagę produktów, aby wcisnąć nam mniej towaru za wyższą cenę. Wielkie było zdziwienie YouTubera z kanału Sprawdzam Jak, kiedy położył na wadze pakowany chleb. Okazało się, że wypieku jest…ponad 10% więcej, niż zadeklarowano na opakowaniu.
Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć.
Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym chlebem? Możesz w niezwykle prosty sposób go odświeżyć. Wystarczy trochę wody i dobrze nagrzany piekarnik. Pieczywo odzyska swoją apetyczną chrupkość.
Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.
Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.
Pastę do kanapek można przygotować na wiele sposobów. Kremowa, aromatyczna i nieco słodka kompozycja na bazie batata spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Jest o niebo lepsza niż przysmak z kiszonych ogórków. Musicie spróbować.
Jajecznicę na śmietanie przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że podgrzejesz kremówkę na patelni, dodasz jajka, szczypiorek i usmażysz. Szybkie śniadanie posmakuje każdemu.
Mrożenie żywności nie jest w naszych domach niczym nowym. Okazuje się, że z powodzeniem możemy w ten sposób przedłużyć także żywotność pieczywa. Jak mrozić chleb, aby po rozmrożeniu wciąż cieszył nas wybornym smakiem? Pamiętaj, aby do zamrażarki wkładać pieczywo, jak najbardziej świeże.
Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.
Pyzy po niemiecku przyrządzane są nieco inaczej niż rodzimy rarytas. Zamiast mielonego mięsa w ziemniaczanej masie zamyka się rumiane grzanki, a samo ciasto doprawia wyrazistymi przyprawami. Całość smakuje znakomicie i zdecydowanie warto spróbować.Jeśli nie macie pod ręką mielonego mięsa, a naszła was ochota na ziemniaczane danie, niemiecki patent będzie w sam raz. Z powodzeniem możecie do niego wykorzystać nieco mniej już świeże pieczywo czy ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Ceny chleba są wysokie, a kolejne piekarnie mają coraz większe trudności z utrzymaniem się na rynku. Od 1 kwietnia jednak ma zacząć obowiązywać specjalna ulgowa taryfa na sprzedaż gazu, którą objęte zostaną piekarnie i cukiernie. Czy to wystarczy, by pieczywo stało się tańsze?Rząd podjął decyzję i ustalił maksymalną cenę za jednostkę gazu. Planowana obniżka ma wspomóc przedsiębiorstwa oferujące wypieki, by te, zamiast masowo upadać, mogły zaoferować klientom towar na bardziej przystępnych warunkach.
Dziś wrocławska piekarnia zamyka się po 46 latach działalności. Ostatni dzień stycznia jest ostatnim dniem, w którym można jeszcze kupić w niej pieczywo i inne wypieki. Wszystko przez mały zbyt. Stali klienci są zrozpaczeni.Pan Andrzej Sekuna piekarnię przy ulicy Jagiellończyka we Wrocławiu otworzył w 1977 roku. Wszystkie wypieki od zawsze były przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku chemicznych środków konserwujących i wzmacniających smak. Jednak to nie wystarczyło, aby piekarnia mogła działać dalej.Podczas rozmowy z portalem onet.pl, Pan Andrzej zdradził, co było przyczyną decyzji o zamknięciu piekarni z taką tradycją. Dziennikarz rozmawiał również z wieloletnią pracownicą oraz stałymi klientami, którzy nie kryli gorzkich słów. Jeden z nich przyszedł nawet z tabliczką czekolady, by podziękować właścicielowi za jego pracę.Inflacja, wysokie koszty życia, ceny mediów i produktów spożywczych sprawiły, że wszyscy zaczęli szukać oszczędności. Wiele lokali, w tym gastronomicznych, musiało zakończyć swoją działalność. Piekarnika A. D. Sekuna zamyka się nie z powodu wysokich cen prądu, a przez małą ilość klientów. Cytaty oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z portalu onet.pl
Chleb można przygotować bez drożdży, a nawet bez mąki. Jedna z twórczyń internetowych zaproponowała pyszny, bezglutenowy wypiek na bazie siemienia lnianego. Zrobiła go bardzo szybko i prosto, bo tylko zblendowała wszystkie składniki, a potem wstawiła do piekarnika. Chleb podała z aromatycznym ziołowym masłem. Wyszedł znakomity. Lekki chleb z siemienia lnianego zaprezentowany przez tiktokerkę nathallae nie wymaga wielu przygotowań, a jest ciekawą alternatywą klasycznego, pszennego pieczywa. Wypiek nie zawiera glutenu, a cztery składniki, blender, keksówka i piekarnik wystarczą, by go przetestować. Efekty mogą Was zaskoczyć.
