Święconka na Wielkanoc jest tak samo oczywista, jak pojawienie się na świątecznym stole żurku, czy jajek. Nie każdy jednak zna historię oraz symbolikę każdego składnika święconki. To, co kiedyś święcono, może zadziwić. Jesteś ciekawa? Koniecznie czytaj dalej.
Henia Foks zaskoczyła widzów przepisem na wyśmienitą sałatkę. Jest lepsza niż jarzynowa i sprawdzi się na Wielkanoc. Przepis jest banalnie prosty, a w dodatku zrobisz ją błyskawicznie. Każdy smakosz będzie zachwycony.
Jeśli zastanawiasz się czym barwić jajka, to ten patent jest właśnie dla Ciebie. Polecamy prosty i efektowany sposób na zrobienie pisanek. Uczynisz to bez dodatku chemii, za to przy użyciu samej natury. Efekt zachwyci w święta wielkanocne.
To jedno z najpopularniejszych na świecie dań na Niedzielę Palmową. Robi się je z kilku prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt smakowy zaskoczy każdego. Sprawdź przepis i zrób to danie z receptury poniżej.
Uwielbiasz jajka w koszulkach, ale rzadko wychodzą ci idealnie? Wypróbuj ten sprawdzony trik, a przekonasz się, że gotowanie poszetowych jajek, nigdy nie było prostsze. Sposób opiera się na wykorzystaniu jednego, prostego przyrządu kuchennego.
Minął już okres fascynacji żywymi kolorami sztucznych barwników. Coraz częściej wracamy do tych pochodzących z natury. Jakie składniki dodawać do wody, by zapewnić paletę barw wielkanocnym kraszankom?
Dzięki temu przepisowi powszedni chleb zmienia się w pełny, pyszny i zaskakujący posiłek. Wystarczy dodać do niego jajka i wybrane dodatki. Ta potrawa to obiad inny niż wszystkie.
Biedronka po raz kolejny zaskoczyła mnie swoimi cenami. Od dawna wiedziałam, na czym opiera się jej polityka, jednak takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam. Zamiast wydać majątek na święta, zamknęłam się w całkiem przyjemnej kwocie. Poniżej opowiem szczegółowo, co trafiło do mojego koszyka.
W Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Co włożyć do święconki? Ksiądz wyjaśnia, co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym. Duchowny podkreśla też, czego nigdy nie wkładać do święconki. Pewne produkty nie mają nic wspólnego z Wielkanocą.
Na Wielkanoc na pewno nie zabraknie jajek. Jednak ja podam je w formie apetycznych i efektowanych tulipanów. Polecam przepis na jajka, które robi się w prosty sposób. Będą piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.
Sałatka z przepisu cioci jest najlepsza na każdą okazję. Nie czekaj, tylko zrób ją z przepisu poniżej na Dzień Kobiet, a później na święta wielkanocne. Za każdym razem zachwyci twoich gości tak samo.
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zrób go z szynki, ziemniaków i jajek. W kilka chwil powstanie danie, które z przyjemnością zje cała rodzina. Pyszna zapiekanka stanie się waszym kulinarnym hitem.
Pisanki już wkrótce trafią do koszyczków wielkanocnych, na nasze stoły i udekorują dom. Warto już teraz poznać ciekawy sposób na barwienie jajek. Nadasz im wyjątkowego koloru dzięki lubianemu warzywu. Jednak nie jest to cebula.
Poznaj przepis na niezwykłą zupę i zapomnij o szczawiowej. Ta zupa jest idealna na wiosnę przez jeden składnik, na który akurat trwa sezon. Dowiedz się, co to za składnik i poznaj przepis. Smak na pewno cię zachwyci.
Ten niezwykły przepis zmienia jajka w ucztę. Czy to zwykłe niedzielne śniadanie, czy wystawne podejmowanie gości poranną porą – każde zyska na takim przepisie.
Już wkrótce barwne pisanki zagoszczą na naszych wielkanocnych stołach. Można je też wykorzystać w wystroju domu. Jak najlepiej barwić jajka, by efekt zachwycał? W tym celu używa się łupin cebuli, ale warto też skorzystać z pewnej pięknej rośliny.
Nie masz czasu na śniadanie? Poznaj ten przepis, bo z nim zrobisz je błyskawicznie. Do pysznego posiłku potrzebujesz jedynie 2 składników. Teraz codziennie możesz zaczynać dzień od smacznego i pożywnego śniadania.
Doskonale ścięte białko i idealnie płynne żółtko? Przygotowanie jajek sądzonych tylko pozornie jest proste. Na szczęście istnieje jeden trik, który sprawi, że jajka wyjdą idealnie. Dowiedz się, jak je zrobić i zachwyć domowników śniadaniem doskonałym.
Połącz pierś z kurczaka z jajkami i stwórz niesamowicie smaczny obiad na niedzielę. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i całą rodzinę. To danie wygląda i smakuje obłędnie. Poniżej opowiem dokładnie, jak je zrobić.
Jak Wielkanoc, to nie może zabraknąć jajek. Polecamy przepis siostry Anastazji, który pokochali Polacy. Dzięki niemu zrobisz wyśmienity sos tatarski, z którym warto podać jajka. Pyszne danie zachwyci podczas świąt Wielkiej Nocy.
Już niedługo zasiądziemy do wielkanocnego śniadania. Zwykle goszczą na nim samodzielnie przygotowane potrawy. Jednak niektórzy wybierają świąteczny catering. Ten od Magdy Gessler słono kosztuje. Jednak warto, bo za taki smak, trzeba zapłacić nie mało.
Przed nami Wielkanoc, a z nią jajka, które zagoszczą na świątecznym stole pod każdą postacią. Dlatego warto wziąć jajko, owinąć je gumką recepturką i wkrótce cieszyć się pewnym znakomitym efektem. Doceni go każdy przy wielkanocnym stole.
To najlepszy sposób na ziemniaki, jaki znam. Smakują wybornie, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Ten przepis zagwarantuje całej twojej rodzinie niezwykłe doznanie smakowe, a przy okazji odkryjecie ziemniaki na nowo.
Każdemu z nas zdarza ugotować się czegoś za dużo. Dotyczy to szczególnie świąt, dlatego zaproponuję ci sałatkę z resztek po Wielkanocy. Nie zawiedziesz się, bo ta sałatka przebija jarzynową. Poznaj przepis i zrób ją po świętach.
Jeśli zastanawiacie się co podać na Wielkanoc, mamy dla was pyszny pomysł. Wykorzystajcie pewne apetyczne pąki kwiatów, które znakomicie komponują się z jajkami. Są też wyjątkowo zdrowe i warte spróbowania ze względu na swój intensywny smak. Czy wiecie już, o jaki produkt chodzi?
Jak wiadomo, jajka występują w dwóch kolorach: białym i brązowym. Na to, które wybieramy, mają wpływ nasze przekonania, że jedne są lepsze od drugich. Czy jednak mają one pokrycie w rzeczywistości? Eksperci odpowiadają.
Wielkanoc wiąże się z jajkami dlatego, że są one symbolem życia. Ale żywotność tego jajka, znalezionego niedawno w Anglii, przerasta najśmielsze wyobrażenia. Archeolodzy natrafili na jajo z III wieku, które wciąż jest płynne w środku!
Świąteczna sałatka niejedno ma imię. Choć wielu nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej jarzynowej, warto czasem postawić na eksperymenty. Doskonałe rezultaty daje ten – warstwowa sałatka bogata w białko.