Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
30.06.2022 08:39 Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat

Poznaj przepis babci Krysi na obłędne racuchy z jabłkami. Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta są drożdże i ciepłe mleko. Do ciasta dodaj również cukier wanilinowy, a racuchy będą smakować jeszcze lepiej.Racuchy z jabłkami to pomysł zarówno na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszyste racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania. Słodkie placuszki to gratka dla każdego łasucha.Do ciasta na racuchy z jabłkami koniecznie dodajmy ciepłe mleko, nigdy gorące lub zimne, ponieważ drożdże nie ruszą i tym samym ciasto nie urośnie i nie będzie idealnie puszyste i delikatne. Do ciasta dodajmy również jajko w temperaturze pokojowej, żeby nie ostudziło ciepłego mleka.Racuchy smażmy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy możemy podać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.Nie dolewajmy oleju na patelnię, kiedy racuchy z jabłkami jeszcze się na niej smażą. Wyjmijmy je najpierw i odczekajmy chwilę, aby dolany tłuszcz mocno się rozgrzał. W ten sposób unikniemy nadmiernego opicia się racuchów olejem.

biała czekolada
29.06.2022 22:41 Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Dowiedzcie się, czy biała czekolada może być nazywana „czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie i nie jest ona jednoznaczna. Poznajcie więc definicję „czekolady", za także zalety i wady czekolady białej, mlecznej i deserowej. Będziecie wtedy mieć świadomość, kiedy po którą warto sięgać.Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Oprócz cukru i tłuszczu zawiera bowiem wiele cennych składników. Czy jednak każda czekolada jest tak samo zdrowa? A co z białą czekoladą? Czy słusznie jest ona jeszcze nazywana „czekoladą"? Poniżej zdradzimy wam kilka słodkich tajemnic.

sok z czarnego bzu
27.06.2022 14:45 Gęsty sok z czarnego bzu. Pysznie smakuje i orzeźwia w najbardziej gorące dni

Czym orzeźwić się w najbardziej gorące dni? Z pomocą przyjdą wam z pewnością zimne napoje, na przykład przygotowane na bazie gęstego soku z czarnego bzu. Pysznie smakują i mają prozdrowotne właściwości. Jeśli nie masz takiego soku w swojej spiżarni, możesz zrobić go prosto i szybko z dwóch niewyszukanych składników. Sok z owoców czarnego bzu ma ciemny, niemal czarny kolor i wyrazisty smak. Jest dość cierpki, dlatego rozcieńczony z wodą potrafi doskonale orzeźwić. Zimą warto go dodać do herbaty, a zadziała antyprzeziębieniowo. Owoce czarnego bzu dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Wtedy więc będzie najlepszy czas na to, by zrobić sobie mały zapasik tego smacznego i zdrowego soku. Możecie napełnić nim butelki lub małe słoiczki. Te ostatnie będą bardzo praktyczne w użyciu.

Babciny przepis na dżem z agrestu
26.06.2022 19:33 Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz

Dżem z agrestu jest smacznym i orzeźwiającym sezonowym smakołykiem, który bez problemu zrobicie w domu. Babciny przepis, który wam dziś proponujemy, wykorzystuje tylko niezbędne składniki. Wychodzi o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Spróbujecie? Dżem z agrestu jest idealnym dodatkiem do chleba, naleśników czy porannej owsianki. Zrobienie go w domu jest niezwykle proste, a decydując się na ten krok, zyskujemy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków. Skusicie się?

Niezawodny przepis na sok z czereśni do słoików na zimę. Identyczny robiły nasze babcie
25.06.2022 22:10 Niezawodny przepis na sok z czereśni do słoików na zimę. Identyczny robiły nasze babcie

Sok z czereśni do słoików to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Domowy sok jest bardzo aromatyczny i smaczny. Z soku przygotujemy herbatę zimową, kompot, a nawet kisiel i galaretkę, wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem.Sezon na czereśnie potrwa do końca lipca, wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy wyśmienity sok z czereśni do słoików. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w chłodne, zimowe dni.Sok z czereśni, oprócz doskonałego smaku, jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim dostarcza nam witaminy C, która niezbędna jest w okresie zimowym, ponieważ wzmacnia organizm i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.Gotowy sok koniecznie musimy pasteryzować, aby do słoików nie dostało się powietrze i żeby nie zaczął się proces fermentacji, który zniszczy słodkie przetwory. Słoiki z sokiem odstawmy do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Sok będzie świeży i pyszny aż do następnego sezonu.

kwas chlebowy
25.06.2022 19:03 Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni

Poznajcie niezwykły przepis na kwas chlebowy. Ten napój jest doskonały na upalne dni — świetnie orzeźwia, schładza, a przy tym jest naturalny i zdrowy. Przygotujecie go domowym sposobem bez większego wysiłku. Musicie tylko na niego poczekać 1,5 doby. Kwas chlebowy jest napojem znanym w Europie od Średniowiecza. Na Ukrainie i w Rosji uznawany jest za napój narodowy. Powstaje w wyniku fermentacji chleba. Zawiera nieco alkoholu, ale na tyle mało, że klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy. Kwas chlebowy korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo poprawia przemianę materii i odbudowuje naturalną florę jelit. Pozytywnie działa także na serce i układ krążenia, zwiększa również odporność naszego organizmu.

pyzy drożdżowe
24.06.2022 19:56 Najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Nawet niejadek poprosi o drugą porcję

Poznajcie przepis na najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Są na tyle smaczne, miękkie i delikatne, że nawet niejadek poprosi o drugą porcję. Można je podać polane sosem mięsnym, grzybowym czy duszonymi owocami. Gdy przygotujecie je raz, przekonacie się, że nie ma przy nich dużo pracy.Pyzy drożdżowe inaczej zwane są pampuchami czy buchtami. Robi się je z lekko słodkawego ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu gotuje się na parze. Można je też gotować bezpośrednio we wrzątku, jednak wtedy bardziej nasiąkną wodą.

kompot z truskawek
24.06.2022 19:04 Najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Orzeźwiający smak przez cały rok

Dziś przygotujemy wspólnie najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Zamkniemy go w słoikach, dzięki czemu jego orzeźwiający smak będzie nam towarzyszył przez cały rok. Kompot ten robi się prosto i szybko. Wystarczy przygotować owoce, cukier i słoiki. Era kompotów robionych na zimę została już nieco zapomniana. Zwłaszcza przez tych, którzy idą na łatwiznę i po prostu kupują do picia gotowe napoje. Jednak w niczym nie są one lepsze od domowej roboty kompotów. Domowe kompoty mają same zalety. Są naturalne i nie zawierają sztucznych dodatków. Mają orzeźwiający, pełny smak. A litr takiego napoju z pewnością kosztuje mniej niż kupnego. Nawet jeśli nie masz owoców w swoim ogródku, tylko musisz je kupić.

bób
21.06.2022 21:20 Niemal wszyscy popełniają błąd gotując bób. 1 patent i po problemie

Niemal wszyscy popełniają błąd, gotując bób. Dlatego dziś zdradzimy wam, jak gotować bób, by był miękki, lecz chrupiący. Wystarczy jeden patent i będzie po problemie. Bób nie rozgotuje się i nie będzie paćkowaty. Można go będzie zjeść na przekąskę, czy dodać do sałatki. Sezon na świeży bób trwa dość krótko. Dlatego jego miłośnicy, czekają na niego z utęsknieniem, a gdy już się pojawi, zjadają go w niemałych ilościach. Bób stanowi doskonałe źródło białka, a także lekkostrawnej skrobi i błonnika. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, beta-karotenu, witaminy C i witamin z grupy B. Bób zazwyczaj jemy na przekąskę. Wystarczy go tylko ugotować i już można się nim zajadać. Problem jest tylko taki, by ugotować go tak, jak lubimy. Najsmaczniejszy bób jest miękki, ale nie rozgotowany.

ciastka z maszynki
21.06.2022 13:40 Niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Maszynowce wywołają nostalgiczne wspomnienia

Przypominamy dziś przepis na niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Robiła je mama, robiła je babcia — maszynowce z pewnością u każdego wywołają nostalgiczne wspomnienia. Do ich przygotowania potrzebujesz odrobiny amoniaku. Składnik ten sprawi, że ciastka ładnie wyrosną, będą kruche i chrupiące. Ciastka formowane przy użyciu specjalnej nakładki do maszynki do mielenia mięsa były wielkim hitem PRL-u. Wystarczyło tylko zagnieść ciasto, a potem wkładać je do maszynki i kręcić korbką. Z drugiej strony wychodziły różnie formowane pasma. Trzeba było je tylko pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i upiec.

Jak zrobić sorbet truskawkowy?
19.06.2022 19:04 Jak zrobić sorbet truskawkowy? Potrzebujesz tylko 3 składników

Jak zrobić sorbet truskawkowy? To pytanie z pewnością zadaje sobie każdy smakosz, który uwielbia ten rarytas i nie chce przepłacać, kupując go w cukierni. Okazuje się, że wcale nie wymaga wiele wysiłku — wystarczą 3 składniki. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie.Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić sorbet truskawkowy w domu, mamy dla was prosty przepis na ten sezonowy smakołyk. Przygotowanie zajmuje raptem kilka chwil, a przy odrobinie cierpliwości uzyskacie deser lepszy niż z cukierni. Spróbujecie?

siostra Anastazja, zupa truskawkowa
17.06.2022 17:26 Siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Smak jak za dawnych lat

Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Potrawa ma smak jak za dawnych lat, więc z pewnością zachwycą się nią ci, którzy pamiętają ją z dzieciństwa, jak i najmłodsi. Zupę truskawkową możecie podać na lekki, letni obiad, a także na podwieczorek. Zupy owocowe latem cieszą się dużą popularnością. Przyciągają swoim orzeźwiającym smakiem i lekkością. Są wprost idealne na upał, bo wtedy nie mamy ochoty na sycące potrawy. Jedną z bardziej lubianych zup owocowych jest zupa truskawkowa.Zupę truskawkową można zrobić na kilka sposobów. Niektórzy zupą nazywają kompot truskawkowy podany na ciepło z makaronem. Jednak siostra Anastazja proponuje przygotować zupę truskawkową na zimno.

Ile czasu gotować kukurydzę?
17.06.2022 13:03 Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate

Zastanawialiście się kiedyś ile czasu gotować kukurydzę zakupioną na targu? Jeśli brak tej wiedzy powstrzymywał was przed spróbowaniem warzywa w sezonie, tym razem będziecie mogli się na nią skusić. Najczęstszym błędem w jej przyrządzaniu jest bowiem zbyt długie podgrzewanie warzywa. Gotowane maksymalnie przez kwadrans ziarna będą miękkie i smaczne. Ile czasu gotować kukurydzę? To pytanie z pewnością zadawał sobie każdy smakosz, który choć raz chciał spróbować świeżego warzywa, zamiast sięgać po to z puszki. Dobrze przyrządzenie tego smakołyku wcale nie jest proste. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami
17.06.2022 11:34 Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami spodoba się nie tylko dzieciom. Prosty patent babci Jadzi, która wybiera owoce sezonowe zamiast jabłek, pozwoli wam w kilka chwil przygotować smaczny deser dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na racuchy drożdżowe jest wiele. W sezonie wiosenno-letnim warto przygotowywać ten smakołyk z dodatkiem aktualnie dostępnych owoców. Babcia Jadzia proponuje smakowitą wersję z truskawkami. Skusicie się?

blok czekoladowy
16.06.2022 22:13 Blok czekoladowy jak dawniej. Deser ze starego zeszytu zachwyca do dziś

Chcecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa? Przygotujcie blok czekoladowy jak dawniej. Ten deser ze starego zeszytu smakował kiedyś, zachwyca i dziś. Jest dość słodki i sycący, dlatego na raz nie da się go dużo zjeść. Jednak możecie być pewni, że zniknie z formy o wiele szybciej, niż się tego spodziewacie. Blok czekoladowy to deser znany z czasów PRL-u. Trudno wtedy było kupić cokolwiek słodkiego, o czekoladzie już nie wspominając. Wymyślono więc deser, który dawał namiastkę czekolady. I trzeba przyznać, że był on naprawdę smaczny. Pora więc przypomnieć sobie przepis na ten dawny specjał.

Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia i przypomina smak dzieciństwa
13.06.2022 11:18 Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia i przypomina smak dzieciństwa

Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Herbatniki z pyszną masą serową z dodatkiem wanilii i aromatu pomarańczowego to rewelacyjne połączenie. Poznaj przepis na domek Baby Jagi, czyli kultowy deser z czasów PRL-u. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia na lato.Lubię wracać do smaków z dzieciństwa, ponieważ przywołują wspaniałe wspomnienia. Jednym z deserów, które uwielbiałam, jest właśnie domek Baby Jagi. Herbatniki ułożone na kształt chatki z dodatkiem pysznego kremu z sera białego i gęstej polewy czekoladowej rozpływają się w ustach.Do przygotowania masy serowej wykorzystajmy produkty, które były dostępne w czasach PRL-u, czyli twaróg, cukier, aromat pomarańczowy i cukier wanilinowy, to właśnie dzięki nim smak dzieciństwa nie ulegnie zmianie.Polewę czekoladową przygotujmy z tabliczki gorzkiej czekolady. Czekolada szybciej i lepiej się rozpuści, kiedy do kąpieli wodnej dodamy 2 łyżki mleka. Domek Baby Jagi bez pieczenia najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki masy serowej dobrze się połączą.Wracając do smaków z dzieciństwa nie mogę zapomnieć o pysznych i delikatnych pierogach z truskawkami oraz zupie owocowej. Latem nie jadłam praktycznie nic innego. Każde danie, które zawiera truskawki

Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik
13.06.2022 09:42 Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik

Domowy majonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zimnej płyty i wielu innych dań. Jest puszysty, gęsty, a z dodatkiem aromatycznej przyprawy smakuje o niebo lepiej. Poznaj prosty przepis na majonez od Magdy Gessler z dodatkiem curry. Bez zbędnej chemii i bez przepłacania.Majonez jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, jednak gotowy produkt zawiera wiele konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Otwarty majonez może stać w lodówce bardzo długo, co oznacza, że jest naprawdę sztuczny. Własnoręcznie przygotowany produkt może stać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.Domowy majonez przygotujemy błyskawicznie i bez żadnej chemii. Do majonezu, oprócz klasycznych składników, dodajmy sporą szczyptę curry. Tak przygotowany majonez będzie miał wyraźny smak i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.Curry jest przyprawą, która wzbogaci smak każdego dania. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na lekkie curry z kalafiorem i batatami, nie ma nic lepszego w upalne dni.

Przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa. Znane i lubiane
10.06.2022 22:53 Przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa. Znane i lubiane

Ciasto góra lodowa to idealny deser bez pieczenia dla całej rodziny. Masa budyniowa przełożona herbatnikami z dodatkiem biszkoptów i słodkiej polewy czekoladowej tworzą ciasto, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, są pyszne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej niż tradycyjne pieczenie. Ciasto góra lodowa jest doskonałym deserem do kawy, a zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych składników.Góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza polewie czekoladowej, która pięknie zastyga na powbijanych pod kątem biszkoptach. Całe ciasto ma doskonały smak, jest słodkie, waniliowe z aksamitną polewą przygotowaną z prawdziwej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach.Ciasto będzie doskonałą niespodzianką dla najbliższych, a także na wizytę gości i spotkanie z przyjaciółmi. Mocno schłodzony deser smakuje wybornie podany z filiżanką czarnej, mocnej kawy. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ekspresowe ciasto maxi king z orzechami, kajmakiem i kremem z mascarpone.

truskawki ze śmietaną
10.06.2022 17:51 Najprostszy deser z truskawkami na świecie. Wystarczą 3 składniki

Lubicie truskawki? Jeśli znudziły wam się już owoce podjadane na przekąskę, proponujemy przerobić je na coś pysznego. Przygotujcie najprostszy na świecie deser z truskawkami. Wystarczą zaledwie trzy składniki, a nie będziecie mogli odmówić sobie zjedzenia tego rarytasu.Truskawki to owoce, na które czekamy cały rok. Sezon na te najsmaczniejsze, polskie trwa niestety dość krótko. Korzystajmy więc z ich dobrodziejstwa, póki jest na to pora. Jedzmy je na przekąskę i dodawajmy do różnych przysmaków.Truskawki warto wykorzystać do przygotowania różnych potraw, zwłaszcza słodkich. Można nimi nadziać pierogi, knedle, dodać je do naleśników, gofrów, a także innych deserów i ciast. Jednak najprostszym przysmakiem z tych owoców są truskawki utarte z cukrem i wymieszane ze śmietaną.

arbuz
10.06.2022 17:00 Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź wcale nie jest oczywista

Czy waszym zdaniem arbuz jest owocem, czy warzywem? Choć większość osób zalicza go do owoców, odpowiedź wcale nie jest oczywista. Poznajcie więc za i przeciw temu twierdzeniu. Jednak niezależnie od tej informacji, dalej możecie gasić pragnienie, jedząc soczystego arbuza. W ciepłe dni chętnie sięgamy po sezonowe owoce i warzywa. Są lekkie i soczyste, więc doskonale gaszą pragnienie, a przy tym nie obciążają zbytnio żołądka. Dostarczamy więc energii, ale nie czujemy się przejedzeni. Latem dużą popularnością cieszą się arbuzy. Nic dziwnego, mało co, tak jak one potrafi orzeźwić, a przy tym są w pełni naturalne. Jemy je więc bez ograniczeń, na ile mamy ochotę. Czasami tylko zastanawiamy się, czy arbuz, który rośnie podobnie jak dynia, to owoc, czy jednak warzywo. Pomożemy wam rozwikłać tę zagadkę.

marynowane jajka
09.06.2022 22:44 Intensywne w smaku marynowane jajka. Najważniejszym składnikiem jest sos sojowy

Mamy ciekawy przepis dla wszystkich wielbicieli jaj. Przygotujcie intensywne w smaku marynowane jajka, które będą doskonałe na przekąskę. Najważniejszym ich składnikiem jest sos sojowy, który trzeba wymieszać z octem i cukrem i powstałą marynatą zalać jajka. Po dwóch dniach poczujecie różnicę. Jajka pojawiają się na naszych stołach głównie w porze śniadaniowej. Jemy je w postaci jajecznicy, jaj sadzonych czy gotowanych. Jednak stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw, np. sałatek, zapiekanek, deserów, ciast. Dziś jednak pozwolimy jajkom zagrać pierwszoplanową rolę i przygotujemy z nich smaczną przekąskę. Jak? W sumie nie ma przy nich dużo pracy, trzeba tylko wykazać się cierpliwością i poczekać na efekt dwa dni. Wytrzymacie?

Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem
08.06.2022 22:37 Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem

Pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości? Przygotuj leguminę, czyli staropolski deser z jajek i mąki. Ciasto po ugotowaniu jest puszyste, wyrośnięte, a podane z sosem malinowym smakuje obłędnie. Poznaj kultowy, staropolski przepis z 1871 roku na leguminę.Legumina to słodki, bardzo popularny dawniej deser z jajek i mąki, który konsystencją przypominał nieco pudding. Leguminę podawało się z sosem owocowym jako danie po głównym obiedzie. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego staropolskiego deseru, koniecznie musisz go przygotować.Leguminę przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Bardzo istotne są tu również foremki. Leguminę przygotuj najlepiej w kokilkach, ponieważ masę trzeba poddać obróbce termicznej. Deser po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu jest gotowy do jedzenia.Kokilki z leguminą podaj od razu, ponieważ już po 10 minutach pięknie wyrośnięte ciasto zaczyna opadać. Deser polej sosem z owoców sezonowych, np. malin, czy truskawek. Jeśli chcesz wykorzystać mrożone owoce, przed przygotowywaniem leguminy rozmroź je w temperaturze pokojowej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sezonowy deser- tu poznasz przepis na szarlotkę z budyniem i rabarbarem, rozpływa się w ustach.

Jak zrobić najlepsza kruszonkę do ciast? Sekretem są idealne proporcje
07.06.2022 19:13 Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są idealne proporcje

Kruszonka to taka przysłowiowa wisienka na torcie niemal każdego ciasta. Zapieczona staje się chrupiąca, słodka i sprawia, że wszystkie wypieki smakują jeszcze lepiej i wyglądają przepięknie. Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są odpowiednie proporcje.Lista ciast, do których możemy przygotować kruszonkę, jest naprawdę długa- ciasta drożdżowe, kruche, biszkoptowe, z jabłkami, śliwkami, malinami, truskawkami, rabarbarem, a nawet serniki czekoladowe. Wystarczy, że do kruszonki dodasz kakao.Kruszonka, mimo tego, że robiona wyłącznie z mąki, masła i cukru, czasem jest zbyt wodnista lub zbyt gęsta i zamiast ładnie się kruszyć, zaczyna się rwać i jest niedopieczona. Jest jednak na to sprawdzony sposób- odpowiednie proporcje składników.Pamiętaj, aby ciasto na kruszonkę chwilę schłodzić, zanim pokruszysz je na przygotowywanym cieście. Zimna masa łatwo się kruszy i zachowuje odpowiednią strukturę. Wystarczy 20 minut chłodzenia, a różnicę zauważysz od razu.Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem?
07.06.2022 15:44 Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy

Cukier należy do składników, których w diecie nie powinno być zbyt dużo. Część z nas jednak lubi posłodzić kawę czy herbatę. Na szczęście istnieją inne produkty — takie jak np. syrop z agawy — których użycie nie ma aż tak ogromnego wpływu na nasz dobrostan. Cukier jest jednym z ważniejszych składników w deserach. Dodaje się go do szarlotki czy sernika. O ile jednak na takie smakołyki pozwalamy sobie od czasu do czasu, to herbatę czy kawę pijemy zdecydowanie niemalże codziennie. Sięganie przy tej okazji po alternatywę dla białego słodziku może być więc dobrym pomysłem. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik.

