Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

obiad
31.05.2024 09:29 Wrzuć wszystko na jedną patelnię i zagotuj. Ten obiad starczy na cały weekend

Jaki obiad ugotujesz na weekend? Jeśli wciąż nie wiesz, to zrób danie pełne smaku na jednej patelni. Apetyczny gulasz wystarczy nawet na dwa dni dla dwóch osób. Ten przepis jest wart wypróbowania.

kluski śląskie
30.05.2024 14:31 Wystarczy mały błąd i kluski śląskie będą twarde. Wszystko przez ziemniaki i proporcje

Kluski śląskie mogą być gumowate, ale nie mogą być twarde. Co zrobić, by takie nie  wyszły? Ważne są tu proporcje i ziemniaki. Podpowiadamy na, co zwrócić uwagę podczas robienia klusek śląskich. 

gołąbki
29.05.2024 18:24 Wsyp to do farszu zamiast ryżu. Gołąbki wyjdą obłędnie, musisz tego spróbować

Zwykle gołąbki robimy z ryżem. Jednak warto zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i popularny składnik, zastąpić innym. Dzięki niemu gołąbki wyjdą obłędnie pyszne, a do tego delikatne. 

cukinia
29.05.2024 16:59 Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę

Lubisz cukinię? Zrób z niej to smakowite danie. Warzywo pokrój w plastry, wydrąż łyżką, a wkrótce na twój stół trafi pyszne danie z tego znakomitego przepisu. Warto go poznać i wypróbować w swojej kuchni. 

bigos z młodej kapusty
28.05.2024 18:59 Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny

Oto niezwykle prosty przepis na bigos z młodej kapusty. Ma zupełnie inny charakter niż ten, który jadamy zimą. A przy tym jest lekkim, wiosennym daniem, doskonałym w słoneczne dni.

hamburger
28.05.2024 15:12 Dziś swoje święto ma kultowa kanapka. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera

Najpopularniejsza kanapka ma swoje święto. 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera. Poznaj jej historię, a później dowiedz się, dlaczego dzisiaj obchodzone jest święto hamburgera. 

śniadanie
28.05.2024 08:00 Zalewam brokuła wodą i łączę z tymi składnikami. Takie śniadanie mogę jeść codziennie

Brokuł na śniadanie? Czemu nie! Jadam go często na pierwszy posiłek w ciągu dnia. W połączeniu z tymi składnikami trudno go sobie odmówić. Polecam każdemu ten prosty przepis na śniadanie z brokułem w roli głównej. 

sałatka
27.05.2024 19:11 Żadna jarzynowa i gyros. Na Boże Ciało zrobię sałatkę Joli z sosem tzaziki

Jeśli przed Tobą rodzinna impreza, to poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę Joli Caputy z kanału Przepisy Joli. Danie pełne jest kurczaka i smacznych warzyw. Do tego sos tzatziki, który sprawia, że ta warstwowa sałatka znika ze stołu w mgnieniu oka.  

zapiekany bakłażan
26.05.2024 17:00 Nacinam bakłażana i zapiekam z tym farszem. Rodzina ciągle dopomina się o dokładki

Czy szybki obiad jest możliwy? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że przygotujesz zapiekanego z farszem bakłażana. Przepis jest bardzo prosty, a smak nie do opisania. 

kiełbasa
25.05.2024 12:08 Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Strzelczyk powiedział całą prawdę

Nacinać czy nie nacinać? Oto jest pytanie, które pojawia się zwykle przed grillowaniem kiełbasy. Tomasz Strzelczyk mówi jasno i rozwiewa wszelkie wątpliwości. Teraz grillowanie kiełbasy stanie się prostsze. 

koperek
24.05.2024 13:35 Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.

Zwykle koperek przechowujemy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz ma na to smaczne i aromatyczne warzywo inny patent. Skorzystaj ze sposobu znanej restauratorki i ciesz się dłużej pysznym koperkiem. 

chleb
23.05.2024 09:40 Weź kilka kromek chleba tostowego i rozwałkuj. Ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodę

Jak można wykorzystać chleb tostowy w kuchni? Warto rozwałkować kilka kromek i użyć jeszcze paru składników. Wyjdzie danie tak smaczne, że będziesz chciał je jeść codziennie. Ten przepis wart jest uznania i nagrody. 

skórki arbuza
22.05.2024 17:25 Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit

Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.

ogórki kiszone
21.05.2024 22:26 Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent

Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi. 

deser
21.05.2024 20:37 Wlewam mleko i jajka do herbatników i odpalam blender. Ten deser to hit w moim domu

Zjadłbyś coś słodkiego? Zrób pyszny i prosty deser. Przyda się mleko, jajka, herbatniki i jeszcze kilka składników. Dzięki temu przepisowi zrobisz deser, że palce lizać. Każdy łasuch zje go z apetytem. 

