Kotlety mielone są proste do zrobienia, ale stwarzają dużo możliwości do urozmaicania ich smaku. Wystarczy bowiem dodać do nich trochę ziół, pikantnego sosu czy rozdrobnionych warzyw, by odmieniły swój charakter. Dziś przedstawimy wam sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych. Klasyczne kotlety mielone składają się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka, cebuli i przypraw. My jednak postanowiliśmy wzbogacić je o dodatek, który nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też sprawi, że kotlety staną się bardziej miękkie i soczyste. Tym sekretnym składnikiem będą pieczarki. Pieczarki dodają mielonym miękkości i soczystości, dzięki temu, że zawierają dużo wody. Co prawda wcześniej je podsmażamy, by wydobyć z nich więcej smaku, jednak i tak zostaje w nich dużo płynu.
Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem to pomysł na szybki, wykwintny i bardzo pożywny obiad. Grillowana polędwica wołowa podana z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, to wyśmienite połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem.Befsztyk grillowany wyłącznie na maśle ma fenomenalny smak, jest bardzo soczysty i delikatny. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem świetnie łączy się z aromatyczną wołowiną- to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego miłośnika mięsa.Jak długo smażyć befsztyk? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz. Befsztyk krwisty będzie gotowy po 1-2 smażenia na każdą stronę, średnio krwisty- 2-3 minuty z każdej strony, średnio wysmażony- 3-5 minut, dobrze wysmażony natomiast 6-8 minut na stronę. Befsztyk serwowany z jajkiem sadzonym świetnie pasuje podany z grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, cebulką, czy pomidorem. Danie możesz wzbogacić również o frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad z wołowiną- tu poznasz przepis na udziec wołowy z pieczarkami i żurawiną, będziesz zachwycony smakiem potrawy.
Jak Tłusty Czwartek, to koniecznie trzeba zjeść pączka lub faworki. Jeśli lubicie te drugie, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie z nich mrowisko. Jak się je robi? Prezentujemy niezwykły przepis na tę słodkość, która jest w sam raz na Tłusty Czwartek. Mrowisko to przysmak wprost z Podlasia. Tak naprawdę są to faworki, które układa się w stos, posypuje makiem i rodzynkami i całość polewa strużkami płynnego miodu. Nie ma tu cukru pudru, ale faworki i tak są słodkie i przepyszne.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie apetycznego mrowiska, pochodzące z filmiku na portalu kuchnialidla.
Choć makaron można z łatwością kupić gotowy w sklepie, nie może się on równać z przygotowanym własnoręcznie. Siostra Anastazja ma na niego własny przepis, który prezentujemy poniżej. Jej trikiem do uzyskania najlepszego efektu jest odłożenie pokrojonego, surowego makaronu na 30 minut, aby podsechł. Domowy makaron wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowym smakiem, fakturą oraz szybkością gotowania. Dzięki użyciu naturalnych składników kluski mają intensywny smak i piękny kolor. Siostra Anastazja podczas sporządzania swojego makaronu, nigdy nie zapomina o odstawieniu go do przeschnięcia. Wystarczy 30 minut czekania, aby ciasto utraciło część wody i lepiej się gotowało, bez ryzyka przegotowania.
Gofry to pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek i pyszną przekąskę dla dużych i małych. Gofry kojarzą nam się głównie z wakacjami i morzem, jednak w domu możesz w bardzo prosty sposób zrobić je samodzielnie, będą puszyste i pyszne. Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?Gofry to rewelacyjny deser, zarówno w letnie, upalne dni, jak i chłodne, zimowe wieczory. Gofry są puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie chrupiące, pięknie przyrumienione, słodkie z wyczuwalną nutą wanilii. Domowe gofry zrobisz w prosty sposób i będą tak puszyste, jak te z nadmorskiej budki. Wystarczy, że zastosujesz kilka ważnych porad, a ciasto będzie idealne. Do gofrów podaj ulubione dodatki, a zrobisz najbliższym pyszną niespodziankę. Jeśli szukasz pomysłu na domowy deser- tu poznasz przepis na hiszpańskie churros, czyli puszyste paluchy podawane z sosem czekoladowym, rozpływają się w ustach.
