Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Wieprzowina po chińsku
11.01.2022 01:00 Wieprzowina po chińsku - pomysł na obiad w orientalnym stylu

Wieprzowina po chińsku to prawdziwy przysmak, nie tylko w krajach Dalekiego Wschodu. Danie przygotujesz błyskawicznie, a rodzina i znajomi będą zachwyceni niecodziennym smakiem i chrupiącym mięsem i warzywami. Poznaj przepis na wieprzowinę po chińsku, czyli pomysł na orientalne danie. Dania z woka charakteryzuje niezwykły smak. Warzywa i mięso smażone w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut zyskają genialny aromat i chrupkość. Ze względu na krótki czas smażenia i bardzo rozgrzaną patelnię, wszystkie składniki przygotuj chwilę wcześniej, aby tylko dodawać je do woka.Świetny smak uzyskasz również przy pomocy imbiru i słonego sosu sojowego, który w Azji służy jako zamiennik soli, a jest bardzo esencjonalny i doskonale sprawdza się w daniach typu stir-fry, czyli przyrządzanych w woku.Do wieprzowiny po chińsku ugotuj ryż lub makaron ryżowy. Makaron po ugotowaniu możesz dodać do woka i całe danie przesmażyć jeszcze chwilę, aby nitki naszły smakiem sosu sojowego. Dania z woka są niezwykle smaczne i chrupiące. Przygotuj również kurczaka stir-fry z brokułami, a także wołowinę z orzechami. Poznaj chińską kuchnię i stwórz wyjątkowe dania dla całej rodziny.

Rosół
10.01.2022 01:00 Rozgrzewający, przepyszny rosół z dodatkiem anyżu na chłodne dni

Rosół jadany jest przez okrągły rok niezależnie od pory czy pogody. Aby lepiej dostosować go do zimowych chłodów, kiedy większość z nas chce raczyć się rozgrzewającymi daniami, warto dodać do niego odrobinę anyżu i goździków. Korzenne przyprawy nadadzą mu wyjątkowego aromatu. Dodatkowo pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie układu pokarmowego. Rosół z dodatkiem anyżu rewelacyjnie smakuje i rozgrzewa nawet najbardziej zmarznięte osoby. Ciężko o lepsze zakończenie dnia niż miska parującego esencjonalnego wywaru wypitego pod grubym kocem. Duża ilość sosu sojowego zapewni mnóstwo smaku, a także da bulionowi ciemno-brązowej barwy.Pamiętaj, żeby jak najdłużej gotować taki rosół. Ogień powinien mieć niewielką moc, aby zupa jedynie delikatnie pyrkała - wtedy zarówno smak, konsystencja, jak i przejrzystość będą na najwyższym poziomie.

Zupa czosnkowa z jajkiem
10.01.2022 01:00 Zupa czosnkowa z jajkiem - pożywna i zdrowa przekąska

Zupa czosnkowa z jajkiem, grzankami i parmezanem to doskonały pomysł na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest niezwykle aromatyczne, smaczne i niezwykle pożywne za sprawą jajek, grzanek i sera. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę czosnkową z jajkiem.Zupa czosnkowa z jajkiem to rewelacyjna zupa w chłodne, zimowe dni. Duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia organizm i wspiera walkę z przeziębieniem i grypą. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole. Esencjonalny wywar na bazie mięsa i warzyw dodatkowo rozgrzewa i nadaje zupie czosnkowej aromatu. Zupa czosnkowa najlepiej smakuje w towarzystwie wina, majeranku i tymianku. Jeśli poddusisz czosnek w winie z ziołami, zyska on rewelacyjny smak i będzie doskonałą bazą do całego dania. Nie zapomnij również o grzankach, jajku i parmezanie, których nie może zabraknąć w zupie.Jeśli lubisz pożywne i aromatyczne zupy- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę cebulową z grzankami, jak z francuskiej restauracji.

Mycie mięsa
10.01.2022 01:00 Czy trzeba myć mięso przed gotowaniem?

