Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Nuggetsy z żółciaka
17.06.2021 02:00 Przepis na nuggetsy z żółciaka siarkowego

Choć nuggetsy kojarzą się raczej z mięsnym posiłkiem, można przygotować je również w wersji wegetariańskiej. Najważniejsze składniki zbierzesz w pobliskim lesie. Potrzebujesz przede wszystkim żółciaków siarkowych, występujących m.in. w parkach, na przydrożnych drzewach, w sadach i ogrodach. Pod odpowiednim przygotowaniu grzyby te nie dość, że wyglądają, to jeszcze smakują jak klasyczne nuggetsy z kurczaka. Choć grzyby są stałym elementem w jadłospisie Polaków, najczęściej sięgamy po te najbardziej popularne, takie jak borowiki, pieczarki czy maślaki. Przyrządzamy z nich pyszne sosy czy zupy, jednak zupełnie nie bierzemy pod uwagę faktu, że niektóre grzyby idealnie sprawdzą się jako danie główne.Jednym z najbardziej niedocenionych grzybów, które pojawiają się w polskim lesie, jest żółciak siarkowy. O tym, jak go odpowiednio przyrządzić pisaliśmy już w jednym z naszych artykułów. To zaskakujące, że wciąż tak mało osób decyduje się na przygotowanie dań, w których żółciak grałby główną rolę, gdyż ma on niesamowity smak, przypominający nieco kurczaka.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

201300574 485677192491950 4723621997572055896 n
15.06.2021 02:00 Zdjęcie grzybów wywołało burzę wśród grzybiarzy

Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku, poświęconej tematyce grzybów, internauta pochwalił się swoimi okazałymi zbiorami. Szybko jednak jego zapał został zgaszony, ponieważ inni członkowie grupy skrytykowali go za sposób wyrywania grzybów. Według nich jego grzyby były zbyt małe, a razem z nimi wyrwał za dużo ściółki. Zbieranie grzybów jest bardzo popularnym zajęciem dla wielu Polaków, którzy często z samego rana wychodzą do lasu, aby móc zebrać najlepsze okazy przed innymi grzybiarzami. Przyjemność, jaką czerpią z samego spaceru, jest wystarczającą nagrodą. Nie każdy jednak wie, jak należy wyrywać grzyby z ziemi, aby nie uszkodzić reszty grzybni - takie działanie może bowiem sprawić, że w miejscu zbiorów już nigdy więcej nie wyrośnie więcej grzybów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Grzyby w polskich lasach
13.06.2021 02:00 Jakie grzyby najlepiej zbierać o tej porze roku?

Smakowite leśne grzyby niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Oczywiście najlepsze są takie, które zbierzemy samodzielnie. W polskich lasach zaczęły już pojawiać się grzyby. Trzeba wiedzieć gdzie ich szukać. Natkniemy się na nie między innymi w Beskidach i województwie lubelskim.Bez wątpienia grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Dodaje się je do licznych potraw. Okazuje się, że nawet wiosną możemy napotkać w lasach ciekawe okazy. Wielbiciele grzybów mają powody do radości.

Ważny apel Lasów Państwowych
11.06.2021 02:00 Ważne pouczenie Lasów Państwowych

Lasy Państwowe zaapelowały do turystów w niezwykle istotnej kwestii. Mowa o zostawianiu śmieci. Nie dotyczy to wyłącznie opakowań. Lasy Państwowe zwróciły również uwagę na resztki jedzenia, które mogą negatywnie odbić się na dobrostanie zwierząt zamieszkujących lasy.W okresie wakacyjnym wiele osób decyduje się na leśne eskapady. W trakcie tego typu wypraw przeważnie zabieramy ze sobą różnego rodzaju smakołyki. Niekiedy pozostałości po bananach i jabłkach wyrzucamy na ściółkę. Okazuje się, że nie jest to obojętne dla środowiska.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T114843.568
10.06.2021 02:00 Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki dostępne są w praktycznie każdym sklepie spożywczym - cieszą się w końcu największą popularnością wśród grzybów na świecie. Warto je jeść, ponieważ są bardzo wartościowym produktem. Zawierają dużo witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Wśród niektórych istnieje popularna opinia, jakoby grzyby były dla człowieka bezwartościowe. Jest to jednak mit, ponieważ w ich wnętrzu skrywa się wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Co więcej, pieczarki są na tyle łatwym w przygotowaniu produktem, że można zrobić z nich mnóstwo ciekawych dań i sosów - dlatego warto zawsze mieć je w lodówce, aby nie musieć chodzić do sklepu.

