Sernik bez spodu jest prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Sernik jest delikatny, puszysty o delikatnym, budyniowym smaku i orzeźwiającej nucie skórki cytryny. Sernik jest chyba najlepszym ciastem, a jego uniwersalny smak pozwala na przygotowanie dowolnej, ulubionej polewy. Jak zrobić sernik bez spodu?Sernik jest delikatnym, puszystym, wyrośniętym ciastem o doskonałym smaku. Moim zdaniem razem z szarlotką na ciepło jest najsmaczniejszym wypiekiem, idealnym do kawy, przyjęcia i święta. Sernik bez spodu jest równie genialny, a przygotowanie go zajmuje zdecydowanie mniej czasu.Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl jedynie drzwi i zostaw w piecu na minimum 40 minut, aby sernik stygł powoli i nie opadł. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje również popękanie wierzchu, a tego przecież chcemy uniknąć. Sernik bez spodu smakuje rewelacyjnie sam, z polewą czekoladową, karmelową, orzechową, ulubioną konfiturą. Tu poznasz przepis na prostą polewę z masła orzechowego, idealną do sernika i wielu innych ciast.
Miękki, puszysty i delikatny. Taki właśnie powinien być biszkopt. Zwykle nie dodaje się do niego tłuszczu, dlatego jest ciastem lekkostrawnym. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze delikatniejszy niż zwykle, przygotuj go w rewolucyjny sposób. Polecamy wam przepis na błyskawiczny biszkopt bez pieczenia. Biszkopt stanowi zazwyczaj podstawę tortu. Jednak na jego bazie można też przygotować inne ciasta. Wystarczy dorzucić do niego świeże lub mrożone owoce albo upieczony biszkopt obłożyć owocami i zalać galaretką. Chociaż zwykle biszkopt pieczemy, możemy go też ugotować na parze. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i przyjemnie wilgotne.
Zupa chrzanowa z jajkiem jest zupą przygotowywaną głównie na Wielkanoc. Gęsta, mięsna zupa z jajkiem i chrzanem smakuje równie dobrze nie tylko na świąteczne śniadanie czy obiad, jest idealna w chłodne, zimowe dni, ponieważ jest pożywna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z jajkiem.Zupa chrzanowa gotowana na wywarze warzywnym z boczkiem, chrzanem a później i białą kiełbasą jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna. Chrzan, podobnie jak cebula i czosnek, wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc zupa jest nie tylko smaczna i pożywna, ale i chroni też przed chorobami i przeziębieniem.Zupa chrzanowa z jajkiem to pomysł na pyszne śniadanie lub obiad wielkanocny, a także proste i szybkie danie w tygodniu lub w weekend dla całej rodziny. Zupę koniecznie dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aby wydobyć z niej doskonały smak.Jesienią i zimą najlepszymi, rozgrzewającymi i pożywnymi zupami są zupy gotowane na mięsie. Przygotuj również wyśmienitą zupę ogórkową na żeberkach i odkryj jej niezwykły, mocny smak.
Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.
Kotlety z jajek i pieczarek to prosty przepis na lekki i bezmięsny lunch, obiad lub kolację. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i pasują doskonale do ziemniaków, frytek i ulubionych surówek. Poznaj przepis na wegetariańskie kotleciki, czyli kotlety z jajek i pieczarek.Kotlety wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ są lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych kotletów mielonych czy schabowych. Kotlety z jajek i pieczarek to jedno z moich ulubionych, bezmięsnych dań obiadowych. Kotleciki są zwarte, idealnie doprawione i tak delikatne, że rozpływają się w ustach.Jajka po ugotowaniu rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, a później widelcem, dzięki czemu zrobisz to szybciej i dokładniej. Wymieszane jajka z pieczarkami na maśle łatwo formują się w małe kotleciki. Podsmażone z bułką tartą zyskują ładny, przyrumieniony kolor, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotleciki z kalafiora z dodatkiem kaszy jaglanej. Proste, smaczne i doskonałe na obiad dla całej rodziny.
Gotowanie jajek jest proste. Niby tak, jednak często, gdy już zaczniemy jeść jajko, okazuje się, że miało być miękkie, a jest twarde lub co gorsza, gumowate. No właśnie, wiecie jak idealnie ugotować jajka? Ile czasu powinno się gotować jajka na miękko, a ile na twardo? Podajemy szczegóły.Jajka często jemy na śniadanie. Sadzone, w postaci jajecznicy czy gotowane. Wszystkie są smaczne i pożywne. Jednak najłagodniejsze dla naszego żołądka są niewątpliwie jajka gotowane. Zwłaszcza te, ugotowane na miękko. Ponieważ jajko jest bardzo delikatne, łatwo przesadzić z czasem gotowania i sprawić, że szybko stanie się twarde. A na to nie zawsze mamy ochotę.
Sałatka jarzynowa w każdym domu robiona jest wedle innego przepisu - najczęściej różnice są niewielkie, gdyż rdzeń dania składa się z tych samych warzyw. Jakub Kuroń do swojej sałatki jarzynowej dodaje pokrojonego pora, który nadaje całości lekkiej pikantności. Jeśli więc pragniesz spróbować czegoś nowego w najbliższe święta, poniższa receptura idealnie się sprawdzi. Sałatka jarzynowa nieodłącznie towarzyszy wszystkim posiłkom jedzonym w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dla wielu osób brak miski z sałatką mógłby być złym omenem, dlatego warto zrobić ją na kilka dni przed wigilią, aby mieć pewność, że przez cały czas świętowania jej nie zabraknie. Niektórzy do sałatki dodają składniki mające zintensyfikować jej smak - trzeba wszak przyznać, że klasyczna sałatka jarzynowa jest raczej delikatna. Większość z nich decydują się na cebulę czy czosnek. Jakub Kuroń do swojej wersji dodaje białą część pora, który nie dominuje reszty produktów.
Jajecznica jest szeroko znanym i lubianym daniem, jednak jedzenie jej na okrągło w takiej samej postaci może łatwo doprowadzić do znużenia. Aby zwiększyć różnorodność i uchronić się od nudy, polecamy przygotowanie jajecznicy z pędami bambusowymi. Pędy bambusowe są pełne wartości odżywczych, a ich smak nadaje daniu lekko egzotycznego sznytu. Jajecznica z pędami bambusa jest wyjątkowym daniem śniadaniowym, który posmakuje każdemu - pędy mają bowiem bardzo delikatny i lekko słodki smak. Co więcej, są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Taka bomba wartości odżywczych pozwala zacząć każdy dzień z dużą ilością energii. Pędy bambusa są źródłem witamin A, E, B2, B3 oraz B9, błonnika pokarmowego, minerałów takich jak: potas, sód, wapń, magnez, cynk i selen, a także lignan, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy. W kuchni chińskiej i japońskiej pędy są bardzo cenione i dodawane do wielu różnorodnych dań.
Sałatka jarzynowa jest kultowym daniem, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie świąt. W każdym domu dodaje się nieco inne składniki i trochę inaczej przyrządza sos. W tym przepisie proponujemy wam pominięcie ziemniaka, a sos uzupełniamy o pikantną i wyrazistą musztardę francuską, która podkreśli smak warzyw. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na jarzynową na naszej stronie było już wiele. Zdradzaliśmy jak zrobić ją z marynowanymi grzybami i jakie modyfikacje wprowadzić, aby mogli zjeść ją weganie. Tym razem proponujemy, by zrobić ją w nieco kwaśniejszym wydaniu z dodatkiem ogórka i soczystego jabłka. Będzie smaczna i pełna charakteru mimo braku ziemniaka. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.
Milionerzy są programem telewizyjnym cieszącym się sporą popularnością. W jednym z ostatnich odcinków uczestnik otrzymał niełatwe pytanie dotyczące kulinariów. Czy wiecie, czego nie je laktoowowegetarianin? Teleturniej prowadzony przez Huberta Urbańskiego gości na naszych ekranach już od 21 lat. W każdym odcinku uczestnicy muszą odpowiedzieć na serię pytań. Udzielenie 12 poprawnych odpowiedzi gwarantuje główną wygraną. Niestety pytania potrafią zabić ćwieka. Przekonał się o tym Maksymilian Pluto-Prądzyński z Kościerzyny, który zapytany został o laktoowowegetarianizm.
Czy dzisiaj też przygotowujecie kotlety mielone na obiad? A może zrobicie je nieco inaczej? Proponujemy lekkie i soczyste mielone z kaszą manną. Są niebywale pyszne, pulchne i o wiele delikatniejsze w smaku, niż te z dodatkiem tartej bułki. Przekonajcie się o tym sami. Na smak kotletów mielonych największy wpływ ma rodzaj i jakość użytego mięsa. Jednak nie bez znaczenia są też dodatki. Jajko sprawia, że mięsna masa nie rozpada się w czasie smażenia, a namoczona bułka dodaje kotletom lekkości i puszystości. Podobną funkcję jak bułka, może też pełnić kasza manna. Wystarczy wsypać trochę suchej kaszy do mięsnej masy. Po wyrobieniu kasza zacznie pęcznieć. W czasie smażenia jeszcze bardziej zwiększy swoją objętość i dodatkowo się ugotuje. Dzięki temu kotlety będą mniej zwarte i złagodzi się ich smak.
Kluski śląskie są jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Podajemy je rzadziej niż gotowane ziemniaki, bo wiadomo, ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Zostajemy jednak za to wynagrodzeni doskonałym smakiem i zadowoleniem domowników. Dziś kultowe, niezastąpione kluski śląskie przygotujemy według przepisu babci Gosi. Klasyczny zestaw to kluski śląskie podane z wołową roladą i modrą kapustą. Jednak te pyszne, ziemniaczane kluski doskonale pasują też do innych dań. Najlepiej, żeby miały sos, bo wtedy napełni się nim dziurka i pysznie obleczony zostanie nim każdy klusek. Kluski śląskie możesz więc podać do gulaszu z dowolnego mięsa, a także do pieczonego drobiu.
Jajka sadzone na wodzie to świetna alternatywa dla klasycznego smażenia jajek na maśle czy oleju. Jajka z wody są delikatniejsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne. Podczas sadzenia jajek na wodzie szybciej doprowadzisz je do odpowiedniego dla siebie konsystencji i ścięcia, bez spalenia i nadmiaru tłuszczu. Sprawdź, jak usadzić jajka na wodzie. Jajka sadzone są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Przygotujesz z nich pożywne śniadanie, obiad, lunch, kolację. Jajko sadzone to również pyszny dodatek do domowych burgerów. Niestety jajka sadzone na maśle lub innym tłuszczu szybko się przypalają i są ciężkostrawne. Jajka sadzone na wodzie nie zawierają grama masła, oleju i przygotujesz je szybko i bez przypalenia. Jajka sadzone na wodzie wyglądają bardzo estetycznie i mają doskonałą konsystencję: ścięte białko i delikatnie rozlewające się żółtko. Jeśli chcesz bardziej je ściąć, gotuj jajka trochę dłużej. Pomysł na pyszne i lekkie, sycące śniadanie? Kromka świeżego chleba z jajkiem sadzonym na wodzie i awokado. Jajko sadzone na wodzie wykorzystasz również do przygotowania domowych burgerów z frytkami, doskonałego na obiad dla całej rodziny.
Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.
Czerwony barszcz pojawia się w Wigilię na większości polskich stołów. Zwykle serwuje się go z uszkami, jednak dobrym kompanem barszczyku są też paszteciki. Dziś zdradzimy wam przepis na boskie, wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną. Ten ostatni składnik, choć dość niezwykły, dodaje farszowi delikatnego, przyjemnego smaku. Paszteciki to nic innego jak małe, bułeczki wypełnione wytrawnym farszem. Można je zrobić z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego czy najpopularniejszego — drożdżowego. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo łatwo się je zjada i zazwyczaj są bardzo smaczne. Zwłaszcza kiedy zestawimy je z nieco pikantnym, czerwonym barszczem.
