Znany youtuber przeprowadził test składników na grilla. Co ciekawe wszystkie zakupił w sklepie “dla bogaczy”, gdzie zapłacił majątek. Zaskakujące, jak w jego wypadła kiełbasa i co go w niej zaskoczyło.
2 czerwca świętujemy Dzień Twarogu. Ten ser jadamy tak często i w tak rozmaitych wydaniach, że nawet już go nie zauważamy. A powinniśmy, bo bardziej charakterystycznego dla Polski sera po prostu nie ma. O fenomenie tego zwyczajnego, choć wyjątkowego sera, rozmawiamy z Gienem Mientkiewiczem, inicjatorem Dnia Twarogu, jego smakoszem, który uchyli nam rąbka tajemnicy o potwarogach, umrzykach i zdradzi patenty na jedzenie twarogu.
Warzywa są ważnym elementem naszej diety. Jednak tylko te dobrej jakości. Niestety zalewa nas fala warzyw z Rosji, które nie mają żadnej wartości i są naszpikowane pestycydami. Ich jedzenie może być groźne dla naszego zdrowia.
Koperek zwykle suszymy lub mrozimy. Jednak jest lepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Wypróbuj tę metodę, a koperek będzie ci długo służył w kuchni. Doda smaku i aromatu wielu daniom.
Poznaj niezwykłą metodę brytyjskiego ogrodnika, a już nigdy nie kupisz malin. Sposób jest tyleż banalny, co skuteczny a efekt zaskoczy każdego, nawet doświadczonego ogrodnika. Dowiedz się, na czym polega efekt i wypróbuj go w swoim domu.
Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce.
Do bogatej i cenionej przez fachowców oraz klientów indywidualnych oferty lodówek Sharp trafił kolejny model. Za jego dystrybucję w Polsce odpowiedzialna jest firma Vestel. Zastosowane rozwiązania z pewnością zostaną docenione przez użytkowników.
Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.
Zapomnij o rozmiękłych i pustych w środku ogórkach kiszonych. Dzięki przepisowi mojej babci wyjdą idealnie chrupiące i sprężyste. To zasługa dodania wyjątkowych liści do słoików.
Potwierdzają się czarne scenariusze. Ceny czereśni mogą w tym roku poszybować w górę tak bardzo, że owoce te staną się dobrem luksusowym. Już niedługo jednak będzie można ich choćby spróbować.
Przekąska z fasolki szparagowej większości Polaków kojarzy się jednoznacznie: z podsmażoną bułką tartą. Ten przepis wybija nas z rutyny. Przyprawiona z pazurem, taka fasolka okazuje się świetną świeżym, wiosennym przysmakiem.
Minął już czas kupowania truskawek na sztuki. Pełnia wiosny i wczesne lato to czas, kiedy do domu przynosimy je na kilogramy. Jak przechować te truskawki, których rodzina nie pochłonie od razu? Podpowiada Ewa Wachowicz.
Mamy dwie wiadomości: dobra jest taka, że bób pojawił się już w Biedronce. A zła jest… cóż. Taka jak zwykle.
Oto najlepsze (i najgorsze) sposoby, by mrozić świeże zioła. Choć większość liściastych przypraw świetnie znosi ten proces, można przeprowadzić go lepiej lub gorzej. I właśnie tym „gorzej” się dziś przyjrzymy.
Marzą ci się idealnie chrupiące i aromatyczne ogórki? Zastosuj tę sztuczkę, a wyjdą takie jak chcesz. Wykorzystaj ten prosty zabieg w swojej kuchni i ciesz się wyśmienitym smakiem małosolnych lub kiszonych warzyw. Gotowa? Zaczynamy.
Czereśnie kuszą smakiem i przyciągają wyglądem. Cały rok czekamy na te pyszne owoce. Jak poznać czy czereśnie są robaczywe? Jeden szczegół jest wyjątkowo istotny.
Wszyscy, którym wydaje się, że smak czuje się językiem i podniebieniem, mogą być zaskoczeni. Coraz więcej danych wskazuje, że smaki odbieramy też… oczami. Czy kolor naprawdę może być słony?
Jedna z najpopularniejszych kaw zawiera szkodliwe substancje. tak cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Dowiedz się, jaką kawę lepiej omijać szerokim łukiem i dlaczego. Nie popełniaj tego błędu i już nigdy jej nie kupuj. Czy już wiesz, o jaki produkt chodzi?
Niedawno znany youtuber odwiedził bar Waga. Po jego wizycie głos zabrała właścicielka. Jak funkcjonuje lokal po wizycie celebryty? Odpowiedź na te pytanie znajdziesz poniżej.
O tym, że tacosy mają na świecie miliony fanów, wiadomo od dawna. Pewnym zaskoczeniem może być jednak, że znaleźli się wśród nich krytycy kulinarni. A jednak – ta budka z meksykańskim przysmakiem jest oficjalnie gwiazdkową restauracją.
Banany na stałe zagościły w naszej diecie. Jednak jedzenie ich o pewnej porze dnia, nie jest dobrym pomysłem. Może być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Po raz kolejny zepsuł ci się czosnek? Poznaj sprawdzoną metodę, dzięki której warzywo już nigdy nie zgnije. Sposób jest banalnie prosty i wystarczy, że masz jeden tani składnik. Efekt gwarantowany.
Nacinać czy nie nacinać? Oto jest pytanie, które pojawia się zwykle przed grillowaniem kiełbasy. Tomasz Strzelczyk mówi jasno i rozwiewa wszelkie wątpliwości. Teraz grillowanie kiełbasy stanie się prostsze.
Musisz szybko rozmrozić mięso? W ten sposób zrobisz to bez problemu. Skorzystaj z przydatnej sztuczki, która ułatwia pracę w kuchni. Teraz rozmrażanie mięsa stanie się dużo szybsze i prostsze.
Jak głosi powiedzonko, „dla mamy kwiatek to żaden wydatek”. Sieć supermarketów Dino postarała się upewnić, że także słodki upominek nie uderzy nadmiernie po kieszeni.
Kiedy polska przyroda – nie tylko dzika przecież, ale także pola uprawne – budzi się z zimowego snu, rosną nasze apetyty na młode, lokalne produkty. Słowo „polski” potrafi wtedy usprawiedliwić wyższą cenę i zachęcić klientów. Okazuje się jednak, że jest nadużywane.
Ogórki kiszone robimy i bardzo je lubimy. Każdy smakosz ma swój patent na te pyszne kiszone warzywa. Warto do ogórków kiszonych dodać składnik, który jeszcze bardziej podkręci ich smak. Żeby go zdobyć, musimy iść do lasu.
Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto.