Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki Magdy Gessler
24.01.2022 01:00 Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem

Magda Gessler jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskiej gastronomii opracowała wiele pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy jej sposób na pyszne gołąbki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby danie miało charakterystyczny i intensywny smak, dodaj do niego przynajmniej jedną łyżkę majeranku.Gołąbki są tak popularnym w Polsce daniem, że w każdym domu można znaleźć rodzinne przepisy z wieloletnią historią. Magda Gessler przygotowała recepturę na proste i szybkie gołąbki, które nie zajmą ci całego dnia, tak, jak w przypadku wielu innych wersji wymagających wielogodzinnej pracy. Dużą zaletą są również same składniki, które są do kupienia w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Dzięki temu zrobienie pokaźnego objętościowo obiadu, który nasyci i odżywi całą rodzinę, nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.

Gołąbki z kaszą i grzybami
21.01.2022 01:00 Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

Zastanawiacie się co podać w święta na obiad? A może macie w gronie najbliższych amatorów kapusty? Postne gołąbki będą idealnym wyborem. Farsz przygotowany z kaszy i grzybów będzie pyszny i sycący. Koniecznie spróbujcie tej wersji tradycyjnej potrawy. Przypadnie wam do gustu. Gołąbki są potrawą, która przyrządzona zostać może na wiele sposobów. Jedni dodają do nich sosu pomidorowego, inni ryżu i papryki. W wersji postnej, którą tym razem wam proponujemy, klasyczny składnik farszu — mięso — zastępujemy kaszą i grzybami. Danie będzie aromatyczne i będzie można podać je na wigilijnej kolacji.

gołąbki
17.01.2022 01:00 Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Jarskie gołąbki w sosie pomidorowym
13.01.2022 01:00 Przepis na jarskie gołąbki z 1910 roku

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż tradycyjnie danie to było jarskie, a farsz stanowiła kasza. Zdradzamy tradycyjną recepturę na to pyszne danie, pochodzącą z 1910 roku. Wypróbujcie, a nie wrócicie do mięsnego wariantu. Oparta na przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku receptura na jarskie gołąbki zachwyci fanów tej kultowej kapuścianej potrawy. To kolejna wegetariańska wersja tego dania. Kasza jaglana w połączeniu z delikatna pekińską i pomidorami smakuje wyśmienicie. Słodyczy gołąbkom nada obecność marchewki i karmelizowanej cebuli, która wraz z porem idealnie dopełni kompozycję smakową.

pieczone gołąbki
10.01.2022 01:00 Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

Gołąbki z kapusty są pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Można je gotować w sosie lub zapiekać. Dziś zdradzimy wam proste patenty na idealne pieczone gołąbki. Jak się okazuje, czasem wystarczy nawet łyżka popularnego dodatku, by smakowały wyśmienicie. Pieczone gołąbki są pełne smaku, jednak czasem potrafią wyjść twarde i suche. Za takimi oczywiście nie przepadamy. Wolimy, gdy wszystkie składniki mają odpowiednią miękkość, są soczyste i rozpływają się w ustach. Uzyskanie takiego efektu jest nieco trudniejsze, ale z naszymi podpowiedziami jak najbardziej możliwe.

Gołąbki z rybnym farszem
05.01.2022 01:00 Pyszne gołąbki z zaskakującym, rybnym farszem

Tradycyjne gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Istnieją jednak receptury, które korzystają z zupełnie innych składników. Poniżej zdradzamy, jak przygotować gołąbki z farszem rybnym oraz białą kaszą gryczaną. Ich smak oraz delikatność są wyjątkowe. Zdecydowanie najlepsze gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści musi znaleźć się soczysty farsz, który również nie stawia żadnego oporu podczas jedzenia.Jeśli nie lubisz smaku białej kaszy gryczanej, możesz zamienić ją na kaszę jęczmienną lub pęczak. Nie zalecamy wrzucania do farszu ryżu, ponieważ ten źle komponuje się w gołąbkach z rybą - znacznie smaczniejsze efekty daje korzystanie z silniejszych smakowo kasz.

Gołąbki
01.01.2022 01:00 Przepis na staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami

Gołąbki mogą przybierać najróżniejsze formy, jednak w Polsce dalej najpopularniejsze są te z ryżem i mięsem. Dzisiaj prezentujemy doskonały przepis na staropolską odsłonę dania, dzięki której z łatwością je przygotujesz. Za wyjątkowe walory smakowe odpowiada dodatek grzybów. Farsz jest delikatny i wilgotny, a liście kapusty dosłownie rozpływają się w ustach. Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do zbyt skomplikowanych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym kucharzom w naszej rodzinie, dzięki czemu smak skutecznie przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.Tradycyjne staropolskie gołąbki nie są zapiekane w sosie pomidorowym, którego dodatek jest stosunkowo nowym wynalazkiem. W starych przepisach sos tworzy zakwas żytni zabielony śmietaną, który jest gęsty i bardzo aromatyczny.

Kotlety a’la gołąbki
31.12.2021 01:00 Kotlety a’la gołąbki w najlepszym, pomidorowym sosie

Kotlety a'la gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku gołąbki bez zawijania z domowym sosem pomidorowym są szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych gołąbków, a smakują identycznie. Poznaj przepis na szybkie gołąbki bez zawijania, czyli kotlety a'la gołąbki.Szukasz pomysłu na szybki, ale niecodzienny obiad w weekend lub na wizytę gości? Przygotuj wyśmienite kotlety a'la gołąbki, które oczarują wszystkich swoim smakiem i apetycznym wyglądem. Kotlety upiecz w piekarniku, dzięki czemu będą lekkie i pozbawione tłuszczu.Kotlety będą delikatnie podpieczone, jeśli pod koniec pieczenia zdejmiesz pokrywkę z naczynia żaroodpornego i dopieczesz je kilka minut. Ryż ugotuj wcześniej. Surowy ryż dodany do gołąbków miejscami może być twardy i surowy. Kotlety a'la gołąbki doskonale smakują zarówno z sosem pomidorowym, jak i sosem z grzybów leśnych. Jeśli chcesz przygotować bezmięsne gołąbki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić postne gołąbki z suszonymi grzybami.

Gołąbki z kapustą pekińską bez zawijania
28.12.2021 01:00 Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym

Gołąbki są wyjątkowo smacznym, choć czasochłonnym daniem kuchni polskiej. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można pominąć etap zawijania i sięgnąć po siekaną kapustę pekińską. Wyjdzie smacznie, a czas spędzony w kuchni zredukujecie do niezbędnego minimum. Spróbujcie koniecznie.Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy podają je w sosie pomidorowym, inni do ich przygotowania używają kapusty włoskiej. Dla tych z was, którzy nie lubią zawijania i obgotowywania warzywa mamy przepis, z którym danie zrobicie wyjątkowo szybko i niemalże bez wysiłku. Wykorzystamy posiekaną kapustę pekińską i aromatyczny koperek. Będzie naprawdę pysznie.

gołąbki
25.12.2021 01:00 Najszybsze gołąbki po lwowsku - wyborny obiad za grosze

Jeśli macie ochotę na niezwykłe, pyszne danie bez grama mięsa, dobrze trafiliście. Właśnie przygotowaliśmy dla was przepis na gołąbki po lwowsku. Farsz do nich robi się z ziemniaków i cebuli i właśnie dzięki niemu gołąbki smakują wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami. Największą popularnością cieszą się u nas gołąbki nadziewane mięsem i ryżem. Jednak wersji farszu do gołąbków jest wiele. Można je nadziewać np. samym mięsem, mięsem i kaszą, kaszą i grzybami, ryżem i pieczarkami albo właśnie ziemniakami. Farsz ziemniaczany robi się na Kresach. I choć jest to tanie danie, składające się z prostych składników, to jednak pozytywnie zaskakuje smakiem. Jeśli więc macie ochotę na jarski obiad, zapraszamy.

