Na szparagi czekamy cały rok. W końcu nadchodzi maj i możemy się nimi cieszyć do woli. Gotujemy szparagi, jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak powinny. Dlaczego szparagi są gorzkie? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie będą miały takiego smaku.
Poznaj sztuczkę, z którą zrobisz cuda w kuchni. Ciasto francuskie nigdy nie smakowało lepiej. Ten sposób zasługuje na najwyższe odznaczenie. Każdy będzie błagał, byś się nim podzieliła.
Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.
Już za chwilę rozpalimy grille i położymy na nim rozmaite rodzaje mięsa Warto już dziś poznać trick z kostką lodu, którą kładziemy na grillowanym mięsie. Dzięki niej kąski z grilla zrobią wrażenie na każdym smakoszu.
Pomidor i sałatki z niego przydadzą się podczas nadchodzącej majówki. Jednak to warzywo może dostarczyć nam nieco kłopotów w kuchni. Dzięki temu patentowi wcale nie będą ci straszne. Wystarczy, że wbijesz widelec w pomidora i wszystko pójdzie gładko.
Przed nami majówką, a to oznacza, że wielu z nas rozpali grille i ogniska. Jednak nie w każdym miejscu można to robić. Mandaty dla amatorów pieczonych kiełbasek będą niezwykle dotkliwe. Sprawdź, co wolno, a czego nie.
Czy dobre przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Ten poniższy udowadnia, że nie. Kilka tanich składników i uniwersalny smak są jego cechami charakterystycznymi. Na słodko czy na słono? Zdecydujesz sama.
Zaskocz rodzinę i zrób kapustę na kolację z tego przepisu. Będą zachwyceni niespotykanym smakiem samego warzywa i na pewno poproszą o dokładkę. Danie robi się prosto, a jego wygląd i smak zaskakuje. Dzięki temu przepisowi kolacja będzie należała do udanych.
28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Ten francuski specjał powstawał w czasach Rewolucji Francuskiej i Napoleona. Jest najbardziej popularnym serem na świecie. O tym, jak jeść ten ser, a z czym go absolutnie nie podawać, rozmawiamy z Gieno Mientkiewiczem. Największy polski znawca serów i ich smakosz ujawnia, jak ważny jest zmysł węchu w wyborze sera Camembert.
Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.
Na majówkowym grillu jest miejsce na inne rzeczy, poza karkówką i kiełbasą. Nie wierzysz, że z grilla możesz zdjąć danie delikatne, subtelne i eleganckie? Wypróbuj ten przepis. Efekt zachwyci wszystkich gości. No bo też danie, choć proste, nie jest banalne.
Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na piknikową przekąskę, niż ta z tego przepisu. Zrobisz ją z kilku tanich składników, a rodzina będzie zachwycona ich prostotą oraz smakiem. To, czy im smakuje, poznasz po tym, jak szybko znikają.
Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie.
Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.
Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.
Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę.
Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa na polskich stołach. Jednak, gdy spróbujesz sałatki od siostry Anastazji, zachwycisz się tym daniem. Sałatka szynkowa bije na głowę tradycyjną jarzynową. Polecamy znakomity przepis od siostry Anastazji.
Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne.
Przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie jemy jajecznicę lub kanapki. Ja niedawno odkryłam dużo smaczniejszy sposób na pierwszy posiłek dnia. Robię błyskawiczną sałatkę, które bije inne pomysły na głowę. Czytaj dalej i przekonaj się, jaki to prosty przepis.
Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.
Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy. Jak co roku popełnimy mnóstwo błędów podczas grillowania. Część z nich może nas kosztować zdrowie, część – zepsuć najlepsze jedzenie. Zobacz, czego koniecznie należy wystrzegać się przy grillu.
Spróbuj rzodkiewki na ciepło, a już nigdy nie zjesz jej na surowo. Właśnie trwa sezon na to warzywo, więc jest okazja, aby poznać nowe metody podawania rzodkiewki. Zrób ją na ciepło i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smak na pewno zachwyci każdego.
Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama.
Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.
Ryż jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Niestety w pewnych sytuacjach może być bardzo groźny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy, czego lepiej się wystrzegać. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Ten przepis gwarantuje pyszny i szybki obiad. Apetyczne danie zjesz ze smakiem i zachwyci ono domowników. Wystarczy, że składniki zawiniesz w papier do pieczenia, a reszty dokona już piekarnik. Wyjdzie obiad, że palce lizać!
Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Magda Gessler jest niekwestionowaną gwiazdą polskiej branży gastronomicznej. Właścicielka znanych restauracji, gwiazda, która nie raz z hukiem przeprowadza Kuchenne Rewolucje, po prostu osobowość telewizyjna. Jednak popularny tiktoker ostro podsumował gastronomiczną działalność Magdy Gessler.