Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Czym się różni szalotka od jabłecznika? Nie każdy zna różnicę
14.09.2022 21:40 Czym się różni szalotka od jabłecznika? Nie każdy zna różnicę

Szarlotka i jabłecznik to ciasta, które często są z sobą mylone. Nie wszyscy znają różnice pomiędzy pysznymi deserami. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Jak przygotować jabłka do ciast?Szarlotka i jabłecznik to ciasta idealne do kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasta smakują i wyglądają obłędnie, dlatego pieczemy je również na święta, większe uroczystości lub kiedy goście mają wpaść z wizytą.Najważniejszą różnicą między szarlotką a jabłecznikiem jest rodzaj podpieku, na którym chcemy upiec całe ciasto. Nie wszyscy wiedzą również, że jabłecznik to ciasto wyłącznie z jabłkami, szarlotka natomiast może być pieczona z dodatkiem innych owoców.Każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasta z jabłkami. Gorąco polecam wykorzystać do ciast kwaśne jabłka i doprawić je cukrem waniliowym i cynamonem. Najlepszy smak ciast uzyskamy, kiedy jabłka przesmażymy z aromatycznymi przyprawami na patelni.

Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny
14.09.2022 16:21 Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny

Ciasto z 3 składników to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto możemy dodatkowo podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, dżemem lub owocami sezonowymi, każdy będzie prosił o dokładkę.Do przygotowania ciasta z 3 składników potrzebujemy białej czekolady, serków śmietankowych i białek. Ciasto przypomina sernik japoński, ponieważ jest bardzo dobrze wyrośnięty, a jest bez grama proszku do pieczenia czy sody.Ciasto z 3 składników wymaga odpowiedniego pieczenia. Ciasto będzie puszyste i doskonale wyrośnięte, jeśli upieczemy je w tortownicy umieszczonej w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie. Do naczynia wlewamy wodę i dosłownie gotujemy ciasto w piekarniku.Nie wyrzucajmy żółtek z jajek. Mimo, że w cieście z 3 składników potrzebujemy tylko białek, żółtka możemy przechowywać w lodówce i ponownie wykorzystać w ciągu maksymalnie 2 dni. Żółtka dodajmy do jajecznicy, możemy przygotować z nich kultowy kogel mogel lub przepyszny Crème brûlée, czyli francuski deser z dodatkiem karmelizowanego cukru.

koreańskie kotlety mielone
13.09.2022 13:49 Przepis na proste kotlety mielone w koreańskim stylu. Powiew orientu w Twojej kuchni

W kuchni warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Dziś prezentujemy zatem orientalne kotlety mielone. Od naszych tradycyjnych kotletów odróżnia je rodzaj mięsa z którego są przygotowywane, a także niecodzienny dobór dodatków. Czy zdarzyło się Wam kiedyś robić kotlety mielone z dodatkiem cukru?Koreańskie kotlety mielone, zwane tteok galbi, zwyczajowo przygotowuje się w mięsa wołowego. W mięsnej masie, poza sporą porcją cukru, ląduje też sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Ten koreański wariant kotletów mielonych najlepiej serwować równie nietypowo, w towarzystwie ryżu.

Śliwki pod kruszonką - prosty przepis
13.09.2022 08:53 Śliwki pod kruszonką. Doskonały deser zachwyca smakiem i prostotą

Próbowaliście kiedyś śliwek pod kruszonką? Prosty i lekki deser z sezonowym owocem jest o niebo lżejszy niż niejedno ciasto, a przygotowanie zajmuje kilka chwil. Koniecznie spróbujcie — szybko znika z talerzy, a pracy przy tym smakołyku jest naprawdę niewiele. Śliwki pod kruszonką są niezwykle aromatycznym deserem, który posmakuje całej rodzinie. Miękkie owoce pod chrupiącą maślaną pierzynką przygotujemy na spodzie ze zdrowych płatków owsianych. Będzie pysznie.

