Sezon grzybowy ruszył z kopyta. Nim jednak udasz się do lasu dowiedz się jak prawidłowo zbierać grzyby - czy je wykręcać czy wycinać? Sposób zbierania grzybów ma bowiem wpływ na grzybnię, a tym samym na ich przyszłą obfitość. Jedni zabierają na grzybobranie scyzoryk, bo uważają, że grzyby powinno się wycinać. Drudzy są zwolennikami ich wykręcania. Kto ma rację? Jak się okazuje, po trosze jedni i drudzy. Wyjaśniamy więc kiedy grzyb lepiej ściąć, a kiedy wykręcić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Oczywiście potrawa na zdjęciu nie jest niczym innym jak kultowymi łazankami z kiszoną kapustą. Specjał dawniej cieszył się ogromną popularnością. Dziś jada się go raczej od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również dziś. Przepis jest niezwykle prosty.Łazanki z kiszoną kapustą niejednokrotnie przyprawiały nas o szczery zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Z pewnością warto wypróbować sprawdzony przepis na wyborne łazanki z kapustą kiszoną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Maślaki są łatwymi do znalezienia grzybami w polskich lasach, dlatego wielu decyduje się na ich zebranie. Czy można jeść je jednak bez obierania? Okazuje się, że niestety trzeba obrać je ze skórki - jest kwaśna i wytwarza śluz nie do strawienia przez człowieka. Maślaki nie są wybierane jednak jako pierwszy - najczęściej wkłada się je do koszyka wtedy, kiedy zabraknie w lesie lepszych gatunków. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich.Głównym powodem, dla którego ludzie nie chcą obierać maślaków, jest żmudna praca, jaką się wtedy wykonuje. Skórka jest lepka i przykleja się w niewygodny sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy byliście już w tym roku na grzybobraniu? Jeśli nie, najwyższy czas się udać, bo własnie teraz lasy obfitują w prawdziwki, podgrzybki, maślaki i kurki. Padające deszcze i w miarę ciepłe noce sprawiły, że wysyp grzybów jest naprawdę duży. Zobacz w jakich lokalizacjach jest największa szansa na udane zbiory. W tym roku sierpniowa pogoda sprzyja grzybiarzom. Jesienna aura, którą mamy właśnie za oknami, sprawiła, że w lasach, zagajnikach i na polanach zaroiło się od grzybów. Podpowiadamy, za portalem grzyby.pl, gdzie teraz można znaleźć najwięcej okazów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby są bardzo delikatnym produktem, wobec którego nieumiejętne traktowanie może łatwo je zniszczyć. Dlatego mrożenie należy wykonywać wedle instrukcji dla danego grzyba. W innym wypadku szybko mogą ulec uszkodzeniom.Warto pamiętać, że mrożenie grzybów jest najlepszym sposobem na przechowanie ich przez długą zimę. Suszenie czy marynowanie zmienia jednak ich smak w znaczący sposób. Dlatego wiele osób powinno wybierać przechowywanie ich w zamrażalniku. Jak zrobić to najwygodniej oraz tak, aby żaden z grzybów się nie zepsuł? Wyjaśniamy niżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na grzybobrania trwa. W polskich lasach można spotkać wiele wspaniałych okazów od borowików, przed podgrzybki, czy maślaki. Niedawno jedno z Nadleśnictw opublikowało na swoim profilu na Facebooku zdjęcie zupełnie innego zaskakującego grzyba. Domyślacie się, o jaki gatunek chodzi?Nadleśnictwo Baligród opublikowało na swoim profilu na Facebooku zdjęcie niezwykłych grzybów. Na komentarze internautów nie trzeba było długo czekać! Wiele osób porównywało nietypowe znalezisko do wielkich kul mozzarelli! Jak nazywają się nietypowe grzyby? Czy są jadalne? Odpowiedź w dalszej części tekstu!Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Zaskakujące grzyby w polskich lasachNietypowy grzyb to czasznica olbrzymia. Swoim wyglądem przypomina ogromną gradową kulę i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Dawniej grzyby były pod ochroną, ale dziś już można śmiało je zbierać.źródło: wikipedia/maerianCo ciekawe jest on jadalny o można z niego przygotować m.in. pyszne kotlety a'la schabowe. Warto jednak pamiętać, aby zrywać tylko i wyłącznie białe i młode okazy grzybów, ponieważ te starsze, już pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Jak możemy wykorzystać je w kuchni?Jak wykorzystać w kuchni czasznice olbrzymie?Czasznice olbrzymie są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Nie należy spędzać zbyt wielu godzin na ich przebieraniu oraz oczyszczaniu. Można je przygotować w formie kotletów podobnie jak słynne kanie (przepis znajdziecie w w tym artykule).Ciekawą propozycją jest również przygotowanie pizzy na czasznicy. Grzyba należy pokroić w kilkucentymetrowe plastry, posmarować warstwą oleju i usmażyć. Gotowy spód doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na niego nasze ulubione składniki np. pomidory i świeże zioła, a następnie krótko zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!Na naszej stronie znajdziesz inne ciekawe potrawy z grzybami w roli głównej np. nuggetsy z żółciaka siarkowego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepisWyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonieKiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błądźródło: newsy gotujmy/ hapsZapraszamy na nasz Instagram
Krokiety są smaczne, ale można zarzucić im dużą zawartość tłuszczu, a przez to kaloryczność. Dlatego proponujemy je upiec zamiast smażyć. By zaś jeszcze bardziej je odmienić do panierowania użyjcie nie tartej bułki lecz zmielonych orzechów. Efekt będzie rewelacyjny. Jeśli macie ochotę na pyszne, wegetariańskie krokiety polecamy wam te z grzybowym farszem. Doskonałe będą grzyby leśne, jednak pieczarki w zupełności wystarczą. Idealnym uzupełnieniem potrawy będą orzechy włoskie użyte do panierowania. Po upieczeniu krokietów zyskają jeszcze wyraźniejszy smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku. Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia. Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Koniec sierpnia to czas, kiedy w lasach pojawiają się grzyby. Warto więc wyruszyć na przyjemny spacer, a przy okazji przynieść do domu aromatyczne zbiory. By jednak grzyby wyszły nam na zdrowie trzeba pamiętać o kilku zasadach. Chociażby o tym, by nie zabierać ze sobą robaczywych okazów. Zbieranie grzybów to duża przyjemność, zwłaszcza gdy lasy obfitują w smaczne i zdrowe okazy. Robaczywe grzyby z pewnością nie są tym czego szukamy, ani tym co powinniśmy jeść. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników. Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie. Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Biedronka nie przestaje organizować nowych promocji specjalnie dla swoich stałych, jak i nowych klientów. Od dzisiaj można kupić w niej świeże kurki w znacznie niższej niż zwykle cenie. Ten i wiele innych najciekawszych rabatów zdradzamy poniżej.Sieć sklepów Biedronka zdaje sobie sprawę z ogromnej konkurencji, jaka obecna jest na rynku sklepów spożywczych w Polsce. Dlatego każdego tygodnia wprowadza nowe akcje promocyjne, zachęcające klientów do robienia zakupów w jej sklepach. Jeśli jesteś fanem świeżych grzybów, a szczególnie kurek, z których można sporządzić pyszne sosy lub przetwory, wybierz się czym prędzej do najbliższej Biedronki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane borowiki, podobnie jak inne grzyby poddane marynowaniu, są pysznym dodatkiem do posiłku. Szczególnie dużo emocji wywołują podane do stołu podczas imprezy. Zdradzamy jak wykonać je w najlepszy sposób. Marynowane borowiki są produktem, który już niedługo będzie zajmował większą część spiżarni w domach wielu z nas. Piklowanie grzybów stanowi bowiem jeden z najlepszych sposobów ich konserwacji. Lekko ostry smak oraz delikatna faktura powodują, że takie grzybki świetnie komponują się w sałatkach, czy jako składnik przystawek. Można jeść je oczywiście jako samodzielny produkt, który orzeźwia i dodaje apetytu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na grzybobrania trwa! Nie zwlekaj - korzystaj z darów lasu, a potem zamarynuj je w słoikach na zimę. Nic tak nie cieszy w chłodne dni, jak wspomnienia ciepłego lata i cudownych leśnych spacerów. Podajemy najlepszy przepis na pyszne marynowane leśne grzyby!Marynowane grzyby są jednym z klasyków, które warto mieć w swojej spiżarni. Nie wszyscy wiedzą jednak jak je zrobić. Podajemy prosty przepis na ten wielki przysmak! Można je później wykorzystać m.in. do sosu tatarskiego (przepis znajdziecie tutaj.)
