Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż tradycyjnie danie to było jarskie, a farsz stanowiła kasza. Zdradzamy tradycyjną recepturę na to pyszne danie, pochodzącą z 1910 roku. Wypróbujcie, a nie wrócicie do mięsnego wariantu. Oparta na przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku receptura na jarskie gołąbki zachwyci fanów tej kultowej kapuścianej potrawy. To kolejna wegetariańska wersja tego dania. Kasza jaglana w połączeniu z delikatna pekińską i pomidorami smakuje wyśmienicie. Słodyczy gołąbkom nada obecność marchewki i karmelizowanej cebuli, która wraz z porem idealnie dopełni kompozycję smakową.
Flaki wołowe to danie rodem z PRL-u, które w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Aromatyczne flaczki na rosole to sycąca i smaczna zupa, którą przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób. Poznaj podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej.Flaki wołowe to już tradycyjna, polska zupa, przygotowywana często przez nasze babcie. Flaki wołowe możesz jednak zrobić samodzielnie według podstawowego przepisu, aby wrócić do smaku dzieciństwa i ugotować danie jak u babi. Flaki podaj z kromką świeżego chleba lub bagietką.Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym i rozgrzewającym rosole drobiowo-wołowym, aby dodać im mięso-warzywnego smaku. Do zupy dodaj również gałązkę lubczyku, który ma smak zbliżony do maggi, jednak nie zawiera soli i konserwantów. Całe danie koniecznie przygotuj również z suszonym majerankiem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.Kuchnia PRL-u to również wiele innych, smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na potrawę jak dawniej, tu poznasz przepis na zimne nóżki, idealne jako zimna płyta na święta i większe uroczystości.
Sos z cukinii i papryki w słoiczkach to świetny pomysł na sos do makaronu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na szybki, bezmięsny obiad. Sos jest bardzo gęsty, aromatyczny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowuje świeżość i smak przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu.Sos z cukinii i papryki to rewelacyjny sos do makaronu, jest lekki, ale i bardzo sycący. Sos robię zawsze z większej ilości warzyw i przekładam do słoiczków, aby zawsze mieć go pod ręką. Po ugotowaniu sosu słoiki pasteryzuję 20 minut w gorącej wodzie, aby na potrawa na długo zachowała swój wyjątkowy smak.Sos z cukinii i papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnych sosów do makaronu. Jest mocno paprykowy o wyczuwalnej nucie cukinii i suszonych ziół. W sosie nie może zabraknąć również czosnku, oliwy z oliwek i cebuli, które znacznie podbijają smak dania. Bardzo ważne jest również zachowanie proporcji między cukrem, a octem, aby sos był idealny. Na szklankę cukru wystarczy pół szklanki octu.Jeśli chcesz przygotować równie szybki i smaczny sos- tu poznasz przepis na sos pomidorowy z ziołami, idealny do makaronu typu penne czy spaghetti.
Rozbratel wołowy to fragment mięsa z części grzbietowej. Jest to grube, włókniste mięso z lekkimi przerostami i tłuszczem. Rozbratel odpowiednio przygotowany ma doskonały smak, jest wyraźny, aromatyczny i bardzo sycący. Jak przygotować rozbratel wołowy?Rozbratel to prawdziwy rarytas wśród smakoszy wołowiny. Mięso przygotujesz na dwa sposoby: możesz dusić go w aromatycznym sosie lub zrobić z niego pyszne steki. Każdy z nich zachwyca swoim wyjątkowym smakiem.Duszoną wołowinę w sosie własnym z cebulką podaj z ziemniakami, kaszą, ogórkiem kiszonym, szparagami lub fasolką szparagową. Steki z rozbratla podaj natomiast z masłem czosnkowym, puree dyniowym, grillowaną papryką i brokułem, tak smakuje genialnie.
Bigos jest potrawą, której nie oprze się chyba żaden smakosz. Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Tym razem sięgamy po babciną recepturę, której sekret oparty jest na prostym triku — odstawieniu dania w chłodne miejsce i ponownym zagotowaniu go. Dzięki temu zabiegowi smak staje się wyrazisty, a sam bigos nabiera nieziemskiego aromatu. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, jeśli udało wam się przesolić bigos. Zdradzaliśmy też pyszny przepis na wegańską wersję tej potrawy z pysznymi boczniakami. Tym razem proponujemy wam babciny przepis z dodatkiem suszonych grzybów i zastosowanie patentu, który sprawia, że potrawa wychodzi naprawdę smaczna — ponownego podgrzewania.
Uważacie, że rosół bez mięsa nie będzie smaczny? Przygotujcie go według naszego nowego przepisu. Dodatek grzybów i suszonych śliwek sprawi, że smak umami będzie dobrze wyczuwalny. Nie tylko nie będzie wam brakowało mięsa, ale też zachwycicie się aromatem zupy i jej delikatnym smakiem.Wegański rosół będzie pełen smaku, jeśli użyjecie odpowiednich dodatków. Koniecznie wrzućcie do niego kilka grzybów i suszonych śliwek, które nadadzą umami i przyjemnej słodyczy. Nie zapomnijcie też o karmelizowanej cebuli, która nada nieco dymnego aromatu i podkreśli smak wywaru.
Kotlety z jajek gotowanych to pomysł na wegetariański obiad, lunch i przekąskę dla całej rodziny. Delikatne kotleciki doprawione solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na szybkie kotlety z jajek gotowanych.Kotlety z jajek gotowanych to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są delikatne, miękkie w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety z jajek gotowanych uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, zrobisz z nich więc pyszny, rodzinny obiad.Kotlety podaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Szczególnie polecam ziemniaki pieczone z ziołami, ponieważ mają dużo lepszy smak od gotowanych. Do kotletów zrób surówkę z kapusty pekińskiej lub tartą marchewkę z jabłkiem. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne i proste kotlety wegetariańskie- tu poznasz przepis na kotleciki z ciecierzycy.
Lekka, smaczna i zdrowa- taka właśnie jest surówka z białej kapusty, idealna jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na obłędną surówkę z białej kapusty do obiadu.Biała, młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają układ nerwowy, odpornościowy, wzrok, kości, poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. Kapusta to również bogactwo potasu, który jest szczególnie ważny dla naszego serca.Surówka z białej kapusty z marchewką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny i aromatyczną oliwą z oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Surówka jest również mało kaloryczna, ponieważ nie musisz doprawiać jej majonezem. Surówka z białej kapusty będzie pasować do każdego dania mięsnego, wegetariańskiego i ryb. Szczególnie dobrze łączy się między innymi z kurczakiem po chińsku, pieczonym schabem i grillowanymi rybami. Do obiadu równie dobrze sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty na słodko- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Pomysł na szybki i tani obiad? Kurczak w sosie śmietanowo- serowym. Danie przygotujesz w niecałe pół godziny, jest wyjątkowo smaczne, pożywne, a sos doprawiony szczypiorkiem i gałką muszkatołową rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka.Kurczak w sosie śmietanowo- serowym to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. Zarówno sos, jak i mięso przygotowuję błyskawicznie na jednej patelni. Potrawę podaję z ugotowanym wcześniej makaronem penne, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do sosu i kurczaka doskonale pasują również ugotowane różyczki brokuła, marchewka z groszkiem, szpinak i szparagi.Sos śmietanowo - serowy do kurczaka jest gęsty, aromatyczny i możesz go również ugotować bez mięsa i podać np. jako dip do pieczonych lub smażonych pałek i skrzydełek w panierce. Sos wychodzi za każdym razem, pamiętaj tylko, aby zahartować śmietanę w zimnej wodzie przed wlaniem ją na patelnię. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- porowym, danie proste, szybkie i pyszne.
Masz ochotę na zdrową, pyszną i nieoczywistą kolację? Przygotuj rybę z piekarnika z warzywami. Takie danie będzie smaczne, lekkostrawne i bardzo wartościowe. A jego przygotowanie jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Musisz się na nie skusić.Ryby i warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warzywa stanowią doskonałe źródło błonnika, a także witamin i minerałów. Gdy zestawisz je razem, stworzysz niezwykle zdrowe danie. A gdy całość upieczesz, potrawa będzie na tyle lekkostrawna, że możesz ją zjeść nawet wieczorem, na kolację. Oczywiście sprawdzi się też jako danie obiadowe.