Dżem z winogron - prosty przepis
11.09.2022 18:46 Niepowtarzalny, delikatny dżem z winogron. Wyśmienity dodatek do pieczywa i naleśników

Próbowaliście kiedyś dżemu z winogron? Przygotowany z ciemnego, słodkiego owocu przysmak doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników czy pieczywa. Jego smak doskonale podkreśla aromatyczny kardamon. Koniecznie musicie spróbować tej słodkości.Dżem z winogron jest nietypową propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Ugotowane, pozbawione skórek i doprawione aromatycznym kardamonem owoce smakują wybornie. Dżem możesz podać z chlebem, posmarować nim naleśniki czy gofry.

trufle czekoladowe
11.09.2022 15:51 Sposób Ewy na domowe trufle czekoladowe. Pyszną słodycz zrobisz w kilka chwil

Trufle czekoladowe są znakomitym i bardzo eleganckim deserem. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne. Ewa dodaje do masy serek mascarpone, dzięki czemu wychodzą jeszcze bardziej kremowe niż kupny przysmak. Koniecznie musicie ich spróbować. Jeżeli kochacie smak czekolady, trufle z pewnością przypadną wam do gustu. Delikatny, rozpływający się w ustach wyrób świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ładnie zapakowany może też stanowić smakowity prezent dla bliskich. Skusicie się?

ciasto z galaretką
10.09.2022 22:23 Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów

Ciasto bez pieczenia jest świetną propozycją na prosty i smaczny deser. Sprawdzi się na każdą okazję, a dzięki gładkiej i delikatnej konsystencji, zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, z pewnością nie pożałujesz.Ciasto bez pieczenia na bazie mascarpone i galaretek możesz konfigurować wedle własnego uznania. Połącz ulubione smaki galaretek lub wybierz jeden, który najbardziej Ci pasuje. Ciasto bez pieczenia na spodzie w herbatników daje również dowolność w wyborze tych ciasteczek. Kakaowe, maślane czy oblane czekoladą- decyzja należy do Ciebie.

Sok z pigwy - prosty przepis
10.09.2022 19:05 Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś

Próbowaliście kiedyś soku z pigwy? Choć owoc ten wymaga obróbki przed spożyciem, zrobienie idealnego dodatku do jesiennej herbaty nie jest skomplikowane. Wystarczy oczyścić owoce, pokroić je i zasypać cukrem. Z czasem uzyskamy pełen smaku, zdrowy napój z polskiej cytryny. Spróbujecie? Sok z pigwy jest niezwykle zdrowy. Płyn z kwaśnego owocu obfituje m.in. w witaminę C oraz pierwiastki takie jak żelazo, wapń, potas czy magnez. Sprawdza się w łagodzeniu infekcji i wzmacnia odporność. Pomoże też w zwalczeniu niestrawności lub zgagi. Warto przygotować choć trochę tego dobroczynnego owocowego produktu.

gruszki w czekoladzie
09.09.2022 22:17 Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje

Gruszki w czekoladzie są prostym a zarazem wykwintnym deserem. Gotuje się je w słodkim syropie na bazie wina, z dodatkiem przypraw. Całość zwieńcza pyszna polewa czekoladowa. Taki deser oszołomi każdego.Na gruszki w czekoladzie wybierz twarde owoce. Idealnie do tego przepisu sprawdzi się odmiana konferencja. Proponowany przez nas deser, mimo, że łatwy w przygotowaniu, jest wykwintny i elegancki. Gruszki w czekoladzie to doskonały wybór na romantyczne spotknie we dwoje lub jako zwieńczenie uroczystego obiadu.

Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny
09.09.2022 19:45 Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny

Sernik na zimno to pyszne ciasto dla całej rodziny. Do masy serowej dodaj mascarpone, białą czekoladę i śmietanę kremówkę, a sernik wyjdzie aksamitny i bardzo puszysty. Sernik z owocami i galaretką to deser, który znika błyskawicznie.Sernik na zimno z galaretką i owocami jest moją ulubioną wersją popularnego deseru. Słodka, puszysta masa z mascarpone, herbatnikowy spód, owoce i galaretka to połączenie doskonałe, które można jeść bez końca. Do sernika na zimno wykorzystajmy ulubione owoce. Mogą to być wiśnie, maliny, truskawki, borówki, porzeczki. Możemy dodać również mieszankę owoców, sernik będzie wyglądał i smakował rewelacyjnie. Smak galaretek dobieramy według owoców, które chcemy dodać do sernika, galaretka ma wzmocnić ich smak.Mascarpone i kremówka do sernika na zimno muszą być bardzo mocno schłodzone, w przeciwnym wypadku masa się zepsuje. Do masy dodajemy również roztopioną czekoladę i żelatynę. Produkty również muszą być zupełnie zimne.

Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością
09.09.2022 09:55 Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością

Biszkopt z fasoli jest świetnym pomysłem na deser bez grama mąki. Do biszkoptu dodajmy oryginalne kakao i orzechy włoskie, a ciasto zyska wyjątkowy smak. Biszkopt jest naprawdę prosty w przygotowaniu i puszysty, a fasola nie jest wyczuwalna.Biszkoptu z fasoli, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie musimy studzić w piekarniku, nie musimy nim rzucać, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Biszkopt nie opadnie, nie pokruszy się i nie popęka. Dodatek kakao i orzechów nadaje mu pełnego smaku i wspaniałego aromatu.Biszkopt z fasoli nie zawiera grama mąki. Jeśli chcemy przygotować zupełnie bezglutenowe ciasto, dodajmy do niego bezglutenową bułkę tartą. Produkt kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Do biszkoptu możemy przygotować ulubiony krem, np. śmietanowy lub orzechowy. Do przełożenia biszkoptu z fasoli sprawdzą się również domowe dżemy i konfitury, bita śmietana oraz owoce sezonowe. Biszkopt posmakuje każdemu miłośnikowi ciast, tortów i słodkich deserów, wszyscy będą prosić o dokładkę.

zupa zabielana
08.09.2022 21:38 Jak zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła? Mamy niezawodny patent

Zabielanie zupy jest zwyczajem, który w naszej kuchni praktykowany jest od pokoleń. Zdarza się jednak, że dodana zupy śmietana warzy się. Jak zabielić zupę aby uniknąć katastrofy? Dodaj odrobinę cukru i zahartuj śmietanę przed dodaniem- sukces gwarantowany za każdym razem.Zwarzona śmietana psuje zarówno walory wizualne jak i smakowe naszej potrawy. Wiedza o tym jak zabielić zupę przyda się zwłaszcza początkującym amatorom kuchni. Prawidłowo wykonane krok po kroku wskazówki sprawią, że zabielana zupa zawsze będzie miała idealny smak oraz konsystencję.

przecier pomidorowy
08.09.2022 19:40 Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis

Nie od dziś wiadomo, że domowe przetwory biją na głowę te gotowe, kupowane w sklepie. Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy przecier pomidorowy. Samodzielne przygotowanie pozwala na staranne dobranie składników oraz daje pełną kontrolę nad ty, co finalnie znajdzie się w słoiczku.Przepis na domowy przecier pomidorowy jest bardzo prosty i szybki. Czas niezbędny do jego wykonania wcale nie musi być dłuższy, niż wyprawa po gotowy wyrób do pobliskiego sklepu. Smak domowego przecieru pomidorowego jest też nieporównywalnie lepszy, niż jego kupny odpowiednik.Na przecier pomidorowy najlepiej wybierać pomidory odmian podłużnych. Zawierają w sobie mniej pestek i soku, dzięki czemu przecier nie wyjdzie zbyt rzadki. Jeśli trafią Ci się jednak bardziej wodniste pomidory, możesz zagęścić swój przecier poprzez dłuższe gotowanie.

Dziecinnie proste ciasto ze śliwkami. Śpiewa o o nim nawet piosenkę
08.09.2022 17:01 Dziecinnie proste ciasto ze śliwkami. Śpiewano o nim nawet piosenkę

Ciasto śliwkowe to idealny deser do kawy. Śliwki są już soczyste i słodkie, warto więc wykorzystać je jak najlepiej w kuchni. Słodkie ciasto zapieczone ze śliwkami i oprószone cukrem pudrem to absolutny hit, bez którego nie wyobrażam sobie jesiennych weekendów.Ciasto śliwkowe jest tak proste i smaczne, że doczekało się nawet swojej piosenki. W latach 80. piosenka zespołu dziecięcego Radiowe Nutki pt. "Najłatwiejsze ciasto w świecie" była totalnym hitem i znał ją każdy. Wiele osób pamięta chwytliwą melodię i tekst do dzisiaj.Ciasto śliwkowe jest niezwykle szybkim ciastem, które możemy zrobić nawet wtedy, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Do ciasta potrzebujemy podstawowych składników, które z pewnością każdy z nas ma w swojej kuchni. Przygotowanie ciasta śliwkowego jest naprawdę dziecinnie proste. Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, ciasto wyłożyć na blachę, poukładać przekrojone śliwki i zapiec. Ciasto będzie gotowe po około 50 minutach pieczenia.

Dżem z aronii - prosty przepis
08.09.2022 09:48 Prosty przepis na znakomity dżem z aronii. Wystarczą zaledwie 2 składniki

Robiliście kiedyś dżem z aronii? Cierpki owoc po dodaniu do niego cukru i odpowiednio długim gotowaniu zamieni się w nie lada przysmak. Z powodzeniem wykorzystacie go przy wielu okazjach. Koniecznie spróbujcie, bo sięganie po ten rarytas ma wiele korzyści. Dżem z aronii jest świetnym dodatkiem do deserów lub dań wytrawnych. Z lekko cierpkiego owocu przy odrobinie wysiłku można uzyskać znakomity wyrób o wielu cennych właściwościach. Warto się skusić, bo korzyści z jego spożycia będą niebagatelne. Aronia zawiera flawonoidy — m.in. rutynę — które korzystnie wpływają na układ krwionośny i regulację ciśnienia tętniczego. Obfituje też w witaminy — to bogate źródło witaminy P, C, A, E i K. Warto skusić się na ten zdrowy przysmak. Zwłaszcza że jego przygotowanie jest bardzo proste.

Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków
07.09.2022 19:03 Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków

Konfitura z malin domowej roboty bije na głowę każdą kupną. Konfitura jest bardzo uniwersalna. Wykorzystamy ją do pieczywa, gofrów, a także do naleśników, zimowej herbaty i do przełożenia ciast. Konfiturę z malin przygotujemy z trzech składników.Domowa konfitura z malin smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przygotowana jest wyłącznie z owoców, cukru i cytryny, nie ma więc żadnych konserwantów i zbędnych składników. Skórka i sok z cytryny nie dość, że podbijają smak, to jeszcze utrzymują ładny kolor przetworów.Konfiturę z malin przygotujemy w bardzo prosty sposób. Gotowanie musimy rozłożyć na dwa dni, dzięki czemu przetwory będą gęste i doskonałe w smaku. Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, dzięki czemu w przetworach nie pojawi się pleśń i się nie zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja. Zakręcone słoiki pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut. Następnie do góry dnem studzimy, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe i dobrze złapały słoiki. Dzięki pasteryzacji konfitura z malin zachowa wspaniały smak i świeżość aż do następnego sezonu na pyszne owoce.