Jeśli lubisz mak i makowe ciasta, mamy dla ciebie przepis na bardzo efektowne ciasto. Oto Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji. To genialne, świąteczne ciasto z pewnością posmakuje twoim gościom i szybko zniknie z patery i z talerzyków.Najpopularniejszym makowym ciastem jest strucla. W mało którym domu nie piecze się tego zawijanego ciasta. Jednak nie wszyscy przepadają za dość suchym ciastem drożdżowym. Poza tym strucla często potrafi się rozwarstwiać, co nie wygląda zbyt efektownie. Ze Śnieżnym Makowcem od siostry Anastazji nie ma tych problemów.
Dziś przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem zdradzimy wam przepis na proste w przygotowaniu kremówki, które bywają również określane mianem napoleonek. Nie musisz więc biec do cukierni ani wydawać wiele pieniędzy. Puszyste, słodkie kremówki zrobisz sama w kwadrans. Tradycyjne kremówki robi się na cieście francuskim. Oczywiście ciasto można kupić gotowe, upiec z niego dwa blaty i przełożyć kremem. Jednak jeśli chcesz uniknąć pieczenia i jeszcze szybciej mieć pyszny efekt, ciasto francuskie zastąp herbatnikami. Ciastka będą doskonałe w smaku.
Bez sałatki jarzynowej nie obędzie się żadne, polskie przyjęcie czy świąteczny obiad. Jednak można ją też zrobić bez okazji, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Dziś proponujemy małą odmianę — przygotujcie sałatkę jarzynową ze śledziem. Ta klasyka w wyjątkowym wydaniu z pewnością wam posmakuje. Sałatka jarzynowa jest dosyć tania, bo jej podstawę stanowią warzywa korzeniowe. Ziemniak, marchew, pietruszka i seler tworzą zdrowe tło dla bardziej wyrazistych dodatków, takich jak cebula, jabłko, jajko czy właśnie nasz śledź. Rozdrobnione składniki łączą się w smaczną całość za sprawą dodanego majonezu.
Jajecznica smaczna rzecz. Do tego jest pożywna i możesz ją bardzo szybko przygotować. Dziś proponujemy wam jajecznicę na śmietanie. Jest bosko delikatna i niezwykle kremowa. Koniecznie przetestuj ten przepis, a już nigdy nie usmażysz tej potrawy na oleju.Jajka są jednym z najwartościowszych pokarmów, po jaki możemy sięgnąć. Kryją bowiem w sobie wszystkie składniki odżywcze. Zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, witaminy i sole mineralne. W ich składzie znajduje się też cholesterol, dlatego spożycie jajek powinny limitować osoby ze skłonnością do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Dużą zaletą jajecznicy jest fakt, że dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją usmażyć na szynce, boczku, samym maśle, posypać szczypiorkiem. Dzisiaj proponujemy jednak bardzo pożywną jajecznicę z kiełbasą i cebulą.
Miłośników kotletów schabowych zapraszamy dziś na ten tradycyjny specjał w nowej odsłonie. Przygotujemy schabowe w orzechowej panierce. Są niewiarygodnie chrupiące i pyszne, i co by nie mówić, duży udział mają w tym właśnie orzechy. Przekonajcie się o tym sami. Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Jednak nie uchodzi za najzdrowszą, bo tarta bułka wchłania dużo tłuszczu. Warto więc nieco zmodyfikować jej skład. Dzięki dodatkowi posiekanych orzechów kotlety schabowe nabiorą ciekawego smaku i wyjątkowej chrupkości. Wchłoną też mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Ciasteczka z witrażami mogą wydawać się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, jednak w praktyce są wyjątkowo banalne. Ich wygląd jest na tyle piękny, że z powodzeniem można zawiesić je na choince w ramach świątecznej ozdoby. To także dobry pomysł na spędzenie wspólnego czasu ze swoimi dziećmi, które będą zachwycone wizją robienia takich ciastek. Ciasteczka witraże natychmiast przykuwają uwagę każdego, kto zwróci na nie swój wzrok. Gdy zacznie padać na nie światło z odpowiedniego kąta, kolorowe witraże pięknie się rozświetlają na różne kolory. Dodatkowo ciastka z witrażami są po prostu smaczne, więc warto je piec. Wokół witraży znajduje się zwykłe kruche ciasto, którego zrobienie jest szybkie i banalnie proste. Przezroczysta część to z kolei klasyczne kupne landrynki, które rozpuściły się pod wpływem temperatury i wypełniły przestrzenie w środkach ciasteczek.
Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości. Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.
Niedzielne śniadanie może być powolne i takie, jak lubicie. Nie musicie się spieszyć, więc przygotujcie coś wyjątkowego. A może naleśniki na kefirze? Są pyszne i lekkie, doskonałe na słodko i wytrawnie. Podaj do nich po kubku kakao, a sprawisz najbliższym prostą i smaczną ucztę.Do przygotowania naleśników wystarczy kilka prostych składników. Są to zazwyczaj mąka, mleko i jajka. Dziś jednak przygotujemy naleśniki na kefirze. Będą bardziej puszyste i wyraziste w smaku. Jest to dobra opcja awaryjna, gdy zabraknie mleka. Lecz tak naprawdę takie naleśniki są bardzo smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jeśli znudziły ci się podawane do obiadu ziemniaki, ryż i kasza, mamy doskonałą propozycję. Przygotuj tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki. Podajemy dokładny przepis na ich wykonanie. Wychodzą miękkie i smaczne, wprost idealne do mięsnego sosu.Knedliki są sztandarową potrawą czeskiej kuchni. Zamówisz je w każdej restauracji i barze. Zwykle są serwowane z gęstym, mięsnym sosem i duszoną kapustą. Są miękkie i sycące, doskonałe z gulaszem lub sosem grzybowym. Dobrze też smakują obsmażone na maśle.
Święta coraz bliżej, więc w wielu kuchniach gospodynie zabierają się za robienie typowych dla tego okresu potraw. Jedną z nich są świąteczne pierniczki - tym razem prezentujemy recepturę siostry Anastazji. Przepis na jej słodkie ciasteczka jest banalnie prosty, a pierniczki im dłużej poleżą w zamkniętym pojemniku, tym zrobią się bardziej kruche. Świąteczne pierniczki są nie tylko smacznym wyrobem cukierniczym, którym można zajadać się przez cały rok. Jeśli ładnie się je ozdobi, pierniczki mogą grać rolę ozdób na choince czy stole wigilijnym. Warto do przyozdobienia poprosić kogoś o dobrych zdolnościach artystycznych, aby ciastka wyglądały obłędnie. Dodatkowym atutem pierniczków siostry Anastazji jest obłędny zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia. Duża ilość korzennych przypraw sprawia, że w całym mieszkaniu przepięknie pachnie świętami.
Przygotowujecie jaja na twardo, ale nie możecie ich szybko i sprawnie obrać, bo skorupka przylega zbyt dobrze? Są patenty, które sprawią, że ten problem przestanie wam spędzać sen z powiek. Jednym ze sposobów na jego uniknięcie jest wcześniejsze wyjęcie jaj z lodówki. Zróbcie to na pół godziny przed gotowaniem, a skorupka łatwiej odejdzie. Jajka na twardo są składnikiem popularnej sałatki jarzynowej. Często przyrządzamy je też na uroczyste śniadania z farszem. W obu tych przypadkach warto, aby nie były poszarpane z wierzchu. Dania wtedy nie tylko będą wyglądały nieestetycznie, ale sam proces pozbawiania produktu skorupki będzie trudniejszy. Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zajmował zbyt dużo czasu.
Kotlety mielone są naszą narodową miłością. Jemy je dość często, a mimo to mamy ochotę na jeszcze. Dziś zaprezentujemy wam jednak przepis, który nieco odmieni ich smak. Proponujemy wam obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem. Zużyjesz na nie mniej mięsa, a i tak będą pełne odżywczego białka. Kotlety mielone cenimy z ich smak, ale nie tylko. Podoba nam się w nich też to, że szybko się je robi i łatwo można modyfikować ich smak. Wystarczy bowiem wyrobić mielone mięso z posiekaną natką, podsmażonymi pieczarkami czy startą marchewką, a otrzymamy nową wersję tego dania.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.