Gofry belgijskie to gofry z ciasta drożdżowego, są puszyste, wyrośnięte i chrupiące. Gofry to świetny pomysł na deser i słodki podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite gofry belgijskie i sprawdź, z czym smakują najlepiej.Gofry zwykle przygotowujemy z ciasta naleśnikowego. Gofry belgijskie to gofry z drożdżowego ciasta, przez co są jeszcze bardziej puszyste, chrupiące i wyrośnięte, a podane z pysznymi dodatkami smakują fenomenalnie. Do gofrów belgijskich idealnie pasuje cukier puder, świeże owoce, orzechy, ulubiona polewa, dżem, konfitura, bita śmietana. Smaki możesz mieszać w dowolnej konfiguracji. Moim najlepszym połączeniem są gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową, jest słodko i pysznie. Pamiętaj, że drożdże urosną tylko wtedy, kiedy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Zaczyn przygotuj z lekko ciepłym mlekiem, gorące lub zimne mleko nie ruszy drożdży, a ciasto nie urośnie.Jeśli szukasz pomysłu na domowe słodkości- tu poznasz przepis na wyśmienite gniazda z lukrem, są lekkie i bardzo puszyste.
Faworki, inaczej chrust, to tradycyjne, polskie ciasteczka przygotowywane głównie na tłusty czwartek. Faworki są lekkie, puszyste, chrupiące i delikatne, a oprószone cukrem pudrem za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis krok po kroku na idealne, chrupiące faworki, nie oprze im się żaden łasuch.Tłusty czwartek to dzień, w którym pochłaniamy masę pączków i faworków. W rodzinnym domu zawsze robiliśmy konkurs, kto zje więcej i pobije swój rekord. Do tej pory uwielbiam domowe faworki, które są chrupiące, lekkie i tak smaczne, że znikają w błyskawicznym tempie.Faworki są naprawdę proste w przygotowaniu, pamiętaj jednak o odpowiednim wyrabianiu i ugniataniu ciasta, bez tego kroku chrust nie będzie ani puszysty, ani chrupiący. Do ciasta na faworki nie dodawaj cukru, ponieważ faworki również nie będą puszyste. Wystarczy, że po usmażeniu oprószysz chrust cukrem pudrem, a wyjdą idealnie.Masz ochotę na pyszne, domowe pączki? Tu poznasz przepis od Roberta Makłowicza na idealne pączki z marmoladą. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić gniazdka z lukrem, czyli pączki w hiszpańskim wydaniu.
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser lub słodki podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Część rogalików oprósz cukrem pudrem, część wykończ polewą czekoladową, będą pyszne i wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na wyśmienite rogaliki orzechowe siostry Anastazji.Rogaliki orzechowe piekę naprawdę często, są świetne na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i bez okazji np. do kawy w weekend. Rogaliki z ciasta ucieranego po upieczeniu są kruche i mają wyraźny, orzechowy smak.Rogaliki są puste w środku, dlatego też część dekoruję cukrem pudrem, a część domową polewą czekoladową, ponieważ połączenie orzechów z czekoladą deserową to jeden z moich ulubionych smaków. Polewę czekoladową robię z czekolady i odrobiny mleka, jest gęsta i bardzo aksamitna.Z ciasta przygotujesz 16 rogalików, ucierane ciasto jest proste i szybkie. Nie wymaga odpoczynku, schłodzenia w lodówce, jedyne, co musisz zrobić, to zagnieść wszystkie składniki i rozwałkować ciasto. Jeśli szukasz pomysłu na domowe ciastka- tu poznasz przepis na kultowe, kruche ciastka, które uwielbiamy wszyscy. Jeśli lubisz połączenie kokosu i czekolady- tu poznasz przepis na domowe kokosanki, są genialne do kawy.
Donaty, czyli amerykańskie pączki bez nadzienia z dziurką w środku to pyszne, puszyste ciastka drożdżowe. Donaty z polewą o smaku czekoladowym z kolorową posypką i orzechami podbiją serca wszystkich. Poznaj przepis na wyśmienite donaty z polewą o smaku czekoladowym, czyli pączki w amerykańskim stylu.Donaty to doskonały zamiennik tradycyjnych pączków, przygotowuje się je bardzo podobnie, jednak wersja amerykańska nie posiada nadzienia. Z tego też względu donaty dekorowane są na wiele różnych sposób, im słodsze i bardziej kolorowe, tym lepsze. Donaty z polewą o smaku czekoladowym, lukrowaną posypką i orzechami wyglądają i smakują rewelacyjnie. W cieście drożdżowym najważniejszy jest rozczyn. Drożdże muszą urosnąć, wymieszane w odrobinie mąki, mleka i cukru, dopiero później wyrabiaj z nimi ciasto. Wszystkie składniki do donatów muszą mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku drożdże nie ruszą, a ciasto nie podwoi później swojej objętości. Przed smażeniem donatów sprawdź również temperaturę oleju- musi mieć 170- 180 stopni C.Tu poznasz przepis na kultowe pączki przepisu Magdy Gessler. Jeśli natomiast masz ochotę na tradycyjne faworki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne faworki z serkiem waniliowym, palce lizać.
Oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem to wyśmienity deser dla całej rodziny. Jest idealny na tłusty czwartek, jak i bez okazji, a dzieci również go uwielbiają. Jabłka maczane w puszystym cieście smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem.Oponki z jabłek to pyszny deser, który pokocha każdy łasuch. Krążki jabłka obtoczone w puszystym cieście z cynamonem i smażone jak tradycyjne pączki, to idealna przekąska i dodatek do kawy i herbaty.Krążki z jabłka w cieście to świetna alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, kiedy nie masz czasu ich piec, a masz ochotę na coś słodkiego i pysznego. Jabłka mają cynamonowo- waniliowy smak, są słodkie z delikatną, kwaśną nutą, są perfekcyjne.Ciasto przygotuj godzinę- półtorej przed krojeniem jabłek. Ciasto musi odpocząć i odrobinę urosnąć. Krążki pokrój przed samym obtaczaniem jabłek, dzięki czemu owoce nie zdążą ściemnieć. Oponki koniecznie oprósz cukrem pudrem, będą śliczne i pyszne.Szukasz pomysłu na przysmak do kawy? Tu poznasz przepis na faworki z serkiem waniliowym, są lekkie i bardzo puszyste.
Wytrwane pączki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niezwykłą przekąskę, która posmakuje każdemu. Pączki idealnie sprawdzą się na kolację, podwieczorek, spotkania z przyjaciółmi, imprezę, są puszyste i pyszne. Poznaj przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem, serem i szczypiorkiem.Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Wytrawne pączki z szynką drobiową, szczypiorkiem i parmezanem to hit imprezowy i idealne danie na szybki podwieczorek. Pączki wytrawne z curry i papryką słodką są bardzo aromatyczne, a uzupełnione resztą składników smakują rewelacyjnie.Maślanka i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ochłodzą ciasto i olej, a pączki zaczną się dusić, nie smażyć na oleju. Szynkę, parmezan i szczypiorek posiekaj naprawdę drobno, żeby ciasto było zwarte i nie rozleciało się podczas smażenia.Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Tu poznasz przepis na wytrawne racuchy z warzywami, są lekkie i pyszne, idealne na lunch lub kolację.
Gniazdka, inaczej pączki hiszpańskie, to ciastka z ciasta parzonego, których kształt przypomina ptasie gniazda. Ciastka są bardzo puszyste, delikatne, a oblane lukrem są doskonałe. Gniazdka, podobnie jak pączki, czy faworki, osładzają nam tłusty czwartek. Poznaj przepis na gniazdka z lukrem.Pączki, faworki, gniazdka to już tradycyjne pyszności, które muszą pojawić się na naszych stołach podczas najsłodszego dnia w roku- w tłusty czwartek. Domowe wypieki są jeszcze lepsze od kupnych, dlatego też szczerze zachęcam do podjęcia kulinarnego wyzwania przed tym szczególnym dniem.Gniazdka przygotujesz naprawdę szybko. Ciasto parzone jest proste w przygotowaniu, pamiętaj, żeby gniazdka formować przy pomocy rękawa cukierniczego i wykładać je na olej najlepiej przy pomocy papieru, żeby nie popękało. Gniazdka przed podaniem oblej lukrem, będą wyglądać i smakować przepysznie. Gniazdka nie są słodkie, dlatego lukier jest tutaj kluczowym składnikiem- w tłusty czwartek ma być słodko, nawet bardzo. Jeśli chcesz zrobić najbliższym pyszną niespodziankę, przygotuj również obłędne, puszyste pączki przepisu Roberta Makłowicza, znikną błyskawicznie.
Większość z nas kupuje gotowy budyń w proszku, ponieważ uważa się, że jest znacznie prostszy w przygotowaniu. W praktyce domowa wersja wymaga niewiele więcej pracy. Jeśli masa, którą robisz od podstaw, jest za rzadka, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązania. Wystarczy odrobina dodatkowej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać idealną konsystencję budyniu. Domowy budyń zazwyczaj wychodzi o wiele smaczniejszy od sklepowego, ponieważ własnoręcznie można dobrać swoje ulubione składniki. Dodatkowo dokładnie wie się, z czego składa się gotowy deser i można mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani chemii. Podczas gotowania budyniowej masy niektórzy mogą zauważyć, że jest ona za rzadka i brakuje jej do idealnej faktury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne triki, które temu przeciwdziałają.
Babka wielkanocna z adwokatem i kakao to pomysł na proste i pyszne ciasto do kawy po uroczystym obiedzie wielkanocnym. Babka ma złożony smak- jest waniliowa, z wyczuwalną nutą likieru i mocno kakaowa, jest puszysta, wyrośnięta i nie jest sucha. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z adwokatem.Wielkanoc, podobnie jak Boże Narodzenie, ma swoje tradycyjne potrawy i ciasta. Jednym z podstawowych ciast, które są w każdym domu w okresie wielkanocnym, jest babka, czyli puszyste, wyrośnięte ciasto udekorowane lukrem lub polewą.Babkę wielkanocną przygotujesz na wiele sposobów: może być waniliowa, cytrynowa, czekoladowa, a nawet drożdżowa. Babka z adwokatem ma waniliową nutę z mocno wyczuwalnym likierem jajecznym, który dodatkowo ją nawilża i nadaje charakterystyczny smak.Do babki z adwokatem dodaję również kakao, żeby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i po upieczeniu stworzyć marmurkowe, waniliowo- czekoladowe ciasto. Babkę po upieczeniu i ostudzeniu polewam domowym lukrem lub polewą czekoladową.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto wielkanocne- tu poznasz przepis na tradycyjny mazurek. Kruche ciasto z bakaliami, dżemem i masą krówkową jest proste w przygotowaniu i przepyszne.
Jajka faszerowane groszkiem to pomysł na wyśmienitą przekąskę lub dodatek do zimnej płyty. Jajka gotowane na twardo z pastą z żółtek i pastą z groszku zielonego zachwycą wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem. Poznaj przepis na jajka faszerowane groszkiem.Jajka faszerowane to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę i kolację. Sprawdzą się zarówno na szybki posiłek, jak i danie imprezowe, okolicznościowe i świąteczne, np. na Wielkanoc. Jajka faszerowane groszkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Groszek bardzo dobrze łączy się z jajkami, jest słodki, o oliwa i masło nadają mu kremowej konsystencji. Z żółtek również przygotuj pastę, wystarczy, że dodasz do nich szczypiorek i masło, a będzie pyszna i równie kremowa. Gotowe pasty łatwo wyłożysz na białka.Zielony groszek to pyszny dodatek do wielu dań, zrobisz z niego puree, pesto, ugotujesz pyszną i zdrową zupę krem, dodasz do sałatek, curry i innych potraw. Pesto z zielonego groszku będzie świetne do makaronu i na kanapki, musisz go spróbować.Szukasz pomysłu na świetną i oryginalną przekąskę? Tu poznasz przepis na pieczarki faszerowane z cebulką i papryką, są proste i pyszne.