Chleb bez glutenu można z łatwością przygotować w domu. Jeden z TikTokerów pokazał bardzo prosty przepis, który pozwala uzyskać smaczne i przede wszystkim zdrowe pieczywo z prostych składników. Wykorzystał ryż oraz produkty podstawowe, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Rezultat był zachwycający. Jeśli chcecie zaoszczędzić i samodzielnie przyrządzić chleb bez glutenu, patent zaprezentowany na kanale tiktokowym foxx.gotuje może wam się spodobać. Twórca w krótkim wideo pokazał, jak z ryżu i kilku innych prostych produktów przygotować smaczne pieczywo niemalże bez wysiłku. Będzie pasowało do niejednej pasty kanapkowej.
Odczuwasz dyskomfort ze strony swojego układu pokarmowego? Być może spożywasz coś, co potęguje to zjawisko. Niektóre nawet superdzrowe produkty mogą szkodzić wrażliwym osobom. Dietetyk pokazał drugą stronę medalu w temacie ciemnego pieczywa, miodu i brokułów.Z roku na rok coraz więcej uwagi przykładamy do sposobu naszego odżywiania. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci i dbania o jadłospis dokuczają nam wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Należy czym prędzej sprawdzić, czy nie spożywamy superzdrowych produktów, które naszemu organizmowi zwyczajnie nie służą. Szczegóły na ten temat zdradził dietetyk Marcin Jackowiak.
Michał Wrzosek porównał ceny 5 produktów spożywczych z Biedronki i Lidla. Okazuje się, że między innymi bułki i wędlina z kurczaka jest tańsza w Biedronce. Znany dietetyk kliniczny porównał również gramaturę ocenianych produktów.Biedronka i Lidl są sklepami, w których Polacy najczęściej robią zakupy. To, co zachęca klientów, to cykliczne promocje, atrakcyjne ceny i duży asortyment produktów spożywczych. Dietetyk porównał ceny 5 produktów, w tym bułki, płatków owsianych i wędliny z kurczaka. Tańszy jest Lidl czy Biedronka?Michał Wrzosek jest popularnym dietetykiem klinicznym, który udziela się w mediach społecznościowych. Ma swój kanał między innymi na YouTube, TikToku i Instagramie. Dietetyk sprawdza i porównuje wiele produktów spożywczych i doradza fanom, co jeść, a czego lepiej unikać.Niedawno na YouTube Michał Wrzosek udostępnił krótki film, na którym porównywał ceny produktów spożywczych w Lidlu i Biedronce. Materiał i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą właśnie z jego kanału.Zarówno Biedronka, jak i Lidl organizują wiele akcji promocyjnych, w tym kupony w aplikacji lub z kartą dla stałych klientów. Z aplikacją zrobimy zakupy jeszcze taniej. W Biedronce i Lidlu pojawiają się również tygodnie tematyczne, w których dostępne są produkty spożywcze z różnych stron świata.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład popularnego pasztetu z kaczki, który kupimy w każdym markecie. Skład pozostawia wiele do życzenia. Pasztet z kaczki nie jest konserwą z drobiu, a z mięsa oddzielonego mechanicznie i resztek mięsa wieprzowego. Katarzyna Bosacka czynnie udziela się w mediach społecznościowych, między innymi na Facebooku i Instagramie. Niedawno na profilu Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" na Facebooku zamieściła post, w którym opisała skład pasztetu z kaczką firmy EvraMeat. Zdjęcie etykiety przesłała jej jedna z internautek.Katarzyna Bosacka była wstrząśnięta zawartością pasztetu w puszce, który dostępny jest w niemal każdym sklepie. Po opublikowaniu etykiety, pod jej postem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy nie otwarcie pisali, że dopuszczenie takich produktów spożywczych do sprzedaży powinno być zabronione.Okazało się, że pasztet z kaczki w puszce z kaczką i innymi mięsem nie ma nic wspólnego. Bosacka zwróciła również uwagę, aby czytać etykiety. Jeśli mamy do wyboru np. dżem o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy, zawsze wybierajmy ten drugi.