Gdzie na grzyby?
08.06.2021 02:00 Gdzie wybrać się na grzyby?

Grzyby już zagościły w polskich lasach. Warto wiedzieć, gdzie można się na nie natknąć. Okazuje się, że w wielu miejscach w Polsce napotkamy takie grzyby, jak kurki i borowiki ceglastopore. Grzybiarze podzielili się lokalizacjami, w których natknęli się na leśne przysmaki.Z całą pewnością grzyby zalicza się do grona produktów spożywczych, które odgrywają bardzo ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te zebrane samodzielnie. Gdzie znajdziemy wyborne grzyby?

kurki
03.06.2021 02:00 Gdzie można znaleźć kurki?

Doskonałe wieści dla wszystkich grzybiarzy! W wielu lasach można już teraz znaleźć dorodne okazy kurek, koźlarzy, kani i borowików. Na licznych grupach facebookowych zrzeszających miłośników zbierania grzybów aż roi się od zdjęć wspaniałych okazów.Zdradzamy, gdzie dokładnie znajdziemy nasze wymarzone grzyby! Wszystko wskazuje na to, że nie brakuje ich już teraz w wielu polskich lasach.Gdzie na grzyby w długi weekend?Trwający długi weekend zdecydowanie sprzyja różnym aktywnościom. Pasjonaci zbierania grzybów mają wręcz idealny moment, aby oddać się swojej pasji. Tym bardziej że wiele wskazuje na to, że mają ogromne szanse na bardzo udane zbiory.Jeśli jesteście z województwa Lubuskiego, to koniecznie odwiedźcie lasy w okolicy Chynowa (dzielnica Zielonej Góry), Starego Kisiena, Bobrowic, Bytnicy, Skąpego, Jordanowa, Świebodzina, Sulęcina oraz Ośna Lubuskiego. Jak wygląda sytuacja w pozostałych województwach? Zdradzamy poniżej!Nieco mniej grzybów można znaleźć w popularnych Borach Tucholskich. Powód? Pomimo deszczowych dni, temperatury jak na obecną porę roku są dosyć niskie. Przez to w tamtejszych lasach na razie nie ma wysypu grzybów, chociaż są już pierwsze informacje o znalezionych okazach.Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ wszystko się może jeszcze wydarzyć. Chociaż wysyp grzybów zazwyczaj przypada na okolice września, to już teraz w lasach pojawia się mnóstwo okazów grzybów m.in. kurek. Gdzie ich szukać? Odpowiedź poniżej.źródło: pixabayGdzie rosną kurki? Popularne kurki można znaleźć w lasach już od początku czerwca. Najlepiej szukać je wśród mchu, pod świerkami oraz na piaszczystych i kwaśnych glebach. Uwaga mamy dobrą wiadomość dla wszystkich smakoszy tych grzybów. W lasach można je spotkać nawet w listopadzie.Pomimo swojej popularności i dość oryginalnego wyglądu łatwo je pomylić z lisówką pomarańczową, która jest trująca. Ma ona jednak bledszy kolor i cieńsze oraz rzadsze blaszki. Pamiętaj, aby przenigdy nie zbierać grzybów, jeśli nie masz stuprocentowej pewności, czy są jadalne.Jeśli jednak przyjdziesz do domu z koszykiem wypełnionym darami lasu, to polecamy Ci wyjątkowe przepisy m.in. na kotlety z kani oraz wyśmienity sos kurkowyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?Jak uprawiać borowiki w doniczce?Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?źródło: gazeta lubuska/ express bydgoski/ dd tvn

Borowiki z doniczki
03.06.2021 02:00 Jak uprawiać borowiki w doniczce?

Nie da się ukryć, że borowiki są jednym z najbardziej smakowitych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Czasami bardzo ciężko się na nie natknąć podczas wędrówek. Domowa uprawa jest sporym ułatwieniem.

Grzyby
01.06.2021 02:00 Gdzie są pierwsze zajączki i borowiki?

Grzyby wywołują wiele emocji w Polakach. Uwielbiamy je gotować, suszyć, marynować czy suszyć, a wiele dań nie byłoby takich samych, gdyby w ich składzie nie znalazłyby się aromatyczne grzyby wprost z okolicznego lasu. Dlatego grzybiarze już teraz polują na możliwość upolowania ulubionych okazów. Okazuje się, że wiele z tych polowań jest bardzo owocnych, a niektórzy wychodzą ze spacerów po lesie z wypełnionymi po brzegi koszykami czy torbami. Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku internauci co godzinę wymieniają się informacjami o grzybach rosnących w całej Polsce.

smardze
01.06.2021 02:00 Czy smardze są chronione?

Grzyby odgrywają kluczową rolę w rodzimej kuchni. Wiele swojskich specjałów bazuje właśnie na tych przysmakach prosto z lasku. Choć prym wśród grzybów występujących w Polsce i najczęściej pojawiających się w przepisach wiodą zapewne borowiki, na uwagę zasługują też smardze, które są niesamowicie pyszne.

Kania
29.05.2021 02:00 Przepis na kotlety z kani

Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych. Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.

Borowiki zagościły w polskich lasach
28.05.2021 02:00 Pierwsze borowiki w polskich lasach

Nie da się ukryć, że borowiki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Dodajemy je do rozmaitych potraw. To właśnie one nadają im niezwykłych walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie.

Grzyby
22.05.2021 02:00 Duże zmiany w nazewnictwie grzybów

Grzyby są bardzo ważnym elementem polskiej sztuki kulinarnej - dodajemy je do najróżniejszych dań, zwiększając przy okazji intensywność smaku i aromatu danej potrawy. Niestety, przez dłuższą część roku możemy korzystać jedynie z suszonych lub konserwowych zapasów. Gdy w końcu udaje nam się doczekać sezonu i można wyruszyć bladym świtem do lasu, czujemy przyjemny dreszczyk emocji. Okazuje się, że Polskie Towarzystwo Mykologiczne postanowiło wprowadzić spore zmiany, które mogą wnieść dezorientację.

Grzyb żółciak siarkowy
21.05.2021 02:00 Co można przygotować z żółciaka siarkowego?

Grzyby uchodzą za produkt, który nie wnosi zbyt wiele do naszej diety - popularna jest bowiem opinia, jakoby człowiek nie był zdolny do przyswajania substancji odżywczych z grzybów. I choć niektóre gatunki faktycznie nie mają zbyt wiele do zaoferowania, większość z nich jest cennym elementem odżywiania. Żółciaki siarkowe wyglądają specyficznie, a najbardziej rzuca się w oczy ich kolor. Intensywna żółć przykuwa uwagę i pozwala rozpoznać grzyba. Mimo wszystko osoby, które nie znają żółciaków, mogą uznać je za zwykłą hubę, gdyż podobnie jak ona, rosną na drzewach.

Grzyby, na które lepiej uważać
21.05.2021 02:00 Na jakie grzyby należy teraz szczególnie uważać?

Bez wątpienia leśne grzyby zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjały z ich dodatkiem. Wiosną w lasach pojawiają się pierwsze grzyby. Te widoczne na powyższym zdjęciu z pewnością nie powinny znaleźć się w naszym koszyku.

Grzyb wygląda trochę jak kalafior
20.05.2021 02:00 Czy grzyb przypominający kalafiora jest jadalny?

Smakowite grzyby wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu cieszą się takim uznaniem wśród smakoszy. Oczywiście ciekawe walory smakowe nie są wyłącznie domeną borowików, kurek i maślaków. Godne uwagi są również grzyby noszące miano siedziuni sosnowych.

GIS przestrzega grzybiarzy
17.05.2021 02:00 GIS przestrzega przed grzybobraniem

Nie da się ukryć, że komunikaty publikowane przez GIS przeważnie nie oznaczają niczego dobrego. Jednak tym razem informacje opublikowane na rządowej stronie można potraktować jako działania prewencyjne. O czym przypomina GIS?

Grzyb w niezwykłej formie
12.05.2021 02:00 Jak przyrządzić zółciak siarkowy?

Grzyby stanowią bardzo ważny element naszej diety. W sezonie uwielbiamy jeść je świeże, jako składnik sosu czy panierowane i smażone na oleju. Poza sezonem wybieramy grzyby suszone lub marynowane, które mogą przetrwać wiele miesięcy bez psucia. W naturze występuje wiele gatunków grzybów, jednak większość z nich nie jest jadalna. Jak się okazuje, dziwny lub niepokojący wygląd nie zawsze musi oznaczać, że dany grzyb nie może zostać zjedzony. Poniższy przypadek dokładnie to pokazuje. Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku pan Sebastian zapytał się internautów co to za grzyb widoczny na zdjęciach - szybko odpowiedzieli mu, że to właśnie żółciak siarkowy.

Apel Lasów Państwowych
11.05.2021 02:00 Komunikat Lasów Państwowych dotyczący smardzy

Najlepszy okres na grzyby wypada w połowie lata oraz wczesną jesienią, gdy w lasach jest ciepło i wilgotno. Takie warunki są optymalne do dobrego rozwoju owocników. Niektóre gatunki są jednak przystosowane do wzrostu nawet teraz gdy sezon dopiero się zaczyna. Lasy Państwowe wydały pilny komunikat, z którym powinien zapoznać się każdy Polak wybierający się na grzyby. Początkujący grzybiarze mogą bowiem pomylić pyszne i zdrowe smardze z niebezpiecznym dla zdrowia sobowtórem, wyglądającym bardzo podobnie.

Grzyby shiitake
10.05.2021 02:00 Które grzyby są najzdrowsze?

Grzyby cenione są głównie za charakterystyczny i doskonały smak umami, którego nigdzie indziej w takim wydaniu nie jesteśmy w stanie znaleźć. Pomimo popularnego mitu, jakoby grzyby były dla nas bezwartościowe, prawda jest zaskakująca i zupełnie inna. Mało kto bowiem wie, że posiadają liczne właściwości lecznicze, a niektóre z nich są znane od tysięcy lat - jako lekarstwa stosowane były przez mieszkańców antycznych królestw. Poniżej zdradzamy które z nich mają najcenniejsze prozdrowotne działanie.

Grzyby, na które lepiej uważać
07.05.2021 02:00 Grzyb, którego nie powinniśmy zbierać wiosną

Smakowite grzyby potrafią przyprawić nas o szybsze bicie serca. Niestety, część leśnych frykasów może okazać się trująca dla człowieka. Niekiedy łatwo pomylić je z jadalnymi odmianami. Służby już teraz przestrzegają, by nie zbierać nieznanych nam gatunków grzybów.

Grzyby mogą kosztować ogromne pieniądze
04.05.2021 02:00 Ile są warte i gdzie znajdziemy smardze?