W lesie można natknąć się na różnego rodzaju znaleziska. Przeważnie smakosze oczekują, że podczas wyprawy napotkają przepyszne grzyby. Pan Jakub nie spodziewał się, że jego oczom ukarze się jeden z najcenniejszych leśnych skarbów. Grzybiarz znalazł białe trufle, których cena za kilogram może wynosić nawet 30 tysięcy złotych.Nie da się ukryć, że wielu smakoszy z miłą chęcią udaje się do okolicznych lasów w poszukiwaniu przepysznych grzybów. Niekiedy grzybiarze mogą znaleźć bardzo cenne specjały. Przekonał się o tym pan Jakub z Małopolski.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zbierają je samodzielnie. Warto wiedzieć, jak ususzyć grzyby w prawidłowy sposób. Dzięki temu unikniemy kulinarnego rozczarowania. Wykorzystamy między innymi piekarnik i słońce.Smakowite grzyby są jednym z najlepszych specjałów, na który można natknąć się w lesie. Każdy, kto uwielbia ściółkowe rarytasy, doskonale wie, że trzeba je odpowiednio ususzyć. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, dzięki którym sprostamy temu zadaniu bez najmniejszych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W polskich lasach już można natknąć się na smakowite rydze. Przepyszne grzyby łatwo pomylić z gatunkami, które z pewnością nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Mleczaj wełnianka i olszówka mogą do złudzenia przypominać rydze. Niestety wspomniane gatunki są trujące.Bez wątpienia grzyby są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu tak liczne grono wielbicieli kulinariów udaje się na wyprawy do lasów, w celu znalezienia tamtejszych smakołyków. Wraz z początkiem sierpnia podczas grzybobrania możemy natknąć się na pierwsze rydze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Latem do tradycyjnej jajecznicy warto dodać nietypowy dodatek. Kurki, które w tym okresie łatwo znaleźć zarówno w lesie, jak i w sklepach, idealnie sprawdzą się w towarzystwie jajek podanych właśnie w tej postaci. Dzięki ich obecności jajecznica nabiera zupełnie innego smaku. Każdy ma swoje patenty na przygotowanie perfekcyjnej jajecznicy. Jedni skupiają się na idealnym wymieszaniu jajek, inni do dolewają do niej mleka, by była jeszcze bardziej puszysta. Jednak zazwyczaj to nietypowe dodatki są kluczowe dla uzyskania wyśmienitego smaku.Ciekawym opcją może okazać się, np. dodanie do jajecznicy ziela angielskiego lub boczku. W wakacyjnym okresie warto postawić jednak na produkty, które są sezonowe i jeszcze bardziej podkręcą smak zwykłej jajecznicy — są to właśnie kurki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon letni na grzyby jest w pełni, dlatego często wybieramy się do lasu na wczesne poranne spacery. Dlaczego jednak grzyby zebrane latem są tak często robaczywe? Chodzi o temperaturę - im wyższa, tym większa aktywność owadów, chcących posilić się owocnikami. Na dorodne okazy należy poczekać aż do jesieni. Grzyby stanowią wyjątkowo istotną część naszej kulinarnej kultury. Tradycyjna kuchnia polska często wykorzystuje je w najróżniejszy sposób, a współcześnie dodajemy je głównie do zup czy sosów. Niestety zbieranie ich latem nie należy do najprostszych zajęć. Nawet najlepiej wyglądające okazy często okazują się robaczywe po otwarciu. Okazuje się, że jedynym sposobem na uniknięcie tego, jest zbieranie jesienią. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lato w pełni, a w polskich lasach ponownie zaroiło się od apetycznych grzybów. Miłośnicy grzybobrania chwalą się pełnymi koszami. Niestety, po przyniesieniu grzybów do domu napotyka ich niemiła niespodzianka - większość egzemplarzy jest robaczywa.Grzybobranie kojarzy się przede wszystkim z jesienią. Jednak już w lipcu można z powodzeniem napełnić koszyki pysznymi kurkami czy borowikami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: W tym roku, podobnie jak w poprzednim, pogoda sprzyja grzybiarzom - częste opady nawadniają ściółkę, dzięki czemu ma szansę pięknie obrodzić. Niestety, wypełniony koszyk szybko może stać się utrapieniem. Wszystko przez robaki, które wyjątkowo chętnie obecnie w nich goszczą.
Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów. Dodajemy je do rozmaitych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć całe kapelusze. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli dodatku, jak i głównego dania. Przepis jest banalnie prosty.Wyśmienite pieczarki potrafią wprawiać kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu właśnie te grzyby cieszą się taką popularnością. Dziś sięgniemy po recepturę na smażone kapelusze pieczarek. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na kurki trwa! Warto korzystać z niego w pełni i sięgać właśnie po te grzyby. Aby jednak odpowiednio je przyrządzić, trzeba zastosować parę zasad, dzięki którym nie stracą swego oryginalnego smaku. Podczas ich smażenia można popełnić błąd, przez który staną się wodniste i gąbkowate. Sekret ich smaku tkwi w kolejności przyprawiania. Kurki wydają się dość łatwe do przyrządzania. Można wyczarować z nich nie tylko smakowity sos, ale również pokusić się o ich zamarynowanie. Wiele osób decyduje się jednak na najprostszy sposób ich podania, czyli przysmażenie i serwowanie ich jako dodatku do obiadu. Wybierając jednak tę drogę, warto zapoznać się z paroma trikami, które sprawią, że te popularne grzyby nie stracą na smaku. Okazuje się, że błąd można popełnić już na początku ich smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wyśmienite grzyby często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.Kurki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Każdy, kto uwielbia kurki, powinien spróbować grzybów w niecodziennej odsłonie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Maślaki są bardzo często znajdowane podczas grzybobrania i z braku prawdziwków czy podgrzybków, lądują w naszych koszyczkach. Wiele osób jednak nie lubi obierania ich ze skórki przed gotowaniem. Niestety, jeśli tego nie zrobimy, potrawa może wyjść gorzka. Maślaki nie są pierwszym wyborem dla większości osób zbierających grzyby. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich. W sytuacji, w której nie możemy natrafić na inne smaczniejsze gatunki, musimy posiłkować się tym, co akurat jest pod ręką. Kolejnym mankamentem maślaków jest ich obieranie - czy faktycznie trzeba to robić?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przebadali grzyby suszone dostępne na sklepowych półkach. Okazało się, że zawierają one rtęć, ołów oraz kadm. Według nich spożycie niektórych suszonych grzybów może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Suszone grzyby stanowią istotną część diety wielu Polaków - ich skoncentrowany smak wykorzystywany jest podczas gotowania sosów, zup oraz gulaszy. Dlatego są tak popularnym produktem, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Niestety wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie ich nie jest pozbawione ryzyka wystąpienia komplikacji zdrowotnych. W badaniu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku stwierdzono w nich obecność metali ciężkich. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lasy Państwowe przestrzegają spacerujących po polskich lasach przed rośliną o nazwie wawrzynek wilczełyko. Jego owoce przypominają czerwone porzeczki, jednak są wyjątkowo niebezpieczne. Jagody te są trujące, a najgroźniejsze są dla dzieci i osób starszych. Wybierając się do lasu łatwo ulec pokusie zebrania smacznie wyglądających grzybów, czy pięknych i soczystych jagód. Trzeba mieć jednak na uwadze, że wiele gatunków roślin i grzybów jest trujących dla człowieka. Tym razem Lasy Państwowe wydały ostrzeżenie dla wszystkich Polaków, którzy mają zamiar w najbliższym czasie wybrać się na spacer do lasu. Należy zachować w nim szczególną ostrożność z powodu jednej rośliny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane grzyby są nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy przyrządza je samodzielnie. Przeważnie wśród dodatków goszczą gorczyca, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Wcześniej grzyby należy obgotować, wówczas nie możemy zapomnieć o posoleniu wody. Jeśli dodamy zbyt mało soli, nasze przetwory wyjdą niesmaczne.Nie da się ukryć, że marynowane grzyby są jedną z klasycznych przekąsek naszej rodzimej kuchni. Ich fantastyczny smak potrafi zachęcić do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Pożądany efekt uzyskamy za sprawą odpowiedniego doprawienia.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu: