Zupa cebulowa z serkiem topionym to pomysł na smaczną, aromatyczną i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest idealne na lunch, obiad lub kolację, dobrze rozgrzewa, a serki dodają jej delikatnej, śmietankowej nuty. Poznaj sprawdzony przepis na zupę cebulową z serkiem topionym.Zupa cebulowa to szybka i prosta zupa o niezwykłych właściwościach i doskonałym smaku. Dzięki dużej zawartości cebuli, danie rozgrzewa, wzmacnia organizm i działa jak naturalny antybiotyk. Zupę cebulową podaj z grzankami serowymi, ziołowymi lub krakersami.Zupę cebulową ugotuj na rosole lub bulionie warzywnym, dzięki którym będzie jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku. Cebulę podsmaż wcześniej z tymiankiem i majerankiem, które świetnie łączą się ze wszystkimi warzywami i bulionem. Do zupy dodaj również serki topione, które zagęszczą danie i złagodzą ostrą cebulę.Jeśli masz więcej czasu i chcesz ugotować tradycyjną zupę cebulową- tu poznasz przepis na zupę z duszoną cebulą w białym winie, jak z francuskiej restauracji.
Sałatka grecka z jajkiem to sałatka idealna na lunch, kolację, spotkania z przyjaciółmi. Sałatka jest pożywna, zdrowa, wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Sałatę możesz również podać do dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na sałatkę grecką z jajkiem.Sałatka grecka z jajkiem to pomysł zarówno na samodzielne danie, jak i dodatek do potraw z grilla. Szaszłyki wieprzowe smakują genialnie w jej towarzystwie. Do sałatki możesz również podać świeże pieczywo, skropioną oliwą bagietkę lub zrobić grzanki czosnkowe. Do sałatki wybieraj oryginalny ser feta, produkowany z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego z krowim. Sery sałatkowe lub sery typu feta wytwarzane są wyłącznie z mleka krowiego i nie mają już takiego smaku, co tradycyjny ser grecki. Grecką sałatkę możesz również wzbogacić o ulubione warzywa, w tym kurczaka. Tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na pożywny lunch lub obiad.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i schabem, karkówką, wołowiną. Surówka jest lekka i ma wyjątkowy smak, który zawdzięcza słodkim, suszonym śliwkom i kwaśnemu jabłku. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi śliwkami to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Przełamanie słodyczy, lekkiej ostrości i kwaśnego jabłka sprawiają, że potrawę można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzi. Surówkę dopraw majonezem lub gęstym jogurtem, jeśli chcesz, aby była lżejsza.Surówka idealnie pasuje do kurczaka pieczonego z ziemniakami, karkówki, pieczonego schabu. Dobrze łączy się również się z pyzami z mięsem i roladami wołowymi. Surówkę z czerwonej kapusty skrop sokiem z cytryny, aby przełamać smaki. Sok opóźni również proces ciemnienia jabłka, które cały czas będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Surówka z selera naciowego do obiadu to prosty, smaczny i szybki dodatek do dań mięsnych i ryb. Potrawa świetnie łączy się z wieprzowiną, drobiem, wołowiną oraz smażonymi i pieczonymi rybami. Surówka jest lekko pikantna, słodka i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z selera naciowego do obiadu. Seler naciowy dostępny jest w sklepach niemal przez cały rok. Seler należy do jednych z najzdrowszych warzyw, zawiera bowiem silne antyoksydanty i wiele witamin, które wzmacniają naszą odporność, regulują pracę układu krwionośnego, nerwowego, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym cukrzycy, nadciśnienia i nowotworów. Z selera naciowego ugotujesz również pyszną zupę krem, czyli sycącą bombę witaminową dla całej rodziny. Seler naciowy jest także świetnym dodatkiem do koktajli, które wzmocnią odporność i dodadzą Ci energii na cały dzień. Surówka z selera naciowego jest pysznym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kilku podstawowych składników: kukurydzy, pora, majonezu i czosnku. Jest szybka, smaczna i świetnie łączy się z każdym daniem.
Boczniaki to zdrowy zamiennik mięsa, ponieważ zawierają spore ilości białka. Grzyby są bardzo aromatyczne, a odpowiednio przygotowane i usmażone są pysznym posiłkiem dla całej rodziny. Jak długo smażyć boczniaki? Boczniaki są zdrowymi grzybami o wysokiej zawartości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i całej gamie witamin z grupy B. Są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny. Ponadto grzyby zawierają silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.Smażone boczniaki są zdrowe, pożywne i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa. Boczniaki odpowiednio doprawione mogą stanowić samodzielny posiłek, możesz przygotować z nich również jajecznicę, dodać do zapiekanek, przygotować z kaszą lub ryżem.Jeśli chcesz ususzyć boczniaki, w tym artykule dowiesz się, jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały. Suszone boczniaki wykorzystasz między innymi do farszu na pierogi, gołąbki, bigosu.
Zupa hiszpańska z mięsem mielonym to pomysł na wyjątkowo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Smażona, następnie duszona wołowina jest bardzo delikatna, a całe danie dobrze doprawione, lekko pikantne i pyszne. Sprawdź, jak zrobić zupę hiszpańską z mięsem mielonym.Zupa z mięsem mielonym, fasolą, papryką i passatą pomidorową to jedna z tradycyjnych zup słonecznej Hiszpanii. Zupa jest prosta w przygotowaniu i złożona z bardzo podstawowych składników, które dają jednak niezwykły efekt. Zupę dopraw posiekaną natką pietruszki, możesz również zastąpić ją świeżą kolendrą. Zupę hiszpańską ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, dzięki czemu będzie bardziej esencjonalna i aromatyczna. Wcześniej jednak duś mięso z papryką, fasolą i passatą. Mięso podczas smażenia dopraw mieloną słodką i ostrą papryką. Zupa jest idealną propozycją na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Jeśli chcesz jeszcze bardziej poznać tradycyjną, hiszpańską kuchnię- tu poznasz przepis na paellę według Karola Okrasy.
Kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub buraczkami to już tradycyjne danie, które często gości na naszych stołach. Miękkie w środku z chrupiącą skórką są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Jak zrobić idealne kotlety? Jak długo smażyć kotlety mielone?Próbowałeś usmażyć kotlety, ale były mało doprawione, przypalone lub panierka odchodziła od mięsa i zostawała na patelni? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się w nim, jak doprawić i smażyć kotlety, aby były perfekcyjne.Kotlety mielone robi się ekspresowo. Potrzebne jest mięso mielone, jajko, kajzerka, bułka tarta, cebula, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Najsmaczniejsze kotlety przygotujesz, kiedy dodasz do mięsa startą na drobnych oczkach cebulę, dzięki czemu każdy kawałek mięsa nabierze odpowiedniego smaku. Mielone dopraw według następującej proporcji: na 500 g mięsa wsyp pół łyżeczki soli i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Kotlety mielone podaj tłuczonymi ziemniakami, mizerią, burakami tartymi lub ogórkiem kiszonym, a błyskawicznie znikną z talerzy. W tym artykule dowiesz się również, jak przygotować i ile smażyć schabowe, aby były smaczne i chrupiące.
Wszelkie duże wydarzenia, takie jak Sylwester, podczas których ludzie zbierają się, żeby świętować, nie mogą obejść się bez chrupiącego kurczaka w panierce. Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby smakował jak z KFC, nie jest łatwym zadaniem. Poniżej pokazujemy jak zrobić tę pyszną sylwestrową przekąskę bez żadnego kłopotu. Chrupiący kurczak w panierce zawsze smakuje doskonale, tak, jak większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Trikiem do uzyskania smaku podobnego do KFC jest użycie sekretnej mieszanki przypraw oraz marynowaniu mięsa w maślance. Maślanka sprawia, że kurczak staje się delikatny i rozpływa się w ustach, a przyprawy nadają mu odpowiedniego aromatu. Ważne jest również dobre kontrolowanie temperatury oleju - dlatego zalecamy użycie frytkownicy, w której można utrzymać stałą temperaturę bez większych trudności.
Leczo często wybierane jest na obiad z uwagi na łatwość przygotowania, wspaniały smak i rozgrzewające właściwości. Aby potrawka stała się jeszcze bardziej sycąca, warto dodać do niej kilka ziemniaków. Bulwy dzięki dużej ilości skrobi wypełniają żołądek na tyle dobrze, że nie ma potrzeby podawania do leczo żadnego pieczywa. Leczo pojawia się na naszych stołach wyjątkowo często, ponieważ Polacy uwielbiają intensywny smak duszonych warzyw i podsmażonej wędzonej kiełbasy. Okazuje się, że istnieje banalnie prosty sposób na poprawienie właściwości sycących tej potrawy. Wystarczy wrzucić do garnka z leczo kilka ziemniaków, a żadne pieczywo nie będzie już dłużej potrzebne. Poza lepszym wypełnieniem żołądka leczo nabiera również gęstszej konsystencji. Skrobia, która wypłukuje się z kartofli podczas gotowania, zagęszcza sos, co zwiększa przyjemność podczas jedzenia. Jeśli masz w domu żeliwny garnek, możesz wstawić go do piekarnika, gdzie leczo powoli dojdzie bez konieczności ciągłego doglądania.
Zupa jarzynowa z brukselką to smaczna, zdrowa i pożywna zupa dla całej rodziny. Zupę z przepisu ugotujesz w 30 minut, danie jest więc idealną propozycją na szybki obiad. Jarzynowa składa się z wielu warzyw, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj przepis na zupę jarzynową z brukselką.Zupa jarzynowa z brukselką to prosty i szybki przepis na pyszne danie. Jeśli masz więcej czasu, możesz ugotować zupę na wcześniej przygotowanym wywarze warzywnym lub wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Zupę zabiel śmietaną i dopraw wyłącznie solą i pieprzem.Sekretem pełnego smaku zupy jest podsmażenie cebuli z marchewką, pietruszką i ziemniakami na oliwie, dzięki czemu warzywa oddają cały aromat, a danie jest smaczne i wyraźne. Jeśli korzystasz z mrożonych warzyw, rozmroź je w temperaturze pokojowej zanim zaczniesz gotować obiad. Warzywa rozmrażane w mikrofalówce tracą smak.Z brukselki nie tylko ugotujesz pyszną i pożywną zupę. Przygotujesz również wiele smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brukselką- tu poznasz przepis na zapiekaną brukselkę z serem, czyli szybkie i proste danie dla całej rodziny.
Śledzie w oleju poza samym Bożym Narodzeniem doskonale sprawdzają się również na Sylwestra, kiedy tłuste potrawy są bardzo często jedzone. Aby ryba miała najlepszy smak, należy użyć oleju lnianego. Dzięki niemu mięso śledzia staje się bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Poniżej zdradzamy przepis, dzięki któremu już zawsze przygotujesz je w doskonałym stylu. Śledzie w oleju najczęściej sporządzane są na bazie oleju rzepakowego. To dobry wybór, ponieważ olej ten ma neutralny smak, jest tani oraz łatwo dostępny. Znacznie smaczniejszą opcją są jednak śledzie zalane olejem lnianym - w taki sposób robi je Anna Starmach. Olej lniany nie tylko dodaje daniu swojego delikatnego orzechowego aromatu, lecz także korzystnie wpływa na fakturę samej ryby. Płaty śledziowe stają się za jego sprawą nadzwyczaj delikatne, przez co podczas jedzenia w ustach rozpływają się. Olej ten jest także wyjątkowo zdrowy - zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.