Większość Polaków nawet nie zastanawia się nad tym zagadnieniem - są bowiem uczeni od dziecka, aby przed obróbką termiczną mięso dokładnie umyć. Eksperci z agencji amerykańskiej Centers for Disease Control and Prevention apelują, aby zrezygnować z tego zwyczaju. W trakcie mycia łatwo o roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty czy przybory. Wystarczy wysoka temperatura podczas gotowania, aby zabić niechciane bakterie. Mycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem jest naturalnym i zdrowym odruchem, który chroni przed chorobami i zatruciami - szczególnie w przypadku owoców i warzyw jedzonych na surowo. Nie zaleca się jednak mycia mięsa, a szczególnie drobiu. Mimo iż może się to wydawać w jakiś sposób błędne, zaprzestanie płukania kurczaka czy schabu pod bieżącą wodą może wbrew pozorom przynieść znaczne korzyści. Jest to bowiem dodatkowy sposób na ochronę swojego zdrowia.

Kotlety mielone
10.01.2022 01:00 Kotlety mielone wypełnione żółtym serem

Kotlety mielone należą do grona podstawowych polskich potraw, które pojawiają się praktycznie cały czas w naszym menu. Jedzenie ciągle tego samego może wywołać znudzenie, dlatego mamy na to najlepsze rozwiązanie. Wystarczy nadziać mielone żółtym serem, który pięknie roztopi się podczas smażenia. Takie danie zrobi wyjątkowe wrażenie, a także nasyci praktycznie każdego. Kotlety mielone je się tak często, że niektórzy z pewnością odczuwają już znużenie ich smakiem - w takiej sytuacji zostają dwa rozwiązania. Albo zrobić sobie na jakiś czas przerwę od mielonych, albo zrobić je w nowy sposób. Dzisiaj wybieramy drugą metodę, a niżej zamieściliśmy przepis krok po kroku, z którego wszystkie kotlety wychodzą idealnie. Do kotletów polecamy podawać klasyczne dodatki. Świetnie komponują się tłuczone ziemniaki z odrobiną masła, mleka i świeżych ziół, a także mizeria, lekko zakwaszona sokiem z cytryny bądź kilkoma kroplami octu jabłkowego. Taki obiad z pewnością nasyci każdego fana polskiej kuchni.

Surówka z pora i marchewki
10.01.2022 01:00 Surówka z pora i marchewki

Surówka z pora i marchewki to wyśmienity dodatek do obiadu. Świetnie łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, tworząc wyjątkową potrawę dla całej rodziny. Surówka o również prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj przepis na zdrową i pyszną surówkę z pora i marchewki do obiadu.Surówka z pora i marchewki z jabłkiem, szczypiorkiem, skropiona oliwą to doskonały pomysł na szybką surówkę, która posmakuje każdemu. Surówka ma lekko słodki smak z orzeźwiającą nutą i aromatem oliwy z oliwek, jest lekka i pyszna. Surówka świetnie smakuje podana między innymi z pieczoną karkówką, smażonym dorszem i placuszkami z cukinii.Surówka, oprósz smaku, posiada również wiele witamin, minerałów, między innymi witaminę C, witaminę B, beta-karoten, potas. Przeciwutleniacze natomiast wzmacniają organizm, oczyszczają go z toksyn i szkodliwych substancji i opóźniają procesy starzenia. Surówka z pora i marchewki to dosłownie zdrowie na talerzu. Surówkę skrop sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało, a surówka wyglądała bardzo apetycznie. Schłodzona smakuje najlepiej, wstaw więc ją do lodówki na 10-15 minut przed podaniem. Nie zapomnij również o szczypcie cukru, który świetnie łączy się z jabłkiem i warzywami.Surówkę z pora przygotujesz również z innymi dodatkami, na słodko- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z pora z rodzynkami i ananasem.