Ketchup ze śliwek - prosty przepis
06.09.2022 18:37 Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak

Domowy ketchup bije na głowę gotowe sosy kupowane w sklepach. Tym razem proponujemy wam zrobienie rarytasu na bazie śliwek. Dodamy do nich trochę papryki czosnku, żeby nabrał charakteru. Będzie pysznie.Ketchup ze śliwek będzie smacznym urozmaiceniem wielu dań. Z powodzeniem podacie go zarówno do frytek, jak i mięs lub warzywnych kotletów. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki obecnie kosztują grosze. Spróbujecie?

dżem z pigwy
05.09.2022 18:10 Rozgrzewający dżem z pigwy. Ideał w chłodne dni

Pigwa jest owocem, który doskonale nadaje się do rozmaitych przetworów. O ile nie należy jej spożywać na surowo, tak stanowi bardzo wdzięczną bazę do produkcji soków, syropów czy właśnie dżemów. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że proponowany przez nas przepis będzie wyśmienitym pomysłem na nadchodzące chłodniejsze dni.Do przygotowania dżemu z pigwy lepiej używać jest większych owoców. Dzięki temu ich obróbka będzie łatwiejsza, ze względu na mniejszą liczbę odrzutów. Gotowego przetworu możesz używać jako dodatku do kanapek, słodkich bułeczek, z powodzeniem dodasz go też do pysznej rozgrzewającej herbaty.

Napoleonka na krakersach. Najszybsze ciasto bez pieczenia z budyniem
05.09.2022 14:49 Napoleonka na krakersach. Najszybsze ciasto bez pieczenia z budyniem

Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco na już, przygotujcie napoleonkę na krakersach. Wystarczy przełożyć ciastka kremem budyniowym i szybkie ciasto bez pieczenia gotowe. Zróbcie je, a przekonacie się, że słodka, waniliowa masa budyniowa i słone krakersy doskonale się ze sobą komponują. Ciasta bez pieczenia są coraz bardziej popularne. W Internecie znajdziemy wiele przepisów na ciasta na herbatnikach, biszkoptach, krakersach. Jednym z szybszych i lepszych ciast bez pieczenia jest napoleonka na krakersach z budyniem. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.Napoleonkę przygotujemy z kilku podstawowych składników: mleka, żółtek, mąki, budyniu, cukru, masła. To właśnie z nich zrobimy pyszną, gęstą, budyniową masę, którą przełożymy słone krakersy. Całe ciasto oprószmy cukrem pudrem, wszyscy będą zachwyceni.Napoleonkę przekładaj jeszcze ciepłą masą. Im chłodniejsza, tym trudniej będzie rozłożyć ją równomiernie na krakersach. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby masa budyniowa stężała.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie napoleonki na krakersach, będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube.

Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Korzyści są ogromne
04.09.2022 17:47 Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Korzyści są ogromne, oto sekret cukierników

Biszkopt to pyszne i lekkie ciasto, z którego przygotowujemy torty, ciasta z kremami, owocami i galaretką. Często jednak biszkopt kruszy się, pęka, opada lub wcale nie rośnie. Mamy na to skuteczny sposób- do biszkoptu dodaj łyżkę octu, wyjdzie doskonały za każdym razem.Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Musimy pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników, o mieszaniu, przesianiu mąki, ubiciu dobrej piany z białek. Bardzo ważny jest również dodatek octu, to sprawdzony sposób na najlepszy biszkopt.Z dodatkiem octu upieczemy biszkopt, który doskonale wyrośnie i będzie lekki i puszysty. Biszkopt po ostudzeniu możemy przekroić aż na trzy blaty. Jeśli chcemy zrobić tort, upieczmy biszkopt dzień wcześniej, a ostudzone ciasto przykryjmy ściereczką, aby nie wyschło.Bardzo ważny jest również sam proces studzenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyjmujmy ciasta od razu z piekarnika, uchylmy jedynie drzwi i pozwólmy mu stopniowo stygnąć w piecu. Biszkopt wyjmijmy po około 20- 30 minutach. Gwałtowna zmiana temperatury źle wpłynie na delikatne ciasto- biszkopt może wtedy popękać lub opaść.

Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
04.09.2022 10:44 Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie

Mus kawowy jest doskonałym pomysłem na lekki, orzeźwiający deser. Przysmak jak z najlepszej kawiarni zrobisz w domowych zaciszu w bardzo prosty sposób. Pamiętaj tylko o jednej czynności, by wyszedł puszysty. Mus możesz wykorzystać również do przekładania ciast i tortów.Mus kawowy to deser, który podbije serce każdego miłośnika kawy. Jest lekki, puszysty i pyszny. Mus możemy podać samodzielnie, możesz podawać go orzechami, wiórkami czekoladowymi, a nawet owocami, np. bananem lub malinami. Sekretem puszystego musu kawowego jest dodanie do niego ubitej śmietany kremówki. Na początku podgotuj mleko z kawą i cukrem, następnie dodaj żółtka i namoczoną żelatynę. Śmietanę dodaj do musu na samym końcu, gdy wszystkie składniki są zimne, w przeciwnym wypadku mus się zważy.Podczas przygotowywania musu kawowego ostrożnie podgrzewaj mleko z resztą składników. Mleko ma się ogrzać na tyle, aby cukier dobrze się w nim rozpuścił. Pamiętaj również, że śmietana kremówka musi być bardzo mocno schłodzona, inaczej się nie ubije.

Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne
04.09.2022 07:50 Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne

Masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania? Zaserwuj rodzinie naleśniki. Sekretem doskonałych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Właściwe proporcje mleka, wody gazowanej i mąki zapewniają połowę sukcesu. Ciasto musi jeszcze odpocząć przed smażeniem w ciepłym miejscu, a wtedy naleśniki wyjdą idealnie puszyste i delikatne. Naleśniki to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Naleśniki podajmy z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem wanilinowym. Możemy wykorzystać również sos czekoladowy, masło orzechowe, bitą śmietanę, owoce. Gwarantujemy, że każda wersja będzie smakować i wyglądać obłędnie.Ciasto naleśnikowe musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, ponieważ nie usmaży się tak, jak powinno. Do ciasta dodajmy niewielką ilość oleju, dzięki czemu będziemy mogli smażyć naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.Ciasto naleśnikowe przygotujemy z prostych składników: mąki, cukru, mleka, soli, wody gazowanej i jajek. Te produkty większość z nas ma w swojej kuchni. Naleśniki są więc smaczną i tanią opcją śniadania dla wszystkich.

Bajecznie kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach od siostry Anastazji. Zapomnij o piekarniku
03.09.2022 14:07 Bajecznie kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach od siostry Anastazji. Deser jest przebojem

Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Kakaowe herbatniki przełożone są masą budyniową z wiórkami kokosowymi i likierem jajecznym. To proste ciasto o rewelacyjnym smaku, idealne do kawy w leniwe popołudnie.Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta bez piekarnika są znacznie szybsze w przygotowaniu. Nie musimy robić ani biszkoptu, ani zagniatać ciasta. Deser od siostry Anastazji przygotowany jest na kakaowych herbatnikach.Siostra Anastazja do ciasta bez pieczenia dodaje również likier jajeczny, który dodaje charakteru. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, możesz pominąć ten składnik. Wtedy masa budyniowa będzie delikatniejsza, ale równie pyszna.Przed ułożeniem herbatników na blachę, dokładnie wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pamiętaj również o brzegach blachy, w przeciwnym wypadku krem szybko najdzie metalem i nie będzie smaczny. Ciasto bez pieczenia z kokosem wstaw do lodówki na 2- 3 godziny, żeby masa budyniowa dobrze stężała.

powidło śliwkowe
03.09.2022 08:38 Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania

Przygotowanie powidła śliwkowego nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Ten obowiązkowy jesienny specjał możesz przyrządzić teraz szybko i prosto za pomocą piekarnika. Takie powidło nie tylko nie ustępują smakiem temu przygotowanemu tradycyjnie- dzięki pieczeniu zyskuje także charakterystyczną dymną nutę smakową.Tradycyjnie przygotowane powidło śliwkowe wymaga wielu godzin wysmażania i mieszania. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na tak pracochłonny przepis, z pomocą przyjdzie Ci ten sposób- powidło śliwkowe z piekarnika. Zarezerwuj sobie jednak czas potrzebny na przygotowanie owoców do obróbki oraz na samo pieczenie.

