Nieoczekiwane przymrozki po niemal letnich upałach w kwietniu to nie tylko temat do zdawkowej rozmowy o pogodzie przy majówkowym grillu. To także katastrofa dla rolników. Szczególnie sadownicy już liczą straty. I prognozują, że czereśni w tym roku może niemal wcale nie być.
W ramach XIII edycji gali Poland 100 Best Restaurants wybrano najlepsze restauracje w naszym kraju. Dowiedz się, na czym polega konkurs oraz co jest nagrodą. Wiele z restauracji znajduje się tuż obok ciebie.
Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.
Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?
Ceny w popularnych kurortach od lat budzą ogromne emocje. Fakt opisał historię jaka spotkała mężczyznę, który podczas majówki w Zakopanym zamówił bigos. Cena dania wzbudziła zdziwienie.
Przełom kwietnia i maja naszpikowany jest dniami wolnymi od pracy. W pozostałe dni sklepy starają się więc przyciągać klientów promocjami, by odrabiać przestojowe straty. Dino ma swój sposób na zaproszenie nas w sobotę pośrodku majówki. Niektóre promocje są warte uwagi.
Rabarbar dodajemy do ciast, kompotów i placków. Warto zatrzymać ten smak na dłużej i zamrozić to lubiane warzywo. Jednak jak mrozić rabarbar? Jedna zasada jest tutaj kluczowa.
Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja.
W lasach znajdziemy już grzyby, które należą do leśnej arystokracji. Niestety bywają uznawane za trujące, choć są pełne wyjątkowego smaku. Wyróżnia je intensywnie czerwona noga i cena. Trzeba za nie słono zapłacić.
Przepisów na naleśniki może być mnóstwo – od tych z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia po najbardziej przaśne, złożone z mąki, jajka i wody. Dodatek produktów mlecznych pojawia się także często. Nie zawsze jednak chodzi tylko o mleko.
Biedronka kusi zakupowymi okazjami tych, którzy nigdzie nie wyjechali na majówkę. Tym razem sieć supermarketów przygotowała coś naprawdę wyjątkowego. Obok takich okazji nie można przejść obojętnie. Tylko dziś w Biedronce możesz dostać w gratisie uwielbiany produkt.
Na szparagi czekamy cały rok. W końcu nadchodzi maj i możemy się nimi cieszyć do woli. Gotujemy szparagi, jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak powinny. Dlaczego szparagi są gorzkie? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie będą miały takiego smaku.
Już jutro, czyli 2 maja sieć sklepów Dino planuje nie lada niespodziankę dla klientów. Wielu z nich będzie miło zaskoczonych. Do tego w Dino zrobimy zakupy w atrakcyjnych cenach. Co warto kupić w tym markecie? Podpowiadamy w naszym artykule.
Kiełbasa to nieodłączny składnik każdego grilla. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio ją przygotować. Niektórzy nacinają, a inni uznają to za błąd. Jak jest naprawdę? Kto ma rację?
Trzymasz mrożony koperek w pudełku po lodach? Czasem wydaje się, że wszyscy Polacy tak robią. Jednak okazuje się, że takie rozwiązanie ma poważny mankament.
Pomidor i sałatki z niego przydadzą się podczas nadchodzącej majówki. Jednak to warzywo może dostarczyć nam nieco kłopotów w kuchni. Dzięki temu patentowi wcale nie będą ci straszne. Wystarczy, że wbijesz widelec w pomidora i wszystko pójdzie gładko.
– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.
Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić.
Dwaj giganci reklamują się jako najtańsze sieci spożywcze w Polsce. Jednak w istocie ani w Biedronce, ani w Lidlu nie zrobisz najtańszych zakupów spożywczych. Badania pokazują, że najmniej wydasz w innym sklepie. Czy to właśnie tam robisz zakupy?
Ostatni odcinek Kuchennych Rewolucji zakończył się sporym skandalem. Głos zabrała właścicielka restauracji i wyjaśniła, jak było naprawdę. Magda Gessler miała przyjść z nastawieniem, że ta rewolucja się nie uda. To jednak nie jedyne zarzuty w stronę celebrytki.
Zacznijmy od chęci i prostego przepisu. Nie trzeba nic więcej, by zostać domowy piekarzem z prawdziwego zdarzenia – przekonuje Piotr Kucharski, piekarz i kucharz znany z Dzień Dobry TVN czy kanału Kuchnia+. Właśnie wydał nową książkę „Piekarnia Kucharskiego”, w której opowieścią o pieczywie przeplata dziesiątki przepisów na rozmaite chleby, ciasta i inspirowane pieczywem przysmaki.
Za niedługo rozpocznie się majówka, a to oznacza otwarcie sezonu grillowego. Wielu zastanawia się, czy może grillować na swoim balkonie w bloku. Dlatego rozwiejmy wszelkie wątpliwości, bo obowiązujące przepisy mogą być sporym zaskoczeniem. Ich przestrzeganie sprawi, że nie otrzymasz mandatu i nie narazisz się sąsiadom.
Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.
28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Ten francuski specjał powstawał w czasach Rewolucji Francuskiej i Napoleona. Jest najbardziej popularnym serem na świecie. O tym, jak jeść ten ser, a z czym go absolutnie nie podawać, rozmawiamy z Gieno Mientkiewiczem. Największy polski znawca serów i ich smakosz ujawnia, jak ważny jest zmysł węchu w wyborze sera Camembert.
25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?
Prosta sztuczka z tarką kuchenną pomaga rozwiązać problem przechowywania masła w lodówce. Chodzi tu o nasze zdrowie, ale także o wygodę. Każdy powinien spróbować.
Krążyła swego czasu plotka, że Włosi na rozgotowane spaghetti mówią „pasta alla Polacca”, oskarżając właśnie nas o niszczenie makaronu. Pogłoski o istnieniu takiej plotki same wydają się plotką, ale faktycznie w swoich kuchniach czasem popełniamy błędy, których dałoby się uniknąć. Oto najważniejsze z nich.
Andrea Camastra, włoski szef kuchni od lat mieszkający w Polsce, jest współwłaścicielem restauracji Nuta nagrodzonej gwiazdką przewodnika Michelin. Właśnie otrzymał kolejne wyróżnienie – tym razem nie jako kucharz a jako restaurator. Uważa, że nagrodzono jego przywiązanie do polskiej kuchni i polskiego wina.