Warzywne pasty do kanapek są doskonałym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie. Wyjątkowo proste smarowidło z selera zaproponowane przez Tadeusza Müllera jest tanie i niezwykle cenne. Musicie spróbować. Seler obfituje w fosfor i witaminę C. Warto włączyć go do swojej diety np. w postaci pysznej pasty do kanapek. Z przepisem syna Magdy Gessler z pieczonego z dodatkiem skórki niedrogiego warzywa wyczarujecie nie lada przysmak. Skradnie serca nwet najbardziej wybrednych domowników.
Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.
Justyna Steczkowska jest mistrzynią w przygotowaniu domowego pieczywa. Kupne bochenki nie mają czego szukać w jej kuchni. Chleb według przepisu wokalistki wyjątkowo długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi kaszy gryczanej. Samodzielne upieczenie chleba jest prostsze, niż się wielu osobom wydaje. Bez cienia wątpliwości potwierdza to Justyna Steczkowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram. Kilka prostych składników i dużo pozytywnego nastawienia wystarczy, aby wyczarować we własnym piekarniku prawdziwe domowe pieczywo.
Lidl ułatwia konsumentom tanie zakupy. Sieć prowadzi akcję mającą na celu ograniczenie marnowania żywności, w ramach której wieczorem wybrane towary są przecenione aż o 50%. Zapoznaliśmy się ze szczegółami obniżki.Niedawno informowaliśmy, że Lidl sprzedaje niestandardowo wyglądające warzywa, które zostałyby wyrzucone. Wspominaliśmy wtedy, że w ramach akcji „Kupuję, nie marnuję”, dyskont oferuje też korzystne zniżki na towary o krótkiej przydatności do spożycia. Właśnie ogłoszono kolejną z nich.
Chleb jest produktem, który spożywamy na co dzień i trudno się bez niego obyć. Tym ważniejsze jest, aby wybrać bochenek korzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i kieszeni. Znany dietetyk wybrał się do Lidla i wskazał, które wypieki powinny znaleźć się na naszej liście zakupów.Dobrej jakości chleb powinien charakteryzować się krótkim składem oraz zawartością mąki o wyższej wartości. Warto zwrócić uwagę także na indeks glikemiczny. Podczas zakupów pamiętajmy także, że dodatek ziaren w pieczywie podnosi zawartość korzystnego błonnika. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy wybrać się do najbliższego Lidla w celu nabycia chleba.
Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło? Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.
Nie z boczkiem, nie z kiełbasą. Jajecznicę po chłopsku zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w domu. Jajka wymieszaj z mlekiem i odrobiną mąki. Masę wylej na zeszkloną na maśle cebulę i usmaż. Jajecznica będzie smaczna i niezwykle pożywna.Jajecznica jest genialnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca. Jajecznica po chłopsku bije na głowę wszystkie inne, a do jej przyrządzenia nie potrzebujemy ani mięsa, ani dodatkowych warzyw. Wystarczą jajka i 2 produkty, które każdy z nas ma w kuchni.Jajecznicę po chłopsku smażymy na maśle. Kultowe śniadanie z cebulą i szczypiorkiem jest wyraźne w smaku i o wiele bardziej pożywne, ponieważ z dodatkiem mleka i mąki. Mieszanka tych dwóch produktów nie tylko sprawi, że jajecznica będzie bardziej aksamitna, ale i o wiele bardziej pożywna.Przed przygotowaniem jajecznicy po chłopsku dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i mąką. W masie nie może być mącznych grudek, ponieważ zepsuje nam to danie. Masę smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznica nie przypali się i będzie przepyszna.
Znaleźliśmy najszybszy przepis na chleb. Przygotowanie tego pysznego bochenka zajmie wam zaledwie 5 minut, a jego smak będzie niezapomniany. Puszysty wypiek bije na głowę podobne propozycje od niejednej piekarni. Musicie spróbować.Kromka domowego chleba na śniadanie jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wypieczone wieczór wcześniej pieczywo będzie idealne do past i kremów. Jest delikatne i lekkie niczym chmurka, a przygotowanie go zajmie nam bardzo mało czasu. Warto skosztować.