Smażone grzyby są bardzo aromatyczne. Jednak by wydobyć z nich jak najwięcej smaku, warto je odpowiednio przyprawić. Zwykle sięgamy po sól i pieprz, ale można też pokusić się o inne przyprawy, które dodadzą grzybom ciekawej nuty. Zobacz jak doprawić leśne, smażone grzyby. Sól i pieprz to przyprawy uniwersalne, doskonałe do wszystkich potraw. Ich wyjątkowość polega na tym, że dodają daniom smaku, nie tłumiąc charakteru ich składników. Dlatego, jeśli nie wiesz co czym przyprawić, najbezpieczniej jest używać soli i pieprzu. Jednak grzyby zasługują na więcej. Ich niezwykły aromat i smak warto podbić innymi, ciekawymi nutami. Dzięki niektórym ziołom i przyprawom smażone grzyby zyskają niezwykły charakter i prawdziwą głębię smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby są częścią naszej codziennej diety, dlatego warto wiedzieć które gatunki uchodzą za najzdrowsze. Gdy znajdziesz na swojej drodze borowiki, kurki czy kanie, natychmiast je zbieraj. Posiadają wiele cennych substancji odżywczych i właściwości. Grzyby można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, choć najczęściej po prostu się je smaży z masłem, suszy lub marynuje w zalewie octowej. Za którymi warto się najbardziej rozglądać?Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna, ponieważ różne rodzaje grzybów sprawdzają się w innych sytuacjach. Poniższe zestawienie zbiera jednak te gatunki, które najwięcej wnoszą zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i odżywcze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na grzyby zachęca do częstszego ich jedzenia - jedną z najlepszych metod na ich wykorzystanie, jest zrobienie sosu. Niżej zdradzamy najlepszy przepis. Świetnie komponuje się z mięsem, klusek, kopytek czy placków ziemniaczanych. Sekretem idealnego sosu jest dodatek masła, który wspaniale zagęszcza jego konsystencję.Sos ze świeżych grzybów leśnych nie ma sobie równych, ponieważ gęstość oraz intensywność smaku sprawiają, że ciężko z niego zrezygnować. Kluski śląskie wiele zyskają, gdy poda się je oblane tym sosem. Przy dodawaniu śmietany warto zachować ostrożność. Nie należy wlać jej zbyt dużo, ponieważ zakryje swoim smakiem resztę składników. Należy również pamiętać o jej zahartowaniu, aby się nie zważyła. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby lubimy zbierać i jeść, nie znosimy jednak ich czyścić. Trudno się dziwić, wszak usuwanie kolek i piasku to bardzo mozolna i nudna czynność. Na szczęście czasami sprytne sposoby przychodzą nam z pomocą. Dowiedzcie się jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku. Dokładne oczyszczenie grzybów to gwarancja, że przygotowane z nich potrawy czy przetwory będziemy jeść z przyjemnością. Piasek trzeszczący w zębach to przecież niemiłe wrażenie, niektórym potrafi nawet odebrać apetyt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rydze są jednymi z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych grzybów w Polsce. Ich smak jest na tyle doskonały, że pasuje w wielu różnych potrawach. Zawierają one szeroki wachlarz witamin i minerałów, a także mają różne prozdrowotne właściwości. Rydze to charakterystyczne grzyby o pomarańczowej barwie, szerokim kapeluszu i gęsto rozstawionych blaszkach. Po jego uszkodzeniu wycieka specyficzne pomarańczowe mleczko. Grzyby te stanowią doskonałą przekąskę dla osób dbających o dietę. W stugramowej porcji znajduje się jedynie około czterdziestu kalorii, dlatego doskonale syci, nie dostarczając zbyt dużo energii. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bigos to danie uniwersalne. Doskonałe na rodzinne spotkania, posiadówkę ze znajomymi i na co dzień. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale z pewnością każdemu posmakuje tradycyjny, staropolski bigos. Przyrządzisz go według naszego przepisu. Choć każdy ma z pewnością swój sposób na ugotowanie bigosu, to na pewno nie może w nim zabraknąć kiszonej kapusty, mięsa i przypraw. Istotnym dodatkiem są suszone grzyby, wędzonka czy suszone owoce. Ale to już każdy dodaje według swojego uznania. Jednak warto choć raz ugotować bigos staropolski, a na pewno będziecie do niego wracać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Starsze pokolenie grzybiarzy zwykle zrywa się do lasu bladym świtem. Młodszych to nieco śmieszy, bo wydaje im się, że