Śniadania dają nam dużo tak potrzebnej energii z rana. Warto na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia przyrządzić danie z jajek i pomidorów. Jest proste i pyszne, czyli idealne na śniadanie, o jedzeniu, którego zapomina wielu z nas.
Wiele z nas trzyma jajka w lodówce w nadziei, że przedłuży to ich świeżość. Nie jest to konieczne, z powodzeniem można trzymać je na blacie. Jest natomiast jedna rzecz, którą możemy zrobić, by przechowywały się lepiej. Oto ona.
Kupując jajka w sklepie, często stajemy przed dylematem. Wybrać te najtańsze, a może dopłacić do „jedynek" lub „zerówek"? Nie każdy zdaje sobie sprawę, że w grę wchodzi coś więcej, niż nasze przekonania etyczne. Poniżej dowiesz się, jak sposób chowania kur wpływa na znoszone przez nie jajka.
Śniadanie nie musi składać się z oklepanych kanapek. Równie szybko, a przede wszystkim zdrowiej, przygotujemy smaczne placki z twarogu. Jedynie 3 składniki i kilka minut pracy dzieli cię od tego pożywnego posiłku. Poniżej zdradzę wam, jak do zrobić we własnej kuchni.
Jajka są ważnym elementem naszej diety. Jadamy je na śniadanie, na obiad i dodajemy do rozmaitych potraw. Teraz przyrządzenie jajka w uwielbiany sposób, stało się jeszcze prostsze. Wszystko dzięki temu patentowi.
Przed nami Sylwester, a wraz z nim szampan. Ważne, by nie przesadzić z alkoholem i w Nowy Rok wstać pełnym energii. Jednak, gdy nam jej zabraknie, to warto zjeść śniadanie, które błyskawicznie postawi nas na nogi. Oprócz tego ma smaku co niemiara.
Jajka to ważny element naszej diety. Przeciętny Polak rocznie zjada ich nawet 150. Jakie jajka są najbardziej wartościowe? Rozpoznamy je po żółtku. Tylko, które jest tym najlepszym? Wyjaśniamy to w naszym tekście.
Ta prosta kuchenna sztuczka bardzo ułatwia codzienne gotowanie. Do jej zalet należy również, że pomaga… oszczędzić jajka. Weź w ręce lejek kuchenny i poznaj jego nowe zastosowanie. Szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu.
Święta nie mogą obejść się bez sałatek. Poza klasyczną jarzynową, ogromną popularnością cieszy się również m.in. bankietowa lub gyros. W moim domu od lat hitem jest sałatka hawajska. Prosta, smaczna, nie wymagająca dużego nakładu czadu i energii. Tylko jeden składnik potrafi podzielić rodzinę!
Bez gotowania warzyw i bez żmudnego krojenia. Znalazłam sposób na błyskawiczną sałatkę jarzynową. Idealnie sprawdzi się, gdy masz mało czas, zapomniałaś o wcześniejszych przygotowaniach, lub zwyczajnie naszła cię nagła ochota na ten klasyczny przysmak. Jak ją przyrządzić? Zdradzam w dalszej części tekstu.
Sernik powinien być puszysty. Moje ciasto nigdy nie opada po upieczeniu dzięki właściwemu przygotowaniu piany z białek. Jedna decyzja dzieli was od sukcesu, a mało kto o tym mówi. Sprawdźcie jak zapewnić sobie znakomite efekty.
Sałatka bałwanek co roku gości na moim świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu, a dzieci ją uwielbiają. W tym roku i wy musicie spróbować. Z talerzy zniknie w tempie ekspresowym.
Czy przysmak z dzieciństwa może skutecznie złagodzić kaszel? Jak najbardziej! Robię go, gdy łapie mnie przeziębienie. Receptura z notatnika babci nie ma sobie równych. Dzięki niej szybko wracam do zdrowia.
Jajecznica też może smakować jak z restauracji. Czasem wystarczy drobny szczegół, aby zaskoczyć nią naszych bliskich. Często kluczem do sukcesu jest przyprawa, oryginalne mięso lub warzywo. Mimo tego, że wiele osób podchodzi na początku sceptycznie do tego przepisu, to później z przyjemnością do niego wraca.