Zupa krem z fasoli z puszki
10.01.2022 01:00 Zupa krem z fasoli z puszki - obiad w kilka chwil

Zupa krem z fasoli z puszki to pomysł na błyskawiczne danie dla całej rodziny. Delikatna, aromatyczna i pożywna zupa podana z chipsami z boczku i grillowaną papryką smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę krem z fasoli z puszki.Krem z białej fasoli z puszki jest jedną z prostych i szybkich zup, które wychodzą za każdym razem. Gęsty, pożywny krem oprószony szczypiorkiem z dodatkiem boczku i papryki skradnie serca wszystkim, nawet największym niejadkom.Zupę krem z fasoli zawsze gotuję na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu otrzymuję genialną w smaku zupę i nie marnuję jedzenia. Sekretem doskonałego smaku jest również podsmażenie marchewki, pietruszki i ziemniaków z przyprawami i ziołami na cebulce z masłem. Zupę doprawiam posiekanym szczypiorkiem i ziołami prowansalskimi. Możesz ją również ugotować w bardziej meksykańskim stylu, z kolendrą i kminem rzymskim. Każda wersja smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na genialny krem z pieczonych pomidorów i papryki, idealny zarówno w chłodne, zimowe dni, jak i ciepłe, letnie popołudnia.

Kurczak w sosie z sera pleśniowego
10.01.2022 01:00 Soczysty kurczak w sosie z sera pleśniowego

Smaczny i sycący obiad jest często jedynym, na co mamy ochotę po ciężkim i długim dniu pracy. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na kurczaka duszonego w sosie z sera pleśniowego, który idealnie rozgrzewa i eliminuje głód. Dużą zaletą tego dania jest prostota i szybkość przygotowania, ponieważ w kilka chwil można się cieszyć gotowym posiłkiem. Kurczak w sosie z sera pleśniowego należy do kategorii ciężkich i kalorycznych dań, przez co nie jest zbyt często jedzony. Czasem można pozwolić sobie jednak na nieco przyjemności i wygody, a uśmiech na twarzach domowników, którzy będą mogli spróbować twojego dzieła, wszystko ci wynagrodzi. Aby mięso z kurczaka nabrało jeszcze więcej silnego smaku, należy dodać do niego nieco mocnej wędliny. Idealnie sprawdzi się szynka parmeńska lub zwykły cienki boczek w plasterkach. Zawinięcie piersi z kurczaka w boczek lub szynkę spowoduje, że zwiększą się jego walory smakowe oraz wizualne.

Projekt bez tytułu - 2022-01-08T160623.265
08.01.2022 01:00 Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów

Marynowane śledzie są wspaniałą przystawką, która doskonale sprawdzi się na karnawałowym przyjęciu. Przygotujcie je po turecku — czyli w papryce i pomidorach — a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje. Zdradzaliśmy wam już przepis na śledzie po sułtańsku czy proste śledziki z cebulką i rodzynkami. Tym razem proponujemy, by do pysznej ryby dodać prostego sosu paprykowo-pomidorowego. Doprawione warzywa będą dobrze komponowały się z delikatnością śledzia. Nie możecie tego przegapić.

Zupa tajska z mlekiem kokosowym
07.01.2022 01:00 Zupa tajska z mlekiem kokosowym - lekka i rozgrzewająca

Masz ochotę na wyśmienity obiad, jak z tajskiej restauracji? Ugotuj prostą, ale wyśmienitą zupę tajską z mlekiem kokosowym, imbirem, curry i liśćmi kaffiru. Zupę przygotujesz z kilku składników w niecałą godzinę, a efekt zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na pyszną zupę tajską z mlekiem kokosowym. Uwielbiam kuchnię tajską za doskonałe połączenia smaków. Podstawą kuchni tajskiej jest mleko kokosowe, kaffir, limonka, imbir i wiele innych, orientalnych przypraw i składników. Kuchnia jest niezwykle bogata i według smaku umami, czyli połączenia wszystkich smaków, przygotujesz zarówno dania wegetariańskie, jak i drób, owoce morza i wołowinę.Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to również danie smaku umami. Zupa jest słodka, pikantna, lekko kwaśna i odrobinę słona i gorzkawa. Każdy smak jest wyczuwalny osobno i jednocześnie z innymi smakami, tworząc rewelacyjną, orientalną potrawę o niepowtarzalnym aromacie.Do zupy tajskiej koniecznie dodaj czerwoną pastę curry, imbir oraz liście kaffiru. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak, dodaj więcej papryczki chili. Kurczaka pokrój na cienkie plastry. Zupę dopraw świeżą kolendrą, która genialnie uzupełnia smak całej potrawy. Danie możesz podać również z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.Ugotuj równie smaczną zupę tajską Tom Yum. Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym to tradycyjne danie tej bogatej, orientalnej kuchni.

