Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią
04.11.2021 01:00 Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią

Jajecznica z cukinią jest wyjątkowo smaczną i lekką opcją śniadaniową. Jajecznica jest aromatyczna, zdrowa i bardzo pożywna. Śniadanie przygotujesz w kilka minut, doskonale sprawdzi się więc w nawet najbardziej zabiegany poranek. Poznaj prosty przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie i sycące śniadanie. Cukinia jest warzywem dyniowatym, z którego przygotowujemy głównie leczo, cukinię faszerowaną, zupy kremy. Cukinia doskonale sprawdzi się również jako składnik śniadania, sprawiając, że danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z cukinii możesz przygotować jajecznicę, omlet, a nawet słodką owsiankę, która doda Ci energii na cały poranek.Czosnek i cebulka świetnie komponują się z cukinią. Podsmażone na maśle warzywa pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Przed wbiciem jajek na patelnię wymieszaj je z odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie doskonale ścięta, ale się nie wysuszy. Jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub jeszcze ciepłą bułką.

Kotlety z kalafiora
04.11.2021 01:00 Smażony kalafior w fantastycznej panierce

Kalafior doskonale smakuje ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś proponujemy wam jednak inny sposób przyrządzenia tego warzywa. Zdradzimy wam przepis na kalafiora smażonego w panierce. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.Kalafior jest smaczny i zdrowy. Często dodajemy go do zupy jarzynowej czy podajemy ugotowanego. Jednak doskonale nadaje się też do smażenia. Nie polecamy jednak smażenia różyczek kalafiora, chyba że na głębokim tłuszczu. Inaczej trudno jest je równomiernie zrumienić, a najlepiej wcześniej je obgotować. Najlepiej kalafior pokrójcie wcześniej w grube plastry, po usmażeniu będą smakować jak kotlety.

Swojska jajecznica z kiełbasą
04.11.2021 01:00 Swojska jajecznica z kiełbasą

Swojska jajecznica z kiełbasą jest prostym i szybkim pomysłem na bardzo pożywne śniadanie. Podsmażone na maśle z cebulką mięso genialnie komponuje się z delikatnymi jajkami i szczypiorkiem. Jajecznica jest bardzo sycąca, doda Ci więc energii na wiele godzin. Poznaj przepis na swojską jajecznicę z kiełbasą.Jajecznica z kiełbasą to świetna opcja śniadaniowa dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Jajecznicę zawsze podaję z grzankami lub świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem, na którym masło delikatnie się rozpuszcza. Jajecznicę doprawiam delikatnie solą i pieprzem pod sam koniec smażenia.Do przygotowania dania wykorzystaj tradycyjną, śląską kiełbasę lub podsuszaną, np. żywiecką. Jajka przed dodaniem na patelnię wymieszaj z mlekiem i posiekanym szczypiorkiem, dzięki czemu jajecznica nie będzie sucha i się nie przypali. Mleko dodane do jajek dobrze je rozpulchnia i sprawia, że danie jest wilgotne i doskonałe w smaku.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne śniadanie-tu poznasz przepis na doskonałą jajecznicę na boczku, idealnie ściętą i niezwykle aromatyczną.

jajecznica
04.11.2021 01:00 Wyjątkowo pożywna jajecznica z żółtym serem

Jeśli musisz szybko zjeść sycące śniadanie przed pracą, wybór jest chyba oczywisty. Przygotuj jajecznicę, a najlepiej wyjątkowo pożywną jajecznicę z żółtym serem. Dzięki niej zyskasz energię i siły na początek dnia. Przygotowanie tego ciepłego dania zajmie ci nie więcej niż 5 minut.Jajecznica jest niezwykle prostym, pożywnym i smacznym daniem. Doczekała się już wielu wersji, bo zmieniać jej smak jest bardzo łatwo. Jajka tak naprawdę doskonale komponują się z przeróżnymi składnikami — wytrawnymi, a nawet słodkimi. W jajecznicy doskonałe jest też to, że ona nie może się nie udać. Oczywiście może być mniej lub bardziej smaczna, ale tak czy siak, doskonale cię nasyci. Dziś proponujemy dodać do smażących się jajek trochę żółtego sera. Dodadzą one potrawie smaku i przyjemnej ciągliwości.

masa na kotlety mielone
03.11.2021 01:00 Babcine kotlety mielone bez kajzerki - z dodatkiem chałki

Kotlety mielone średnio raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. W sumie jesteśmy już mistrzami w ich przyrządzaniu. Jednak zawsze warto przetestować nowe pomysły i nowe dodatki. Być może kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze? Dlatego dziś proponujemy babcine kotlety mielone bez kajzerki, a z dodatkiem chałki. Choć w sklepach bez problemu można kupić gotowe mięso mielone, to jednak wiele osób uważa, że nie ma jak zmielić je własnoręcznie. Wtedy bowiem będzie pewność, że mięsna masa zawiera tylko mięso i że na przykład nie ma w niej chrząstek. Kotlety mielone można zrobić z różnego rodzaju mięsa. Jednak najsmaczniejsze wyjdą z wieprzowiny. Najlepsze na kotlety będą te tłuściejsze kawałki, np. z karkówki czy łopatki. Kotlety z szynki mogą wyjść za mało soczyste.

jajka sadzone
03.11.2021 01:00 Kiedy solić jajka sadzone - na początku czy końcu smażenia?

Jajka są idealne na śniadanie, bo są pożywne, smaczne i szybkie do przygotowania. Możesz je ugotować na miękko lub twardo, zrobić z nich jajecznicę czy jajka sadzone. Dziś proponujemy właśnie te ostatnie. A wiesz, kiedy najlepiej solić jajka sadzone? Poznaj też inne wskazówki, dzięki którym przygotujesz doskonałe danie.Choć niektórzy na śniadanie jedzą kanapki czy płatki na mleku, to jednak jajko wydaje się bardzo dobrą propozycją. Jest niezwykle pożywne, bo kryje w sobie wszystkie składniki odżywcze. Potrafi też dodać nam energii na dłuższy czas. Poza tym jest smaczne, ma neutralny smak i szybko je przygotujesz.

pasta z makreli
02.11.2021 01:00 Pyszna pasta z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów

Śniadanie nie musi być nudne i nie musi oznaczać kanapek z wędliną czy serem. Dziś proponujemy wam pyszną pastę z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie przygotować ją wieczorem, w lodówce poleży nawet dwa dni. Jest smaczna i zdrowa, doskonała do smarowania pieczywa.Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, choć są bardzo wartościowe. Zwykle myślimy o nich przy okazji obiadu, jednak mogą nam towarzyszyć już od śniadania. Wędzone ryby doskonale nadają się na kanapki. Na pieczywie można kłaść po prostu kawałki ryby lub zrobić z nich pyszną pastę. Ta druga opcja jest o tyle dobra, że wzbogacając pastę o różne dodatki, wzbogaca się jej wartość odżywczą i odmienia smak. Na rybne pasty idealna jest zwłaszcza wędzona makrela. Jest to morska, tłusta ryba, a więc ta najwartościowsza, bo bogata w zdrowe tłuszcze i jod. Na dodatek należy do najtańszych i jest łatwo dostępna.

jajecznica
02.11.2021 01:00 Lekka jak chmurka jajecznica bez smażenia

W wielu domach dzień zaczyna się jajecznicą. I jest to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. A dziś zdradzimy wam jeszcze szybszy sposób na lekką jak chmurkę jajecznicę bez smażenia. Zrobicie ją bez użycia patelni, będzie delikatna i lekka dla żołądka. Niesamowite na ile sposobów da się przygotować jajecznicę. Nawet jeśli składa się z samych jajek. Jedni lubią tylko delikatnie przemieszaną, inni, gdy białka są idealnie połączone z żółtkami. Do wyboru jest też stopień ścięcia jaj i wymieszanie ich np. ze śmietaną, mlekiem czy majonezem. A gdy dodamy jeszcze możliwość wzbogacenia jajecznicy o dodatki typu boczek, cebula, pomidor wyjdzie nam krocie przepisów na to jakże proste danie.

Naleśniki z jajem i serem żółtym
01.11.2021 01:00 Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka

Naleśniki lubi chyba każdy. Nic dziwnego skoro jest tak wiele opcji ich przyrządzenia. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo pyszną kombinację Ewy Wachowicz. Połączenie ciągnącego się sera z sadzonym jajkiem skradnie wasze serca.Niejednokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone i pyszne receptury Ewy Wachowicz. Ostatnio na naszej stronie pojawił się przepis na rosół z azjatycką nutą. Wcześniej pisaliśmy też o patencie na domowe gołąbki, który celebrytka zdradziła swoim fanom.

Strucla drożdżowa z jabłkami
31.10.2021 02:00 Obłędna strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa jest wypiekiem, który możemy przygotować o każdej porze roku, używając sezonowych owoców lub sera. Z jabłkami wychodzi bardzo aromatyczna i pyszna. Zaskocz swoich gości wyjątkowo prostym, a przy tym efektownym deserem, który na długo pozostanie w ich pamięci. Ciasto drożdżowe wyrośnie o wiele szybciej, jeśli wcześniej wstawisz je do ciepłego piekarnika. Babcina sztuczka jest niezawodna. Prezentowaliśmy wam już niejednokrotnie przepisy na pyszne wypieki z dodatkiem jabłek. Sernik z prażonymi owocami oraz nadziane karmelizowanym jabłkiem rogaliki z pewnością skradły serca wielu smakoszy. Jabłkowa strucla ma szansę powtórzyć ich sukces. Koniecznie spróbujcie wspaniałego połączenia delikatnego drożdżowego ze słodyczą polskich jabłek.

Projekt bez tytułu - 2021-10-31T143613.023
31.10.2021 02:00 Zmarł słynny restaurator, był nazywany „ojcem tiramisu”

We Włoszech, w wieku 93 lat zmarł słynny restaurator, który był nazywany „ojcem tiramisu". Aldo Campeol, bo o nim mowa, był właścicielem restauracji Alle Beccherie w Treviso, która jako pierwsza zaoferowała klientom ten doskonały deser. Potem tiramisu poznały całe Włochy i zachwyciło cały świat. Restauracja Alle Beccherie została otwarta przez rodzinę Campeola w 1939 roku. Aldo przejął ją pod koniec II wojny światowej. To właśnie tam, w wyniku błędu szefa kuchni, Roberto Linguanotto, powstał ten pyszny deser. Otóż Roberto przygotowując lody waniliowe, dodał do nich mascarpone zamiast śmietanki. Gdy mieszanki spróbowała żona właściciela restauracji, Alba, uznała, że jest całkiem smaczna. Razem z kucharzem postanowili podać ją jako deser na biszkoptach nasączonych kawą i posypaną ciemnym kakao. Deser został nazwany Tireme Sù, co oznacza „podnieś mnie" czyli popraw mi humor.

naleśniki amerykańskie
30.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki

Naleśniki są pysznym pomysłem na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe, kiedy mamy trochę więcej czasu, bo nie spieszymy się do pracy. Dziś podajemy wam niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki. Są smaczne, więc rodzina z pewnością będzie zadowolona. Sekret tkwi w dodatku dwóch łyżeczek proszku do pieczenia.Amerykańskie naleśniki są grube i puszyste. To zasługa dodanego proszku do pieczenia. Zawierają też dodatek stopionego masła, dlatego możesz je smażyć, nie używając już tłuszczu. Doskonale smakują polane np. miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową czy owocową. Jednak możesz je też zjeść oprószone cukrem pudrem, czy posmarowane dżemem.

Sernik siostry Anastazji
30.10.2021 02:00 Jesienny sernik od siostry Anastazji

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj jesienny sernik według przepisu siostry Anastazji. Ma dodatek śliwek, które kupisz teraz bez problemu. Jest puszysty, wilgotny i bardzo smaczny. Idealny na rodzinne spotkanie.Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Nie są zbyt słodkie, za to bardzo pożywne. To dzięki dodatkowi białego sera, a także sporej ilości jajek. Można je przygotować na wiele sposobów i co ważne, doskonale smakują nawet po kilku dniach.

Kotlety po szwajcarsku
30.10.2021 02:00 Cudny kotlet szwajcarski z płynnym serem w środku

Kotlet szwajcarski, inaczej nazywany również cordon bleu, może zrewolucjonizować przyszłe obiady, które przygotujesz dla swoich domowników. W środku panierowanego schabu schowany jest pyszny roztopiony ser oraz aromatyczna szynka szwarcwaldzka, dzięki czemu całe danie pięknie pachnie i smakuje. Niżej zdradzamy, jak wykonać je krok po kroku. Dużym atutem potrawy jest jej prostota i szybkość wykonania. Kotlety szwajcarskie mogą nie zdradzać zbyt wiele z samej nazwy, jednak wystarczy rozkroić niepozornie wyglądające schabowe, aby natychmiast zauważyć kolosalną różnicę. Rozpływający się po talerzu ser oraz intensywna szynka szwarcwaldzka sprawiają, że nie można oderwać od kotletów oczu. Klasycznie poniższe danie przygotowuje się z cielęciny, jednak mięso to jest dość drogie, a niektórzy nie przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Dlatego w bardziej budżetowej wersji można z powodzeniem użyć schabu. Zalecamy podawać kotlety ze świeżo usmażonymi frytkami, aby doświadczenie było jeszcze przyjemniejsze.

Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem
29.10.2021 02:00 Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem

Szukasz pomysłu na nowe wydanie klasycznej jajecznicy? Przygotuj ją z boczniakami i szczypiorkiem. Boczniaki podsmażone na maśle z cebulką zyskują niezwykły, głęboki smak i aromat. Poznaj przepis na doskonałe śniadanie, czyli jajecznicę z boczniakami- sposób na grzyby poza sezonem.Boczniaki są wyjątkowo zdrowymi grzybami. Zawierają wszystkie witaminy z gruby B, magnez, fosfor, potas i żelazo. Boczniaki wspierają więc pracę układu nerwowego, regulują produkcję krwi, poziom cukru oraz ciśnienie i pracę serca. Boczniaki bogate są również w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Boczniaki są grzybami uprawnymi, które rosną również na korach drzew w lasach liściastych. Boczniaki są bardzo popularnymi grzybami, które możesz kupić w sklepach przez cały rok. Jajecznicę z boczniakami przygotujesz także z suszonych grzybów. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz je w wodzie, aby zmiękły.Nie tylko boczniaki świetnie komponują się jajkami. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami i delikatną jajecznicę z kurkami. Jajecznica z grzybami doskonale smakuje z ciepłym, świeżym pieczywem.

Projekt bez tytułu
29.10.2021 02:00 Czego nie wlewać do zlewu w kuchni?

Do zlewu kuchennego wpadają niekiedy najróżniejsze rzeczy i produkty, które nigdy nie powinny się w nim znaleźć. Aby zachować całkowitą drożność instalacji wodnej w kuchni, nie wolno wlewać do zlewu chociażby tłuszczu po smażeniu czy kawowych fusów. Poniżej ostrzegamy, co jeszcze należy trzymać z dala od odpływu, aby w rurach nie pojawił się trudny w usunięciu zator. Utrzymanie kuchni w całkowitej czystości wcale nie jest łatwym zadaniem - najróżniejsze kuchenne sprzęty, jak zlew czy piekarnik łatwo ulegają zabrudzeniom. Szczególną opieką warto obdarzyć zlew, gdyż ten w wyjątkowo szybkim tempie może się zatkać. Na szczęście można uniknąć konieczności udrożniania go środkami chemicznymi, czy wzywania hydraulika. Wystarczy powstrzymać się przed wrzucaniem do niego niektórych produktów, które najczęściej doprowadzają do zatykania się odpływu.

Jajecznica na boczku
28.10.2021 02:00 Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem to doskonały pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Podsmażony na cebulce boczek nadaje daniu wyjątkowego aromatu i dostarczy Ci energii na cały początek dnia. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą jajecznicę na boczku.Jajecznica na boczku to jedno z lepszych wersji tego popularnego śniadania. Już sam zapach podsmażanego na maśle z cebulką mięsa sprawia, że zaczynam być niezwykle głodna i z niecierpliwością czekam, aż jajka zetną się na patelni. Jajecznicę zawsze doprawiam solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem, który doskonale wzmacnia smak śniadania. Jajecznicę podaję z jeszcze ciepłym, świeżym chlebem. Do przygotowania jajecznicy na boczku zawsze wykorzystuję boczek wędzony, ponieważ jest o wiele smaczniejszy od surowego. Możesz go kupić w gotowych, cienkich plastrach lub całym kawałku. Pamiętaj jednak, że kawałek mięsa należy obrać ze skóry i usunąć ewentualne przerosty.Jajecznica jest bardzo uniwersalnym daniem, do którego możesz dodawać ulubione składniki. Wykorzystaj jeszcze ostatnie chwile sezonu na grzyby i przygotuj jajka z kurkami oraz z rydzami. Tak przygotowanie danie jest wprost idealne na chłodne, jesienne poranki.

sernik z rosą
27.10.2021 02:00 Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie. Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.

gofry
27.10.2021 02:00 Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

Gofry kojarzą się z wakacjami i czymś bardzo smacznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na przykład dzisiaj. Poznaj błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy i delektuj się nimi z najbliższymi. Idealne gofry powinny być puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Doskonale smakują podane z bitą śmietaną, owocami i słodkimi sosami. Sprzętem, w którym się je tradycyjnie przygotowuje, jest gofrownica. Przypomina nieco patelnię ze specjalnie uformowanymi wkładami, na które wylewa się ciasto.

kanapki z pastą jajeczną
27.10.2021 02:00 Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach

Śniadanie nie musi być nudne. Dziś, zamiast kanapek z wędliną czy serem, proponujemy kanapki z pastą. Zrobisz ją w kilka minut, a wszyscy będą się nią zajadać. Oto jak przygotować obłędnie pyszną, zachwycającą pastę jajeczną od Ani Starmach. Jej sekretem jest dodatek musztardy. Pasty na kanapki są doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Pastę możesz zrobić z twarogu, wędzonej ryby czy szynki. My jednak postawiliśmy na jajka. Wystarczy ugotować je na twardo, rozdrobnić, wymieszać z kilkoma składnikami i gotowe.

racuchy z warzywami
26.10.2021 02:00 Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.

jajecznica
25.10.2021 02:00 Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

Jajecznica nie jedno ma imię. Choć jej podstawą zawsze są jajka, jej smak można zmieniać rozmaitymi dodatkami. Można je mieszać bezpośrednio z jajkami lub na podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek. Dziś proponujemy przepyszną jajecznicę z majonezem — będzie w sam raz na śniadanie.Jeśli pomysł dodania majonezu do jajecznicy wydaje wam się dziwny, to przypominamy, że mają ze sobą dużo wspólnego. Majonez zawiera bowiem jajka, a dokładniej żółtka. To one łączą pozostałe składniki, dają mu smak i kremową konsystencję. Gdy zaś wymieszamy majonez z jajkami, otrzymamy pyszną, kremową jajecznicę.

Lidl rusza z nową ofertą
25.10.2021 02:00 Co od poniedziałku czeka na nas w Lidlu?