Jajecznica nie od dziś należy do najpopularniejszych śniadaniowych potraw. Smaczne i sycące danie jest idealną propozycją na poranny posiłek. Okazuję się, że chociaż zazwyczaj smaży się ją na patelni, to nie jest to jedyny sposób jej przyrządzenia.
Lukier do pierniczków powinien być dość zwarty i pozbawiony grudek. Przygotowanie masy o właściwej konsystencji może być proste. Wystarczy, że skorzystacie z kilku naszych wskazówek, a świąteczne ciasteczka, które zrobicie, zachwycą każdego.
Śniadanie z jajkami w roli głównej wybiera wielu smakoszy. Niedawno znalazłam prosty i ciekawy pomysł na przyrządzenie sycącej potrawy z patelni. Moim bliskim od razu się spodobała. Spróbujcie, a też je pokochacie.
Z okazji kupna nowego miksera zapragnęłam upiec ciasto kakaowe. Zamiast szukać przepisu w internecie, zwróciłam się o pomoc do koleżanki. Wiem, że lubi piec, poza tym miałam okazję kosztować jej pysznych przepisów już nie raz. Gdy spojrzałam na listę składników, otworzyłam czy ze zdumienia.
Omlet jest jednym ze śniadaniowych klasyków. W moim domu zawsze wzbogacany jest o dwa składniki. Dzięki nim smakuje fantastycznie. Rodzina nie chce już nic innego na śniadanie.
Krokiety dotychczas kojarzyły mi się ze świątecznym daniem pełnym grzybów i kapusty kiszonej. Niedawno jednak znalazłam przepis, który zaskoczył mnie nietypowym dodatkiem do farszu. Kosztuje niewiele, a doskonale pasuje do kwaśnego smaku warzywa. Rodzina od razu polubiła ten przysmak.
Co na obiad w piątek? Takie pytanie pojawia się dziś w wielu polskich domach. Już znam odpowiedź na to pytanie. Zrobię kotlety, które smakują lepiej niż mielone. Robię je z kilku tanich składników i próżno szukać w nich mięsa.
Poranki potrafią być ciężkie dla każdego. Mała ilość czasu i pusty brzuch wcale nie pomagają porządnie zacząć dnia. Mnie przychodzą wtedy z pomocą pyszne i proste racuchy omletowe. W niecały kwadrans mam na talerzu wyśmienity posiłek.
Przygotowanie śniadania nie musi być czasochłonne. Proste i szybkie przepisy potrafią być niewyobrażalnie pyszne. Kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnkach przygotowuję ten błyskawiczny i pożywny posiłek. Przepis na niego rozdałam już wszystkim znajomym.
Surówka z marchewki należy do moich ulubionych. Nigdy wcześniej jednak nie jadłam jej w takiej wersji, jak ostatnio zaserwowała mi znajoma. Dodała dwa produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do słodkiego warzywa nie pasują. Efekt był znakomity.
Prosta surówka z kapusty pasuje do niejednego obiadu. W moim przepisie nie może zabraknąć jednego mało oczywistego składnika. Dzięki niemu dodatek jest bardzo sycący. Musicie spróbować.
Szakszuka podbiła serca Polaków. Aromatyczne danie na bazie jajek i pomidorów jest idealną śniadaniową propozycję. Swoją wersję tej potrawy ma sam Karol Okrasa. Nie mamy wątpliwości, że jego przepis na orientalną szakszukę przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Jajecznica jest zdecydowanie królową wśród śniadań. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, jednak ostatnio ogromną popularnością cieszy się inny sposób jej przyrządzenia. Warto go wypróbować i zadecydować czy wolimy klasykę czy kulinarne nowinki.
Śniadanie na ciepło warto przygotować w piekarniku. Prosty patent na wypełnienie kajzerek jajkiem i dodatkami od razu spodobał się moim bliskim. Często do niego wracam. Wykonanie rarytasu jest niemalże ekspresowe.