Przepis na babkę wielkanocną ze szpinakiem, pistacjami i suszoną żurawiną to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej, pysznej odsłonie. Babka ma świeży, cytrynowo- waniliowy smak z wyraźną nutą bakalii i polana jest polewą czekoladową, jest przepyszna. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną ze szpinakiem.Babka wielkanocna ze szpinakiem i bakaliami to pyszne, świeże i wiosenne ciasto dla całej rodziny. Delikatna, waniliowo- cytrynowa babka, prażone pistacje, suszona żurawina i polewa czekoladowa to rewelacyjne połączenie, które pokocha każdy łasuch. Babka jest wilgotna w środku, wyrośnięta i bardzo puszysta.Żurawinę i pistacje posiekaj przed dodaniem do masy, dzięki czemu całe ciasto najdzie ich smakiem i aromatem. Pistacje będą jeszcze smaczniejsze, kiedy uprażysz je na suchej patelni do wytrącenia się smużki oleju, wtedy będą idealne. Do ciasta wykorzystaj szpinak baby, jest najzdrowszy, a babka zyska świetny, wiosenny kolor. Babkę ze szpinakiem solidnie polej polewą czekoladową. Polewa jest świetnym wykończeniem - uzupełnia smak całego ciasta i tworzy estetyczną, słodką dekorację.Jeśli szukasz pomysłu na babkę wielkanocną inaczej- tu poznasz przepis na babkę drożdżową z owocami kandyzowanymi, jest prosta i pyszna.
Jakie są najlepsze kotlety schabowe? Nie wymyślne, nie odkrywcze, ale tradycyjne. I właśnie na takie idealne kotlety schabowe od Karola Okrasy podamy wam dzisiaj przepis. Nie mają dodatku niezwykłych przypraw ani udziwnionej panierki. Smakują więc tradycyjnie tak jak w domu mamy czy babci. Karol Okrasa jest wielbicielem i propagatorem polskiej kuchni. Sięga po tradycyjne, polskie produkty i lubi je przyrządzać najprostszymi metodami. Tak też właśnie proponuje przyrządzić kotlety schabowe. Na co zwraca nam uwagę?Według Karola Okrasy mięso na kotlety schabowe powinno być cienko rozbite, nie powinno być grubsze niż 1 cm. Dzięki temu nie wymaga długiego smażenia i nie chłonie dużo tłuszczu. Najlepszymi przyprawami do schabu jest sól i pieprz, do panierowania zaleca zaś użyć dobrze nam znaną mąkę, jajko i tartą bułkę. Jest jednak zwolennikiem podwójnego panierowania kotletów. Jeśli zaś chodzi o smażenie, Okrasa uznaje tylko smalec. Ten tłuszcz można bez problemu mocno rozgrzać, a kotlety pięknie się na nim smażą.
Jajka faszerowane buraczkami z majonezem i chrzanem to pomysł na pyszną i prostą kolację i przystawkę dla całej rodziny. Są aromatyczne, pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane buraczkami.Jajka faszerowane burakami to pyszna, prosta i efektowna przekąska dla każdego. Ugotowane jajka smakują wyśmienicie, kiedy przygotujesz do nich pastę z żółtek, buraczków, chrzanu i majonezu. Jajka po przygotowaniu oprósz posiekaną zieleniną- szczypiorek, koperek i natka pietruszki będą idealne.Puree z buraków zrobisz błyskawicznie. Podsmaż buraczki z jabłkiem i czosnkiem, dodaj oliwę i zblenduj, następnie przygotuj farsz. Jeśli zostanie puree wykorzystaj je jako zdrową i smaczną pastę na kanapki.Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw, są źródłem wielu cennych składników, w tym żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe. Buraki powinniśmy więc jeść znacznie częściej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe dania z buraków- tu poznasz przepis na sałatkę z burakiem i fetą. Równie smaczna jest sałatka z pieczonych buraczków i awokado, jest idealna na zdrowy i pożywny lunch do pracy lub kolację.
Mazurek wielkanocny z orzechami włoskimi, ziemnymi i masą kajmakową to wyśmienite ciasto świąteczne, które zawsze wychodzi rewelacyjnie. Mazurek to kruche ciasto z rantami, kremem i dekoracjami z bakalii, orzechów, czekolady, dzięki którym mazurek nabiera wiosennego wyglądu. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z orzechami. Mazurek jest tradycyjnym, polskim ciastem, które od lat gości na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Kruche, słodkie ciasto, gęsty krem i wiosenne dekoracje sprawiają, że mazurek jest najbardziej charakterystycznym ciastem wielkanocnym i wszyscy go uwielbiają.Mazurek przygotujesz na wiele sposobów, z czekoladą, masą owocową, orzechami, budyniem. Dekoracje w cieście również odrywają dużą rolę, dzięki bakaliom, orzechom, migdałom, czekoladzie, stworzysz ciekawe wzorki, np. bazie, kwiatki, które podkreślą wiosenny i świąteczny akcent.Mazurek może mieć dowolny kształt, mazurek z orzechami przygotowałam w owalu, aby przypominał wydmuszkę. Kajmak z orzechami tworzy gęstą, słodko- słoną masę, dekoracje przypominające wiosenne bazie zrobiłam z polewy czekoladowej i wiórek kokosowych.Jeśli chcesz zrobić mazurek w wersji light- tu poznasz przepis na mazurek bez cukru z kremem malinowym i czekoladowym słodzonymi miodem lub stewią, ciasto jest przepyszne.
Rolada z jabłkami siostry Anastazji to pomysł na pyszny, lekki deser dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt z jabłkami prażonymi z cynamonem to idealne połączenie, które skradnie serce każdego łasucha. Poznaj przepis na roladę z jabłkami siostry Anastazji. Rolada z jabłkami to pyszne ciasto, które przygotujesz w prosty sposób. Rolada smakuje wyśmienicie do kawy i herbaty. Przygotuj ją również na wizytę gości, a każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Żeby rolada nie popękała, jeszcze ciepły biszkopt zawiń w rulon przy pomocy czystej ściereczki. Po wyłożeniu jabłek, roladę zawiń dobrze folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby biszkopt i jabłka dobrze się połączyły, a rolada nie rozleciała podczas krojenia.Jabłka do rolady zetrzyj na tarce i podsmaż z cynamonem, galaretką i cukrem pudrem. Sucha galaretka cytrynowa nie zmieni smaku jabłek, a dzięki żelatynie masa będzie bardziej zwarta i gęsta. Do jabłek dodaj również cukier puder, żeby osłodzić owoce.Szukasz pomysłu na roladę biszkoptową? Tu poznasz przepis na roladę z makiem, idealną na jesień i zimę. Letnią wersję podaj z kremem kokosowym, rolada jest świetnia w upalne dni.
Jajecznica jest doskonałym pomysłem na szybkie i ciepłe śniadanie, które dostarczy energii. W wersji z grzybami wychodzi naprawdę pyszna. Podsmażcie garść boczniaków i cieszcie się niezwykle smacznym daniem o wyjątkowym aromacie. Boczniaki najczęściej podaje się wprost z patelni. Można z nich również przyrządzić wyśmienite roślinne flaczki. Te bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy i minerały takie jak potas, żelazo czy cynk grzyby będą równie pyszne, gdy dodamy je do śniadaniowej jajecznicy. Doskonale skomponują się z cebulką i odrobiną czerwonej papryki.