Z jajkiem sadzonym zrobisz wiele smacznych i pożywnych dań, które dostarczą Ci energii na wiele godzin. Jajko sadzone, teoretycznie proste w przygotowaniu, często się przypala lub jest zbyt ścięte, a wyglądem i smakiem przypomina jajko na twardo. Z czym podawać jajko sadzone? Jak zrobić idealne jajko sadzone z lejącym żółtkiem?Idealne jajko sadzone ma mocno ścięte biało i płynne żółtko, które po przekrojeniu wylewa sią na talerz. Sekret idealnego jajka sadzonego tkwi w odpowiedniej obróbce termicznej, jeśli zbyt długo będziesz smażył danie, żółtko zetnie się zupełnie i zamiast jajka sadzonego otrzymasz jajko na twardo z przypalonym białkiem.Jajko sadzone jest bardzo uniwersalną potrawą, doskonale sprawdzi się zarówno na pożywne śniadanie, obiad, jak i lekką kolację. Delikatne w smaku białko i słodsze, lejące żółtko to świetna propozycja na szybki posiłek o każdej porze dnia.
Sos worcestershire to jeden z najbardziej popularnych dodatków do dań mięsnych, zup, owoców morza i wielu innych dań. Gęsty, ciemny sos angielski ma bardzo wyraźny smak, które nie zastąpisz żadną inną przyprawą. Jak smakuje sos worcestershire? Do czego używać sosu worcestershire?Sos worcestershire to oryginalny sos angielski, który popularność zyskał już w 1835 roku, a jego nazwa pochodzi od miasta Worcester, w którym został pierwszy raz wyprodukowany. Sos ma intensywny, brązowy kolor i jest świetnym dodatkiem do wielu dań.Sos swoją popularność zawdzięcza złożonym smakom i aromatom wielu składników. Sos ma wyczuwalny, kwaśno-słodki smak z wyczuwalną, słoną i pikantną nutą. Worcestershire to między innymi słód jęczmienny, owoce tamaryndowca, goździki, cytryna, a nawet sardele.Sos worcestershire kupisz w każdym większym markecie, a jego cena waha się od 10 do około 12 zł za butelkę. Sos jest tak aromatyczny, że wystarczy dosłownie kilka kropli, aby doprawić całą potrawę, jest więc bardzo wydajny.
Eskalopki wieprzowe to delikatne i bardzo aromatyczne mięso, które duszone w sosie grzybowym i białym winie wytrawnym smakują genialnie. Eskalopki to proste danie, idealne na rodzinny obiad. Poznaj najprostszy przepis na eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym.Eskalopki wieprzowe to kawałki mięsa wieprzowego bez kości, które gotowane w aromatycznym sosie pieczarkowym i białym winie nabierają doskonałego smaku, są miękkie i soczyste. Sos zagęść śmietaną i oprósz posiekaną natką pietruszki, to proste ale i świetne wykończenie dania.Eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym podaj z ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Do mięsa możesz również podać ryż lub ulubioną kaszę, osobiście polecam białą kaszę gryczaną lub bulgur, które idealnie połączą się z sosem i eskalopkami. Danie świetnie smakuje także z ogórkami kiszonymi, burakami, tartą marchewką.Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie z wieprzowiną- tu poznasz przepis na policzki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym.
Sałatka śledziowa z pieczarkami to prosta i smaczna sałatka, idealna na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka śledziowa z porem, doprawiona solą, pieprzem i domowym majonezem za każdym razem znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić sałatkę śledziową z pieczarkami.Śledzie to ryby doskonałe do sałatek. Są aromatyczne, wyraźne w smaku i świetnie łączą się z warzywami, marynowanymi grzybami, majonezem i ziołami. Ryby te, oprócz walorów smakowych, zawierają również duże ilości kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi w occie to proste, ale wyśmienite połączenie. Danie dopraw samodzielnie przygotowanym majonezem, który jest zdrowszy i o wiele mniej kaloryczny od kupionego majonezu w słoiku. Tu poznasz przepis na domowy majonez bez oleju, nie zamienisz go już na gotowy produkt. Śledzie równie dobrze smakują w towarzystwie buraków- w tym artkule dowiesz się, jak zrobić wyraźną sałatkę śledziową z buraczkami.
Polędwiczki wieprzowe to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Polędwiczki są soczyste, miękkie i delikatne, a podane z kluskami lub ziemniakami i ulubioną surówką stworzą wyśmienite danie, które błyskawicznie zniknie z talerzy. Jak zamarynować polędwiczki? Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?Polędwica wieprzowa bez kości jest świetnym mięsem do pieczenia w całości. Odpowiednio zamarynowana i pieczona jest miękka, delikatna i soczysta. Mięso marynowane przez całą noc w ziołach i przyprawach ma rewelacyjny smak i jest idealnie doprawione. Polędwiczka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy będzie miała lekko podpieczoną skórkę. Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami z wody lub pieczonymi w mundurkach. Kluski śląskie również dobrze komponują się z mięsem. Zbilansowany i pożywny obiad to również warzywa, przygotuj więc surówkę z kapusty pekińskiej lub ulubionych warzyw. Do polędwiczek możesz zrobić również sos na bazie wody po pieczeniu wieprzowiny- tu dowiesz się, jak zrobić aromatyczny sos do mięsa pieczonego.
Kotlety mielone zwykle zawdzięczają swoją soczystość cebuli, która podczas smażenia puszcza soki wprost do mięsa. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz dodawać do nich cebuli, zamień ją na cukinię. Warzywo sprawdzi się równie dobrze, a przy okazji nada gotowym kotletom bardziej zbitą konsystencję i delikatniejszy smak. Kotlety mielone są klasyką, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie nawet jednego tygodnia. Soczyste i miękkie kotlety z chrupiącą skórką, podane z puree ziemniaczanym i mizerią stanowią wszak obiad wyjątkowo smaczny i sycący. Choć cebula stanowi tradycyjny dodatek do mielonych, z powodzeniem można zastąpić ją zwykłą cukinią. Po starciu i podsmażeniu na patelni z odrobiną czosnku skutecznie nawilża mięsną masę, a także ułatwia utrzymanie kształtu przez kotlety.
Puree z dyni to świetny dodatek do obiadu, ciast, deserów. Puree jest gęste, słodkie i świetnie łączy się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. Puree wykorzystasz również do przygotowania zdrowych deserów, ciast, a nawet jesiennej kawy. Jak zrobić puree z dyni?Sezon na dynię trwa od września do końca listopada, poza sezonem możemy również dostać w sklepach mniejszą odmianę- dynię hokkaido, która jest równie smaczna i zdrowa. Dynia zawiera wiele cennych witamin, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B. Warzywo to również bogactwo antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia.Puree z dyni wykorzystasz na wiele sposobów. Puree jest pysznym dodatkiem do kurczaka, schabu, karkówki, mięsa wołowego i ryb. Z puree upieczesz również lekkie i pyszne ciasta- tu poznasz przepis na wyśmienite ciasto z puree dyniowym.Przygotuj większą porcję puree, przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 20 minut, aby cieszyć się wyjątkowym, delikatnym smakiem przez cały rok. Puree jest również doskonałym dodatkiem do jesiennej kawy- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pumpkin latte, czyli wyśmienitą kawę w nowej odsłonie.
Pasta na kanapki z makreli i ogórka kiszonego jest dodatkiem, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć. Bardzo intensywny rybny smak z nutami dymu jest w paście kontrowany przez orzeźwiającego kwaśnego kiszonego ogórka. Wystarczy nałożyć grubą warstwę pasty na swoje ulubione pieczywo i pyszna, a zarazem sycąca przekąska jest gotowa. Pasta kanapkowa nieraz ratuje przed wizją głodowania przez cały dzień. Rano mało kto ma bowiem czas na gotowanie, dlatego zawsze warto mieć pod ręką porcję pasty - w mniej niż kilka minut można mieć gotowe śniadanie czy kolację dzięki niej. Aby pasta uzyskała gładką i kremową konsystencję, w przepisie używamy majonezu. Ten składnik jest jednak bardzo kaloryczny, więc jeśli dbasz o linię bądź nie chcesz spożywać tak tłustych potraw, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny lub jogurt grecki. Zawierają znacznie mniej tłuszczu i są znacznie lżejsze dla żołądka.
Kurczak to bardzo delikatne i uniwersalne mięso, dzięki któremu przygotujesz wiele smacznym dań. Odpowiednio doprawione i usmażone filety i pałki z kurczaka są soczyste w środku i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Jak zamarynować mięso drobiowe? Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?Kurczak to jedno z delikatniejszych mięs. Jest soczyste, miękkie i świetnie łączy się z wieloma składnikami, tworząc wyśmienite potrawy dla całej rodziny. Smażone w całości filety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to pomysł na prosty i sycący obiad. Filety z kurczaka doskonale sprawdzą się również w innych daniach, np. w pożywnych, ale lekkich sałatkach- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch w pracy, obiad lub kolację.Pałki z kurczaka i udka również są wyjątkowo soczyste i smaczne, kiedy przygotujesz do nich odpowiednią marynatę i prawidłowo je usmażysz, dzięki czemu mięso zachowa swoją strukturę i uwolni najlepszy smak. Pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami w ziołach i surówką z kapusty pekińskiej to jednej z moich kulinarnych hitów obiadowych, ponieważ wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykanym w sklepach warzywem, które można przemienić w wiele pysznych dań. Zdradzamy co jeszcze, oprócz klasycznych, słodkich frytek, możecie z nich przygotować. Będziecie zaskoczeni, jak wiele Słodkie ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i roślinnych deserów. Weganie robią z nich także warzywny ser, który do złudzenia przypomina oryginalny specjał. Dowiedzcie się, dlaczego warto sięgać po batata i jak najlepiej go użyć.
Surówki są obowiązkowym elementem tradycyjnego polskiego obiadu. Do ich przygotowania warto wybierać sezonowe warzywa o wyrazistym smaku. Kryteria te idealnie spełnia seler, który wyśmienicie smakuje w słodkiej kombinacji z dodatkiem jabłka i rodzynek. Ta surówka to zimowy obiadowy ideał. Skusicie się? Warzywa korzeniowe są idealnym materiałem na zimową surówkę. Seler w połączeniu z jabłkami i rodzynkami będzie nie tylko przyjemnie słodki, ale też dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Spróbujcie tej kompozycji koniecznie.
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na pyszną, pożywną i kolorową sałatkę, którą przygotujesz błyskawicznie. Sałatka świetnie sprawdzi się na lunch, kolację i jako zimna płyta podczas spotkań w większym gronie. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z kurczakiem i pieczarkami.Sałatka z kurczakiem i pieczarkami to prostota w najlepszych wydaniu. Jajka, kukurydza i ogórek zielony rewelacyjnie łączą się z podstawowymi składnikami, a majonez dodatkowo wzmacnia smak całego dania. Sałatka zawsze błyskawicznie znika z talerzy.Majonez możesz przygotować samodzielnie w domu, dzięki czemu zmniejszysz jego kaloryczność, a majonez nie będzie zawierał konserwantów - w tym artykule dowiesz się jak zrobić dietetyczny majonez bez oleju. Sałatka z kurczakiem i pieczarkami jest bardzo delikatna w smaku, przez co smakuje nawet największym niejadkom. Delikatne mięso, pieczarki i słodka kukurydza to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować.Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę z kurczakiem do pracy- tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch, obiad i kolację.
Pieczarki faszerowane to genialny pomysł na obiad czy przekąskę pomiędzy posiłkami. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, a podstawowe składniki można z łatwością kupić w większości sklepów. Zapach jaki unosi się z piekarnika podczas pieczenia pieczarek, jest na tyle smaczny, że nie można doczekać się, aż będzie można ich spróbować. Pieczarki faszerowane mięsem nie wymagają do sporządzenia praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu mogą zajadać się nimi całkowici kuchenni amatorzy, choć z pewnością posmakują każdemu - intensywny smak przypraw, grzybów i mięsa to doskonała mieszanka. Kluczem do uzyskania idealnego efektu jest użycie dużych pieczarek o równej wielkości. Dzięki temu pieczenie zachodzić będzie równomiernie i każda porcja wyjdzie idealnie. Grzyby większych rozmiarów można wypełnić pokaźną ilością farszu, co prezentuje się nad wyraz okazale.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to wyśmienity pomysł na obiad. Delikatne mięso duszone w sosie z cebulką i przyprawami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym i stwórz wyjątkowy danie dla całej rodziny. Polędwiczki wieprzowe to proste i smaczne mięso, które przygotujesz w godzinę. Mięso smażone, następnie duszone z cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem nabiera doskonałego smaku, cebula natomiast bardzo dobrze zagęszcza sos, dzięki czemu potrzebujesz odrobiny mąki pod sam koniec gotowania.Polędwiczki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym, ziemniakami tłuczonymi lub kluskami śląskimi. Do dania świetnie pasują również buraki tarte, surówka z kapusty pekińskiej i ogórki kiszone. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to jedno z moich ulubionych mięs, ponieważ na ich podstawie mogę stworzyć wiele smacznych dań, które smakują wszystkim.Wieprzowina to nie tylko polędwiczki, przygotuj również wyśmienite bitki wieprzowe, idealne na rodzinny obiad.
Rosół to tradycyjne, polskie danie, które najczęściej gotujemy na niedzielny, rodzinny obiad lub większe uroczystości. Idealny rosół ma wyraźny, mięsno-warzywny kolor i smak, a jego aromat wypełnia całą kuchnię już podczas gotowania. Jakie mięso dodać do rosołu? Jak zrobić idealny rosół?Rosół to jedna z zup, które wszyscy znamy i uwielbiamy. Esencjonalny wywar z warzyw, mięsa i ziół jest już tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Teoretycznie wszyscy również wiemy, jak ugotować rosół, jednak nie zawsze wychodzi dokładnie taki, jakbyśmy oczekiwali. Wywar musi mieć wyraźny kolor i mocny smak i aromat. Jeśli ugotowałeś więc rosół, który nie ma koloru lub stracił się jego smak i zapach, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Wystarczy jeden, drobny błąd podczas gotowania lub brak jakiegoś składnika, aby rosół nie był już tak smaczny, jak być powinien. Sprawdź, jak ugotować idealny rosół na rodzinny obiad.
Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku. Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu. Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.
Klasyczne bitki wieprzowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, rozpływające się w ustach wieprzowina to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Klasyczne bitki podaj w aromatycznym sosie kurkowym, a stworzysz doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?Bitki wieprzowe w sosie kurkowym to bardzo aromatyczna i prosta potrawa, którą przygotujesz w niecałe 2 godziny. Delikatna, miękka wieprzowina gotowana w bulionie warzywnym nabiera doskonałego smaku, a całość wykończona jest aromatem grzybów i sosem śmietanowym.Bitki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na ciepło, np. marchewką z groszkiem. Całe danie jest bardzo pożywne, smaczne i doskonale sprawdzi się zarówno w ciepłe, letnie dni, jak i chłodne, jesienne popołudnia. Sezon na kurki trwa od czerwca do końca listopada, dlatego też korzystajmy z nich jak najwięcej.
Zupa rybna z krewetkami i kawałkami dorsza to jedna z lepszych zup, jest idealna o każdej porze roku, mocno warzywna, rybna i niezwykle aromatyczna. Zupa rybna posmakuje każdemu smakoszowi i miłośnikowi ryb i owoców morza. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę rybną z krewetkami.Zupa rybna z krewetkami i dorszem to jedna z moich ulubionych zup. Mocno rozgrzewa, syci, a jej smak sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę zawsze doprawiam tymiankiem, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki, ponieważ świetnie łączą się z charakterystycznym smakiem ryby i krewetek.Zupę rybną gotuję na wywarze warzywnym z selera, marchewki, korzenia pietruszki, aby całe danie miało jeszcze lepszy smak. Lubię pikantne dania, dlatego zawsze dodaję papryczkę chili do zupy rybnej. Jeśli wolisz zupę o łagodnym smaku, pomiń papryczkę w przepisie.Świetną zupę rybną ugotujesz również z łosia- tu poznasz przepis na aromatyczną zupę rybną, bardzo delikatną i smaczną. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na danie z krewetkami- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę tajską Tom Yum, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.