Przygotowanie bananowych placków śniadaniowych jest banalnie prostym zajęciem, które daje niesamowite efekty. Placuszki sporządzone wedle poniższego przepisu są delikatne w fakturze, a przy okazji mają intensywny bananowy smak. To także idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców, których normalnie by się nie zjadło. Placki na śniadanie zawsze są dobrą opcją - nie trzeba długo czekać na efekt, a wysiłek potrzebny do ich zrobienia jest niewielki. Dlatego, nawet jeśli się spieszysz i obawiasz się, że nie zdążysz ze swoimi sprawami, znajdziesz chwilę na proste i pożywne śniadanie. Przejrzałe banany nie zachęcają swoim wyglądem. Czarna skórka, obity i miękki miąższ z brązowymi plamami nie pobudzają produkcji śliny. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać, gdyż stanowią idealną bazę pod ciasto. Podawaj je ze zwykłym cukrem pudrem czy sosem do lodów.
Groch jest pysznym i niedocenianym warzywem. Przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, gdy przygotowujemy świąteczne potrawy. Robimy je w pośpiechu i często zapominamy o moczeniu ziaren. A jest ono konieczne, by dobrze smakował i był lekkostrawny. Podpowiadamy, jak długo powinna trwać obróbka grochu. Z grochu przygotujecie nie tylko tradycyjne wigilijne danie z kapustą czy rozgrzewająca zupę. Po to ziarno warto sięgać zdecydowanie częściej. Doskonale w formie warzywnego pasztetu czy jako dodatek do obiadu. Aby dania z grochem nie zaskoczyły nas niesprawnością, warto zadać o jego odpowiednie przyrządzenie.
Omlet bez jajek może wydawać się propozycją niecodzienną, jednak poza naszymi granicami takie przepisy są bardzo popularne. Sprawdzają się przede wszystkim tym, którzy z jakichś powodów nie mogą spożywać jajek.Na śniadanie często decydujemy się przyrządzać jajka - można je bowiem podać na wiele sposobów, między innymi jako omlet. Okazuje się, że istnieje sposób na zrobienie go bez jajek i tylko z 3 składników. Zamiast nich bazą są banany, które skutecznie tworzą zwartą strukturę i pyszny smak. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak go łatwo przygotować.
W zlewie myjemy produkty spożywcze i naczynia. Bardzo istotne jest, by nie tylko utrzymać go w czystości, ale też zapewnić drożność instalacji wodnej. Niektóre płyny oraz drobne odpady nie powinny tam trafić. Przypominamy, na co zwrócić uwagę, by uniknąć groźnych awarii. Podpowiadaliśmy wam już jak usunąć przykry zapach z odpływu. Zdradzaliśmy też, jaki produkt będzie pomocny w utrzymaniu rur w dobrej kondycji. Tym razem wracamy z poradnikiem, z którego dowiecie się jak lepiej zadbać o ten istotny element kuchni.
Po mocno zakrapianej imprezie nie ma nic lepszego na śniadanie niż pokaźna porcja jajecznicy z dużą ilością dodatków. Jajecznica po góralsku, którą prezentujemy poniżej, zawiera wędzony boczek oraz wędzony ser. Takie połączenie gwarantuje idealny smak, doskonałe właściwości sycące oraz duży zastrzyk energii. Jajecznica po góralsku w swoim oryginalnym przepisie zawiera tradycyjny góralski oscypek, jednak dostęp do niego w reszcie kraju może być nieco utrudniony. Wystarczy zamienić go jednak na wędzony ser, który sprawdza się równie dobrze. Przed wlaniem na patelnię jajek upewnij się, że boczek jest należycie zrumieniony i wytopiony. Tłuszcz, który z niego wyciekł, nada jajecznicy pysznej konsystencji, a chrupiące kawałki boczku będą tworzyć ciekawy kontrast dla delikatnych jajek.
Czosnek jest popularnym dodatkiem do wielu dań i znanym domowym środkiem stosowanym w profilaktyce przeziębienia. Mało kto jednak wie, że żeby związki w nim zawarte zadziałały, warzywo trzeba przyrządzić w określony sposób. Samo rozdrobnienie nie wystarczy. Z czosnkiem doskonale smakuje niemalże każdy sos. Także pieczywo posmarowane masełkiem z jego dodatkiem będzie wyśmienite. Nasze babcie przygotowywały z niego dobroczynny syrop, który potrafi wesprzeć organizm w przeziębieniach. Właściwości czosnku nie będą dla nas jednak dostępne, jeśli nie przygotujemy go w odpowiedni sposób.
Zastanawiasz się co zaserwować na noworoczny obiad? Rosół jest niewątpliwie zupą godną odświętnego stołu. A wyjątkowy rosół królewski doskonale nadaje się na specjalne okazje. Taką z pewnością jest Nowy Rok. Pamiętaj, że jak smacznie go przywitasz, to tak samo smacznie będziesz jeść przez cały rok. Polska kuchnia oferuje wiele pysznych zup. Jednak mało która kojarzy się z uroczystościami tak jak rosół. Sprawia to jego klarowność, delikatny aromat i smak i to, że na talerzu wygląda bardzo elegancko. Na noworoczny obiad proponujemy przygotować nadzwyczajny rosół, który zachwyca pełnym smakiem. Efekt ten jest zasługą ugotowania go na trzech rodzajach mięs — wołowinie, kurczaku i indyku. Poza tym nie brakuje w nim warzyw i przypraw. Ten rosół można podać z makaronem krajanką lub z pokrojonymi w paski naleśnikami.
Wolisz ugotowane jajka z płynnym żółtkiem czy całkowicie ścięte? A wiesz ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo? Gotowanie jajek nie jest wielką sztuką, jednak ugotowanie ich do pożądanej konsystencji, wcale nie jest proste. Stopień ścięcia jajek wpływa nie tylko na ich smak, ale też na walory zdrowotne. Mało osób wie, że jajek nie powinno gotować się dłużej niż 9 minut. Gotowanie jajek wydaje się prostą sprawą. Wystarczy włożyć je do wody i gotować kilka minut. Jednak kilka to znaczy ile? I od jakiego momentu liczyć czas gotowania? Ponieważ jajka są materią dość wrażliwą, jedna minuta w prawo czy w lewo robi różnicę. A co dopiero mówić o kilku minutach. Czas gotowania decyduje o konsystencji jajek, ich właściwościach i wartości odżywczej. Im dłużej gotujesz jajka, tym bardziej się ścinają. W pierwszych minutach ścina się białko, w dalszych żółtko, które znajduje się w środku jaja. Jajko ugotowane na miękko jest lżejstrawne dla naszego żołądka i zachowuje więcej cennych składników niż ugotowane na twardo.
Jajka sadzone bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na smalcu, maśle lub oleju. Jajka na wodzie są lekkostrawne, smaczne i zdrowe. To również prawdziwe źródło energii, jajka są więc idealne na śniadanie i obiad. Sprawdź, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu- lekko i smacznie. Jajka to źródło białka i wielu witamin i minerałów. Z jajek przygotujesz wiele smacznych dań, które dodadzą Ci energii na cały poranek i resztę dnia. Mój pomysł na pyszne, pożywne i lekkie śniadanie? Jajka sadzone na wodzie z kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado. Taki posiłek dostarcza energii na wiele godzin.Obiad z jajkiem sadzonym również nie musi być nudny. Zamiast ziemniaków i kefiru podaj jajka z ulubioną kaszą, szparagami, chipsami z boczku lub sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona prostym, ale niezwykle smacznym i pożywnym obiadem.
Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem głównie z powodu dużej uniwersalności - można przygotować ją z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj prezentujemy wersję z serem żółtym oraz pomidorem. Całość gotowana jest głównie na mleku, co ogranicza ciężkość potrawy, a także nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz kremowości. Jajecznica z serem żółtym może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak wystarczy spróbować pierwszego kęsa, aby całkowicie zmienić zdanie. Lekko ciągnący się ser pysznie uzupełnia jajka, a soczysty pomidor dostarcza orzeźwienia i pięknych kolorów, które kontrastują z jajkami oraz serem. W ostatnich dniach świętowaliśmy, jedząc potężne ilości jedzenia, dlatego dzisiaj duża część osób preferuje lżejszą kuchnię. Poniższa receptura pozwala ugotować delikatną jajecznicę, która jednak da energię na cały poranek.
Obecnie pogoda nie rozpieszcza i duże mrozy dotykają każdego z nas - dlatego warto przygotować pyszny i rozgrzewający rosół z cytryną i cynamonem. Mieszanka korzennych przypraw nadaje mu doskonałego aromatu, a cytryna lekkiej świeżości. Taka domowa zupa z orientalną nutą będzie pasować na zimowe obiady i wszyscy będą prosić cię o dokładkę. Rosół w Polsce jest prawdopodobnie najważniejszą zupą, bez której nie tylko wiele innych potraw nie mogłoby zostać ugotowanych - sama w sobie gra ważną rolę w codziennej diecie. Aby zapewnić różnorodność, poniżej prezentujemy delikatnie wschodnią wariację na klasyczny bulion. Dodanie do niego korzennych przypraw, jak cynamon czy suszony imbir sprawia, że wywar nabiera jeszcze większych rozgrzewających właściwości. Cytryna z kolei pełna jest witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami, co zimą jest szczególnie dotkliwe.
Wigilia dawno już za wami, a świąteczne potrawy nadal są w waszych lodówkach? Mamy kilka wskazówek co możecie z nimi zrobić. Pośpiech jest wskazany, lecz nie koniecznie wszystko będziecie musieli zjadać w oryginalnej postaci. Podpowiadaliśmy już jak poradzić sobie z nadmiarem karpia i jak najlepiej przechować sałatkę jarzynową. Teraz wracamy z garścią rad jak odświeżyć i uratować przed zepsuciem świąteczne przysmaki. Z naszymi radami wszystko zniknie, a wy nie będziecie znudzeni jedzeniem tych samych dań.
Niedzielny obiad dla wielu smakoszy jest okazją, by delektować się pieczonym mięsem. Schab z dodatkiem cebulki i jabłek smakuje doskonale, a dzięki pieczeniu pod przykryciem mięso wychodzi cudownie soczyste. Koniecznie spróbujcie tego prostego i efektownego dania. Goście będą zachwyceni. Przed rozpoczęciem pieczenia koniecznie natrzyj schab przyprawami i wstaw do lodówki, a następnie lekko podsmaż. Dzięki temu będzie bardziej soczysty. Schab upiec można na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy jak przyrządzić go do kanapek i jak zrobić obiadową wersję z pieczarkami i młodą kapustą. Tym razem prezentujemy wam recepturę na mięso duszone z jabłkami i cebulką. to połączenie doskonale pasuje do delikatnego mięsa wieprzowego.
Na Święta zwykle przygotowujemy tyle potraw, że lodówka nie jest w stanie ich pomieścić. Czy więc można przechowywać jedzenie na balkonie? Na co zwrócić uwagę, by trzymane tam jedzenie nam nie zaszkodziło? Oto kilka istotnych faktów na ten temat.Lodówka jest idealnym urządzeniem do przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw. Dzięki utrzymywaniu obniżonej do 0-4 st. C temperatury, spowalnia rozwój drobnoustrojów i jełczenia tłuszczów, zapobiegając tym samym psuciu się jedzenia. Czy balkon jest jej dobrym zamiennikiem?
Wiele potraw wymaga siekania cebuli i podsmażania jej. Warzywo podczas krojenia wydziela niestety drażniące oczy substancje lotne, które utrudniają rozdrabnianie go. Znamy jednak kilka prostych trików, które pozwolą czynność tę wykonać sprawnie i bez nieprzyjemnych doznań. Spróbujcie koniecznie i zapomnijcie o płaczu w kuchni.Cebula może być składnikiem wielu potraw np. jajecznicy śniadaniowej czy tradycyjnych cebularzy. Czasami problem z jej obróbką bywa na tyle dotkliwy, że część z nas może rezygnować z dodawania jej. Nie tędy jednak droga.
Wielu smakoszy na wigilijnym stole postawi sałatkę jarzynową. Specjał ten, jak chyba żaden inny, budzi wiele dyskusji. W jednej z nich udział wziął Robert Makłowicz. Kucharz zdradził ostatnio, jakiego majonezu używa do jej przyrządzenia. Wiele jest wersji jarzynowej. Można ją podać np. z grzybkami marynowanymi czy pomijając nabiał. Warto zdać sobie sprawę z faktu, że niezależnie od tego, jaki składniki wybierzemy, za gros smaku tego rarytasu odpowiada sos, w którym najczęściej używamy majonezu. Jaki majonez wybrałby Robert Makłowicz? Odpowiedź kucharza nie rozwiązuje niestety dylematu dotyczącego wyboru producenta majonezu. Podróżnik wskazał bowiem, że jego zdaniem wigilijny klasyk najlepiej smakuje z jajecznym sosem przyrządzonym w domu: „Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!” — powiedział w rozmowie z dziennikarzem Onetu. Wspomniał też, że miał okazję spróbować wegańskiej wersji majonezu. Jego zdaniem to naprawdę smaczna alternatywa i poleca ją swoim fanom.
O przypalenie garnka nie jest trudno. Zwłaszcza jeśli w tym samym czasie robisz jednocześnie kilka rzeczy. Gdy więc zdarzy cię przypalić garnek, nie skrob przypalonych resztek jedzenia, bo zniszczysz naczynie. W zamian za to zastosuj jeden z naszych trzech niezawodnych sposobów na uratowanie garnka. Swąd spalenizny i czarne dno garnka są następstwem przypalenia potrawy. Najchętniej wyrzucilibyśmy taki garnek, bo wyczyścić go jest dość trudno. W pierwszym odruchu zaczynamy zwykle zeskrobywać resztki jedzenia ostrymi narzędziami. Jednak w ten sposób można jedynie porysować dno i sprawić, że garnek zostanie nieodwracalnie zniszczony. Na szczęście są lepsze metody, dzięki którym naczynie znów będzie wyglądać jak nowe. Zwłaszcza jeśli jest wykonane ze stali nierdzewnej. Emaliowane garnki przypalenie często niszczy już nieodwracalnie.
Chcecie zrobić jajecznicę, ale macie wątpliwość czy jajka, które posiadacie, wam nie zaszkodzą? Z naszym poradnikiem unikniecie niepotrzebnego ryzyka. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przed użyciem jaja i jak wybrać najlepsze podczas zakupów. Z jaj przyrządzić możemy wiele smacznych potraw. Najczęściej sięgamy po nie przy okazji śniadania np. gotując je w koszulce czy robiąc z nich omlet. Aby przygotowane dania były bezpieczne i udane, warto wybrać do ich przyrządzenia świeże produkty. Podpowiadamy jak ocenić, czy nasze jaja się jeszcze nadają.
Ciężko o bardziej ikoniczne śniadanie niż klasyczna jajecznica, w końcu delikatne jajka z dodatkami są sycące i smaczne. Jeśli chcesz, aby była puszysta i lekka, roztrzep je jeszcze przed wlaniem na patelnie. Warto poświęcić na to kilka minut, żeby jajka skumulowały dużo powietrza. Z kolei kremowość uzyskasz poprzez ciągłe mieszanie jajek na patelni. Jajecznica może być przygotowana na setki różnych sposobów - wszystko zależy tak naprawdę od własnych preferencji. Poniższa receptura jest uniwersalna, ponieważ składa się głównie z samych jajek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej szynkę, pomidory, grzyby, ser czy inne produkty. Sekretem puszystej jajecznicy jest dobre ubicie i napowietrzenie jajek przed smażeniem. Nie można zapomnieć także o ciągłym mieszaniu jej na patelni i używaniu najniższej mocy palnika. W taki sposób jajka nie zbiją się w większe grudki, lecz zachowają delikatną i bardzo puszystą konsystencję.
Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę. Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku. Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.
Święta coraz bliżej. Najlepsze przepisy jednak nie pomogą, gdy do przyrządzania dań zabierzecie się bez znajomości podstaw kulinariów. Na szczęście niezawodnymi radami posłuży nam siostra Anastazja, która niedawno na swoim blogu zdradziła kilka patentów, które pomogą przygotować świąteczne spotkanie. Siostra Anastazja słynie z pysznych przepisów, które skradły serca wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć recepturę na świąteczny makowiec czy pierogi z kapustą. Tym razem specjalnie dla was zebraliśmy rady, dzięki, którym wasze świąteczne dania będą niezapomniane.
Jajecznica na jajkach nie jest niestety dla każdego - niektórzy mają alergie pokarmowe lub z pobudek moralnych nie chcą jeść produktów odzwierzęcych. Dla nich warto znać przepis na tofucznice, czyli jajecznicę z tofu bez ani jednego jajka. Potrawa w smaku, wyglądzie czy konsystencji niczym się nie wyróżnia od klasycznej jajecznicy, jest sycąca i obłędnie pyszna. Jajecznica jest typowo śniadaniową propozycją, którą robi się w kilka chwil i można praktycznie w 100% dostosować do swoich preferencji. Niestety jajka znane są ze swoich właściwości uczulających, przez co nie każdy może się nimi cieszyć. Na szczęście znamy recepturę na alternatywny rodzaj takiego śniadania. Tofu, czyli skoagulowane mleko sojowe, jest źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin, nie zawiera cholesterolu, a także nie ma dużo kalorii. Konsystencja tofucznicy jest wręcz taka sama jak jajecznicy. Bez problemu możesz dodać do poniższego przepisu swoje ulubione składniki - wtedy uzyskasz bogatszy smak i aromat.
Ćwikła na zimę siostry Anastazji to prosty pomysł na pyszne przetwory, bez octu, bez zalewy. Buraki tarte z chrzanem są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięsnego obiadu. Poznaj przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji. Buraki są bardzo zdrowym warzywem, są słodkie, sycące i zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejszym związkiem występującym w burakach jest żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji i transporcie krwi. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, wypadaniem włosów i groźną dla zdrowia i życia anemią.Wszyscy uwielbiamy zimowe przetwory. Ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i buraczki to przetwory, które przygotowuję każdego lata i jesieni, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem do następnego sezonu. Ćwikłę po przygotowaniu pasteryzuj przez 20 minut, aby były świeże i smaczne przez cały następny rok.Buraki tarte z chrzanem świetnie łączą się z czerwonym mięsem. Nie ma lepszego połączenia od tradycyjnych mielonych, żeberek i karkówki z ćwikłą i tłuczonymi ziemniakami. Prosto i wyjątkowo smacznie.
Jajka są bardzo popularne w naszej kuchni. Dodajemy je do klusek, ciast, farszów, ale przede wszystkim robimy z nich potrawy. Doskonale smakują smażone i gotowane. A wiesz, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik.Gotowanie jajek to niby nic trudnego. Niby, bo jednak jajka mają bardzo delikatne skorupki. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że skorupka pęknie, a zawartość jajka wyleje się do wrzątku. Jajko wygląda wtedy nieapetycznie i zwykle nie mamy ochoty już go jeść. Na szczęście można temu zapobiec.
Sadzone jajka są jednym z najlepszych sposobów na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Zazwyczaj smaży się na jakimś rodzaju tłuszczu, jednak poniższa wersja jest zupełnie inna. Jajka dusi się bowiem w śmietanie, która sprawia, że całość nabiera mocno kremowej konsystencji. Potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie w dniu ciężkiej pracy.Jajka sadzone mają wielu zwolenników na całym świecie. Ścięte i chrupiące, a zarazem delikatne białko oraz rozlewające się po przekłuciu żółtko sprawiają, że ciężko się do nich oderwać. Dla tych, którzy uwielbiają ich smak, mamy doskonałe wieści. Jajka sadzone w śmietanie wspaniale komponują się zarówno na śniadanie podane z chlebem, czy jako tradycyjne drugie danie obiadowe. Wtedy wystarczy podać je z kilkoma ugotowanymi kartoflami oraz surówką i posiłek gotowy.
Placki bananowe są wyjątkowo smaczne i delikatne, a także stanowią skuteczny sposób wykorzystania zbyt ciemnych owoców. Takie banany nie wyglądają już apetycznie i wiele osób nie chce ich jeść - szczególnie najmłodsi. Placki można podawać z cukrem pudrem, syropami, a także innymi ulubionymi dodatkami. Poniżej prezentujemy recepturę, idealną na śniadanie. Placki z bananów są nie tylko wypełnione charakterystycznym delikatnym smakiem, lecz również zaskakują nadzwyczajną miękkością i puszystością. To zasługa bananów i ich delikatnego miąższu, który po długim czasie dojrzewania nabiera wielu walorów smakowych. Jeśli chcesz zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami. Innymi składnikami mogą być owoce, miód czy czekolada, które można do nich wrzucić.
Od kilku miesięcy doświadczamy podwyżek w różnych branżach. Ceny jedzenia na całym świecie są obecnie najwyższe od 10 lat. Wpłynęły na to podwyżki cen energii i gazu, słaby urodzaj, a także rosnące ceny nawozów. Zapowiada się niestety, że coraz bardziej będziemy musieli trzymać się za kieszenie. Z powodu rosnących kosztów energii, a także ograniczonych zapasów, ceny nawozów w tym roku osiągnęły najwyższy poziom. Niestety przekłada się to na wyższe koszty dla rolników i producentów, a także na wyższe ceny dla konsumentów. Zmiany te już są zauważalne na całym świecie.
Rosół staropolski jest najbardziej klasycznym sposobem przygotowania tej zupy, który pozwala uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale YouTube własną wersję tradycyjnego bulionu. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak ją wykonać. Z pewnością mało kto będzie się mógł powstrzymać i zjeść jedynie jeden talerz. Rosół staropolski wyróżnia się idealną złocistą barwą, gęstą konsystencją, a także intensywnym aromatem, który wyczuwa się w całym mieszkaniu podczas gotowania. Kluczem do uzyskania dobrego bulionu jest użycie składników najlepszej jakości, a także kilku rodzajów mięs. Tomasz Strzelczyk w swojej wersji używa tylko dwóch mięs - całej kury oraz wołowiny. Czerwone mięso wydobędzie z siebie ostrzejszy smak, a kura stanie się bazą całej zupy. Nie można również zapomnieć o opaleniu cebuli nad palnikiem. Przypalone warzywo to kolejny waży element, bez którego rosół nie będzie miał odpowiedniego koloru.