Jak przygotować domowy budyń?
02.09.2022 20:04 Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut

Domowy budyń jest smacznym i naturalnym deserem. Przygotowanie przysmaku nie jest trudne, a potrzebować będziecie do tego celu zaledwie pięciu składników. Z pewnością macie je w swoich zapasach lub znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym. Czy jest coś pyszniejszego niż domowy budyń waniliowy? Lekki, mleczny deser stanowi pełną aromatu, kuszącą propozycję, która z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest dużo smaczniejszy i wartościowszy niż ten przygotowany na bazie gotowego proszku ze sklepu. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.

Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
02.09.2022 17:59 Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy

Masz ochotę na coś słodkiego? Proponujemy ciasto bez pieczenia z owocami. Sezonowy przysmak jest idealny do kawy i nie tylko. Ciasto bez pieczenia zrobisz prosto i szybko z kilku podstawowych składników. Gwarantujemy, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia. Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta są błyskawiczne w przygotowaniu i nie trzeba tracić czasu na pieczenie biszkoptów i podpieków. Ciasta bez pieczenia zrobimy na przykład na herbatnikach.Nasze ciasto bez pieczenia z owocami charakteryzuje złożony smak. Kakaowe herbatniki przełożone są kremem budyniowym i masą jagodową. Przysłowiową wisienką na torcie są owoce sezonowe, które nie dość, że pięknie wyglądają na cieście, to jeszcze uzupełniają jego smak.Do ciasta bez pieczenia wykorzystajmy np. jagody, maliny. Możemy również dodać ulubione owoce, np. borówki, brzoskwinie, winogrona. To właśnie te owoce będą świetnie łączyć się z kremem, masą i ciastkami kakaowymi.Składniki na krem budyniowy (forma o wymiarach 22x 32 cm):2 budynie śmietankowe z cukremkostka masła2,5 szklanki mlekaSkładniki na masę jagodową:garść jagód3 łyżki cukru pudru440 g serków śmietankowychDodatkowo:30 kakaowych herbatnikówświeże malinykiwi

gruszki w syropie
02.09.2022 12:57 Babcia pokazała przepis na gruszki w syropie. Ich sekret tkwi w 1 szczególe

Gruszki w syropie są doskonałym pomysłem do przygotowania na późną jesień czy zimę. Składniki niezbędne do ich przygotowania najprawdopodobniej każdy znajdzie w swojej kuchni a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Do zrobienia gruszek w syropie najlepiej wybierać mniejsze owoce, które poza walorami smakowymi posiadają również funkcję dekoracyjną.Aby przygotować wyśmienite gruszki w syropie, kluczowy jest wybór odpowiednich owoców. W mniejszych owocach możemy pozostawić ogonek- taka gruszka będzie pięknie prezentować się na talerzu, samodzielnie, lub jako dekoracja do deseru. Poza rozmiarem zwróć uwagę na ogólny ich wygląd. Gruszki powinny mieć zdrową skórkę, oraz być twarde w dotyku.

Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta
01.09.2022 21:59 Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta

Sok z malin jest doskonałym, słodkim przetworem na zimę. Możemy dodać go do herbaty lub wody i cieszyć się wspaniałym smakiem lata w mroźne, pochmurne dni. Poznaj przepis na sok z malin z trzech składników, będzie przepyszny.Nie ma chyba lepszego soku do herbaty zimowej, niż sok z malin. Herbata z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru smakuje fantastycznie, kiedy dodamy do niej odrobinę domowego soku. Sok przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i przede wszystkim jest pozbawiony konserwantów. Domowy sok z malin to nie tylko świetny smak. Dodany do herbaty lipowej doskonale rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Sok malinowy jest starym, sprawdzonym sposobem na walkę z grypą i przeziębieniem. Maliny to również źródło wielu cennych witamin i minerałów.Przed przygotowaniem soku z malin dokładnie sprawdźmy maliny, czy nie są robaczywe i zepsute. Sok musi być zrobiony z najlepszych owoców. Pamiętajmy również o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików oraz zakrętek. W przeciwnym razie sok spleśnieje.