Kucharz Maciej potrafi zaskakiwać smakoszy. Tym razem zaprezentował przepis na niecodzienny chleb w jajku. Mowa o tostach francuskich z kontrowersyjnym dodatkiem. Macza chleb w jajku, dodaje pewne składniki i uzyskuje pyszny kulinarny efekt. Wypróbuj ten patent kucharza Macieja.
Gofry są bezdyskusyjnym symbolem wakacji. Ty słodkim przysmakiem zajadają się duzi i mali. Czy wiesz, jak w prosty sposób uzyskać najlepsze ciasto do ich przyrządzenia? Cała tajemnica tkwi w dodatku wody gazowanej.
Coraz więcej pacjentów trafia z objawami salmonellozy do trójmiejskich szpitali. To efekt zatrucia daniem śniadaniowym w jednej z gdańskich, znanych restauracji. Poszkodowanych może być nawet 150 osób. Restauracja została ukarana grzywną przez Sanepid.
Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Jasne i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz są celem, do którego dąży każda pani domu. Zamiast jednak kombinować, wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur. Na przykład takich, jak przepis babci Ewy. Jej placki ziemniaczane zachwycają całą rodzinę, a ich tajemnicą jest wrzące mleko.
Szukasz pomysłu na śniadanie, a jajecznica i jajka na twardo dawno się przejadły? Przygotuj sobie tę pyszną i pożywną potrawę. Jajko sadzone włożone do bułki i podane z dodatkami nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Kolorowe danie zapewni energię i dobry humor na cały poranek.
Jajka są uznawane za zdrowe. Ekspertka z fundacji Otwarte Klatki opowiedziała, jak wygląda ich produkcja. Informacje, które przekazała, są szokujące i niejedną osobę przekonają do bardziej świadomych zakupów. Chodzi o rezygnację zakupu nabiału z chowu klatkowego.
Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.
Mamy ważną aktualizację ostrzeżenia Sanepidu. Na powierzchni skorupek jaj przeznaczonych do konsumpcji wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. GIS uściślił, która partia produktu może być niebezpieczna dla zdrowia. Szczegóły przedstawiamy poniżej.
Historia pewnej Brytyjki jest dowodem na to, że nie wszystko, co pojawia się w sieci, powinniśmy naśladować. Kobieta wypróbowała popularny trik z TikToka na gotowanie jajka w mikrofalówce. Teraz ma poparzoną twarz i za sobą ogromny ból. Ostrzega innych przed niebezpiecznym trendem z TikToka.
Restauracja z Rzeszowa podała w ostatnim czasie posiłek, po którym spora grupa klientów zgłosiła dolegliwości. Właśnie podano, że na zatrucie narażonych było aż 44 osoby. Znaczna grupa ma objawy.
Nie masz pomysłu na smaczne śniadanie? Proponujemy przepis na jajecznicę. Jednak nie na taką zwykłą, tylko z dodatkiem pysznego i zdrowego dodatku. Mowa o szczawiu, czyli bombie witaminowej. O tej porze roku jest najsmaczniejszy, a znajdziesz go niemal wszędzie. Wystarczy się tylko dobrze rozejrzeć.
Obok odwiecznego pytania, co było pierwsze kura czy jajko, pojawia się też pytanie, co lepiej jeść? Białko, a może żółtko? Wiemy, co jest bardziej wartościowe i wyjaśniamy, choć odpowiedź nie jest wcale taka prosta.
Ponad 30 osób zostało poszkodowanych po wizycie w jednej z rzeszowskich restauracji. Wystąpiły u nich objawy zatrucia bakterią Salmonelli. Aż 7 klientów trafiło z tego powodu do szpitala. Lokal został zamknięty przez Sanepid.
Sanepid wydał ważne oświadczenie. Dotyczy ono partii jaj kurzych, która może być niebezpieczna dla zdrowia. Na powierzchni skorupki wykryto bowiem bardzo groźną bakterię. Chodzi o Salmonella Enteritidis.