Szukasz pomysłu na oryginalną, prostą i lekką zupę? Ugotuj grecką zupę cytrynową na wywarze warzywnym z ryżem, a cała rodzina będzie zachwycona jej orzeźwiającym smakiem, pięknym zapachem i apetycznym wyglądem. Poznaj prosty przepis na zupę cytrynową.Zupa cytrynowa to tradycyjna zupa grecka. Jest świeża, lekka i aromatyczna, w sam raz na gorące, letnie popołudnia. Zupa jest sycącym i jednocześnie orzeźwiającym daniem, które przygotujesz z kilku prostych składników. Zupę możesz również ugotować na udku drobiowym, osobiście wolę jednak jej smak w wersji wegetariańskiej.Zupa jest prawdziwą bombą witaminową i pełnowartościowym posiłkiem. Ryż i żółtka to źródło węglowodanów i białka. Warzywa rosołowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, cytryna natomiast to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia i pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny.Z cytryną przygotujesz wiele smacznych i orzeźwiających dań i deserów. Przygotuj risotto cytrynowe z łososiem oraz upiecz tort cytrynowy z bezą dla całej rodziny, a wszyscy będą zachwyceni.
Surówka stanowi wyjątkowo ważny element każdego obiadu, ponieważ dostarcza szereg witamin i minerałów, a także mnóstwo błonnika. Poniżej pokazujemy przepis na surówkę z kiszoną kapustą w oryginalnym słodkim wydaniu. Słodycz osiąga się poprzez dodanie do niej rodzynek oraz odrobiny cukru, co pysznie komponuje się z kwaśną kapustą. Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z najlepszych zimowych surówek do obiadu. Kiszonka jest obecnie łatwo dostępna w każdym sklepie spożywczym, a jej probiotyczne właściwości sprawiają, że infekcje czy przeziębienie nie dotykają nas tak często. Zwykle podaje się taką surówkę w kwaśnej wersji, jedynie z dodatkiem świeżej marchewki i ewentualnie odrobiny oliwy. Jeśli znudził ci się smak klasyki, sprawdź prostą słodką surówkę, którą można jeść wraz z pieczonymi mięsami, panierowaną rybą czy zwykłymi kotletami.
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem i liśćmi kaffiru to pomysł na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Tajska zupa dyniowa jest słodka, wyraźna w smaku i gęsta. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę dyniową z mlekiem kokosowym.Zupa dyniowa to wyjątkowo smaczna, gęsta zupa krem, którą przygotujesz błyskawicznie. Zupę możesz dodatkowo oprószyć świeżą kolendrą, przygotować grzanki lub uprażyć pestki dyni lub słonecznika. Każda wersja ma niepowtarzalny smak, który świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami.Do przygotowania zupy wykorzystaj dynię hokkaido, która zawiera dużo miąższu i jest bardzo aromatyczna. Z upieczonej dyni łatwiej zdejmiesz twardą skórę, a cała dynia pieczona z cebulką, czosnkiem i oliwą nabierze doskonałego smaku. Zupę dopraw imbirem i liśćmi limonki, czyli kaffirem. Szukasz pomysłu na orientalny obiad? Ugotuj tradycyjną, tajską zupę Tom Yum z krewetkami.
Zupa ogórkowa jest pysznym pomysłem na pożywny obiad, zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ jest sycąca i rozgrzewająca, a zawarta w ogórkach witamina C wzmacnia odporność. Sprawdź, jak ugotować aromatyczną zupę ogórkową na wędzonych żeberkach.Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach jest o wiele bardziej esencjonalna i smaczniejsza od zupy gotowanej na kostce rosołowej lub udku drobiowym. Zupa ma wyraźny, mięsny smak, a żeberka są tak miękkie i delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Zupa jest kwaśna, doprawiona liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, jest pyszna.Mięso po ugotowaniu oddziel od kości lub włóż po całym żeberku na talerz, danie koniecznie solidnie oprósz koperkiem, szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. Do zupy ogórkowej zawsze wlewam wodę po kiszonych ogórkach, ponieważ jest kwaśna i znacznie podbija smak dania. Jest również bardzo zdrowa- wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na naturalną florę bakteryjną jelit.Na żeberkach ugotujesz również wyśmienity krupnik, czyli zdrową, gęstą i pożywną zupę, idealną na obiad w chłodne dni.
