Smakowite grzyby zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Mało kto spodziewałby się, że grzyby można znaleźć nawet wczesną wiosną.
Grzyby co roku wypełniają koszyki, torby i reklamówki ludzi, którzy uwielbiają spędzać wczesne poranki na leśnych spacerach. Grzybobrania są szczególnie popularne na wsiach, lecz wielu miastowych także wyjeżdża do najbliższego lasu, aby pozbierać swoje ulubione okazy. Już niedługo grzybiarze mogą być zdezorientowani, gdy w atlasach grzybów i oficjalnych dokumentach nie znajdą żadnych podgrzybków oraz borowików. Nazwy te zostaną bowiem usunięte i zamienione na nowe - PTM chce wprowadzić nowe nazewnictwo.
Nie da się ukryć, że grzyby odgrywają istotną rolę w kulinariach. Kuchnia polska obfituje w te wyjątkowe smakołyki. Pyszne grzyby mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie odmiany.
Nie da się ukryć, że zupa grzybowa jest jednym z najlepszych specjałów naszej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten rarytas. Przepis Magdy Gessler powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że trufle są ekskluzywnym produktem. Mało kto jest w stanie wydać pieniądze na te uwielbiane grzyby. Okazuje się, że średniowieczni mieszkańcy Europy byli zaniepokojeni ich wyglądem i miejscem występowania.
Pieczarki często goszczą w naszych kuchniach. Można dostać je o każdej porze roku w niemal wszystkich sklepach. Powszechnie uważa się, że nie są one zbyt pożywne. Prawda jest o wiele bardziej zaskakująca.
Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.