Gołąbki
24.12.2021 01:00 Świąteczne gołąbki z ziemniakami i grzybami

W polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia króluje 12 tradycyjnych potraw - dla urozmaicenia menu polecamy przygotować wigilijne gołąbki. Zamiast mięsa w ich farszu znajdują się ziemniaki oraz grzyby i nie są zapiekane w sosie pomidorowym, lecz śmietanowym. Takie gołąbki mają delikatną strukturę, a przy okazji intensywny smak. Klasycznie gołąbki sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, jednak tradycja wigilijnego postu zobowiązuje nas, do zrezygnowania z tego luksusu. Ziemniaczany farsz spisuje się mimo to wzorowo i z pewnością nikt nie będzie tęsknił do innych gołąbków. Aby potrawa miała intensywny smak, pamiętaj o odpowiednim podsmażeniu cebuli. Rób to na niewielkim ogniu tak, aby cebula ładnie się skarmelizowała, lecz nie przypaliła. Spalone warzywo ma bardzo gorzki smak, który zrujnuje gołąbki.

Gołąbki wigilijne
22.12.2021 01:00 Gołąbki wigilijne - przepis krok po kroku

Szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę wigilijną, którą zachwycisz najbliższych i wszystkich gości? Gołąbki wigilijne z farszem z grzybów leśnych i aromatycznym sosem będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wigilijne.Gołąbki to już tradycyjne, polskie danie, które w różnych regionach kraju przygotowywane jest na różne sposoby. Gołąbki wigilijne jednak to podstawowa i uniwersalna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Przygotuj proste gołąbki pieczone z niezwykłym farszem.Farsz do wigilijnych gołąbków przygotowany z grzybów leśnych, ryżu, cebuli i natki pietruszki jest prostym, ale bardzo aromatycznym i wyraźnym w smaku farszem, gołąbki zawijane w obgotowanej wcześniej kapuście i pieczone są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.Na Wigilię przygotuj również proste, ale wyjątkowo smaczne paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów i kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-12-22T204604.392
22.12.2021 01:00 Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?

Największą trudnością w przyrządzaniu gołąbków jest dobre sparzenie kapusty. Czynność ta wymaga nieco wprawy i czasu. Znamy trik, który pomoże przygotować ją dosłownie w kilka chwil. Wykorzystajcie piekarnik i cieszcie się pysznymi gołąbkami. Zapomnijcie o klasycznym sposobie na sparzenie kapusty do gołąbków. Szukanie odpowiednio dużego garnka i poparzenia już dłużej nie będą waszym udziałem. Głąba wytnijcie jak zwykle i postępujcie zgodnie z naszymi wskazówkami, a kapuściane liście odejdą z łatwością.

Gołąbki świąteczne
18.12.2021 01:00 Świąteczne gołąbki z ryżem i grzybami

Gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Świąteczna wersja nie zawiera oczywiście grama mięsa - zamiast niego do farszu dodaje się suszone grzyby. Dzięki nim danie nabiera intensywnego i wielowymiarowego smaku. Dzisiaj pokazujemy, jak wykonać je krok po kroku. Gołąbki świąteczne z oczywistych względów nie mają w sobie żadnego mięsa, jednak bez smaku umami całe danie nie może się udać. Na szczęście w suszonych grzybach umami jest bardzo skoncentrowane, więc nie trzeba się obawiać, że gołąbki będą mdłe lub niesmaczne. Ich przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od klasycznej wersji, choć sos wcale nie jest pomidorowy. Jego bazą jest kwaśna śmietana, która doskonale transportuje smaki oraz nawilża gołąbki. Półmisek na wigilijnym stole z taką zawartością przykuje uwagę każdego smakosza.

gołąbki
13.12.2021 01:00 Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami

Jeśli chcesz pysznie zaskoczyć najbliższych, przygotuj wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są jedynym z ulubionych dań naszej kuchni, a te z bezmięsnym farszem doskonale sprawdzą się w czasie wieczerzy. Z pewnością przyciągną wszystkich swoim aromatem i ciekawością, co kryją w środku.Najpopularniejszą wersją gołąbków z kapusty są te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Jednak pomysłów na farsze do gołąbków jest co najmniej kilka. Niektórzy w liście kapusty kładą nadzienie z gotowanym ziemniaków, inni z kaszy czy samego mięsa. Wigilijne gołąbki powinny być postne, a żeby były aromatyczne, warto dodać do nich leśne grzyby.

Zupa gołąbkowa przepis
25.11.2021 01:00 Zupa gołąbkowa przepis

Zupa gołąbkowa jest świetnym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa smakuje jak gołąbki zawijane, jest w niej mięso, kapusta, ryż i wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę gołąbkową.Zupa gołąbkowa jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Smakuje niemal identycznie, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zawijanie i robienie farszu. Zupa gołąbkowa jest wyraźną w smaku, mięsną zupą, którą pokochają wszyscy miłośnicy gołąbków. Zupa gołąbkowa, dzięki zawartości mięsa, ryżu i dużej ilości kapusty jest bardzo pożywnym daniem. Zupę ugotuj na wieprzowinie, najlepiej na łopatce, uzyskasz w ten sposób najlepszy smak. Wszystkie warzywa przed gotowaniem podsmaż na oliwie, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny- tu znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami.

Gołąbki Tomasza Strzelczyka
20.11.2021 01:00 Wyjątkowy przepis na gołąbki babci Tomasza Strzelczyka

Gołąbki w swojej standardowej, mięsnej wersji zna każdy Polak i ich nie trzeba nikomu przedstawiać. Z tego powodu Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował wraz ze swoją babcią Marysią przepis na postne gołąbki. Brak mięsna sprawia, że można jeść je przy każdej możliwej okazji. Chętni mogą sprawdzić recepturę poniżej. Gołąbki zdecydowanie są klasyką polskiej tradycyjnej kuchni, bez których wiele domowych obiadów nie mogłoby się udać. Tomasz Strzelczyk, jako znana osoba między innymi z udziału w programie Master Chef, posiada ogromną wiedzę na temat klasycznych przepisów, więc warto czerpać z jego wiedzy jak najwięcej. Babcia Marysia, dzięki ogromnemu doświadczeniu w domowym gotowaniu, może wiele nauczyć nie tylko laików, lecz również wprawionych kucharzy. Mało kto bowiem decyduje się na robienie jarskich gołąbków, które smakują równie dobrze, co te z mięsem.

Gołąbki
18.11.2021 01:00 Farsz do gołąbków z mięsem mielonym i ziemniakami zamiast ryżu

Mnóstwo ludzi przyzwyczajonych jest do gołąbków, które wypełnione są farszem złożonym z mięsa oraz ryżu. Warto jednak niekiedy poeksperymentować w kuchni, aby odkryć nowe smaki. W tym celu sprawdzą się gołąbki z farszem ziemniaczano-mięsnym. Przepis jest wyjątkowo prosty i wszystkie tajniki zostały dokładnie wyjaśnione niżej. Gołąbki nie są w żadnym wypadku niczym niezwykłym, nawet jeśli gotuje się je z niecodziennych gatunków kapusty. O wiele więcej wrażeń daje jednak nowy farsz, który znacznie wpływa na ogólny smak całego dania. Obecność ziemniaków w farszu sprawia, że staje się on bardziej zbity niż zwykle, a zarazem nabiera swoistej delikatności. Jeśli mięso wieprzowe jest odpowiednio dobrze zmielone, farsz może wręcz rozpływać się w ustach po każdym kęsie. Pamiętaj, aby cebulę dobrze skarmelizować na patelni - dzięki niej gołąbki będą miały głębszy smak.

Przygotowanie gołąbków
06.11.2021 01:00 Piorunująco skuteczny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Niestety ich przygotowanie wymaga sporo czasu i często z nich z tego powodu rezygnujemy. Możemy ten proces jednak przyspieszyć. Wystarczy, że skorzystamy z piekarnika lub zamrażalnika. Receptury na gołąbki, która wam dotychczas polecaliśmy, w większości przypadków obejmowały obgotowywanie kapusty. I choć przepisy siostry Anastazji i Magdy Gessler pozwalają przygotować wspaniałe gołąbki, polecamy, by skorzystać z małej modyfikacji, która znacząco ułatwi przygotowanie dania.

Gołąbki z dodatkiem śliwek
04.11.2021 01:00 Prosty przepis na gołąbki z dodatkiem śliwek - kulinarny szlagier jesieni

Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Dziś wypróbujemy przepis na gołąbki, w których farszu zagoszczą śliwki. Jesienna wersja dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom.Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smakołyków. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego trochę śliwek.

gołąbki z sałaty
02.11.2021 01:00 Rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty

Gołąbki kojarzą się z pożywnym farszem zawiniętym w liście kapusty. Jednak gołąbki można przygotować też z innych liści i nadziać dowolnym farszem. Dziś zaprezentujemy wam rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty. Są delikatniejsze w smaku, ale też lżejsze dla żołądka.Tradycyjne gołąbki z liści kapusty są pyszne, choć dla niektórych nieco ciężkostrawne. To przede wszystkim kwestia kapusty, która u niektórych powoduje wzdęcia i zalega na żołądku. Te osoby powinna więc ucieszyć nasza wersja gołąbków. Przygotujemy je nie z kapusty, a z sałaty lodowej. Farsz również nie będzie oczywisty. Koniecznie spróbujcie naszych delikatnych gołąbków.

gołąbki
01.11.2021 01:00 Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

Jeśli jeszcze zastanawiasz się czym podjąć jutro rodzinę, mamy pewien pomysł. Przygotuj rozgrzewające gołąbki. Będą w sam raz na Wszystkich Świętych. Są pożywne, a ich smak zawsze przywołuje rodzinny dom. Doskonale nadają się do odgrzewania i smakują dużym i małym.Gołąbki z kapusty należą do polskiej klasyki. Choć może nie przyrządza się ich szybko, są bardzo smaczne i pożywne. Tak naprawdę same gołąbki wystarczą za cały obiad. Zawsze warto przygotować je w większej ilości, bo wszyscy zwykle proszą o dokładkę, a i bez problemu odgrzejesz je następnego dnia.

Gołąbki jak u babci
24.10.2021 02:00 Babciny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki

Zmiękczanie kapusty do gołąbków bywa niekiedy trudnym zadaniem. Czasem bywa w końcu tak, że liście z łatwością rozrywają się przy najsłabszym dotyku - dlatego prezentujemy babcine sposoby, aby tego uniknąć. Wystarczy jednak gotować je w dużym garnku, co ułatwi ich wyciąganie. Gołąbki stanowią bardzo częsty wybór obiadowy dla tysięcy Polaków. Uwielbiamy przecież delikatną kapustę, w którą zawinięty jest pyszny i sycący mięsny farsz. Niestety mnóstwo ludzi obawia się ich przygotowania, gdyż myślą, że kapusta rozpadnie się, a same gołąbki nie wyjdą odpowiednio smaczne. Mamy na to jednak rozwiązanie.

gołąbki jarskie
22.10.2021 02:00 Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie

Klasyczne gołąbki skrywają w swym wnętrzu ryż i mielone mięso. Jednak da się też przygotować gołąbki bez dodatku mięsa. Podstawą farszu może być ryż lub kasza, które warto wzbogacić dodatkiem warzyw. Zobaczcie jak przygotować jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie. Do farszu na jarskie gołąbki można dodać podsmażone grzyby czy pokrojone warzywa. Dzięki nim potrawa nabierze wyraźniejszego smaku. Istotne są też przyprawy, najlepiej o zdecydowanym smaku. Gotując gołąbki lepiej nie zalewać ich wodą, tylko aromatycznym bulionem. Dzięki niemu całe danie przeniknie konkretnym smakiem.

Karol Okrasa, gałąbki z kapusty
21.10.2021 02:00 Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem

Gołąbki zawsze chętnie byśmy zjedli, ale ciężko nam się zabrać za ich przygotowanie. Rzeczywiście wymagają trochę pracy, lecz ich smak wynagrodzi poświęcony czas. Zwłaszcza że jak już je zrobimy, to mamy obiad na 2 dni. Dziś zdradzimy wam sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem. Zachwycą wszystkich domowników.Tradycyjne gołąbki to farsz mięsno-ryżowy, zawijany w liście kapusty. Całość jest duszona lub pieczona w sosie pomidorowym. Karol Okrasa, poszukiwacz ciekawych smaków, proponuje nam nieco odmienić skład gołąbków. Gwarantujemy, że te z kaszą gryczaną, w musztardowym sosie przypadną wam do gustu.

Gołąbki wegetariańskie
18.10.2021 02:00 Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem

Gołąbki mogą zaskoczyć nawet największego fana klasycznej polskiej kuchni. Zamiast podawania ich z mięsem, warto przygotować wersję wegetariańską. W liście kapusty zawija się soczewicę i fetę, a w smaku są obłędnie pyszne. Wegetariańskie potrawy są zazwyczaj mniej kaloryczne od ich mięsnych odpowiedników i tak samo jest w przypadku wegetariańskich gołąbków. Mają znacznie mniej tłuszczu, ponieważ nie ma w nich mięsa. Jeśli chcesz, aby kapusta odrobinę szybciej się sparzyła, wymień białą kapustę na włoską. Ma ona trochę delikatniejsze liście, dzięki czemu łatwiej jest z nią pracować.

Gołąbki
16.10.2021 02:00 Zaskakujący patent na farsz na gołąbki

Do gołąbków zazwyczaj ładuje się klasyczny farsz, złożony z mięsa, ryżu oraz cebuli. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj dodać do środka czegoś nowego. Mowa o pieczarkach, które nadają całości głębi smaku, a także ciekawej faktury podczas jedzenia. Gołąbki towarzyszą nam od wielu lat i większość z nas nie wyobraża sobie życia bez nich. Niestety ciągłe jedzenie dokładnie takich samych potraw może wprawić w znużenie, z którego ciężko jest się wydostać. Aby przerwać nudę, można do farszu wrzucić podsmażone pieczarki. Grzyby zawierają w sobie dużo umami, przez co jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa, a także dodają gołąbkom soczystości, z uwagi na dużą ilość wody.

Liście kapusty podczas parzenia
15.10.2021 02:00 Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Gołąbki są potrawą, która wymaga całkiem sporo czasu oraz pracy, aby uzyskać oczekiwany efekt. Dlatego warto znać kilka sposobów, aby parzenie kapusty nie trwało tak długo. Możesz wykonać to za pomocą piekarnika czy mikrofalówki w kilka chwil. Aby móc zawinąć farsz na gołąbki w liście kapusty, na początku należy doprowadzić ją do odpowiedniego stanu. Bez parzenia liście rozerwą się i całe danie nie spełni oczekiwań. Mnóstwo ludzi przygotowywałoby gołąbki znacznie częściej, gdyby nie żmudna praca podczas parzenia całej główki kapusty. Dlatego pokazujemy znacznie prostsze i szybsze metody.