i w późniejszych godzinach można jeszcze grzyby znaleźć. Jednak nie tylko o to chodzi. Dowiedzcie się, dlaczego warto iść na grzyby o świcie. Niektórzy idą na grzyby jakby z marszu. Biorą tylko w rękę kosz albo na nieszczęście foliową torebkę i ruszają na łowy. Inni zaś pieczołowicie przygotowują się do grzybobrania. Może z szykowaniem się do zbierania grzybów nie ma co przesadzać, ale z pewnością dobrze jest pamiętać o kilku rzeczach. Na wycieczkę do lasu warto założyć strój z długimi nogawkami i rękawami. To uchroni przed atakiem kleszczy i komarów. Zabieramy ze sobą przewiewny kosz i mały nożyk. Jeśli nie jesteśmy specami w rozpoznawaniu grzybów można iść w towarzystwie bardziej obeznanego kompana lub spakować atlas grzybów. Ale czy rzeczywiście trzeba iść na grzyby rano?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki. Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł. Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowanie grzybów jest tematem dość złożonym, ponieważ są one wyjątkowo delikatne i należy zachować sporą ostrożność. Rozgotowane grzyby tracą sporo ze swojego smaku, stają się również nieprzyjemnie miękkie i rozpadające. Mniejsze leśne sztuki gotuje się około 15 minut, z kolei największe okazy nawet 35 minut. Obecnie warunki atmosferyczne i pora roku doskonale nadają się do zbierania pokaźnych koszyków grzybów - stosunkowo wysoka temperatura i duża wilgotność zachęcają grzybnie do wypuszczania owocników na powierzchnie. Niekiedy jednak nawet najwięksi fani grzybobrania nie do końca wiedzą, jak długo należy gotować zebrane przez siebie sztuki. Wszystko zależy od wielkości danego grzyba, a także jego struktury. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gdy wybieracie się do lasu na grzyby zwykle szukacie prawdziwków, podgrzybków i kurek. Tymczasem niektóre mniej popularne gatunki, też są smaczne i można je wykorzystać w kuchni. Odkryjcie purchawicę — niezwykły grzyb występujący w polskich lasach. Purchawki to kuliste grzyby, które kojarzymy zwykle z tym że nadepnięte pękają czemu towarzyszy chmurka wydobywającego się pyłu. Jednak warto wiedzieć, że niektóre odmiany purchawic są jadalne, a nawet bardzo smaczne. Trzeba je tylko zebrać w odpowiednim momencie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciekawą alternatywą dla pasztetu czy past warzywnych na kanapki, może być pasta wykonana z grzybów leśnych. Ma wspaniały aromat oraz wyjątkowy smak. Z kolei przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Pasta z grzybów nazywana jest również kawiorem grzybowym z uwagi na swój bardzo intensywny i luksusowy smak. Co więcej to nie tylko dodatek do pieczywa. Przy jej pomocy można doprawić zupę czy sos, a umieszczenie pasty na stole podczas imprezy sprawi, że wykorzysta się go jako dip do chipsów czy paluszków chlebowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby takie jak borowiki wywołują ogromne emocje wśród fanów grzybobrania. Wśród pracowników Lasów Państwowych z pewnością znajduje się wiele takich osób. Niedawno na swoim profilu na Facebooku zamieścili zdjęcia borowika, który przykuł ich uwagę ze względu na podgryzanie go przez gryzonie. Grzyby stanowią ogromny element naszej diety w trakcie sezonu. Często decydujemy się na wstawanie bladym świtem, aby móc z sukcesem wybrać się do lasu na zbieranie tych smakowitych okazów. Pewnego dnia pracownicy Lasów Państwowych znaleźli piękny okaz borowika w województwie świętokrzyskim. Po jakimś czasie mogli obserwować jego ogromną przemianę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS dba o wszystkich Polaków, aby ich zdrowie nie było zagrożone poprzez spożywanie niebezpiecznych produktów. Dlatego wydano ostrzeżenie skierowane do grzybiarzy. Nie wszystkie grzyby są jadalne, a niektórzy w ogóle nie powinni ich jeść. GIS jest instytucją, która ma wiele obowiązków, jednak jednym z najważniejszych jest dbanie o to, aby produkty spożywcze dopuszczone do sprzedaży spełniały wszystkie należyte normy i kryteria. Obecnie bardzo wiele osób decyduje się na grzybobranie - wrzesień jest w końcu początkiem sezonu na grzyby, a więc ich fani chcą wykorzystać go w największym stopniu. Nie każdy jednak może jeść grzyby. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Maślaki są według znawców grzybów uznawane za jedne z najsmaczniejszych. Bez problemu poddają się procesom marynowania, suszenia, smażenia czy duszenia. Można z nich przygotować wiele dań, takich jak krokiety, sosy, zupy czy pierogi. Maślaki stanowią wyjątkowo duży procent zbieranych przez ludzi grzybów w czasie sezonu. Ciężko pomylić je z trującymi okazami, a ich wspaniały smak i aromat zachęcają do zajadania się. W Internecie jest wiele przepisów, których głównym składnikiem są właśnie te grzyby, dlatego łatwo się pogubić. Niżej zbieramy najlepsze pomysły, które sprawdzą się w domu każdego smakosza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby przybierają nierzadko niesamowite formy, które zachwycają grzybiarzy oraz smakoszy. Lejkowce dęte, nazywane również kominkami czy wronimi uszami, stanowią doskonałą bazę do farszu na pierogi. Podając je, wywołasz ekstazę u wszystkich fanów pierogów z grzybami. Lejkowce dęte są grzybami, które zarówno w smaku, jak i wyglądzie przypominają kurki. Najczęściej można znaleźć je w lasach liściastych, pod dębami oraz bukami. Mają przyjemny delikatny smak. Świetnie komponują się w krokietach, wspomnianym pierogach, zupach, sosach, a także na kanapkach. Można je wysuszyć i sproszkować, aby następnie korzystać z nich jako przyprawy, wzmacniającej smak dań mięsnych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów przetwarzania grzybów. Czy wiesz jak należy je wcześniej przygotować by nie stały się szkodliwe? Co może wpłynąć na pogorszenie ich walorów? Zdradzamy wam, jaki jest największy błąd popełniany przy mrożeniu grzybów. Do mrożenia najlepiej nadają się grzyby o zwartym miąższu, np. podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, maślaki, kurki, rydze. Grzyby blaszkowe przed mrożeniem lepiej jest zblanszować. To zapobiegnie gorzknieniu grzybów. Podgrzybki czy prawdziwki można mrozić bez wcześniejszego obgotowywania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby leśne to doskonały dar natury. Można je zebrać przy okazji przyjemnego spaceru, a potem przerobić na aromatyczne pyszności. A czy wiesz jak powinno się przechowywać grzyby? Ile czasu masz na przetworzenie świeżych? Oto ważne informacje. Grzyby leśne są bardzo smaczne, ale też nietrwałe. Tak naprawdę w czasie przechowywania świeżych grzybów widoczne gołym okiem zmiany nie następują błyskawicznie. Jednak grzyby szybko mogą ulec samozagrzaniu, co może skutkować wytworzeniem się w nich szkodliwych substancji. Dlatego dobrze jest wiedzieć jak je przechowywać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Właśnie możemy obserwować prawdziwy wysyp grzybów, ponieważ warunki atmosferyczne są wyjątkowo sprzyjające. Gdzie znajdziemy ich najwięcej? Grzybiarze relacjonują, że bardzo dobrymi lokalizacjami są lasy na północy i wschodzie Polski. Właśnie tam znajdziemy okazałe grzyby.W tym sezonie zewsząd słychać przechwałki grzybiarzy, którzy chwalą się pełnymi koszykami leśnych specjałów. Nie każdy jednak ma takie szczęście i niektórzy twierdzą, że w ich lasach tak dobrze nie ma. W wielu miejscach możemy natknąć się na wspaniałe grzyby. Trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać.Ci, którzy nie są w stanie znaleźć dobrych miejsc, mogą być spokojni, ponieważ synoptycy grzybowi uspokajają - w tym roku mamy lepszą sytuację niż w ostatnim sezonie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa grzybowa babci Helenki smakuje identycznie jak dania sprzed dziesiątek lat, dlatego tak wiele osób ją kocha. Wystarczy ją powąchać, aby natychmiast powrócić w myślach do przeszłości. Ciężko znaleźć tak pyszny, a zarazem banalnie łatwy przepis. Zupa grzybowa najczęściej gości na naszych stołach jesienią, kiedy lasy wypełnione są pysznymi prawdziwkami czy maślakami. Ciężko powstrzymać się wtedy od wykorzystania jeszcze świeżych zbiorów. Jeśli więc masz w domu zapas soczystych grzybów, z którymi nie masz pomysłu co zrobić, wykonać zupę babci Helenki. Jej receptura daje kremowe danie, które rozgrzewa i syci na długie godziny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane na ostro grzybki doskonale współgrają smakowo z najróżniejszymi daniami. Poniżej prezentujemy wam wspaniały przepis na marynowane grzybki z chili, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do tatara, sałatek czy na imprezę. Za smak odpowiada ostra papryczka, która wywołuje przyjemne ciepło podczas jedzenia. Marynowane grzyby lądują na naszych stołach przez cały rok, jednak jesień jest zdecydowanie okresem, gdy jemy ich najwięcej - wtedy też wystarczy wyjść do lasu i w kilka godzin można wrócić z ogromnymi siatkami prawdziwków, borowików czy maślaków. Marynowanie grzybów jest najlepszym sposobem na konserwacje, ponieważ zachowują w znacznym stopniu swój smak oraz właściwości. Aby wytrwały jeszcze więcej czasu nie zapomnij o pasteryzacji po przełożeniu ich do słoików. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lubisz naleśniki? A chcesz je zamienić w pyszne, pożywne danie? Proponujemy przygotować z nich krokiety z leśnymi grzybami. Będzie to potrawa sezonowa, ale przy niedostępności świeżych, leśnych grzybów możesz je zastąpić mrożonymi lub pieczarkami. Krokiety są doskonałe na obiad. Warto je podać z gorącym, czerwonym barszczem albo surówką. Nasze przygotowaliśmy w panierce, ale jeśli chcesz ograniczyć nieco ich kaloryczność, możesz z niej zrezygnować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica na boczniakach jest świetną alternatywą dla fanów klasycznej jajecznicy z grzybami. Najczęściej korzysta się w przypadku tej potrawy z kurek oraz pieczarek, lecz te mają swoje minusy. Kurki są rzadko dostępne, a także drogie - z kolei pieczarki są banalnym wyborem, który większości już dawno się przejadł. Dlatego zalecamy ciekawe i całoroczne boczniaki.Jajecznica na boczniakach to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego warto jeść ją jak najczęściej na śniadanie lub kolację. W tym śniadaniowym daniu zazwyczaj znajdują się pieczarki lub kurki, jednak wiele osób takie połączenia nie przekonują. Z pieczarek skorzystać możemy przez cały czas, a kurki są z drugiej strony rzadkie i drogie. Dlatego boczniaki to znacznie smaczniejsza i ciekawsza opcja, a do tego dostępna przez cały rok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Leśne grzyby można przerabiać na wiele sposobów. Są doskonałe do suszenia, mrożenia i marynowania. Doskonale nadają się też na aromatyczne potrawy. Zastanawiasz się, czy przed smażeniem grzyby należy obgotować? Zdania na ten temat są podzielone.Grzyby leśne różnią się od hodowlanych pieczarek czy boczniaków silniejszym aromatem. Ale nie tylko. Są też trudniej trawione, bo zawierają więcej chityny. Chityna to wielocukier, na którego nie działają nasze soki trawienne. By ułatwić trawienie grzybów należy je poddać właściwej obróbce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety wcale nie muszą być wykonywane tylko z mięsa - doskonale sprawdzają w tej roli także kanie. Co więcej, sezon na nie trwa przez praktycznie całą jesień. Z tego powodu przez dłuższy czas nie zabraknie grzybów do gotowania kotletów. Kotlety z kani są świetną alternatywą dla wegetarian, którzy nie chcą jeść mięsa, lecz mają ochotę na coś w panierce. Warto przy tym pamiętać, że przygotowanie ich jest szybkie i bardzo proste. Aby nadać grzybom większego smaku, można dodać do nich różne przyprawy. Świetnie sprawdza się majeranek czy wędzona suszona papryka w proszku, która doda jeszcze więcej smaku umami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Suszenie grzybów to jedna z najpopularniejszych i najlepszych metod ich przetwarzania. Jednak jak wysuszyć grzyby, żeby w czasie przechowywania nie pleśniały? Jak to zrobić, jeśli nie masz specjalnej suszarki? Spokojnie, wystarczy ci piekarnik. Nasze babcie suszyły wieńce grzybów rozwieszając je nad kuchnenką. Kuchnie opalane drewnem czy węglem emitowały dużo ciepła, więc rzeczywiście było to możliwe. Teraz jednak w dobie kuchenek indukcyjnych czy gazowych sprawa jest utrudniona. Na szczęście mamy piekarniki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli lubisz kotlety mielone, koniecznie spróbuj tych, z dodatkiem musztardy i startych pieczarek, polecanych przez Jakuba Kuronia. Sos doda kotletom ostrości, a grzyby soczystości i przyjemnego aromatu. Do przygotowania potrawy wystarczy 30 minut.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad, zrób placki ziemniaczane z kurkami. Ziemniaki masz pewnie w domu, a z kupnem kurek w tym czasie nie będziesz mieć problemu. Warto z nich zrobić sos i podać go do placków — prawdziwe niebo w gębie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: