Jaki obiad ugotujesz na weekend? Jeśli wciąż nie wiesz, to zrób danie pełne smaku na jednej patelni. Apetyczny gulasz wystarczy nawet na dwa dni dla dwóch osób. Ten przepis jest wart wypróbowania.
Kluski śląskie mogą być gumowate, ale nie mogą być twarde. Co zrobić, by takie nie wyszły? Ważne są tu proporcje i ziemniaki. Podpowiadamy na, co zwrócić uwagę podczas robienia klusek śląskich.
Zwykle gołąbki robimy z ryżem. Jednak warto zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i popularny składnik, zastąpić innym. Dzięki niemu gołąbki wyjdą obłędnie pyszne, a do tego delikatne.
Lubisz cukinię? Zrób z niej to smakowite danie. Warzywo pokrój w plastry, wydrąż łyżką, a wkrótce na twój stół trafi pyszne danie z tego znakomitego przepisu. Warto go poznać i wypróbować w swojej kuchni.
Oto niezwykle prosty przepis na bigos z młodej kapusty. Ma zupełnie inny charakter niż ten, który jadamy zimą. A przy tym jest lekkim, wiosennym daniem, doskonałym w słoneczne dni.
Najpopularniejsza kanapka ma swoje święto. 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera. Poznaj jej historię, a później dowiedz się, dlaczego dzisiaj obchodzone jest święto hamburgera.
Brokuł na śniadanie? Czemu nie! Jadam go często na pierwszy posiłek w ciągu dnia. W połączeniu z tymi składnikami trudno go sobie odmówić. Polecam każdemu ten prosty przepis na śniadanie z brokułem w roli głównej.
Jeśli przed Tobą rodzinna impreza, to poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę Joli Caputy z kanału Przepisy Joli. Danie pełne jest kurczaka i smacznych warzyw. Do tego sos tzatziki, który sprawia, że ta warstwowa sałatka znika ze stołu w mgnieniu oka.
Czy szybki obiad jest możliwy? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że przygotujesz zapiekanego z farszem bakłażana. Przepis jest bardzo prosty, a smak nie do opisania.
Nacinać czy nie nacinać? Oto jest pytanie, które pojawia się zwykle przed grillowaniem kiełbasy. Tomasz Strzelczyk mówi jasno i rozwiewa wszelkie wątpliwości. Teraz grillowanie kiełbasy stanie się prostsze.
Zwykle koperek przechowujemy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz ma na to smaczne i aromatyczne warzywo inny patent. Skorzystaj ze sposobu znanej restauratorki i ciesz się dłużej pysznym koperkiem.
Jak można wykorzystać chleb tostowy w kuchni? Warto rozwałkować kilka kromek i użyć jeszcze paru składników. Wyjdzie danie tak smaczne, że będziesz chciał je jeść codziennie. Ten przepis wart jest uznania i nagrody.
Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.
Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi.
Zjadłbyś coś słodkiego? Zrób pyszny i prosty deser. Przyda się mleko, jajka, herbatniki i jeszcze kilka składników. Dzięki temu przepisowi zrobisz deser, że palce lizać. Każdy łasuch zje go z apetytem.
Co się stanie, gdy połączysz banana, płatki owsiane i jajko? Wyjdzie danie, które możesz spałaszować zarówno na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Polecam każdemu ten prosty przepis na pyszny posiłek.
Kraków jest oblegany przez turystów właściwie o każdej porze roku. Bary i restauracje też pękają w szwach, jednak należy uważać, by nie paść ofiarą oszustwa. Jeden z lokali gastronomicznych wystawił paragon, o którym teraz mówi cała Polska.
Zapomnij o smażeniu cebuli. Pieczona smakuje o wiele lepiej, a w dodatku pasuje do każdego dania. Poznaj niezwykły przepis babci i sama przekonaj się o zaskakującym smaku tak przygotowanej cebuli. Już nigdy nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej a co najważniejsze – rodzina będzie zachwycona.
Lubimy smak i zapach koperku. Zwykle, żeby dłużej z niego korzystać w kuchni, mrozimy go i suszymy. Jednak warto skorzystać z innej metody. Dzięki niej koperek będzie świeży nawet przez dwa miesiące.
Gulasz jest smacznym daniem, które warto podać na rodzinny obiad. Jednak, co zrobić, by mięso nie wyszło twarde jak podeszwa? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Dzięki nim mięso będzie miękkie i dosłownie rozpłynie się w ustach.
Na wiosenny obiad często przyrządzam placki z cukinii. Jednak nie dodaję do nich mąki. Ten popularny produkt zastąpiłam innym, znacznie zdrowszym. Placki z cukinii mają teraz wyjątkowo przyjemną konsystencję, są pyszne i bardzo puszyste.
Naleśniki są zawsze dobrym pomysłem na pyszny posiłek. Te z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą niezwykle puszyste. Wszystko dzięki składnikowi, który znana restauratorka dolewa do ciasta naleśnikowego.
Sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów nie lada niespodziankę. Może być ona jednocześnie ułatwieniem podczas zakupów przed Bożym Ciałem. O co dokładnie chodzi? Wyjaśniamy w artykule poniżej.
Cały rok czekamy, by cieszyć się smakiem fasoki szparagowej. Przeważnie podajemy ją z bułką tartą i masłem. Nie jest to najzdrowszy dodatek, dlatego warto zastąpić go innym. Z nim fasolka jest pyszna i wartościowa.
Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów i postawiła na zdrową dietę. Przyrządza też kisiel ze składnika, któremu nie brakuje cennych właściwości. Poznaj przepis Danuty Martyniuk i przyrządź kisiel, który doda zdrowia.
Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.
Tego produktu codziennie używamy w kuchni. Trudno sobie wyobrazić bez niego gotowanie. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Dlatego warto zachować umiar, o co apeluje Światowa Organizacja Zdrowia.
Jadasz jajka? Wbij jedno jajko na patelnię, dolej wodę i poznaj ten znakomity sposób. Dzięki niemu lubiane danie wyjdzie tak, jak trzeba i to bez przewracania. Za chwilę wszystko stanie się jasne.