Herbatę pijemy dla smaku i zdrowia. Jednak występują pewne rodzaje tego napoju, który szczególnie nam szkodzą. Picie tej herbaty wywołuje wiele groźnych chorób, uszkadza wątrobę i powoduje alergie. Naparu zakazało już kilka krajów, jednak w Polsce nadal się go pije.
Popularny youtuber wybrał się do Bydgoszczy, by skosztować najostrzejszej pizzy w Polsce. Samo ciasto waży półtora kilograma, a autor tego wyjątkowo pikantnego dania radził Książulowi, w jaki sposób najbezpieczniej zjeść tę pizzę. Niestety konsekwencje okazały się bardzo nieprzyjemne.
Pomidory faszerowane mielonym mięsem to doskonały pomysł na lekki, pełen warzyw, a jednocześnie mięsny posiłek. Warto sięgnąć po ten przepis w sezonie, kiedy pomidory są tanie, ale przede wszystkim – pełne smaku.
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Zatrzymaj ich smak na zimę poprzez zamrożenie. Dzięki tej metodzie owoce się nie posklejają i zachowają smak. Wystarczy zastosować jedną czynność. Poznaj ją i ciesz się doskonałym smakiem jagód.
Tradycyjnie już nasze domowe zamrażarki zamieszkują pudełka po lodach pełne mrożonego koperku. Są jednak lepsze metody by zakonserwować to – i inne – zioła z myślą o zimie. Wiele z nich jest lepszych.
Czy na pewno poprawnie przechowujesz chleb w upalne dni? Jeden błąd sprawi, że chleb zepsuje się szybciej. Dowiedz się, czego unikać i jak przechowywać pieczywo, a już zawsze będzie świeże.
Czy wiesz, co się stanie, gdy weźmiesz folię aluminiową i odpalisz blender? Warto to sprawdzić, bo dzięki tej sztuczce kuchennej ułatwisz sobie pracę w kuchni. Polecam patent, który przyda się każdemu smakoszowi.
Nowe warzywo podbija Europę. Trafiło również do Polski, gdzie za kilka złotych kupisz je w popularnym markecie. Czy w naszym kraju przyjmie się równie dobrze? Szczegóły dotyczące tej niezwykłej rośliny znajdziesz poniżej.
Ta rzadko dziś spotykana krewniaczka rzodkwi czy kalarepy to okaz zdrowia. Niskokaloryczna i bogata w błonnik, w wielu krajach północy jest wciąż popularnym produktem. Warto przypomnieć sobie o niej także u nas.
Kiszone owoce powszechnie występującego w Polsce drzewa nazywane są polskimi kaparami. Podobnie smakują i używamy ich w podobnych przepisach. Największa różnica to ta, że za darmo przyrządzimy słoiczki pełnego tego przysmaku, zamiast kupować w sklepie prawdziwe kapary (albo oprócz nich).
Te małe ziarenka, które stosuję, mają działanie odchudzające. Wystarczy, że je podprażę i dodam do ulubionych dań. Polecam każdemu siemię lniane na odchudzanie.
Jak wyczyścić kuchenkę? To pytanie zwykle pojawia się, gdy załamujemy ręce w kuchni. Tłuste ślady i zabrudzenia trudne do usunięcia bywają kuchenną zmorą. Jednak można skutecznie umyć kuchenkę dzięki tej paście. Sposób babci jest wart polecenia, bo zawsze działa.
Nadchodzi fala upałów, a z nią pragnienie, które musimy ugasić. Jaki jest najlepszy napój na upały? Prosty i pyszny! Do tego zrobisz go samodzielnie w domu z korzyścią dla swojego zdrowia.
Lara Gessler, córka sławnej Magdy, powiedziała, co myśli o nawykach żywieniowych Polaków. Potraktowani zbiorowo, oberwaliśmy od niej po uszach. Padły mocne słowa, a wręcz diagnozy.
Produkt, który masz w kuchni możesz zastosować w ogrodzie. Pomoże roślinom pięknie rosnąć, ale rozwiąże też uciążliwe problemy, z którymi borykają się działkowcy i ogrodnicy. Dzięki niemu pozbędziesz się niechcianych gości. Czy już wiesz o co chodzi?
NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynny czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bułki tartej. Jednak etykieta tego popularnego produktu, który pokazała Katarzyna Bosacka, woła o pomstę do nieba. Takie składniki nigdy nie powinny się znaleźć w bułce tartej.
Ogórki mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, ale, jak się okazuje, nie tylko. Oto do czego wykorzystać można skórki ogórka, których nie chcemy jeść, ale nie chcemy ich też wyrzucać.
Sezon na soczyste owoce trwa, a ja chętnie przyrządzam z nich apetyczne dżemy. Jednak nie używam już do nich żelfixu. Korzystam z innych naturalnych sposobów, które każdemu polecam.
Ślimaki zjadają twoje uprawy? Poznaj sposób, dzięki któremu skutecznie pozbędziesz się tego pasożyta. Wystarczy, że jeden owoc rozłożysz w ogródku, a problem rozwiążesz bardzo szybko. Dowiedz się, co to za owoc i sprawdź, na czym polega patent.
Za kilka lat czeka nas kolejna rewolucja podczas zakupów. Najpierw Unia Europejska zdecydowała o przytwierdzeniu zakrętek do butelek, a teraz poszła o krok dalej. Wszystko dla dobra planety i ograniczenia tworzyw sztucznych w środowisku.
Jest na świecie tyle trików kuchennych, że z pewnością musi być jakiś sposób na pestki w arbuzie, prawda? Otóż jest! Wystarczy „zrozumieć” ten owoc i odpowiednio go pokroić.
Truskawki to chyba najpopularniejsze uprawy owocowe w domowym sadzie. Jednak jako sadownicy-amatorzy nie chcemy używać sztucznych nawozów, prawda? Oto rewelacyjny i tani zamiennik. Sprawdzony i polecany przed dziadka.
Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.
Sezon na maliny trwa już na dobre. A to doskonały powód, aby poznać metodę mrożenia, dzięki której owoce się nie posklejają. Patent jest bardzo prosty, a co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie zamrozisz malin w inny sposób.
Nie wszyscy mają dystans. Popularny YouTuber otrzymał pismo od prawników sieci sklepów Biedronka. Poszło o mem, który internetowy twórca stworzył o sklepie. Głos zabrał niemalże cały Internet.
Mrożenie owoców to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. O ile jednak w wypadku np. truskawek jest to bardzo łatwe, o tyle mrożenie czereśni może nasuwać wątpliwości: czy można mrozić czereśnie z pestkami?
Wszyscy kochamy wędzonego łososia. To ryba, którą jada się najczęściej w całej Unii Europejskiej. Niestety, zazwyczaj jest ryba nazywana przez fachowców „europejską pangą” – przemysłowo hodowana, fatalnie karmiona, zawierająca szkodliwe substancje. Na szczęście dla nas – jej miłośników – są wyjątki.