Zrazy wołowe zawijane, inaczej roladki, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Mięso sprawdzi się również na większe uroczystości i święta. Zrazy wołowe podane w aromatycznym, mięsnym sosie, ziemniakami i kapustą smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na zrazy wołowe zawijane- idealne na obiad.Szukasz pomysłu na mięsny obiad, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości? Przygotuj zrazy wołowe z sosem, podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, a wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.Zrazy wołowe zrób z wołowiny bez kości, idealnie sprawdzi się łopatka, którą bez problemu rozbijesz na cienkie kotlety. Tłucz w łopatce jest dodatkowym nośnikiem smaku, wzmacnia również aromat sosu i całej potrawy. Najprostsze zrazy przygotujesz z ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardą, wyjdą za każdym razem.Do zrazów doskonale będą również pasować kluski śląskie, zrób je nieco inaczej, a wyjdą obłędnie- tu poznasz przepis na kluski śląskie z dynią, lekkie, słodkie i doskonałe w smaku.
Kalafior gotowany to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych dań. Kalafior jest bardzo uniwersalny, dlatego też świetnie łączy się z innymi warzywami, rybami i mięsem. Jak gotować kalafior i z czym podawać? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora podczas gotowania?Kalafior to warzywo dostępne od połowy grudnia do końca kwietnia, w tym czasie warto więc wykorzystać jego cenne właściwości zdrowotne i wspaniały smak, aby stworzyć doskonałe dania. Mrożone różyczki kalafiora dostępne są przez cały rok, są równie smaczne, jednak głębokie mrożenie sprawia, że warzywo ma znacznie mniej antyoksydantów i witamin.Wiele osób rezygnuje jednak z gotowania kalafiora ze względu na jego bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który ulatnia się podczas obróbki termicznej. Zapach siarki możesz jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Produkty te, oprócz poprawienia zapachu, sprawiają, że kalafior ma ładny, biały kolor.
Stek z antrykotu podany z domowym masłem ziołowym i ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na wyśmienity obiad lub kolację. Delikatna wołowina doprawiona czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Jak przyrządzić antrykot wołowy?Antrykot to jedno z najlepszych rodzajów mięsa wołowego, pochodzącego z tuszy. Antrykot ma delikatne włókna i przerosty tłuszczu, które pod wpływem smażenia stają się idealnym nośnikiem smaku. Stek z antrykotu uważany jest za prawdziwy przysmak na całym świecie.Stek z antrykotu dostaniesz w każdej dobrej restauracji, ale możesz też przyrządzić go samodzielnie, będzie równie smacznie. Do antrykotu koniecznie przygotuj również masło ziołowe. Samo mięso przed smażeniem oprósz solą i pieprzem i odstaw na 15-20 minut, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.Antrykot doskonale smakuje podany również z ziemniakami pieczonymi, szparagami, warzywami z pary. Możesz przygotować także lekko słodkie puree dyniowe, które świetnie połączy się z mięsem, rozmarynem i masełkiem pietruszkowym.Jeśli chcesz przygotować steka inaczej- tu poznasz przepis na stek wołowy w aromatycznym sosie béarnaise, czyli sosie z octu, wina, estragonu i wielu innych składników.
Szukasz pomysłu na szybki, prosty, tani i pyszny obiad? Ugotuj z masłem kaszę gryczaną i podaj ją z aromatycznym sosem z pieczarek na bazie białego wina. Całe danie jest bardzo sycące i smaczne, a świeża natka pietruszki nadaje mu lekkości i wspaniałego wykończenia. Poznaj przepis na szybki sos do kaszy gryczanej.Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu. Szczególnie polecam białą kaszę gryczaną, która ma delikatny smak z wyczuwalną nutą orzechów i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej. Kasza biała to źródło magnezu, potasu i wielu witamin, w tym witamin z grupy B. Kasza między innymi obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę serca i całego układu naczyniowego.Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to kasza gryczana z sosem pieczarkowym jest idealnym rozwiązaniem. Kasza jest sycąca, a aromatyczny sos na bazie pieczarek, wina i świeżej pietruszki doskonale łączy się z jej lekko orzechowym smakiem, tworząc proste, ale i pyszne danie. Z kaszą gryczaną przygotujesz wiele smacznych potraw. Jeśli szukasz kulinarnej inspiracji- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną, lekkie, smaczne i pożywne.