Przepis na kompot jak za dawnych lat
07.06.2022 13:38 Przepis na kompot jak za dawnych lat. 15 minut i gotowe

Sezon na truskawki nadal trwa. Ze słodkiego owocu warto przygotować smaczny i orzeźwiający kompot. Kiedyś niezwykle popularny napój będzie idealny na upalne dni. Zrobicie go naprawdę sprawnie, a z pewnością spodoba się nie tylko miłośnikom letnich rarytasów. Spróbujcie koniecznie. Truskawki idealnie pasują do letnich deserów takich jak np. sernik na zimno. Dawniej w wielu domach przyrządzało się z nich dużo prostszy, choć równie smaczny rarytas. Kompot z truskawek z kawałkami owoców podawano do obiadu. Raczyła się nim cała rodzina, a receptura przechodziła z pokolenia na pokolenie. Warto się skusić.

Magda Gessler, szarlotka
06.06.2022 22:51 Domowa szarlotka według przepisu Magdy Gessler. Gwarancja doskonałego smaku

Zdarzyło wam się, że szarlotka nie wyszła, jak trzeba? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na domową szarlotkę. Ta receptura jest gwarancją doskonałego smaku i niebywałej kruchości. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, bo kto, jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy. Szarlotka jest typowym jesienno-zimowym wypiekiem. Jednak niektórzy bez tego przysmaku nie mogą długo wytrzymać, dlatego pieką szarlotki przez cały rok. My też do nich należymy, zwłaszcza że mamy jeszcze mały zapas jesiennych jabłek. Nie nadają się już zbytnio do zjedzenia na przekąskę, ale do ciasta są wprost idealne.

kwiaty akacji
06.06.2022 22:17 Niezwykły przepis na syrop z kwiatów akacji. Mamy przepis

Przełom maja i czerwca pachnie kwitnącym kwieciem. Wśród niego są kwiaty akacji, z których można zrobić niezwykły syrop. Za chwilę podamy na niego przepis, a wy nazbierajcie na najbliższym spacerze świeże kwiatostany i raz, dwa przeróbcie je na ten słodki rarytas. Zimą będzie jak znalazł.Kwiaty to u akacji jedyna nietrująca część. Nie tylko pięknie pachną, ale też mają właściwości lecznicze. Zawierają taniny, które działają odkażająco, a także flawonoidy wzmacniające układ odpornościowych. Syrop czy herbatka z tych kwiatów działają również uspokajająco, poprawiają nastrój i odświeżają oddech.Kwiatostany akacji należy zrywać, gdy są śnieżnobiałe, bez obsuszonych fragmentów. Najlepiej robić to w suchy i pogodny dzień przed południem lub późnym popołudniem. Wtedy bowiem kwiaty pachną najintensywniej.

Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze
04.06.2022 22:47 Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze

Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z truskawkami, któremu nikt się nie oprze? Przygotuj ciasto na puszystym biszkopcie z masą serowo- truskawkową. Ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na deser z truskawkami dla całej rodziny, idealny do kawy.Biszkopt, delikatna i puszysta masa z serków homogenizowanych, truskawek i galaretek to rewelacyjne połączenie. Ciasto przygotujesz ekspresowo, a cała tortownica zniknie jeszcze szybciej. Jeśli też uwielbiasz sezonowe, słodkie owoce, to ten deser na stałe zagości w Twoim domu.Ciasto z truskawkami jest idealne zarówno do kawy w słoneczny dzień, jak i na wizytę gości i większe uroczystości. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku na około 10 minut, po czym wyjmij do całkowitego ostudzenia, ale zostaw go w tortownicy.Masę serową przygotujesz błyskawicznie, a w połączeniu z tężejącymi galaretkami nabierze ładnego koloru truskawek i będzie jeszcze smaczniejsza. Pamiętaj, aby nie wlać za dużej ilości wody do galaretek, ponieważ masa nie stężeje tak, jak powinna.Przygotuj również obiad na słodko z owocami sezonowymi- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, podaj je z cukrem i kwaśną śmietaną, a sprawisz bliskim przepyszną niespodziankę.