Zupa paprykowa z pulpetami
07.01.2022 01:00 Zupa paprykowa z pulpetami - pomysł na sycącą zupę

Zupa paprykowa z pulpetami to pomysł na pyszne i niecodzienne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak i aromat, a gotowana na włoszczyźnie z ziemniakami jest również bardzo rozgrzewająca i pożywna. Zupę podaj z pulpecikami wieprzowymi, tak smakuje najlepiej. Poznaj przepis na zupę paprykową z pulpetami.Zupa paprykowa z pulpetami to jedna z moich ulubionych zup. Danie jest proste w przygotowaniu, pożywne, aromatyczne, a dodatek pulpecików sprawia, że wszyscy są oczarowani wyglądem i smakiem całej potrawy. Zupę oprósz ulubioną zieleniną, ja wykorzystałam posiekany szczypiorek.Sekretem najsmaczniejszej zupy paprykowej, jak i każdej innej zupy, jest podsmażenie na maśle wszystkich warzyw, również ziemniaków, dzięki czemu wydobędziesz cały smak i aromat. Do zupy paprykowej koniecznie dodaj również paprykę mieloną i pastę paprykową, które wzmocnią cały wywar. Pulpety przygotuj z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, dodaj do nich kajzerkę, zioła prowansalskie i cebulkę. Uformuj malutkie pulpeciki, które najpierw podsmaż na oleju, a następnie dodaj do zupy, aby delikatnie naszły smakiem zupy.Pulpeciki smakują wyśmienicie również jako dodatek do zupy pomidorowej i koperkowej. Tu poznasz przepis na zupę koperkową z klopsikami, idealną w upalne dni.

Boczek
07.01.2022 01:00 Aromatyczny boczek gotowany w łupinach cebuli - przepis krok po kroku

Boczek jest jedną z najsmaczniejszych wędlin, który można jeść pod najróżniejszymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy sposób na boczek gotowany w łupinach cebuli, dzięki czemu smakuje delikatnie, jakby był peklowany oraz wędzony. Co więcej, jego intensywny brązowy kolor pięknie się prezentuje na każdym półmisku. Boczek po ugotowaniu w łupinach cebuli zwykle jada się jako dodatek do sałatki jarzynowej oraz świeżego pieczywa. Można jednak podsmażyć go przed podaniem, co zwiększa jego walory smakowe, nadaje chrupkości i poprawia aromat. Boczek poza cebulowymi łupinami aromatyzowany jest licznymi przyprawami, które jeszcze bardziej wpływają na jego profil smakowy. Gdy postawisz taki boczek na stole, nikt nie będzie mógł się powstrzymać przed kolejną dokładką.

Aromatyczna pomidorowa z soczewicą
07.01.2022 01:00 Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie. Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
07.01.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem to pyszny i szybki dodatek do dań obiadowych. Doskonale smakuje z pieczoną karkówką, schabem oraz roladami wołowymi. Przygotuj do niej aromatyczną pieczeń, kluski śląskie lub kopytka, a cała rodzina będzie zachwycona wspaniałym obiadem. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem.Kapusta czerwona to nie tylko doskonały smak. Warzywo to bogate źródło witamin, żelaza i cynku, a także silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Kapustę należy więc wprowadzić do diety i jeść ją w miarę regularnie. Surówkę z kapusty czerwonej wzbogaciłam jabłkiem, chrzanem, marchewką i szczypiorkiem, dzięki którym zyskuje niepowtarzalny smak. Dodałam również odrobinę majonezu, który świetnie łączy się z każdym składnikiem. Surówkę skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjny, śląski obiad, czyli roladki z kluskami i kapustą czerwoną. Danie proste, ale tak smaczne, że można je jeść niemal codziennie.

Zupa borowikowa z ziemniakami
07.01.2022 01:00 Zupa borowikowa z ziemniakami

Zupa borowikowa jest jedną z najsmaczniejszych zup grzybowych. Borowiki gotowane z włoszczyzną i suszonymi grzybami, oprószone tymiankiem i świeżą natką pietruszki tworzą niezwykle esencjonalny wywar, który zawsze znika błyskawicznie z talerzy. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z ziemniakami. Zupa borowika jest jedną z moich ulubionych, sezonowych zup. Już od lipca możesz zbierać lub kupić pyszne grzyby, które występują w naszych lasach aż do listopada. Wykorzystaj sezon jak najlepiej i ugotuj zupę, która stanie się prawdziwym hitem kulinarnym i każdy poprosi Cię o przepis. Zupę borowikową wzmacniam suszonymi grzybami, ponieważ dodatkowo podbijają smak potrawy. W zupie nie może zabraknąć suszonego tymianki i zieleniny, które doskonale komponują się z każdym gatunkiem grzybów. Zupę możesz również ugotować na rosole z poprzedniego dnia.Borowiki wykorzystasz w kuchni również do przygotowania genialnego sosu grzybowego. Sos smakuje rewelacyjnie z plackami ziemniaczanymi, wieprzowiną, kaszą i makaronem.

Pieczeń wieprzowa
07.01.2022 01:00 Pieczeń wieprzowa, która zachwyci smakiem i cudnym aromatem

Pieczeń wieprzowa to pomysł zarówno na doskonałe mięso na obiad, jak i szynkę do kanapek na zimno. Wieprzowina pieczona jest wilgotna w środku, soczysta i niezwykle aromatyczna. Poznaj prosty przepis na pieczeń wieprzową, idealną do obiadu i na świeży chleb.Pieczeń wieprzową przygotujesz na rodzinny obiad, wykwintne danie świąteczne, a nawet pokroisz na kanapki. Pieczeń ma wyraźny smak i aromat ziół i przypraw i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Wieprzowinę zamarynuj dzień przed pieczeniem, aby zdążyła najść marynatą.Pieczeń do obiadu podaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Do pieczeni przygotuj również aromatyczny sos, idealny do wieprzowiny. Pieczeń często przygotowuję z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej. Całość polana gęstym sosem do mięsa smakuje całej mojej rodzinie i obiad znika w mgnieniu oka. Upiecz również niezwykle aromatyczny schab. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pieczeń ze schabu, kruchą i soczystą, idealną na obiad.

Projekt bez tytułu - 2022-01-06T165449.987
06.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów

Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się? Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.

Zapiekanka
06.01.2022 01:00 Sposób na ekspresową zapiekankę makaronową z kiełbasą i papryką

Klasyczna makaronowa zapiekanka z kiełbasą jest pysznym pomysłem na późny obiad lub większą kolację dla całej rodziny. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, jest banalnie prosta i tania, a dodatkowo syci na wiele godzin. Poniżej zaprezentowany przepis sprawdzi się więc w sytuacji, gdy zabrakło czasu na większy posiłek. Zapiekanka makaronowa pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, lecz również energię. Poza kilkoma czynnościami, które należy wykonać, przygotowanie całej potrawy od początku do końca wymaga od gotującego jedynie kilkudziesięciu minut faktycznej pracy. W poniższej recepturze zawarta jest papryka, lecz można zamienić je na inne ulubione warzywo czy grzyby. Eksperymentuj z dodatkami i przyprawami do zapiekanki, dzięki czemu znajdziesz swoją ulubioną kompozycję.

Marynowany kurczak
06.01.2022 01:00 Idealnie soczysta pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny

Pierś z kurczaka wcale nie musi być sucha po smażeniu lub pieczeniu - wystarczy znać odpowiedni przepis, aby zrobić ją w obłędny sposób. Niżej prezentujemy pierś z kurczaka w cytrynowej marynacie, którą możesz upiec, usmażyć oraz grillować. Zapach rozchodzący się z gotującego się mięsa jest na tyle intrygujący, że nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem. Pierś z kurczaka jest bardzo łatwa do przesmażenia. Przegotowane mięso staje się suche, żylaste i twarde jak podeszwa. Ważnym krokiem w przypadku kurczaka jest zamarynowanie go w marynacie, która zmiękczy i rozluźni włókna. Sok z cytryny skutecznie zmiękczy pierś z kurczaka i dogłębnie ją spenetruje, ułatwiając reszcie składników wysycenie swoim smakiem mięsa. Aby marynata zadziałała, odstaw mięso przynajmniej na 30 minut do lodówki.

Naleśniki Magdy Gessler
05.01.2022 01:00 Puszyste i lekkie naleśniki według Magdy Gessler

Naleśniki stanowią idealny pomysł na szybki, a przy okazji smaczny i pożywny obiad czy kolację - można podać je bowiem na słodko lub na słono. Magda Gessler zdradziła swój własny przepis, dzięki któremu można przygotować najlepsze naleśniki. Jej sekretem jest dodatek wody gazowanej, który zwiększa puszystość gotowej potrawy i korzystnie wpływa na ich delikatność. Naleśniki kocha praktycznie każdy głównie za ich niesamowitą uniwersalność. Po usmażeniu można zawijać w nie najróżniejsze farsze nadzienia zależne od preferencji. Niektórzy preferują naleśniki z serkiem homogenizowanym i cynamonem, a inni zdecydują się na bardziej wytrawny farsz, jak szynka i ser żółty. Sekretem puszystego ciasta jest woda gazowana, która napowietrza masę i ułatwia otrzymanie ładnych i wyrośniętych naleśników. Bez niej gotowe danie nie osiąga należytego poziomu napowietrzenia, przez co przyjemność z jedzenia nie jest odpowiednio duża.

Kotlety mielone - jak zrobić, ile smażyć i z czym podawać?
05.01.2022 01:00 Kotlety mielone - jak zrobić, ile smażyć i z czym podawać?

Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Odpowiednio przygotowane kotlety są soczyste, delikatne, pulchne i mają pyszną, lekko chrupiącą skórkę. To teoretycznie proste danie nie zawsze jednak wychodzi idealnie. Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Czym je doprawić, ile smażyć i z czym podawać?Kotlety mielone były twarde, nie miały smaku, ugotowały się na patelni lub były surowe w środku, ale spalone z zewnątrz i przykleiły się do patelni? Koniecznie przeczytaj więc ten artykuł i dowiedz się, gdzie popełniłeś błąd i jak zrobić najsmaczniejsze kotlety, które zawsze będą znikać z talerzy w oka mgnieniu.Kotlety mielone to jedno z moich ulubionych, tradycyjnych dań. Pulchne, dobrze wyrobione i usmażone mięso rozpływa się w ustach. Mielone mają również wyczuwalny smak ziół, cebuli, są bardzo delikatne, a ich skórka jest lekko przypieczona i chrupiąca. Kotlety mielone to również bardzo proste danie, dlatego też często pojawia się na moi stole jako pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Zupa szparagowa z fetą
05.01.2022 01:00 Zupa szparagowa z fetą - elegancka przystawka ze słonym akcentem

Zupa szparagowa z fetą to pomysł na wyśmienitą, lekką zupę, idealną na obiad w coraz cieplejsze dni. Zupa gotowana na wywarze warzywnym z przyprawą curry zyskuje doskonały smak. Poznaj przepis na zupę szparagową z fetą dla całej rodziny.Szparagi są smacznymi, lekkimi i zdrowymi warzywami, które niestety dostępne są przez jedynie 2 miesiące w roku. Sezon na szparagi przypada na przełomie maja i czerwca, wtedy też są dojrzałe, najsmaczniejsze i pełne witamin i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wzmacniają organizm, chroniąc go przed groźnymi chorobami. Zupa szparagowa z fetą to zupa w zupełnie nowej odsłonie. Połączenie greckiego sera feta z orientalną przyprawą kuchni indyjskiej- curry, daje nam genialny smak i aromat. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym. Całe danie koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj je z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi. Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi i przygotuj z nich wiele smacznych i zdrowych potraw. Tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szparagami w aksamitnym sosie alfredo.

Jak długo smażyć kanie?
05.01.2022 01:00 Jak długo smażyć kanie?

Kanie to duże, sezonowe grzyby, które w chrupiącej, złocistej panierce smakują rewelacyjnie i są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów. Przygotujesz je na kolację, lunch lub nawet obiad z ulubionymi dodatkami. Jak oczyścić kanie przed smażeniem? Jak długo smażyć kanie?Kanie to smaczne grzyby, które możemy zbierać od lipca do października. Jeśli jednak nie jesteś zapalonym grzybiarzem i nie masz doświadczenia w zbieraniu kani i innych grzybów, lepiej kupić je w sprawdzonym miejscu. Kanie przypominają bowiem muchomory sromotnikowe, które stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.Kapelusze kani uchodzą za prawdziwy przysmak. Duże kawałki grzybów obtoczone w mące, jajku i bułce tartej, następnie podsmażone na oleju, są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są równie smaczne i bardzo pożywne. Przed smażeniem dokładnie oczyść grzyby. Kapelusze kani posiadają blaszki, dlatego też do czyszczenia wykorzystaj cienki pędzelek, aby dobrze wybrać ziarenka ziemi i piasku, które mogą znajdować się między płatami grzyba.Kanie smażone podaj z grzankami lub aromatycznym sosem cebulowym, który doskonale łączy się z ich smakiem.

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli
05.01.2022 01:00 Zupa fasolowa z czerwonej fasoli

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Zupa jest idealna nawet w najbardziej zabiegane dni, jest pożywna, gęsta i posmakuje każdemu smakoszowi. Poznaj przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli na boczku i bulionie warzywnym. Zupa fasolowa jest jedną z tych zup, które można gotować i jeść naprawdę często. Fasola czerwona gotowana z ziemniakami na boczku wędzonym, bulionie i doprawiona kminem, majerankiem i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wychodzi za każdym razem. Dodatkowym plusem potrawy są proste składniki, które bez problemu kupisz w każdym sklepie.Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to również tanie i szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie 40 minut. Do zupy dodaj bulion warzywny, który urozmaici jej smak i sprawi, że zupa będzie bardzo aromatyczna. Zupę fasolową podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak smakuje najlepiej.Fasola czerwona to również wyśmienity dodatek wielu innych dań i zup. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować potrawę rodem ze słonecznego Meksyku, czyli zupę meksykańską z fasolą i kukurydzą.

Projekt bez tytułu
05.01.2022 01:00 Wykwintny kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem

Kotlet schabowy z pieczarkami i serem z piekarnika to pyszne i proste danie, które przygotujesz na obiad w niecałą godzinę. Kotlety w chrupiącej panierce zapieczone z pieczarkami i żółtym serem to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i serem.Kotlet schabowy zapieczony z pieczarkami i serem w piekarniku to świetny pomysł na podanie tradycyjnych kotletów w nieco inny sposób. Mięso w panierce smażone na złocisty kolor, następnie pieczone razem z farszem pieczarkowym i plastrami sera jest jeszcze bardziej aromatyczny i sycący.Danie przygotowuję zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości, czy święta, ponieważ schabowe podane z pieczarkami pod serową chmurką smakują świetnie i wyglądają bardzo apetycznie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów podanych z ziemniakami i ogórkiem.Do schabowych z pieczarkami i serem podaj ziemniaki tłuczone, puree lub ziemniaki pieczone z ziołami w piekarniku, lekka surówka obiadowa z pomidorów doskonale uzupełni całą potrawę.Jeśli masz ochotę na schab w lekkim wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą pieczeń ze schabu z suszonymi morelami, mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na kanapki z chrzanem i żurawiną.

Zupa rybna z pstrąga
05.01.2022 01:00 Zupa rybna z pstrąga - przepis na ucztę dla każdego smakosza

Zupa rybna z pstrąga na mleku kokosowym to propozycja na zupę w nieco orientalnym stylu. Danie ma doskonały smak, jest lekko słodka o wyraźnej nucie włoszczyzny, imbiru i soku z limonki. Poznaj przepis na jedną z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych zup rybnych, czyli zupę rybną z pstrąga.Zupę rybną z pstrąga uwielbia cała moja rodzina. pstrąg jest bardzo delikatną rybą, która doskonale łączy się z wywarem warzywnym, słodkim mlekiem kokosowym i kwaśną limonką. Do zupy dodaję również szpiczastą paprykę czerwoną oraz pomidorki koktajlowe. Całe danie doprawiam imbirem, pieprzem cytrynowym i solą.Zupa rybna z pstrąga jest tak prostą i szybką zupą, że wychodzi za każdym razem. Przed gotowaniem dania oczyść dokładnie pstrąga i pozbądź się twardej skóry i ości, dzięki czemu jedzenie nie będzie problematyczne. Obrane kawałki surowego pstrąga dodaj pod sam koniec gotowania. Ryba potrzebuje dosłownie kilku minut, aby ugotować się w zupie. Jeśli lubisz delikatną zupę rybną, tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę rybną z łososiem.

Zupa chrzanowa z boczkiem
05.01.2022 01:00 Zupa chrzanowa z boczkiem - przepis na nieoczywiste pierwsze danie

Szukasz pomysł na aromatyczną i smaczną zupę dla całej rodziny? Ugotuj zupę chrzanową z boczkiem, zupa jest gęsta, a podana z jajkiem i chipsami z boczku wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z boczkiem.Zupa z tartym chrzanem to pomysł nie tylko na pyszny, świąteczny obiad, ale również na doskonałe danie w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta, kremowa, o wyraźnym, chrzanowym smaku i wyczuwalnej nucie suszonego majeranku. Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, aby miała jeszcze lepszy smak i aromat. Przed dodaniem świeżego, tartego chrzanu do wywaru, sparz go wrzątkiem, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Zupę podaj z chipsami z boczku, które również przygotujesz błyskawicznie.Ugotuj równie smaczną i niezwykłą zupę- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z mięsem mielonym, idealną na rozgrzewający i pożywny obiad.

Tłuczone ziemniaki
04.01.2022 01:00 Jak przygotować najlepsze puree ziemniaczane?

Puree ziemniaczane przygotowywane w Polsce składa się najczęściej jedynie z samych ziemniaków, soli oraz czarnego pieprzu. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i podać im do obiadu coś wyjątkowego, sprawdź poniższy przepis na najlepsze puree. Dzięki dodaniu musztardy ziemniaki nabierają silnego aromatu, który wspaniale podkreśla delikatność kartofli. Puree ziemniaczane można zrobić na wiele różnych sposobów. Jego smak zależy głównie od dodatków wrzuconych do ziemniaczanej papki. Bardzo ważne jest również zrezygnowanie z tłuczka na rzecz praski do ziemniaków, takiej jak do sporządzania kopytek czy śląskich klusek. Użycie jej gwarantuje aksamitną teksturę gotowego puree. Z pewnością niektórzy mogą dziwić się na obecność musztardy w tłuczonych kartoflach, jednak ich smak z jej pomocą będzie przepyszny. Ostrość i kwaśność musztardy idealnie komponuje się z łagodnymi ziemniakami, co daje niesamowity efekt.