Ciasto z ananasem siostry Anastazji to pomysł na fantastyczny deser dla całej rodziny. Orzechowy biszkopt przełożony masą ananasową i blatem kokosowym, oblany polewą czekoladową wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na ciasto z ananasem siostry Anastazji. Ciasto z ananasem przepisu siostry Anastazji to jedno z ciekawszych i smaczniejszych ciast przekładanych, jakie jadłam. Połączenie orzechów, kokosu, ananasa i czekolady to prawdziwa eksplozja smaków. Cała blacha ciasta znika w ciągu jednego dnia. Przed pieczeniem biszkoptu zmiel orzechy włoskie lub pokrusz je drobno np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Nigdy nie wyjmuj biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu- gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że ciasto popęka lub opadnie.Ciasto wykończ domową polewą czekoladową bez masła, jest pyszna i elastyczna, dzięki czemu dobrze przylega do ciasta i nie kruszy się podczas krojenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, żeby masa ananasowa i polewa stężały.Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły sernik? Tu poznasz przepis na sernik siostry Anastazji z bezą kokosową, wszyscy będą zachwyceni.
Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto z dodatkiem rodzynek i owoców kandyzowanych. Babka drożdżowa jest dobrze wyrośnięta, puszysta z lekko waniliową nutą, jest przepyszna. Sprawdź jak zrobić babkę wielkanocną drożdżową z bakaliami, wychodzi za każdym razem.Babka wielkanocna drożdżowa to genialne ciasto do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe w połączeniu z bakaliami i lukrem smakuje wyśmienicie. Babka drożdżowa nie jest sucha w środku, jest puszta i pyszna. Babka smakuje wszystkim i wygląda bardzo zjawiskowo.W babce drożdżowej najważniejsze są drożdże i ich odpowiednie przygotowanie, w przeciwnym razie ciasto nie urośnie lub pojawi się zakalec. Zaczyn drożdżowy zawsze przygotuj z letnim mlekiem, za zimne lub za gorące mleko nie ruszy drożdży. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową.Ciasto drożdżowe wymaga czasu, żeby urosło i podwoiło swoją objętość, dlatego ciasto po wyrobieniu odstaw najpierw na godzinę, a po włożeniu do formy na kolejne 30 minut. Babka przygotowana w ten sposób przed pieczeniem wyjdzie pysznie za każdym razem.Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę czekoladową. Równie smacznym ciastem jest tradycyjny mazurek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić mazurek z kajmakiem, orzechami i bakaliami.
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Proponujemy przedwojenne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Zrobisz je szybko i z niewyszukanych składników. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki, wytłuczesz je, wymieszasz z kilkoma dodatkami, a potem uformujesz z nich kotlety, skrywając w środku aromatyczną niespodziankę. Na koniec pozostanie ci je tylko usmażyć. Lubimy ziemniaki za ich neutralny smak, uniwersalność, cenę i dostępność. Choć zwykle lądują na talerzach w charakterze dodatku do obiadu, to można z nich przygotować pyszne dania. Choćby takie jak to, które za chwilę przygotujemy. Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami jest przedwojenny. Można więc się spodziewać tradycyjnej metody przygotowania i tylko niezbędnych składników. Efekt za to jest bardzo smaczny. Jeśli chcecie, farsz do kotletów możecie też zrobić z grzybów suszonych.
Babka wielkanocna gotowana to świetna alternatywa dla pieczonych ciasto. Jeśli nie masz piekarnika lub pieczesz już jakieś potrawy, to przepis na gotowaną babkę jest idealny dla Ciebie. Babka gotowana jest puszysta, ładnie wyrośnięta i wilgotna. Sprawdź, jak zrobić babkę wielkanocną bez piekarnika.Przygotowania do świąt zawsze są stresujące, zakupy, sprzątanie i przygotowywanie ciast i potraw wielkanocnych zajmuje sporo czasu. Jeśli chcesz zrobić ciasto, a piekarnik jest już zajęty, ponieważ pieczesz np. schab, przygotuj gotowaną babkę wielkanocną, jest równie pyszna i zrobisz ją w dosłownie kilka minut.Do babki gotowanej wykorzystuje się specjalne formy, jednak jeśli masz formę do babki z kominem i duży garnek, to spokojnie poradzisz sobie bez specjalnej blachy. Babka po ugotowaniu jest puszysta, wyrośnięta i wilgotna, jest przepyszna. Ciasto po ostudzeniu polej domowym lukrem- podana w taki sposób wygląda i smakuje najlepiej. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto wielkanocne? Tu poznasz przepis na mazurek chałwowy, czyli tradycyjne ciasto w nowej odsłonie, jest pysze i wygląda rewelacyjnie.