Choć ceny rosną, w wielu sklepach można trafić na atrakcyjne promocje. Dzięki nim da się zaoszczędzić sporo pieniędzy. Zobacz, co od dzisiejszego poniedziałku czeka na nas w Lidlu. Poniższa oferta trwa do środy 27.10 włącznie.Sieć sklepów Lidl co i rusz kusi nas swoimi promocjami i atrakcyjnymi cenami. Jeśli więc planujesz większe zakupy, przygotuj sobie ich listę i wybierz się do Lidla. Z pewnością zaoszczędzisz trochę pieniędzy.

Jajka
24.10.2021 02:00 Obalono popularny mit na temat jajek

Jajkami zajadamy się bardzo często, jednak gdy widzimy w ich wnętrzu czerwoną plamkę, ochota na posiłek szybko mija. Nie ma się jednak czego obawiać, gdyż nie jest to zarodek, jak głosi popularny mit. To zwykła kropelka krwi, która przedostała się do jajka podczas jego formowania. Jajka zawierają ogromną ilość najróżniejszych witamin, minerałów oraz makroelementów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu - dlatego jada się je na całym świecie. Niestety czasem zdarza się, że po rozbiciu skorupki widać w jajku czerwoną plamkę. Od razu po jej zauważeniu wiele osób myśli, że jest to nierozwinięty zarodek kury, co mija się z prawdą.

Pasta jajeczna na kanapki
24.10.2021 02:00 Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym

Po jajka często sięgamy, chcąc przygotować pyszne i rozgrzewające śniadanie. Zwykle przyrządzamy z nich jajecznicą lub gotujemy je na miękko. Tymczasem pasta jajeczna sprawdzi się równie dobre. Proponujemy wam wykonać ją z dodatkiem kiszonego ogórka -ten smak was zachwyci. Połączenie lekko kwaśnego i chrupiącego ogórka z delikatnością ugotowanego na twardo jaja i ostrością szczypiorku skradnie serce każdego smakosza. Całości dopełni świeże pieczywo — jeśli wybierzemy takie z ziarnami, dodamy tej kompozycji jeszcze dodatkowych chrupiących akcentów. Temu zestawieniu nie można się oprzeć.

Jajo na miękko
23.10.2021 02:00 Jak ugotować idealne jajka na miękko?

Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem są pyszne i idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Nie zawsze jednak wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Podpowiadamy co zrobić, by za każdym razem osiągnąć zadowalający efekt. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować idealne jajko poszetowe. Pisaliśmy też o tym, co zrobić, by sadzone się udało, gdy będziemy smażyć je bez tłuszczu. Czas na wskazówki dotyczące przygotowania jaj na miękko.

racuchy
23.10.2021 02:00 Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami

Na dzisiejszy, leniwy podwieczorek proponujemy przygotować coś wyjątkowego. Słodkiego, pożywnego, a przede wszystkim pysznego, jednym słowem racuchy z brzoskwiniami. Przygotujcie je według naszego przepisu — wyjdą puszyste i chrupiące.Racuchy można robić i jeść w nieskończoność. Oczywiście są kaloryczne, ale trudno sobie odmówić przyjemności ich jedzenia. Kuszą swą chrupkością, a wilgotne wnętrze w połączeniu z owocowym smakiem jest naprawdę pyszne. Dziś dla odmiany, zamiast nieco już oklepanych racuchów z jabłkami, przygotujcie racuchy z brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub z puszki — jedne i drugie nadadzą racuchom wyjątkowego smaku.

Omlet na śniadanie
23.10.2021 02:00 Przepis na puszysty omlet z serem i szynką

Ciepłe śniadanie o poranku jesienią sprawdzi się idealnie. Przygotujcie omlet, który nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyci was smakiem. Proponujemy prosty przepis z dodatkami, które na pewno znajdziecie w swoich lodówkach. Dania z jaj często trafiają na nasz stół o poranku. Pokazywaliśmy Wam już przepis na szakszukę oraz zdradzaliśmy patent na pyszny omlet staropolski z włoską kapustą. Tym razem sięgamy po klasykę czy omlet jajeczny. Dodamy do niego składniki, które każdy z was z pewnością ma w lodówce.