Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gołąbki

Gołąbki

Zapiekanka
11.08.2021 02:00 Gołąbkowe lasagne, czyli zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty

Zapiekanka à la lasagne złożona z mięsa mielonego i liści kapusty jest doskonałym sposobem na zrobienie gołąbków w łatwy sposób. Nie ma bowiem konieczności zawijania ich każdego osobno. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak to danie wykonać. Gołąbkowa lasagne będzie smakować szczególnie tym, którzy lubują się w klasycznej wersji tej potrawy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje owa zapiekanka, ten przepis jest jednym z najprostszych i najszybszych. Aby proces pichcenia się udał, należy koniecznie pamiętać o posmarowaniu naczynia żaroodpornego tłuszczem. W innym wypadku zapiekanka przypiecze się do szkła i nie uda się jej ładnie podać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki
10.08.2021 02:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Podstawą gołąbków jest bez wątpienia kapusta - bez niej mięsny farsz rozpadłby się, a samo danie nie miałoby takiego samego smaku. Jaka kapusta nadaje się do nich najlepiej? Zdecydowanie najbardziej pasuje do nich klasyczna biała odmiana. Gołąbki jadane są przez nas praktycznie na okrągło. W niektórych domach nierzadko podaje się je przynajmniej raz na tydzień, co czyni z nich potrawę tak popularną, jak schabowe czy mielone. Mimo ogromnej popularności wielu kucharzy amatorów nie do końca wie, jaką kapustę wybrać. Ciężko się zdecydować, gdy możemy przebierać w najróżniejszych gatunkach tego warzywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T155424.439
07.08.2021 02:00 Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na pyszne gołąbki

Kucharz i podróżnik Robert Makłowicz często dzieli się ze swoimi sympatykami przepisami na wyjątkowe dania. Jednym z nich są gołąbki. Makłowicz do ich przygotowania używa dość nietypowego jak na to danie składnika - kiszonej kapusty.Robert Makłowicz chętnie dzieli się ze swoimi sympatykami swoimi przepisami na ulubione potrawy. Nie może wśród nich zabraknąć absolutnej klasyki polskiej kuchni, czyli tradycyjnych gołąbków. Jakie ma na nie patent?

Gołąbki z idealnym farszem
04.08.2021 02:00 Jak gotować gołąbki, by farsz nie wyszedł suchy?

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki według babcinej receptury
01.08.2021 02:00 Niezastąpiony sposób babć na miękką kapustę w gołąbkach

Nie da się ukryć, że gołąbki są kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Uwielbiają je niemal wszyscy smakosze. Kapusta na gołąbki będzie bardziej miękka, jeśli podczas jej obgotowywania do wody dodamy cukier. Właśnie z takiej metody korzystały nasze babcie.Idealne gołąbki kojarzą nam się głównie z tymi, które przygotowywały babcie. Nie od dziś wiadomo, że korzystały one ze sprawdzonych sposobów, które dziś są nieco zapomniane. Dziś sięgniemy po babciny przepis na gołąbki z miękką kapustą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-25T160907.313
25.07.2021 02:00 Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (5)
13.07.2021 02:00 Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem

Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania, która jest ciężkostrawna. Farsz wykonany jest głównie z kaszy jęczmiennej i mielonego indyka, co pozwala na sporządzenie znacznie lżejszej potrawy. Aby wzmocnić smak warto użyć więcej czosnku, a przy podaniu posypać gołąbki dużą ilością siekanej pietruszki. Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowuje się bardzo podobnie jak zwykłe gołąbki, jednak pominięty zostaje etap gotowania całej główki kapusty. Dzięki temu oszczędza się sporo czasu oraz pracy. Farsz z indyka i kaszy jęczmiennej pozwala również na zmniejszenie ciężkostrawności potrawy, która jest największą bolączką gołąbków z wieprzowiną i ryżem. Przy okazji smak nie różni się zbyt mocno, więc fani klasycznego wariantu również będą zadowoleni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Gołąbki z młodej kapusty
11.07.2021 02:00 Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T085430.632
03.07.2021 02:00 Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki

Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Jak zawijać gołąbki?
09.06.2021 02:00 Prosty i szybki sposób na zawijanie gołąbków

Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze unikają ich przygotowywania z powodu uciążliwego procesu, jakim jest zawijanie mięsa w liście kapusty. Okazuje się, że istnieje metoda, która znacząco ułatwia całe zadanie.Smakowite gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten wyjątkowy smakołyk. Zawijanie gołąbków może być znacznie prostsze, jeśli wykorzystasz pewną sztuczkę.

Gołąbki i kwestia kapusty
08.06.2021 02:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy wielbiciel kulinariów doskonale zdaje sobie sprawę, że jednym z najważniejszych składników jest oczywiście kapusta. Istnieje wiele odmian tego warzywa. Najlepiej wybrać holenderską kapustę, którą określa się mianem coolwrap.Nie da się ukryć, że gołąbki zaliczają się do grona kultowych rodzimych specjałów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Czasami podczas przygotowań kapusta potrafi znacząco utrudnić pracę. Zawijanie pójdzie o wiele łatwiej, jeśli wykorzystamy specjalną odmianę warzywa.

Gołąbki
02.06.2021 02:00 Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak gołąbków?

Gołąbki są daniem, które wymaga odrobinę wysiłku podczas przygotowywania - jednak smak, jaki dzięki temu można poczuć, całkowicie wynagradza włożoną w gotowanie pracę. Ważnym elementem budującym smak są przyprawy. Jakie najlepiej pasują do gołąbków?W każdym domu można znaleźć zupełnie różne receptury, które korzystają z często zupełnie innych składników. Najczęściej dyskusji podlegają właśnie przyprawy, gdyż każdemu smakują inne rzeczy. Niżej zdradzamy, które przyprawy najbardziej podkreślają smak gołąbków.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z twarogiem
31.05.2021 02:00 Przepis na gołąbki z młodej kapusty z twarogiem

Choć wydaje się, że za gołąbkami szaleją wszyscy Polacy i nie ma osoby, która pogardziłaby tym daniem, nawet najpyszniejsze potrawy mogą się w końcu znudzić. Dlatego czasem warto nieco odświeżyć klasyczną recepturę i postawić na odrobinę szaleństwa.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
23.05.2021 02:00 Jak ekspresowo sparzyć liście kapusty na gołąbki?

Kapusta jest swoistym rusztowaniem gołąbków, które bez niej rozpadłyby się podczas gotowania. Niestety, parzenie jej liści jest dość wymagającym procesem, na który nie każdy ma dużo czasu, dlatego zdradzamy jak zabrać się do tego o wiele łatwiej. Wiele osób ma spore problemy z parzeniem liści tak, aby wszystko poszło po ich myśli. Podczas obgotowywania w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także kłopoty z odpowiednim czasem gotowania, co przekłada się na rozpadające się liście.

Gołąbki w niecodziennej odsłonie
19.05.2021 02:00 Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. W każdym domu specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na odrobinę innowacji.

Zapiekanka gołąbkowa
16.05.2021 02:00 Prosta i szybka zapiekanka a la gołąbki

Gołąbki są klasycznym polskim daniem, które każdemu z nas przypomina czasy dzieciństwa. Wtedy nasze mamy lub babcie miały możliwość wielogodzinnego gotowania dla całej rodziny, lecz dzisiaj mało kto może sobie pozwolić na taki luksus. Dlatego warto rozważyć rozwiązania znacznie ułatwiające cieszenie się ich smakiem. Leniwe gołąbki to tak naprawdę mięsna zapiekanka z kapustą, do której nie potrzeba zbyt wielu czasu ani pracy. Większość roboty wykona za kucharza piekarnik, w którym będzie piekło się pyszne danie. Najważniejszym zadaniem gotującego jest równomierne ułożenie wszystkich składników.

Jak długo gotować kapustę na gołąbki?
13.05.2021 02:00 Jak długo gotować kapustę na gołąbki?

Gołąbki to danie, które na stałe wpisało się w jadłospis Polaków. Obecnie przyrządzamy je na wiele sposobów, eksperymentując nie tylko z farszem, ale również sosami, pieczeniem czy ich gotowaniem.Niedawno pisaliśmy o ciekawym wariancie przyrządzania gołąbków z młodej kapusty, których nie trzeba zawijać. Alternatywną dla tradycyjnego przepisu mogą być też gołąbki z ziemniaczanym farszem, które zachwycą sympatyków staropolskich smaków.

Gołąbki po rumuńsku
10.05.2021 02:00 Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonym

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Można przygotować je na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem warto sięgnąć po pieczone gołąbki po rumuńsku.

Gołąbki bez zawijania
06.05.2021 02:00 Przepis na gołąbki z młodej kapusty bez zawijania

Gołąbki w tradycyjnej recepturze wymagają sporej dozy pracy i czasu - obgotowanie całej główki kapusty, przygotowanie farszu, zawijanie go w liście i długie duszenie nie jest najszybsze. Na szczęście istnieją sposoby, aby znacznie przyspieszyć gotowanie. Przygotowanie szybkiego obiadu pozwala zaoszczędzić sporo godzin, które można przeznaczyć na inne ważne zajęcia. Co więcej, gołąbki bez zawijania są przepyszne i każdy fan ich klasycznej wersji będzie zachwycony, gdy tylko spróbuje poniższej.

02.05.2021 02:00 Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane

Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.

Gołąbki
24.04.2021 02:00 Jak długo powinno się gotować kapustę na gołąbki?

Chociaż gołąbki z pozoru nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to warto poznać kilka tricków, które sprawią, że zawsze będziemy cieszyć się ich idealnym smakiem. Ogromne znaczenie w ich przyrządzeniu ma między innymi czas gotowania kapusty.Jak długo powinno gotować się kapustę na gołąbki?Kapusta jest prawdopodobnie najważniejszym składnikiem gołąbków. Zgodnie z przepisem należy ją najpierw umieścić w garnku z wrzątkiem. Powinien on dokładnie przykryć główkę warzywa.Kolejnym krokiem jest gotowanie kapusty. Zdaniem ekspertów trzeba na to poświęcić dokładnie 10 minut. Po tym czasie należy ją wyciągnąć i przygotować do kolejnych czynności. Tak przygotowana kapusta będzie miękka i nie za bardzo rozgotowana.Warto podkreślić, że chociaż najczęściej do przygotowania gołąbków używa się białej kapusty, to można użyć do tego również innych odmian tego warzywa m.in. kapusty włoskiej, pekińskiej lub nawet liści winogron. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przygotowując to danie?Jak poradzić sobie z zawijaniem gołąbków?Każdy doświadczony miłośnik kuchni doskonale wie, jak powinno się zabrać do tej czynności. Jednak być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem i potrzebują cennych wskazówek w tym temacie.Po wystudzeniu kapusty powinniśmy obrać ją z liści, a z każdego liście usunąć jego zgrubiałą część. Następnie musimy uformować farsz na małe kotlety, ułożyć na brzegu liścia i zawinąć tak jak krokiety. Poniżej podajemy przepis na klasyczny farsz na gołąbki.Przepis na farsz na gołąbkiSkładniki:700 g mielonego mięsa100 g ryżu2 cebulesól i pieprz do smakułyżeczka oregano1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki słodkiej paprykiSposób wykonania:Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i startą na tarce cebulą. Masę doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy z nich niewielkie kotlety, a następnie zawijamy w liście kapusty.Gołąbki pieczemy przez około 60 minut w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Danie wybornie smakuje polane pomidorowym sosem.Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na gołąbki. Podawaliśmy m.in. recepturę na to danie autorstwa Jakuba Kuronia oraz wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego czosnek można zjeść 10 minut po jego pokrojeniu?Niedziela handlowa w BiedronceCo zrobić, aby naleśniki były puszyste i delikatne?źródło: Radio Zet/ Kuchnia WP/ Kwestia SmakuZapraszamy na nasz Instagram

Gołąbki wyjdą idealnie
23.04.2021 02:00 Jak przygotować perfekcyjne gołąbki?

Kultowe gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podstawą tego dania jest mięso oraz kapusta. W przypadku pierwszego składnika najważniejsza jest dobra jakość i odpowiednie doprawienie. Z kolei kapusta musi być uprzednio sparzona. Właśnie wtedy łatwo o błąd.

Gołąbki w innym wydaniu
21.04.2021 02:00 Przepis na błyskawiczne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Klasyczna metoda przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak wymaga zarezerwowania sporej ilości czasu. Niekiedy mamy ochotę na szybszy posiłek, aby móc zająć się innymi sprawami.Tomasz Strzelczyk jest znaną osobistością internetową. Prowadzi kanał o nazwie Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, na którym prezentuje mnóstwo pysznych i łatwych w zrobieniu receptur z tradycyjnej polskiej kuchni. Tym razem postanowił pójść o krok dalej.

Jak mrozić gołąbki?
18.04.2021 02:00 Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?

Gołąbki już nie jednego smakosza przyprawiły o szybsze bicie serca. Nic w tym dziwnego, bo cudowna kompozycja kapusty i smakowitych dodatków jest nie do podrobienia. Niestety gołąbki mają także wady. A największą z nich jest pracochłonny proces przygotowania. Zazwyczaj musimy spędzić w kuchni co najmniej 2-3 godziny, aby potrawa była gotowa. Tym bardziej, rozsądnym rozwiązaniem zdaje się ich mrożenie, które sprawi, że będziemy mogli cieszyć się ulubionym smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam ochota.

Kapusta na gołąbki - jak łatwo ją przygotować?
17.04.2021 02:00 Sposób na równomierne i szybkie sparzenie kapusty na gołąbki

Kapusta do gołąbków jest, dla wielu Polaków, najtrudniejszym elementem w przygotowaniu. Podczas parzenia w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także problem z odpowiednim czasem gotowania, co w efekcie przekłada się na rozpadające się liście. Na szczęście istnieją znacznie prostsze sposoby, dzięki którym już nigdy się nie poparzysz. Niektóre z nich nie wymagają nawet użycia wrzącej wody, a więc są znacznie bezpieczniejsze w użyciu. Zaoszczędzony dzięki nim czas możesz przeznaczyć na wcześniejsze zrobienie farszu.

Gołąbki w innym wydaniu
16.04.2021 02:00 Ekspresowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

Gołąbki należą bez wątpienia do klasyki polskiej sztuki kulinarnej. Choć historia dania nie zaczyna się w Polsce, tak uwielbiamy jego każdy element - mięso, liście kapusty jak i esencjonalny i gęsty sos. Tym razem w przepisie mocno odbiegamy od tradycji. Tomasz Strzelczyk jest znanym kulinarnym pasjonatom, który poświęca wiele godzin swojego czasu na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych. Z tego powodu zdecydował się na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazać jak zrobić gołąbki w formie zapiekanki.

Gołąbki w innym wydaniu
05.04.2021 02:00 Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach

Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty. Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.

Gołąbki w niecodziennej odsłonie
30.03.2021 02:00 Niezwykły przepis na gołąbki ziemniaczane

Nie da się ukryć, że gołąbki mają status kultowej potrawy. Niejednokrotnie przyprawiały nas one o szybsze bicie serca. W kapuście zazwyczaj skrywa się mięsne nadzienie. Dziś zastąpimy je ziemniaczanym farszem.