danie
21.05.2024 19:06 Weź banana, płatki owsiane i jajko. Każdy jest zaskoczony, co z tego wychodzi

Co się stanie, gdy połączysz banana, płatki owsiane i jajko? Wyjdzie danie, które możesz spałaszować zarówno na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Polecam każdemu ten prosty przepis na pyszny posiłek. 

restauracja
21.05.2024 18:31 Krakowska restauracja próbowała oszukiwać turystów. O tym paragonie mówi cała Polska

Kraków jest oblegany przez turystów właściwie o każdej porze roku. Bary i restauracje też pękają w szwach, jednak należy uważać, by nie paść ofiarą oszustwa. Jeden z lokali gastronomicznych wystawił paragon, o którym teraz mówi cała Polska.

pieczona cebula z kaszą gryczaną
21.05.2024 08:40 Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny

Zapomnij o smażeniu cebuli. Pieczona smakuje o wiele lepiej, a w dodatku pasuje do każdego dania. Poznaj niezwykły przepis babci i sama przekonaj się o zaskakującym smaku tak przygotowanej cebuli. Już nigdy nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej a co najważniejsze – rodzina będzie zachwycona.

koperek
20.05.2024 20:14 Żadne mrożenie i suszenie. Dzięki tej metodzie mam świeży koperek przez 2 miesiące

Lubimy smak i zapach koperku. Zwykle, żeby dłużej z niego korzystać w kuchni, mrozimy go i suszymy. Jednak warto skorzystać z innej metody. Dzięki niej koperek będzie świeży nawet przez dwa miesiące. 

gulasz
20.05.2024 17:19 Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć

Gulasz jest smacznym daniem, które warto podać na rodzinny obiad. Jednak, co zrobić, by mięso nie wyszło twarde jak podeszwa? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Dzięki nim mięso będzie miękkie i dosłownie rozpłynie się w ustach. 

Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent
19.05.2024 21:48 Przestałam dodawać mąkę do placków z cukinii. Ten składnik sprawił, że są 100 razy bardziej puszyste

Na wiosenny obiad często przyrządzam placki z cukinii. Jednak nie dodaję do nich mąki. Ten popularny produkt zastąpiłam innym, znacznie zdrowszym. Placki z cukinii mają teraz wyjątkowo przyjemną konsystencję, są pyszne i bardzo puszyste.

naleśniki
19.05.2024 20:44 Wachowicz wlewa ją obok mleka do naleśników. Wychodzą idealnie puszyste

Naleśniki są zawsze dobrym pomysłem na pyszny posiłek. Te z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą niezwykle puszyste. Wszystko dzięki składnikowi, który znana restauratorka dolewa do ciasta naleśnikowego. 

Dino
19.05.2024 18:39 Ważny komunikat Dino. Klienci z pewnością to docenią

Sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów nie lada niespodziankę. Może być ona jednocześnie ułatwieniem podczas zakupów przed Bożym Ciałem. O co dokładnie chodzi? Wyjaśniamy w artykule poniżej. 

fasolka szparagowa
19.05.2024 16:37 Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej

Cały rok czekamy, by cieszyć się smakiem fasoki szparagowej. Przeważnie podajemy ją z bułką tartą i masłem. Nie jest to najzdrowszy dodatek, dlatego warto zastąpić go innym. Z nim fasolka jest pyszna i wartościowa. 

kisiel
18.05.2024 19:36 Danuta Martyniuk robi kisiel z niezwykłego składnika. Ma ogrom cennych właściwości

Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów i postawiła na zdrową dietę. Przyrządza też kisiel ze składnika, któremu nie brakuje cennych właściwości. Poznaj przepis Danuty Martyniuk i przyrządź kisiel, który doda zdrowia.

zupa koperkowa
18.05.2024 11:47 Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku

Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.

sól
17.05.2024 14:59 Nadużywamy jej w kuchni, a powoduje poważne choroby. Światowa Organizacja Zdrowia wydała apel w sprawie soli

Tego produktu codziennie używamy w kuchni. Trudno sobie wyobrazić bez niego gotowanie. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Dlatego warto zachować umiar, o co apeluje Światowa Organizacja Zdrowia.

jajko
16.05.2024 18:36 Wbijam jajko na patelnię i dolewam wody. Żałuję, że poznałam ten sposób dopiero teraz

Jadasz jajka? Wbij jedno jajko na patelnię, dolej wodę i poznaj ten znakomity sposób. Dzięki niemu lubiane danie wyjdzie tak, jak trzeba i to bez przewracania. Za chwilę wszystko stanie się jasne.