Owoce morza, jak mule, krewetki, kalmary, są bardzo delikatnym mięsem, dlatego też wymagają specjalnego przygotowania, smażenia i obróbki, aby zachowały swój smak i co najważniejsze- strukturę. Przeciągnięte na oliwie owoce morza stają się gumowate i tracą cały aromat. Jak długo smażyć owoce morza?Owoce morza doskonale łączą się z białym, wytrawnym winem, oliwą z oliwek, czosnkiem, pietruszką, pomidorami i cytryną. Podsmaż posiekane ząbki czosnku na oliwie, dodaj kolejno owoce morza, smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, podlej kieliszkiem wina i duś przez chwilę. Danie solidnie oprósz natką pietruszki i delikatnie skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane danie jest niezwykle proste i doskonałe w smaku. Przed smażeniem oczyść owoce morza i przepłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli kupiłeś mrożone krewetki lub kalmary, włóż je do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki na godzinę, w ten sposób najlepiej rozmrozisz delikatne mięso.Surowa ośmiornica jest twarda i dlatego też wymaga innego przygotowania W tym artykule dowiesz się, jak obierać i przyrządzić ośmiornicę, aby była delikatna, miękka i pyszna.
Horiatiki salata, czyli tradycyjna sałatka grecka to prostota w najlepszym wydaniu. Świeże warzywa, oliwa, oryginalny ser feta i przyprawy tworzą danie, które pokochał już cały świat. Jakie składniki dodać do sałatki greckiej?Sałatka grecka to już klasyka, którą wszyscy znamy i lubimy. Jest lekka i pożywna, idealna na lunch, kolację, a także jako dodatek do dań mięsnych i ryb. Sałatka grecka doskonale smakuje w towarzystwie grillowanych potraw, w tym karkówki. Sałatka solidnie skropiona oliwą i oprószona suszonym oregano smakuje obłędnie.W sałatce nie może zabraknąć greckiego sera feta. W sklepie wybieraj wyłącznie sery, które faktycznie określone są jako grecka feta i wyprodukowane są z mleko owczego. Ser typu greckiego lub ser kanapkowy to sery, które wyglądają jak feta i również moczone są w solance, jednak produkowane są głównie z mleka krowiego pasteryzowanego.Jeśli szukasz greckich smaków, koniecznie przygotuj tradycyjną moussakę, czyli zapiekankę z bakłażana, jest idealna na obiad w greckim stylu.
Uzyskanie soczystego kurczaka, a szczególnie mięsa z piersi, jest zadaniem stosunkowo trudnym - marynowanie jej w miodzie i musztardzie rozwiązuje ten problem. Dzięki takiej marynacie kurczak zachowuje w sobie większość wilgoci, a także nabiera bardzo silnego aromatu. Dodatkowo dzięki pieczeniu pierś jest niskokaloryczna. Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu i musztardy to jeden z najlepszych sposobów na podanie tego rodzaju mięsa. Marynowanie ułatwia zachowanie wilgoci w środku kurczaka, a także aromatyzuje go dogłębnie. Co więcej, pierś staje się bardzo delikatna i krucha.Musztarda zawiera w sobie całkiem dużo octu, który zmiękcza włókna mięśniowe w kurczaku. Przygotowanie całej potrawy wymaga wyjątkowo mało pracy, ponieważ większość wykonuje samo marynowanie. Zalecamy używanie dobrej jakości miodu, co wpłynie pozytywnie na końcowy efekt.
Kotlety z karpia Karola Okrasy to pomysł na wyśmienite, rybne kotlety w nieco innym wydaniu. Majeranek i suszona żurawina sprawią, że kotlety błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować kotlety z karpia Karola Okrasy.Kotlety rybne to tradycyjna potrawa wigilijna, którą przygotowuję nie tylko w święta. Słodki karp doprawiony solą, pieprzem, majerankiem i suszoną żurawiną smakuje wybornie i dlatego też często pojawia się na moim stole, kiedy mam ochotę na lekki, rybny obiad. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju roślinnym lub maśle klarowanym, dzięki czemu panierka nie przyklei się do patelni. Kotlety możesz przygotować z surowej ryby lub wykorzystać karpia, który został z poprzedniego obiadu. Karp jest rybą słodkowodną o niezwykłym smaku, jednak nie każdy jest jego zwolennikiem. Jeśli chcesz pozbyć się "mułowego" posmaku, przed mieleniem namocz surowego karpia w 2 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżeczek wody i odstaw na kilka godzin.Z karpia przygotujesz również pyszną galaretę. Tu poznasz przepis na karpia w galarecie z warzywami i zielonym groszkiem.
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i łopatką wieprzową to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Chrupiące placki w połączeniu z gęstym i aromatycznym gulaszem z grzybami leśnymi smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z sosem grzybowym.Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz z każdym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Placki z gęstym sosem z grzybów leśnych i łopatki wieprzowej to jedno z moich ulubionych połączeń, ponieważ danie jest niezwykle sycące i aromatyczne. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne o mącznych odmianach, jak Orlik i Sante. Ziemniaki te dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie nadają się na placki, a także na kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem. Ziemniaki te mają obniżoną zawartość wody, dzięki czemu placki nie rozpadną się podczas smażenia.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, możesz upiec placki w piekarniku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika.
Surówka z młodej kapusty to smaczny, lekki i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka świetnie łączy się z mięsem, plackami ziemniaczanymi i rybami, tworząc wyjątkowe i pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i ogórka.Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z kapusty genialne dania. Młoda kapusta jest bardzo delikatna, słodkawa i zawiera ogromne ilości witamin i antyoksydantów. Pamiętajmy, że wszystkie nowalijki, podobnie jak kiełki, to prawdziwa bomba witaminowa, korzystajmy więc z nich jak najwięcej.Surówka z kapusty, ogórka, pomidorków koktajlowych i koperku ma wyraźny, ale i delikatny smak, jest lekka, orzeźwiająca i doskonale łączy się z pieczoną karkówką, schabem, drobiem i rybami. Surówka to również pyszny dodatek do dań wegetariańskich, np. do placków ziemniaczanych. Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak, dodaj do surówki łyżeczkę octu jabłkowego, nie jest on jednak konieczny. W surówce nie może jednak zabraknąć wysokiej klasy oliwy z oliwek, która scali wszystkie składniki i nada surówce charakterystycznego smaku.
Naleśniki są doskonałym pomysłem na szybki deser. Wyczarujecie je w dosłownie w kilka chwil, a ich delikatność przyćmi smak innych placków. Wystarczy, że do masy dodacie serka homogenizowanego. Waniliowy aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujcie już dziś. Słodkie wersje naleśników odmienią wasze śniadania i podwieczorki. Każdy, kto spróbował tego specjału z twarogiem i pomidorami czy z jajem sadzonym, wie, że dodatek nabiału sprawia, iż specjał ten staje się niezwykle sycący. Wyjątkowa kompozycja z serkiem homogenizowanym posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Surówki pozwalają wzbogacić posiłki w zdrowe i cenne składniki odżywcze. Są przy tym niezwykle pyszne. Tym razem proponujemy wam niezwykłe połączenie ostrości i słodyczy, w postaci prostej surówki z pora, ananasa i rodzynek. Dajcie się skusić, a z pewnością ją polubicie. W tej kompozycji pikantny por pysznie kontrastuje ze słodkimi owocami. Sprawdzi się ona doskonale zarówno jako dodatek do dań z ryżem, delikatnych kotletów z marchewki czy placków ziemniaczanych. Surówka będzie też dobrym pomysłem na smaczną przystawkę. Podajcie ją wtedy w wydrążonym owocu ananasa, a zachwyci również wizualnie.
Mielone z dodatkiem ziemniaków pochodzą z Podlasia. Starte warzywo nadaje mięsnej masie przyjemnej soczystości i sprawia, że kotlety wychodzą niesamowicie miękkie. Jeśli więc macie dość suchych zbitych klopsów, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz kotlety z mięsa mielonego jest wiele. Gdy do masy dodamy śmietany, majonezu czy cukinii, po smażeniu zachwyci nas przyjemną konsystencją. Podobny efekt uzyskamy, ścierając świeże ziemniaki. Patent wprost ze wschodniej Polski sprawi, że kotlety będą lekkie, jak nigdy dotąd.
Zupa czosnkowa krem to pomysł na niezwykle aromatyczne i smaczne danie dla całej rodziny. Zupę ugotujesz błyskawicznie, najlepiej na rosole albo wywarze warzywnym, aby miała jeszcze pełniejszy smak. Poznaj przepis na szybką i prostą zupę czosnkową krem, która znika z talerzy w mgnieniu oka.Zupa czosnkowa krem jest zupą, która posmakuje każdemu, jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna, a dzięki dużej zawartości czosnku wzmacnia także naszą odporność i zapobiega przeziębieniom. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, dlatego też powinniśmy na stałe wprowadzić warzywo do naszej diety.Zupę ugotujesz z podstawowym składników, które z pewnością masz w domu. Danie smakuje najlepiej, kiedy przygotujesz je na wywarze warzywnym lub rosole z poprzedniego obiadu. Zupę oprósz żółtym serem i podaj z grzankami ziołowymi, świeżą bagietką lub chipsami z boczku. Baw się smakami i wybierz swoją ulubioną wersję zupy.Zupa czosnkowa, podobnie jak cebulowa, słynie z wyraźnego smaku. Tu poznasz przepis na tradycyjną zupę francuską cebulową z grzankami serowymi, idealną na obiad i kolację.
Masz ochotę na niecodzienną, ale smaczną i pożywną zupę? Ugotuj zupę serową z mięsem mielonym, porem i ziołami prowansalskimi, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem. Zupa jest aromatyczna, sycąca, idealna w chłodne, zabiegane dni. Poznaj przepis na zupę serową z mięsem mielonym.Zupa serowa z mięsem mielonym to pomysł na szybką i smaczną zupę dla całej rodziny. Mięso podsmażone z ziołami ma delikatny smak i świetnie łączy się z porem, cebulką, włoszczyzną i serami topionymi, tworząc wyjątkowo smaczne danie. Zupę ugotuj na rosole z kurkumą lub wywarze warzywnym. Przed gotowaniem zupy podsmaż mięso i wszystkie warzywa z przyprawami na oleju, dzięki czemu zyskają bardziej wyraźny smak i aromat, niż bezpośrednio gotowane w wywarze. Serki topione i śmietanę dodaj do zupy pod sam koniec gotowania.Na mięsie mielonym ugotujesz równie smaczną zupę, rodem ze słonecznego Meksyku. Tu dowiesz się, jak przygotować zupę meksykańską z czerwoną fasolą i kminem rzymskim.
Szparagi to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywa, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ugotuj z nich pyszną zupę krem, która posmakuje wszystkim członkom rodziny. Zupa szparagowa to pomysł na lekki i aromatyczny obiad lub lunch. Poznaj przepis na zupę szparagową krem.Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące, dlatego też wykorzystajmy go jak najlepiej. Szparagi białe i zielone kupimy w maju i czerwcu, biała odmiana jest bardziej miękka i delikatna i doskonale nadaje się do zup, sosów i wielu dań mięsnych i ryb. Szparagi są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, pozytywnie wpływają między innymi na układ nerwowy i opóźniają procesy starzenia.Zupę szparagową ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Do zupy możesz przygotować również grzanki, chipsy z boczku wędzonego, możesz uprażyć dowolne pestki, dodać rukolę. Każda wersja ma doskonały, oryginalny smak.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny- tu poznasz przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami, pysznie i zdrowo.
Śledzie na słodko są miłą odmianą od ryb w wyrazistych marynatach i pełnych charakteru sosach na bazie majonezu. Karmelizowana cebulka doskonale łączy się ze smakiem rodzynek i daktyli. Razem tworzą wyjątkowe trio, które przyjemnie kontrastuje z lekko słonym mięsem. Spróbujcie koniecznie. Wielu już było u nas pomysłów na śledzie. Niektóre z nich takie jak sałatka warstwowa czy śledź curry zrobią furorę na imprezach. Słodka wersja tej ryby również sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych. Goście będą prosić o dokładkę.