Żelki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany smakołyk możecie wykonać w domu na bazie soków owocowych. Spodoba się zwłaszcza dzieciom, choć dorośli też raczej nie odmówią sobie spróbowania. Prosty przepis pozwoli wam przygotować deser dosłownie w kilka chwil. Spróbujecie? Domowe żelki są równie smaczne co te kupione w sklepie, a skład z pewnością będą miały lepszy. Jeżeli nie macie czasu i ochoty na przygotowywanie skomplikowanych deserów z galaretką takich jak sernik na zimno czy śmietanowiec, zaskoczcie bliskich smakowitym owocowym specjałem. Dzieci będą zachwycone. Przepis na pyszne żelki z soku owocowego Składniki: 100 ml wybranego soku owocowego 6 łyżeczek żelatyny w proszku około 1 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Żelatynę wsypujemy do rondelka. Zalewamy ją sokiem i odstawiamy na 5 do 10 minut. W tym czasie powinna napęcznieć. Gdy tak się stanie, łączymy ją z sokiem z cytryny i podgrzewamy na niewielkim ogniu.Cały czas mieszamy, a gdy się rozpuści, dodajemy cukier w ilości do smaku. Powstały płyn wlewamy do form na praliny, najlepiej silikonowych. Wyrób studzimy na blacie. Gdy uzyska temperaturę pokojową przenosimy go do lodówki i chłodzimy przez minimum 60 minut. Podajemy, gdy dobrze stężeją. Smacznego. Wskazówka: żelki w kolorze pomarańczowym uzyskamy np. ze zdrowego soku z marchewką, żółte z jabłkowego, a czerwone z syropu malinowego rozcieńczonego wodą zgodnie z instrukcją.Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicturesArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązaniaSoczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniuŹródło: domowe-wypieki
Czy wiecie, jak ugotować kalafiora, żeby był biały? Okazuje się, że wystarczy wsypać do wody szczyptę cukru, by kolor warzywa nadal był intensywny i czysty. Prosty trik, który znany był już naszym babciom, sprawi, że kalafior na talerzu będzie prezentował się niezwykle apetycznie. Spróbujecie? Kalafior jest smacznym letnim warzywem, które na naszych talerzach najczęściej pojawia się wraz z obiadem. Dobrze więc byłoby, żeby nie miał nieatrakcyjnego żółtawego koloru. Jak to osiągnąć? Znamy prostą i niezawodną metodę.
Lukier jest popularną słodką polewą, której używa się do zdobienia wypieków. Przyrządzany w domu dodatek nie zawsze się udaje. Znamy patenty, które pomogą wam uniknąć wpadek i sprawią, że uzyskacie masę o odpowiedniej konsystencji, która z łatwością rozprowadzicie na ciasteczka. Sprawdźcie je koniecznie. Lukier zazwyczaj kojarzy nam się ze zdobieniem pierniczków. Często też gości jako polewa na pączkach. Przygotowując go w domu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, dzięki którym zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Podpowiadamy, w których momentach należy być szczególnie ostrożnym.
Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.
Macie ochotę na coś słodkiego? Możecie przygotować lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Ten największy hit sezonu robi się bardzo prosto i szybko. Trzeba tylko zmiksować kilka składników, dodać do nich borówki, posypać kruszonką i upiec. Pewnie już zjedlibyście kawałek tego łakocia?Ciasta ucierane czy też miksowane są najłatwiejsze do zrobienia. Zwłaszcza jeśli nie trzeba do nich dodawać oddzielnie ubitej piany z białek. I właśnie takie ciasto przygotujemy dzisiaj. Dodamy do niego też sezonowe, pyszne owoce, a mianowicie borówki. Wypiek będzie apetyczny i niezwykle smaczny. W sam raz na deser czy podwieczorek.
Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki nie ma sobie równych. Jego doskonała konsystencja i wyraźny smak sprawiają, że domowy dżem mogłabym jeść dziennie. Dżem z czarnej porzeczki jest prosty w przygotowaniu i potrzebujemy wyłącznie dwóch składników: owoców i cukru.Przełom lipca i sierpnia to idealny moment na przygotowywanie przetworów na zimę, również tych słodkich, jak konfitury, dżemy, soki. Do dyspozycji mamy wiele świeżych, dojrzałych owoców, jak maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki. O ile uwielbiam je wszystkie, tak moim zdaniem dżem z czarnej porzeczki jest najsmaczniejszy.Domowy dżem porzeczkowy przygotowuję według babcinej receptury, wyłącznie z owoców i cukru. Porzeczki po dłuższej obróbce termicznej zmniejszają swoją objętość i same zaczynają gęstnieć, nie ma więc potrzeby dodawania do nich sztucznych zagęszczaczy. Do dżemu z porzeczki dodaję 700 g cukru na 2 kg owoców, jednak jeśli wolisz słodsze przetwory, dosyp więcej, niektórzy dodają nawet 1 kg cukru, wszystko zależy od Twojego smaku. Dżem porzeczkowy jest idealny do przekładania tortów i ciast z bitą śmietaną, dodaję go również do bezy Pavlowa, naleśników, grzanek, pieczywa.
Zapomnij o wodzie gazowanej i mleku, jeszcze lepsze naleśniki przygotujesz na majonezie. Naleśniki są puszyste i bardzo delikatne, idealne na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, będzie szybko i pysznie.Naleśniki na majonezie są błyskawicznym daniem, przygotujemy je z kilku prostych składników, które z pewnością mamy w domu. Puszyste naleśniki możemy podać z przeróżnymi dodatkami, od cukru pudru, po dżemy, serki, owoce i sos czekoladowy.Moim faworytem są naleśniki na majonezie podane z serkiem waniliowym i owocową konfiturą. Naleśniki smaruję serkiem i dżemem, następnie składam i podaję z owocami sezonowymi. Do naleśników doskonale sprawdzi się również słodki mus z truskawek lub malin.Naleśniki smażmy na naprawdę niewielkiej ilości oleju, najlepiej na specjalnej patelni teflonowej, do której ciasto nie będzie przywierać. Jeśli wlejemy na patelnię dużo tłuszczu, naleśniki będą opite, tłuste, niesmaczne i ciężkostrawne.
Ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji to gratka dla każdego łasucha. Masa budyniowa, masa krówkowa, prażone migdały i bita śmietana przełamane są słonymi krakersami, ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasta bez pieczenia są moimi faworytami w upalne dni. Są proste w przygotowaniu, o wiele szybsze od tradycyjnych i smakują fenomenalnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy. Niedawno odkryłam kolejne ciasto, które z pewnością będę robić częściej, czyli migdałowiec bez pieczenia.Ciasto bez pieczenia z prażonymi migdałami przepisu siostry Anastazji smakuje rewelacyjnie. Sekretem jest przełożenie słodkich mas słonymi krakersami. Ciasto wygląda również bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.Przed przełożeniem ciasta pamiętaj, żeby dobrze ostudzić masę budyniową, musi być zimna. Puszkę masy krówkowej wstaw do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu stanie się bardziej lejąca i łatwiej rozprowadzisz ją na krakersach. Śmietankę ubij na sam koniec, żeby nie opadła.
Pomysł na pyszny obiad na słodko lub przekąskę, którą pokochają i dzieci i dorośli? Przygotuj babcine racuchy z dodatkiem drożdży, jabłka i suszonej żurawiny. Racuchy mają również wspaniałą, waniliową nutę, koniecznie musisz ich spróbować.Racuchy z jabłkami są daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Racuchy drożdżowe natomiast są o wiele lżejsze, smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Oprócz drożdży i jabłek dodajmy jeden, niezwykły składnik- suszoną żurawinę.Racuchy drożdżowe przepisu babci są idealnie puszyste, lekkie i pełne smaku. Do racuchów koniecznie dodaj jabłko, suszoną żurawinę i cukier wanilinowy, a wszyscy będą zachwyceni. Racuchy są idealnym pomysłem na obiad i przekąskę dla całej rodziny.Racuchy podajmy z cukrem pudrem i domową konfiturą. Racuchy będą smakować równie dobrze, kiedy podamy je z prażonymi jabłkami z cynamonem, musem owocowym, owocami sezonowymi, bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym.
Naszą propozycją na dziś jest cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do niej szczyptę wyjątkowej przyprawy, a mianowicie szafranu. Dzięki temu pieczywo wychodzi apetycznie żółte i ma doskonały smak. Będzie idealne na śniadanie lub na podwieczorek. Chałka to rodzaj bułki przygotowywanej ze słodkawego, drożdżowego ciasta. Jest delikatna w smaku, doskonała z masłem, miodem, a nawet żółtym serem. Jeśli macie ochotę na taką właśnie bułkę, ale nie chce wam się wychodzić z domu, możecie przygotować ją własnoręcznie. Najlepiej według przepisu Ewy Wachowicz, która wzbogaca ciasto o szczyptę szafranu. Jaki jest efekt? Przekonajcie się sami.
Lubisz kalarepę? Kiedyś przyrządzano ją w wyjątkowy sposób. I dziś możesz przygotować kalarepę w śmietanie po staropolsku. Będzie idealną przekąską na lato. Możesz ją też podać do obiadu. Zachwyci wszystkich smakiem, chrupkością i doskonałym sosem.Kalarepa jest warzywem, za którym jedni przepadają, a inni mało je znają. Ci pierwsi cenią jej lekko pikantny smak, soczystość i wyjątkową chrupkość. Jak jeść kalarepę? Zwykle się ją obiera i chrupie na przekąskę. Można ją też dodawać do sałatek i zup, a także zapiekać. Dziś podamy wam przepis na staropolską kalarepę w śmietanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a warzywo wzbogacone kremowym sosem bardzo zyskuje na smaku. Taka przekąska będzie wprost idealna na upał.
Ania Bardowska zdradziła swój przepis na wyśmienitą, domową drożdżówkę z owocami letnimi, która podbije serce każdego łasucha. Delikatne, wyrośnięte ciasto, owoce sezonowe i słodka kruszonka to połączenie, którego musisz spróbować.Przepisów na ciasto drożdżowe mamy naprawdę wiele, jednak nie wszystkie są tak proste, a samo ciasto tak smaczne jak od Ani Bardowskiej. Ciasto drożdżowe jej przepisu nie wymaga przygotowania i ruszenia zaczynu, jest więc szybsze niż klasyczne ciasto.Do przygotowania drożdżówki wykorzystajmy ulubione owoce sezonowe, polecam truskawki, wiśnie, jagody, maliny, porzeczki. Drożdżówka wychodzi rewelacyjnie, kiedy pomieszamy owoce i zapieczemy je pod kruszonką, następnie oprószymy cukrem pudrem.Wszystkie składniki na drożdżówkę muszą mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże podgrzewajmy delikatnie z mlekiem, cukrem i masłem, następnie połączmy z resztą składników. Tak przygotowane ciasto jest szybkie i doskonale wyrośnięte.
Macie ochotę na szybką szarlotkę z bezą, ale na targu nie ma jabłek? Wykorzystajcie czerwone porzeczki. Kwaśny owoc doskonale pasuje do słodkiego białkowego puchu, a kruchy spód uzupełnia tę wspaniałą kompozycję o przyjemnie maślany smak. Musicie spróbować. Porzeczki doskonale zastąpią jabłka w szybkiej szarlotce z bezą. Przygotowany na kruchym spodzie wypiek nie wymaga wiele wysiłku, a efekty zachwycą waszych gości. Warto skorzystać z trwającego sezonu i skusić się na ten niebagatelny w smaku deser.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych to rewelacyjny deser dla całej rodziny. Zrobimy go bez żelatyny, bez śmietany, bez fixów. Wystarczą nam jedynie serki, galaretki, owoce i biszkopty. Sernik bez pieczenia będzie gotowy błyskawicznie.Do zagęszczenia masy z serków homogenizowanych dodajmy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody. Do masy najlepiej sprawdzą się galaretki cytrynowe, dzięki którym sernik na zimno z serków homogenizowanych będzie miał orzeźwiającą nutę.Do sernika na zimno z serków homogenizowanych dodajmy sezonowe owoce. Doskonale sprawdzą się maliny, wiśnie, truskawki, porzeczki, borówki, jagody. Owoce możemy również dowolnie mieszać i stworzyć doskonały deser dla całej rodziny.Sernik na zimno z serków homogenizowanych to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest również o wiele tańszą wersją tradycyjnego sernika bez pieczenia. Zimą możemy przygotować sernik z owoców z puszki lub owoców mrożonych.
Maliny w syropie są doskonałym dodatkiem do wielu przysmaków. Warto wykorzystać trwający sezon i zafundować sobie większą ilość pełnej aromatu i słodyczy owocowej przyjemności. Przepis jest banalny — każdy sobie poradzi. Maliny w syropie pasują do porannej owsianki, placków z serem białym czy naleśników na słodko. Będą też przyjemnie współgrać z ciepłą herbatą. Latem, gdy owoce można nabyć bez trudu, dobrze jest przygotować solidny zapas tego smakowitego dodatku. Na zimę będzie w sam raz. Skusicie się?
Galaretkowiec bez pieczenia skradnie serce niejednego smakosza. Prosty w przygotowaniu deser na bazie nabiału jest orzeźwiający i delikatny — wprost idealny na lato. Tak lekkiej i pełnej smaku słodyczy dawno nie doświadczyliście. Koniecznie spróbujcie. Smakowity galaretkowiec bez pieczenia będzie idealny na rodzinne przyjęcie czy popołudnie spędzone ze znajomymi. Lekki niczym pianka deser wypełniony jest pełnymi smaku, galaretkami owocowymi. Nie możecie tego przegapić.
Dziś powiemy wam, jak zrobić domową galaretkę z owocami. Przepis na nią jest banalnie prosty. Gdy zrobicie naszą galaretkę raz, już nigdy nie kupicie gotowej w sklepie. Domowy deser ma bowiem same zalety. Jest naturalny, tani, a ponad wszystko smaczny i aromatyczny.Galaretka owocowa jest prostym deserem idealnym na upał. Doskonale chłodzi, jest lekka i orzeźwiająca. Zwykle jednak przygotowujemy ją z torebki — rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wstawiamy do lodówki, by stężała. Niestety galaretka z torebki nie jest zbyt wartościowa. Oprócz cukru i żelatyny zawiera barwniki i aromaty. A podobnie łatwo można zrobić domową galaretkę z owocami. Wraz z nią podacie swoim najbliższym trochę witamin, soli mineralnych i błonnika. Bez zbędnych substancji dodatkowych. Jest różnica, prawda?
Ktoś pamięta jeszcze specjał ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać papierówki? Zdradzamy wam najlepsze patenty na przerobienie tych pysznych, ale niezbyt trwałych jabłek. Będą doskonałe do zimowych ciast, deserów i nie tylko. Nie pozwól im się zmarnować. Papierówki to stara odmiana wczesnych jabłek deserowych uprawianych na całej półkuli północnej. Kiedyś bardzo popularne w Polsce, teraz pozostały już tylko w starych ogrodach. Owocują zwykle bardzo obficie i dojrzewają już w połowie lipca. Są nieduże, dość niepozorne z wyglądu, jednak doskonałe w smaku. Gdy nie są mocno dojrzałe, mają kwaskowy smak i dużą chrupkość. Lecz w miarę dojrzewania szybko robią się kruche i słodkie. Ponieważ papierówki mają bardzo cienką skórkę, nie są zbyt trwałe. Szybko brązowieją, nie bardzo nadają się do transportu. W zwykłej chłodni można je przechowywać do 3 tygodni, a w profesjonalnej z kontrolowaną atmosferą do 6 tygodni. Gdy jednak obrodziły w twoim ogrodzie lub zostałeś nim obdarowany, nie pozwól im się zmarnować. Sprawdź, jak wykorzystać papierówki.
Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.
Podpowiadamy, jak dobrze zeszklić cebulę. Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o jednym dodatku, a mianowicie o szczypcie cukru. Dzięki niemu cebula szybciej robi się miękka, złocista i jest o wiele smaczniejsza. Poznajcie też inne sposoby na idealnie zeszkloną cebulkę.
Poznajcie przepis na cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem. Babcia Marysia ma na nie niezawodny patent — zamiast mleka dodaje do ciasta kefir. Dzięki niemu naleśniki mają wyrazisty smak i tę niezwykłą pulchność i miękkość. Puszyste naleśniki na kefirze śniadanie? Czemu nie. Jeśli macie trochę czasu na ich przygotowanie, z pewnością będą doskonałą alternatywą dla kanapek, czy jajecznicy. Zwłaszcza teraz, w sezonie pełnym owoców. Usmażone naleśniki wystarczy posmarować serkiem homogenizowanym lub kanapkowym albo polać śmietanką i posypać malinami, borówkami czy pokrojonymi truskawkami. I śniadanie, jak z restauracji gotowe. Poznajcie recepturę na te pyszne, puszyste naleśniki na kefirze.
Oto domowy sok z wiśni, który bije na głowę wszystkie kupne. Przepis na niego wcale nie jest trudny, a smak po prostu powala. Nie zawiera zbędnych dodatków, a jedynie cukier i trochę soku z cytryny. Z domowym sokiem z wiśni możesz zrobić wyborne napoje i koktajle. Świetnie też smakuje wzbogacona nim herbata, czy budyń. W większości sklepów spożywczych i marketów bez problemu dostaniesz syrop wiśniowy. Jednak, jeśli kupiłeś go choć raz, to już wiesz, że z wiśniami nie ma za dużo wspólnego. Bardziej czuć w nim cukier niż prawdziwy aromat świeżych wiśni. Jeśli więc jesteś wielbicielem wiśni, możesz zatrzymać ich smak na dłużej, robiąc z nich domowy sok. Niektórzy mogą go nazwać syropem, bo ma dodatek cukru. Jednak nie tak duży, jak kupne syropy. Cukier pełni w nim funkcję dosładzacza, ale też składnika konserwującego. Wkropimy też do niego nieco soku z cytryny, który ma za zadanie zachować ładną, naturalną barwę soku.
Domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów zachwyci swoim smakiem każdego. Przecier jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego, kupionego produktu, a przygotujesz go wyłącznie z trzech składników.Przecier pomidorowy jest jednym z lepszych przetworów na zimę. Do jego przygotowania potrzebujemy 4 kg świeżych pomidorów, soli i cukru, przecier ma idealny smak i zachowa świeżość aż do następnego sezonu. Przecier będzie gotowy w kilka minut.Przecier pomidorowy przygotujmy z wygrzanych w słońcu, słodkich, soczystych pomidorów. Gorąco polecam wybrać się na targ lub warzywniaka i kupić warzywa od lokalnego sprzedawcy. Z pomidorów marketowych nie otrzymamy już takiego smaku.Przed przygotowaniem przecier pomidorowego koniecznie sparzmy słoiki, aby przetwory się nie zepsuły. Bardzo ważna jest również pasteryzacja gotowego przecieru, dzięki czemu zachowa świeżość i smak na wiele miesięcy.Po otworzeniu słoika i wykorzystaniu kilku łyżek, przecier przechowujmy w lodówce. Na wierzch wystarczy wlać oliwę z oliwek lub olej, dzięki którym przecier będzie świeży przez wiele tygodni. Tłuszcz zapobiega również powstawaniu pleśni.
Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.
Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Przygotujcie go i wy, bo sok jest najlepszą odsłoną tego hitowego owocu. W ten sposób można zatrzymać moc wartościowych i zdrowych składników, które zawierają te wciąż mało popularne jagody. Jagoda kamczacka rośnie podobnie jak borówka amerykańska na sporych krzakach. Jej owoce też mają granatowy kolor z niebieskim nalotem, jednak zdecydowanie różnią się kształtem. Jagody kamczackie są wydłużone, gruszkowate, tzn. węższe z jednej strony. Inny jest też smak tych jagód — słodko-kwaśny, z cierpką nutą. Jednak warto sięgać po świeże jagody kamczackie i przygotowane z nich przetwory, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Owoce te są doskonałym źródłem antyoksydantów, a także witaminy C, fosforu i potasu.
Zostały ci obierki z ogórków? Możesz zrobić z nich niesamowity przysmak. Przygotuj go raz, a już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Octu z obierek po ogórkach, bo o nim mowa, możesz używać jako zamiennika na przykład octu jabłkowego, ale nie tylko.Gdy robisz mizerię, zwykle zostają ci obierki po ogórkach. Są piękne, zielone i mają orzeźwiający zapach. Aż szkoda je wyrzucać. Jednak na szczęście można zrobić z nich coś przydatnego, a mianowicie ocet.Ocet ogórkowy ma przyjemny, zielonkawy kolor i ładny zapach. Można go używać do sałatek czy sosów zamiast octu winnego, czy jabłkowego. Jednak doskonale sprawdzi się też w roli toniku do twarzy. Odświeży i oczyści cerę jak mało który środek.
Mamy dla was pomysł na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Przygotujcie mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni. Szybko postawi was na nogi, doda energii i orzeźwi. A jest niezwykle prosta do zrobienia — przygotuj tylko kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu. Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień. Jak sobie z nim poradzić? Jeśli tylko się da, południowe godziny lepiej spędzić w domu, biurze lub w cieniu. Warto też pić więcej wody niż zwykle, by nawodnić organizm. Jeśli jednak czujecie się ospali, dobrze wam zrobi mrożona kawa.Zimna, mrożona kawa szybko potrafi orzeźwić i dodać energii. Dostarcza kofeiny, a przy tym jest mocno schłodzona, więc obniża temperaturę ciała. Mrożoną kawę oferują kawiarnie, jednak bez problemu można ją zrobić w domu.
Konfitura z płatków róży to pomysł na rewelacyjny dodatek do naleśników, grzanek, gofrów. Konfitura sprawdzi się doskonale do nadziewania domowych pączków, będą smakować lepiej jak w cukierni.Konfitury i dżemy robimy przede wszystkim z owoców sezonowych i owoców róży. Nie wszyscy wiedzą jednak, że płatki róży również są jadalne i przygotujemy z nich jeden z lepszych przetworów na zimę, czyli konfiturę z płatków róż.Do konfitury z płatków róży potrzebujesz wyłącznie trzech składników: płatków, cukru i soku z cytryny. Płatki róży podczas ucierania zmniejszą swoją objętość. Konfitury nie trzeba gotować, płatki wystarczy jedynie dokładnie utrzeć. Pamiętaj, żeby dokładnie umyć i sparzyć słoiki przed przełożeniem gotowej konfitury z róży. Słoiki muszą być czyste, w przeciwnym razie konfitura może się zepsuć. Konfitury nie musisz pasteryzować, wystarczy gotowe słoiki wstawić do spiżarni.