Jajka sadzone na boczku to świetny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie, które doda Ci energii na wiele godzin. Do jajek sadzonych podaj awokado i świeżą, chrupiącą bagietkę, a oprócz odpowiedniej dawki kalorii, otrzymasz również ogromną ilość pozytywnej energii. Poznaj przepis na jajka sadzone na boczku, idealne na pyszne śniadanie.Szukasz pomysłu na pyszne i niecodzienne śniadanie? Przygotuj jajka sadzone na boczku, oprószone świeżą pietruszką lub szczypiorkiem. Danie podaj z awokado i świeżym pieczywem, a odkryjesz genialne śniadanie dla całej rodziny.Jajka sadź z boczkiem na patelni pod przykryciem, aby równomiernie się ścięły. Długość smażenia uzależniona jest od tego, jaki stopień ścięcia żółtka preferujesz. Według mnie najsmaczniejsze są jajka z lejącym żółtkiem, a takie właśnie uzyskasz smażąc danie przez około 2-3 minuty. Jajka sadzone przygotujesz również w papryce, będą idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tu poznasz przepis na jajka w papryce, idealne na lekkie i pożywne śniadanie.
Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka potrafi być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Poniżej pokazujemy przepis na marynowaną w miodzie i sosie sojowym pierś z kurczaka, która zachwyca aromatem oraz delikatnością. Idealnie pasuje do niej mieszanka mrożonych warzyw azjatyckich i ryż. Kurczak jedzony jest przez nas wyjątkowo często, dlatego przyrządzanie go cały czas w taki sam sposób może szybko doprowadzić do znudzenia. Prezentowana przez nas dzisiaj propozycja na pierś z kurczaka pozwoli wprowadzić duży powiew świeżości do twojego codziennego jadłospisu. W przypadku marynowania mięs najważniejszy jest odpowiednio długi czas, podczas którego mięso zanurzone jest w marynacie. Najlepiej pozostawić je w niej na 24 czy nawet 48 godzin - dla codziennego użytku jedna noc w zupełności wystarcza.
Pyszne kotlety z kurczaka z chrupiącą panierką, które wewnątrz zapakowane mają masło, są wyjątkowym rarytasem. Ich przygotowanie z poniższym przepisem jest banalnie proste i szybkie. Karol Okrasa nie smaży tych kotletów na zwykłym oleju - zamiast niego stosuje smalec, który nadaje daniu wspaniałego aromatu. De volaille oryginalnie wewnątrz rolady mięsnej nie powinien zawierać niczego, poza masłem z ewentualnym dodatkiem świeżego koperku. Współcześnie wiele osób dodaje do środka ser i inne składniki - jeśli preferujesz taką wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją przygotować. Karol Okrasa kotlety dewolaj poleca smażyć na smalcu, który nie tylko pozwala uzyskać lepszy smak, lecz również ma większą temperaturę dymienia od oleju roślinnego. Dzięki temu nie ma ryzyka, że w trakcie smażenia tłuszcz przypali się i zniszczy smak kotletów.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to danie idealne na obiad w chłodne dni, nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Polędwiczki przygotujesz w prosty sposób w niecałą godzinę, a ich smak i aromat oczarują Twoich najbliższych. Sprawdź, jak zrobić idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują wybornie z ryżem, kaszą, ziemniakami. Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić do nich kopytka lub gnocchi, czyli włoskie kluseczki. Całe danie świetnie łączy się również z warzywami z pary lub surówką z kapusty lub świeżych warzyw. Sos pieczarkowy smakuje wyśmienicie w polędwiczkach duszonych w winie. W daniu nie może zbraknąć również liści laurowych, suszonego tymianku i solidnej porcji świeżej natki pietruszki. Zioła te doskonale łączą się zarówno z pieczarkami, winem, jak i mięsem, nadając potrawie niezwykłego smaku i aromatu. Przygotuj również schab gotowany w sosie pieczarkowym. Delikatne, soczyste mięso w towarzystwie grzybów wprost rozpływa się w ustach.
Rolada z kurczaka pozwala cieszyć się wyjątkowo soczystym i aromatycznym mięsem, w które zawinięte są jeszcze smaczniejsze dodatki. Poniżej zdradzamy, jak zrobić roladę z kurczaka z kozim serem i suszonymi pomidorami. Podając taki obiad do stołu, zachwycisz wszystkich smakoszy i nie będziesz mógł odpędzić się od błagań o recepturę. Rolada z kurczaka to także sposób na wprowadzenie nieco świeżości do samego kurczaka, którego zwykle smaży się jako kotlety lub piecze w całości. Zaskakująco delikatne i soczyste mięso wysyca się aromatem suszonych pomidorów i staje się idealnym obiadem dla całej rodziny. Sekretną metodą, dzięki której roladki zachowują najwyższy poziom soczystości, jest pieczenie ich w intensywnym i esencjonalnym bulionie. Aby wytworzyć również chrupiącą skórkę, nie zalewaj roladek w całości - wystające ponad powierzchnie kawałki staną się przyrumienione i chrupiące.
Babka ziemniaczana składem przypomina placki ziemniaczane. Jest jednak pieczona, dzięki czemu dostarcza mniej kalorii. Nasza propozycja jest jeszcze bardziej dietetyczna, jednak wciąż bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek. Pamiętajcie, tylko by robiąc ją nie popełnić jednego błędu, bo potrawa zamieni się w papkę. Babka ziemniaczana to przysmak znany głównie w północno-wschodniej Polsce. Robi się ją też na Mazurach i Śląsku, jednak tu nazywa się ją kartoflakiem. Babka ziemniaczana ma zresztą wiele nazw, bo rejbak, kugiel czy blaszak, to także ta sama potrawa. Zwykle do ciasta na babkę ziemniaczaną dodaje się mąkę i jajka. My jednak ich nie użyliśmy, żeby przetestować, jak smakuje taka okrojona wersja. I musimy wam powiedzieć, że nie ustępuje klasycznej babce. To, co z pewnością wpływa na smak babki, to stopień rozdrobnienia ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie możecie ich blendować. Kawałki ziemniaków muszą być wyczuwalne w czasie jedzenia.
Burgery wołowe to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Bułka podana z idealnie przygotowanym i usmażonym mięsem, dodatkami i sosami smakuje rewelacyjnie. Jak zrobić soczyste burgery wołowe, jak z najlepszej burgerowni? Masz ochotę na wyśmienite burgery, ale nie wiesz, jak przygotować mięso, aby było idealnie miękkie, doprawione i usmażone? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie mięso jest idealne do burgerów wołowych, jak je przygotować, usmażyć i z jakimi dodatkami podać, aby stworzyć danie jak z najlepszej burgerowni.Przygotowanie kotletów wołowych do burgerów wymaga zachowania kilku zasad, aby nie były twarde i miały doskonały smak. Najważniejsze jest wyrabianie i smażenie. W burgerach nie może zabraknąć również warzyw i sosów. Do całego dania podaj frytki z batatów lub grube frytki belgijskie, są najlepszym dodatkiem do bułki z wołowiną.
Sos śmietanowo- koperkowy to idealny dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych na parze ryb. Gęsty, aromatyczny sos nadaje potrawom idealnego smaku i aksamitnego wykończenia. Przygotuj rybę jak z najlepszej restauracji, poznaj przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby.Szukasz pomysłu na pyszną rybę w nowej odsłonie? Przygotuj do niej aromatyczny sos na bazie śmietany i koperku, a odkryjesz doskonały smak i aromat całego dania. Nie ma smaczniejszej ryby od pieczonego lub smażonego łososia, czy sandacza, polanych białym sosem. Danie podaj z warzywami z pary i pieczonymi ziemniakami. Sos ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyraźny w smaku. Pamiętaj, aby przed dodaniem śmietany, a później mąki, składniki zahartować w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz zważenia się sosu lub pojawienia się grudek. Jeśli masz ochotę na pysznego łososia w kremowy sosie- tu poznasz przepis na rybę z papryką i szpinakiem, idealną na obiad dla całej rodziny.
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo aromatyczne i pożywne danie, zwykle podawane podczas świąt i większych uroczystości. Krokiety są świetnym pomysłem również na obiad, kiedy masz ochotę na niecodzienne i smaczne danie. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami.Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które najczęściej jemy na weselach i przygotowujemy na święta i wizyty gości. Tradycyjną potrawę możesz jednak przygotować w bardzo prosty sposób i zrobić smaczną niespodziankę dla całej rodziny. Krokiety z farszem z mięsa i pieczarek zawsze podaję z barszczem czerwonym, ponieważ buraki genialnie uzupełniają smak smażonych naleśników w panierce. Aromatyczny farsz zrobisz naprawdę bardzo szybko z podstawowych składników. Do farszu koniecznie dodaj solidną porcję posiekanej natki pietruszki, która dodaje świeżości, lekkości i genialnego aromatu. Pietruszka jest niezbędna do przygotowania najlepszego farszu na bazie mięsa mielonego i pieczarek.Jeśli masz ochotę na krokiety bez zawijania- tu poznasz przepis na błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami, równie proste i bardzo smaczne.