Pierogi są polską specjalnością. Lubimy je robić, ale też jeść. Najpopularniejsze są pierogi gotowane, jednak smakosze cenią sobie również pierogi pieczone czy smażone. Dziś podamy wam niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami. Takie połączenie może wywołać kontrowersje. Wszakże zazwyczaj oba produkty nie idą ze sobą w parze. Jednak farsz zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pierogi w takim wydaniu przyciągają apetycznym wyglądem, a gdy już ich spróbujecie, nie pożałujecie.Klasyczne pierogi robi się z ciasta pierogowego, czyli podobnego do ciasta na makaron. To ciasto najbardziej lubi być gotowane, bo wtedy jest miękkie i delikatne. Jeśli jednak chcecie spróbować bardziej puszystych pierogów, przygotujcie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. Są doskonałe na kolację lub na przekąskę.
Sos śmietanowy do pizzy carbonara to biały, kremowy sos, z którego przygotujesz jedną z klasycznych, włoskich pizz- carbonarrę. Pizza na sosie śmietanowym z boczkiem, cebulą, parmezanem i jajkiem to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara, jakie składniki dodać i jak zrobić ciasto na włoską pizzę.Pizza carbonarra to klasyka. Cienkie ciasto, boczek, ser, jajko i biały sos śmietanowy to idealne połączenie, dzięki któremu carbonara stała się jedną z najbardziej popularnych, włoskich pizz. Carbonara jest w menu w każdej pizzerii i restauracji, w której również podawane są placki, możesz ją jednak zrobić samodzielnie w bardzo prosty sposób- będzie przepyszna.Sekretem każdej pizzy jest ciasto i dobry sos- w tym artykule poznasz prosty przepis na tradycyjne ciasto włoskie i dowiesz się, jak piec pizzę w piekarniku i z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Sos śmietanowy do carbonary to sos doprawiony przyrumienioną szalotką i czosnkiem, warzywa dodają charakteru i wyraźnego smaku. Pamiętaj, że śmietana musi mieć temperaturę pokojową, zanim wlejesz ją na patelnię. W przeciwnym razie może się zważyć lub powstaną grudki. Mąkę do sosu wymieszaj wcześniej z odrobiną wody, żeby również zapobiec stworzeniu się zbrylonych grudek, które zepsują smak sosu.Carbonara to również świetne wydanie włoskiej pasty- tu poznasz przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie, idealny na szybki i pożywny lunch lub obiad.
Tłusty czwartek tuż, tuż. Jeśli więc planujecie własnoręcznie przygotować pączki, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na idealne pączki. Są delikatne i miękkie, a dzięki dodatkowi spirytusu nie wchłaniają dużo tłuszczu. Będzie pysznie, bez wychodzenia w domu i stania w kolejce.Robert Makłowicz jest miłośnikiem dobrej kuchni. Prowadzi programy kulinarno-podróżnicze, w których prezentuje przepisy na smaczne potrawy. I rzeczywiście można mu zaufać, bo wszystkie receptury są sprawdzone. Podobnie jest z pączkami, których przygotowaniem zaraz się zajmiemy. Wychodzą idealne, takie same, a nawet lepsze niż z cukierni. Nie obawiajcie się, że będą zbyt tłuste. Dzięki dodatkowi spirytusu, nie przesiąkną tłuszczem. Gwarantujemy też, że na jednym nie poprzestaniecie.