Nie da się ukryć, że grzyby odgrywają niezwykle ważną rolą w naszej rodzimej kuchni. Wiele swojskich specjałów bazuje na tych leśnych smakołykach. Na szczególną uwagę zasługują smardze. Mało kto spodziewałby się, że mogą one tyle kosztować.

Grzyb piestrzenica kasztanowata
29.04.2021 02:00 Silnie trujący grzyb w polskich lasach

Sezon na grzyby jeszcze się w pełni nie zaczął, lecz niecierpliwi fani grzybobrania już teraz penetrują knieje, w celu znalezienia głównie jednego gatunku. Mowa o smardzach, które przez smakoszy są bardzo cenione głównie za delikatny smak i lekko korzenny aromat. W przypadku gdy jesteś jednym z zapalonych grzybiarzy, musisz uważać na pewien rodzaj nietypowego grzyba, który do złudzenia przypomina wyżej wspomniane smardze. Zjedzenie go może zakończyć się nawet zgonem nieostrożnego człowieka.

Trufle
28.04.2021 02:00 Gdzie w Polsce można znaleźć trufle?

Trufle nazywane są potocznie "czarnym złotem" i uznawane są zarazem za najrzadsze, jak i najdroższe grzyby znane człowiekowi. W Polsce przez dłuższy czas nie wiedziano, czy na terenie naszego kraju rośnie - na szczęście kilka lat temu odkryto miejsce, gdzie można je spotkać. Smak trufli jest tak silny, że nie stanowią one samodzielnego dania. Wykorzystuje się je do doprawiania posiłków, dzięki czemu te nabierają charakterystycznego aromatu. Poszukiwanie trufli jest również bardzo trudne, dlatego ich cena potrafi zwalać z nóg.

Grzyby
27.04.2021 02:00 Czy w lasach są już grzyby?

Grzyby dodajemy do wielu tradycyjnych polskich dań, dzięki czemu nabierają one znacznie lepszego i intensywniejszego smaku. Do niedawna mogliśmy jedynie korzystać z grzybów suszonych, których zapasy udało nam się zrobić do zeszłej jesieni. Zima jest już za nami, a pogoda zaczyna być coraz cieplejsza, dlatego grzybiarze powoli zaczynają spacerować, udając się do swoich ulubionych miejscówek. Okazuje się, że nawet tak wczesną porą można oczekiwać całkiem sporych zbiorów, co udowadniają najbardziej doświadczeni.

Pieczarki w rosole?
27.04.2021 02:00 W jaki sposób można wykorzystać obierki po pieczarkach?

Pieczarki wiele razy sprawiały, że przygotowane dania wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Popularne grzyby przyrządza się na rozmaite sposoby. Ciężko zliczyć potrawy, w których możemy się na nie natknąć. Okazuje się, że dzięki nim nawet kultowy rosół może wiele zyskać.

Rosół w przedwojennej odsłonie
24.04.2021 02:00 Przepis na przedwojenny rosół z dodatkiem grzybów

Nie da się ukryć, że rosół jest kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego weekendu bez talerza pełnego złocistego specjału. Przedwojenny rosół z pewnością spotka się z aprobatą najbliższych.

Odgrzewane grzyby
18.04.2021 02:00 Dlaczego odgrzewanie grzybów jest szkodliwe?

Grzyby są produktem, który nierzadko wywołuje wiele kontrowersji, głównie wokół doniesień o licznych zatruciach spowodowanych błędną identyfikacją grzyba. Okazuje się, że toksyczne mogą być również gatunki całkowicie jadalne, lecz poddane złej obróbce. Grzyby smakują tak pysznie z uwagi na dużą ilość piątego smaku nazywanego umami. Po początku XX wieku odkryli go Japończycy i znajduje się między innymi w mięsie, pomidorach, wodorostach, grzybach, serze, kukurydzy czy groszku konserwowym. Jeśli uwielbiasz jeść grzyby, dla bezpieczeństwa podgrzewaj je jedynie raz.