Przygotowujesz kotlety schabowe na obiad? Skorzystaj z rady lubianego kucharza Remigiusza Rączki. Ten radzi, by zrezygnować z mlecznej marynaty. Co proponuje śląski kucharz?
Dorota Szelągowska ostatnio przeszła ogromną metamorfozę. Gwiazda stacji TVN schudła aż 10 kg. Teraz ujawnia, że trzymała się jednej prostej zasady. Ta jak widać, przyniosła jej sukces. Dorota Szelągowska jest smukła i lepiej się czuje.
Polacy wydają coraz więcej na życie, płacą też drożej za posiłki w barach czy restauracjach. Jednak posłów drożyzna za obiad w sejmowej restauracji, zdaje się omijać. Wszystko dlatego, że ceny w stołówce na Wiejskiej nie drgnęły od roku. Postarała się o to szefowa Kancelarii Sejmu.
Zastanawialiście się ile pieniędzy dziennie wydajecie na zakupy spożywcze? Dr Michał Wrzosek takie całodzienne zakupy zrobił w Biedronce. Wydał na nie 20 zł. Jednak produkty, które kupił, mogą u niektórych osób wywoływać oburzenie. Zobacz, dlaczego.
Młoda kapusta smakuje doskonale nie tylko z koperkiem. Duszenie jej z dodatkiem rabarbaru przyjemnie wzbogaci teksturę obiadowego klasyku i urozmaici jego smak. Ocet czy sok z cytryny nie będą już konieczne. Musicie spróbować.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.
Kotlety schabowe można i warto urozmaicać. Znakomite w smaku i niesamowicie soczyste danie uzyskamy, korzystając z przepisu Szymona Czerwińskiego. Kucharz łączy ze sobą w jednym kotlecie schab i karkówkę oraz marynuje je w aromatycznym mleku. Efekty zachwycają od pierwszego kęsa.
Racuchy są plackami na bazie drożdży z dodatkiem różnych owoców. Często racuchy przyrządza się z jabłkami. Jednak my proponujemy przepis z zupełnie innym składnikiem. Dzięki nim to słodkie danie będzie wyjątkowo pyszne.
Pasta z makreli to lubiany dodatek do kanapek, który urozmaica taką przekąskę. Jednak my polecamy pastę z dodatkiem warzywa, które nada tej paście wyjątkowego smaku. Ten pasuje doskonale do makreli. Będzie pysznie, spróbujcie.
Masz ochotę na coś pysznego i do tego bardzo zdrowego? Mamy przepis, który zachwyca swą prostotą. Potrzebujesz kilku minut, żeby go przygotować. Składniki na ten przysmak masz pewnie w swojej lodówce. Uzyskasz z nich pyszny domowy twaróg.
Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.
Ogórki kiszone często goszczą na stołach Polaków. Są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Wyśmienicie smakują same. Jednak jeden szczegół podczas kiszenia wpływa na wyjątkowy smak ogórków kiszonych. Remigiusz Rączka ujawnia, jakie liście dodaje do kiszenia.
Szukacie sposobu na puszyste naleśniki? Będziecie zachwyceni poniższym patentem. Do przygotowanego ciasta wystarczy dodać odrobinę piwa. Dzięki niemu gotowe placuszki zaskoczą swoją delikatnością.
Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Doskonale syci, rozgrzewa, a ponad wszystko smakuje. Ewa Wachowicz proponuje przepis na niezwykły rosół, który zaskakuje cudownym smakiem. Jego tajemnicą są wiosenne warzywa.
Sól jest nam potrzebna do życia. Jednak jej nadmiar to życie utrudnia, a nawet odbiera. Zbyt dużo soli to ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i kamieni nerkowych. Niektóre produkty są prawdziwymi bombami pełnymi soli. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, o które wyroby chodzi.
W Biedronce pojawiła się fasolka szparagowa. Patrząc jednak na jej cenę trafniej byłoby powiedzieć, ze weszła z przytupem. Niemal 50 zł/kg warzywa woła o pomstę do nieba. Mimo zaporowej kwoty na cenówce chętnych jednak nie brakowało.
Masz ochotę na lekkie i puszyste ciasto jogurtowe? Wypróbuj nasz przepis, a będziesz zachwycony. Tak delikatnego wypieku nie kupisz w żadnej cukierni. Jest idealny na ciepłe dni i doskonale smakuje podany do kawy czy herbaty.
Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.
Kotlety mielone są popularnym w polskich domach daniem obiadowym. Każda gospodyni ma swój sposób na ich przyrządzanie. Istotny jest tu jednak wybór bułki, którą do nich dodajemy. Radzimy, jaka bułka sprawdza się najlepiej. Dzięki niej kotlety mielone wyjdą idealne.
Sezon wiosenno-letni, to czas, kiedy więcej się przemieszczamy i korzystamy z usług gastronomicznych. Niestety wysokie ceny w tym roku przerażają nas wszystkich. W sieci coraz więcej klientów ujawnia paragony grozy. Tym razem czytelnik Wirtualnej Polski, który odwiedził Międzyzdroje, pokazał paragon za gofry i kawy. Zapłacił za nie, jak za porządny obiad.
Ten patent na przekąskę cebulową zachwyca swoją prostotą, a zarazem efektownością. Na stole prezentuje się znakomicie i robi wrażenie. Smakowo też zachwyca, a jest banalnie prosty. Warto w ten sposób przygotować cebulę.
Ceny za młode ziemniaki robią wrażenie i przyprawiają kupujących o zawrót głowy. Tak drogo jeszcze nie było. Za 2 kg zagranicznych młodych ziemniaków, trzeba zapłacić 10 zł. Jednak to jeszcze nic. Prawdziwe krocie wydamy na te polskie, młode warzywa. Jest jednak światełko w tunelu.
Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem określonych partii wafli kukurydzianych. Ta popularna przegryzka została skażona chloropiryfosem, czyli środkiem ochrony roślin. To pestycyd, który jest wyjątkowo toksyczny dla człowieka.
Roberta Makłowicza chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany krytyk i twórca kulinarny, dziennikarz i podróżnik, rusza z nowym biznesem. Firmę będzie prowadził wspólnie z synem Ferdynandem i Mikołajem. Działalność może zaskoczyć.
Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.
Oliwia Ciesiółka to uczestniczka czwartej edycji programu “Ślub od pierwszego wejrzenia”. Kobieta zrzuciła kilkanaście kilogramów i przeszła niesamowitą metamorfozę. Jednak nie była jej potrzebna drastyczna dieta. W jaki sposób schudła jedna z najbardziej lubianych uczestniczek tego popularnego reality-show?
Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotowywać je z kapustą i grzybami, twarogiem, ziemniakami, ale też na słodko z owocami. Jednak co zrobić, żeby ciasto na pierogi wyszło nam idealne? Kluczowy jest jeden detal.