Często obiegowe opinie o produktach żywnościowych sugerują, że są one niezdrowe. Jednak kilku popularnym produktom przyjrzał się dietetyk- dr Bartek Kulczyński. Okazuje się, że te uważane za szkodliwe, są neutralne, a nawet korzystne dla naszego zdrowia. Zobacz, o jakie produkty chodzi.
Otrzymaliśmy szokujące wieści od jednej z naszych Czytelniczek. Kobieta podzieliła się wrażeniami na temat serwowanego w hotelu śniadania. Posiłek nie dość, że był bardzo podstawowy, to jeszcze podano go na plastikowej zastawie. Warto wiedzieć, że nocleg chwali się standardem czterogwiazdkowym.
Szukacie sposobu na puszyste naleśniki? Będziecie zachwyceni poniższym patentem. Do przygotowanego ciasta wystarczy dodać odrobinę piwa. Dzięki niemu gotowe placuszki zaskoczą swoją delikatnością.
Nie podawaj kolejny dzień z rzędu zwykłej jajecznicy, bo to nudne. Zobacz, jak łatwo tę potrawę możesz urozmaicić. Wystarczy, że zawiniesz ją w tortillę i całość podsmażysz na patelni. Wnętrze tak przygotowanego placka będzie się po prostu rozpływać w ustach.
Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder.
Co się stanie, gdy ubijesz jogurt z kawą? Wyjdzie coś pysznego! Spróbuj koniecznie, bo to prosty w przygotowaniu sposób na ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś. Będzie smakował każdemu.
Co może kryć zamrażarka? To pokazała TikTokerka, która zajrzała do zamrażarki swoich dziadków. Produkty, które zobaczyła- wywołują ciarki i dosłownie mrożą krew w żyłach. Filmik, który publikujemy, obejrzało już 5 milionów osób. Przekonaj się dlaczego.
Szakszuka jest doskonałym pomysłem na smaczne śniadanie. Pyszne jajka w pomidorach w wersji zaproponowanej przez Karola Okrasę są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapomnicie o klasycznej jajecznicy.
Racuchy lubią niemal wszyscy - i dorośli i dzieci. Doskonale smakują, robi się je szybko i to na wiele sposobów. Można je podać na podwieczorek czy kolację. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe racuchy z kaszą manną i kefirem. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że tak puszystych i wilgotnych jeszcze nie jedliście.
Jajka w pomidorach są o wiele smaczniejsze niż zwykła jajecznica czy wytrawny omlet. Gdy dodamy do nich jeszcze ziemniaki, cebulkę oraz kilka aromatycznych przypraw uzyskamy niesamowicie smaczny i pożywny posiłek. Idealny na sycące śniadanie, a nawet obiad.
Polacy uwielbiają rozpoczynam dzień od posiłku z jajek. Ile razy jednak można jeść jajecznicę? Jeśli pragniesz odmiany, przygotuj niezwykle pyszne i efektowne jajka po turecku. Gwarantujemy, że odkryjesz smaki, o jakich Ci się nie śniło.
Znów makaron na obiad? Nuda! Jednak można go ugotować w taki sposób, że będzie całkowitym zaskoczeniem kulinarnym. Z makaronu, jajek i jeszcze kilku składników wyczarujemy pyszne danie na obiad. To prosty i banalnie prosty w przygotowaniu przepis.
Omlet z tortillą jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Ciepłe danie jest proste w przygotowaniu i smakuje o niebo lepiej niż klasyczna jajecznica. Musicie spróbować — jeszcze nie raz je zrobicie.
Jeść czy nie jeść jajka? Jeśli jeść- to ile dziennie? Te pytania zadaje sobie wiele osób. Odpowiedzi udziela dr Bartek Kulczyński, który na YouTubie prowadzi swój kanał. Wyjaśnia tam zagadnienia związane z dietą i zdrowiem. Tym razem na tapetę wziął jajka.