Rosół stanowi bardzo ważny element polskiej sztuki kulinarnej, dlatego opracowanych zostało wiele trików, ułatwiających gotowanie zupy. Jeden z nich polega na wlaniu do gotującego się bulionu białka jaja. Ścinając się pod wpływem temperatury, zbierze w sobie szumowiny i pozwoli uzyskać bardziej klarowny wywar. Rosół przyrządzany jest na całym świecie w bardzo podobny sposób - różnią się jedynie użyte komponenty smakowe. Finalnie jest to po prosty wygotowany z warzyw, przypraw, mięs i niekiedy owoców wywar, który zawiera wszystkie substancje smakowe i odżywcze z produktów użytych do gotowania. Jednym z największych mankamentów gotowania rosołu, jest uzyskanie idealnej klarowności bez żadnego cienia mętności. Jeśli chcesz zrobić rosół przejrzysty niczym woda, poniżej mamy triki idealne dla ciebie.
Ciepłe i pulchne racuchy na śniadanie? Z niezawodnym przepisem babci Marysi przygotujecie je w kilka chwil. Dodatek kefiru sprawi, że nie tylko ładnie urosną, ale też będą miały bardzo delikatną strukturę. Podajcie je z ulubionymi słodkimi dodatkami i cieszcie się ich pysznym smakiem. Smaczne racuchy możecie przyrządzić z dodatkiem maślanki. Cudownie smakują także wtedy, gdy dodamy do nich mlecznej czekolady. Tym razem proponujemy wam równie prostą, a jednocześnie sprawdzoną metodę przygotowania tych wspaniałych placków. Zamiast drożdży wykorzystamy kefir. Masa szybko urośnie i będzie niezwykle lekka. Spróbujcie konieczne.
Soczyste, lekko zrumienione i rozpływające się w ustach kotlety schabowe są marzeniem każdego jedzącego mięso smakosza. Zamarynowanie ich w kefirze sprawi, że właśnie takie będą — nieziemsko pyszne i wyjątkowo delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zdradzaliśmy wam już wiele receptur pozwalających przyrządzić ten mięsny klasyk. Wystarczy wspomnieć wyjątkowe schabowe po gdańsku czy kotlety marynowane w piwie. Marynata na bazie kefiru także pomoże wam uzyskać smaczne, a przede wszystkim niezwykle soczyste mięso. Jej przygotowanie jest przy tym bardzo proste. Skusicie się?
Znudziła wam się klasyczna mizeria? Zastąpcie ogórka szklarniowego cukinią. To pyszne warzywo w towarzystwie delikatnej śmietany i jogurtu smakuje wybornie. Surówkę przygotujecie szybko, a podać będziecie ją mogli do dowolnego mięsa. Skusicie się? Surówki są bardzo ważnym elementem obiadu. Tradycyjne receptury na colesława czy specjał z kiszonej kapusty mogą się jednak znudzić. Warto zadbać o urozmaicenie diety i sięgnąć po inne niż zwykle receptury. Wypróbujcie nasz nowy sposób na odświeżenie dobrze znanej smakoszom ogórkowej klasyki.
Puszyste, elastyczne, a przy tym smaczne? Takie będą wasze naleśniki, jeśli do masy dodacie maślanki. Wystarczy jedna szklanka, by ciasto zachwyciło swoją konsystencją. Zawiniecie w nie bez problemu każde nadzienie. Wypróbujcie koniecznie. Naleśniki z tego przepisu wychodzą jędrne, a smaży się je naprawdę łatwo. Faszerowanie tez nie będzie sprawiało trudności. Mimo, że ciasto jest delikatne, pozostaje odporne na rozciąganie. Z łatwością przygotujecie je w swojej ulubionej wersji. Skusicie się?
Sałatka z pieczarkami smażonymi i ciecierzycą to pomysł na wyjątkową przystawkę lub lekki, ale pożywny lunch i kolację. Cieciorka i grzyby podsmażone w sosie z wina wytrawnego, miodu i sosu sojowego to prawdziwy przysmak dla każdego. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami smażonymi.Sałatka z pieczarkami smażonymi to uczta dla smakoszy. Aromatyczny sos na bazie wina, miodu i sosu sojowego nadaje ciecierzycy i pieczarkom niezwykłego smaku. Sałatkę podaj z rukolą, która rewelacyjnie łączy się z całą potrawą.Sałatka jest pożywnym daniem za sprawą ciecierzycy, która jest zamiennikiem mięsa w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ziarna cieciorki są sycące, mają lekko słodki smak z delikatną, orzechową nutą. Ciecierzyca bogata jest w białko roślinne i wiele cennych witamin, dlatego też warto wprowadzić ją do diety.Sałatka z pieczarkami smażonymi i ciecierzycą to pomysł na pyszną przystawkę, dodatek do zimnej płyty podczas większych spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a także pyszny i pożywny lunch lub kolacja. Ciecierzycę wykorzystasz np. do zrobienia pysznego hummusu na kanapki z suszonymi pomidorami, aromatycznego curry i wielu sałatek i surówek, w tym surówki z młodej kapusty. W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać cieciorkę w kuchni i co jeszcze można z niej przygotować.
Lekki, świeży, aromatyczny- taki właśnie jest makaron podany z sosem jogurtowym. Jogurt, oliwa z oliwek, czosnek i natka pietruszki to pyszne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na sos z jogurtu naturalnego do makaronu, czyli proste i szybkie danie. Makaron z sosem jogurtowym to błyskawiczny posiłek, idealny na pożywny i lekki lunch, obiad i kolację. Sos z dodatkiem czosnku, pietruszki i oliwy jest bardzo aromatyczny, świeży, a sam makaron z jogurtem bardzo pożywny. Do sosu z jogurtu najlepiej będzie pasować makaron do spaghetti. Długie, cienkie nitki świetnie łączą się z każdym sosem, sprawiając, że danie będzie genialne w smaku. Makaronem o podobnych właściwościach jest jest penne, czyli klasyczne, włoskie rurki.Sos jogurtowy do makaronu możesz wzbogacić nie tylko pietruszką. Dodaj do niego rukolę, liście szpinaku, czarne oliwki lub pomidory suszone. Delikatny sos jogurtowy świetnie łączy się z delikatnymi, ale i aromatycznymi dodatkami, nadając całemu daniu wyjątkowego smaku.Makaron świetnie łączy się również z sosami warzywnymi- tu poznasz przepis na wyśmienity sos paprykowy do słoików, idealny na szybki obiad lub kolację.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? W wyjątkowo prosty i szybki sposób, wystarczy, że mas zblender kielichowy i kilka minut, aby zrobić pyszne danie dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z blendera są chrupiące, smaczne i zrobisz je nawet w bardzo zabiegany dzień. Poznaj przepis na szybkie placki ziemniaczane z blendera.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie robisz ich za często ze względu na tarcie ziemniaków? Placki z blendera to więc przepis dla Ciebie. Masę ziemniaczaną przygotujesz w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że zblendujesz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie dodasz do nich jajko, mąkę i zioła. Placki z blendera są zwarte, spójne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, są perfekcyjne. Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu C, ponieważ odmiana ta jest mączna i zawiera małą ilość wody, dzięki czemu masa ziemniaczana będzie gęsta i usmaży się doskonale. Placki ziemniaczane podaj z sosem grzybowym, jogurtem lub śmietaną. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj do nich aromatyczny gulasz mięsny z papryką. Tu poznasz przepis na gulasz wieprzowy, idealny do placków ziemniaczanych.
Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy. Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.
Szybkie frytki z batatów na oleju to pomysł na prostą i bardzo smaczną przekąskę. Frytki z batatów zrobisz również jako dodatek do obiadu, pasują idealnie zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na szybkie frytki z batatów na oleju.Bataty to genialny zamiennik ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są znacznie zdrowsze i lżejsze, ponieważ nie zawierają tak dużej ilości skrobi i węglowodanów, co klasyczne ziemniaki. Bataty to również bogactwo witamin z gruby B, witaminy E, a także potasu i magnezu.Frytki z batatów są lekkie, słodkie, a oprószone solą morską smakują fenomenalnie. Do frytek z batatów podaj sos pomidorowy, sos bbq lub wyśmienity sos aioli na bazie pieczonego czosnku. Frytki możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki.Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych frytek z ziemniaków- tu poznasz przepis na pyszne i lekkie frytki z pietruszki, idealne na przekąskę.
W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem. Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł. Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.
Krokiety to pomysł na pyszne danie, idealne na obiad, kolację na ciepło, a także na święta i większe uroczystości. Krokiety są proste w przygotowaniu, jednak musisz pamiętać o odpowiednim zrobieniu i usmażeniu ciasta, aby były smaczne i nie popękały podczas smażenia. Jak zrobić idealne krokiety- poradnik.Krokiety to już tradycyjna, polska potrawa, królująca na weselach, większych imprezach, świętach i uroczystych obiadach. Możesz również przygotować krokiety bez okazji- najbliżsi z pewnością będą zachwyceni pyszną niespodzianką. Do krokietów ugotuj barszcz czerwony. Tak podane danie jest pełne smaku i aromatu.Krokiety przygotuj z dowolnym farszem, szczególnie polecam farsz z mięsa z rosołu, jest idealny do smażonych naleśników w panierce. Krokiety smakują obłędnie również z kapustą i pieczarkami. Nie musisz zamykać się jednak na podstawowe i tradycyjne smaki. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić krokiety ze szpinakiem i białym serem. Tu natomiast poznasz przepis na krokiety z soczewicą, proste i pyszne.
Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym z tymiankiem, rozmarynem i białym winem to pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny, również na święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso pozbawione kości i przerostów. Polędwiczki smażone, następnie duszone z pieczarkami w winie są tak miękkie, że aż rozpływają się w ustach. Polędwiczki zyskują również wyjątkowy smak i aromat za sprawą dodatków, suszonego tymianku i gałązek rozmarynu.Do polędwiczek wieprzowych z pieczarkami idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane z chrzanem. Danie podaję również z fasolką szparagową lub szparagami. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna, smaczna i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Polędwiczki możesz również podać z kopytkami lub włoskimi kluseczkami, gnocchi. Świetnym pomysłem na wieprzowinę w nowej odsłonie są również policzki wieprzowe w sosie grzybowym. Ten niezwykle delikatny kawałek mięsa również uchodzi za przysmak i jest podawany w najlepszych restauracjach.
Policzki wołowe duszone w sosie własnym to pomysł na wykwintne i pyszne danie, jak z restauracji. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i odpowiednie dodatki zachwycą swoim smakiem zarówno całą rodzinę, jak i wszystkich gości. Przygotuj policzki wołowe- podstawowy przepis dla każdego.Policzki wołowe to niezwykle delikatne mięso, uchodzące za prawdziwy rarytas. Poliki wołowe serwowane są w najlepszych restauracjach, możesz jednak zrobić je samemu, a efekt zachwyci wszystkich gości. Poliki wołowe podane w aromatycznym, gęstym sosie z puree ziemniaczanym lub dyniowym to pomysł na wykwintne i doskonałe danie.Policzki wołowe nie są trudne do przygotowania. Wystarczy dusić je z warzywami w winie, następnie zalać bulionem wołowym i gotować, aż zmiękną. Poliki wołowe kupuj wyłącznie w sklepie mięsnym, aby mieć pewność, że są świeże. Wybieraj ładne, różowe mięso. Policzki to kawałki bez kości, bez przerostów, bez tłuszczu.
Tak klasyczna zupa, jak ogórkowa, bardzo silnie działa na wspomnienia, przypominając nostalgiczny smak szkolnych stołówek. W trakcie gotowania tego dania należy zachować szczególną uwagę przy kolejności dodawanych składników. Kiszone ogórki wraz z zalewą dodaje się na sam koniec. Zbyt wczesne wrzucenie ich do wywaru sprawi, że ziemniaki się nie ugotują. Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo wolnego czasu na gotowanie. Wystarczy bowiem wrzucić większość składników na początku i wygotować je, aż będą miękkie. W efekcie zupa będzie treściwa, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. Niestety z równie dużą łatwością można zniszczyć całą swoją pracę - potrzeba do tego jedynie jednej błędnej decyzji. Poniżej wyjaśniamy czego unikać w czasie robienia ogórkowej w taki sposób, aby cieszyć się najlepszą zupą za każdym razem.