Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

miód z mniszka
12.04.2024 21:01 Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama. 

smażenie naleśników
12.04.2024 12:07 Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, kremowe i przepyszne. Wychodzą za każdym razem

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe można wzbogacać na wiele sposobów. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, możemy zmieniać charakter naszej potrawy. Jakie produkty warto dodać do zwykłej masy na naleśniki?

gotowanie makaronu
12.04.2024 08:00 To największy błąd przy gotowaniu makaronu, przez niego wychodzi mdły. Polacy ciągle tak robią

Gotowanie makaronu nie wydaje się wielką kulinarną sztuką. Mimo to łatwo wpaść na rafy błędów, które sprawiają, że nie wychodzi on tak, jak powinien. Jeden z nich jest szczególnie szkodliwy dla efektów gotowania.

stragan z warzywami
11.04.2024 14:34 Dietetyk wskazał najzdrowsze ze wszystkich warzyw. Polacy niesłusznie je omijają

Dr Bartek Kulczyński, dietetyk niezwykle popularny w mediach społecznościowych, przygotował ranking warzyw. Uszeregował je według tego, jak duże korzyści zdrowotne nam one przynoszą. Na pierwszym miejscu znalazł się produkt często dostępny, choć nie tak znowu popularny.

Elena Arzak w swojej restauracji
10.04.2024 19:14 Jedna z najlepszych kucharek świata marzy, żeby ugotować polską zupę

Jedna z najsłynniejszych na świecie kobiet-szefów kuchni opowiada o rodzinnym gotowaniu, gwiazdkach Michelin i… nieosiąganym smaku polskich zup. 

żuchel
10.04.2024 15:13 Przepis na kaszubski żuchel dostałem od znajomej. W przygotowaniu tej babki ziemniaczanej kluczowa jest 1 zasada

Żuchel, czyli kaszubska babka ziemniaczana, to niezwykle proste danie z ziemniaków. Jego podobne warianty występują w dużej części Polski, jednak to jest wyjątkowe. Musisz tylko przestrzegać jednego szczegółu. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.

ciasto bez pieczenia
10.04.2024 11:59 To ciasto bez pieczenia robię z 2 składników. Smakuje obłędnie i wychodzi za każdym razem

Trudno o prostsze ciasto, a już na pewno trudno o ciasto, które mimo prostoty przygotowania prezentuje się tak efektownie. Pomarańczowa galaretka zmienia się tu w bursztynowy sernik na zimno. Deser ma niezwykłą strukturę, a przy tym całkiem niezły skład. Do jego stworzenia wystarczą jedynie 2 składniki.

Katarzyna Bosacka pokazuje kajzerkę
09.04.2024 15:19 Bosacka przekroiła kajzerkę na pół i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć

Katarzyna Bosacka, niestrudzona promotorka zdrowego stylu życia, pokazała różnice między rodzajami pieczywa. Na filmie widać dokładnie, czym różni się zdrowa bułka od niezdrowej, a nawet można nauczyć się je rozpoznawać.

szczypior w butelce
09.04.2024 11:27 Wujek pokazał mi sposób na pędzenie szczypioru w mieszkaniu. Wystarczy plastikowa butelka po wodzie

Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..

cytryna z goździkami
09.04.2024 08:00 Pokrój cytrynę w plastry i wbij w nią goździki. Pożegnasz powszechny problem, zanim pojawi się na dobre

Koniecznie poznaj ten niezawodny sposób i zastosuj go we własnym domu. Dzięki cytrynie i goździkom pozbędziesz się problemu, który lada moment stanie się prawdziwą udręką. Dowiedz się, o co chodzi, a zobaczysz, jak przyda ci się ten patent. Na wiosnę i lato jest niezastąpiony.

Youtuber i Filip Chajzer
08.04.2024 18:47 Znany youtuber poszedł sprawdzić jedzenie od Chajzera. Jedna rzecz szczególnie go uderzyła. „Dramat"

Znany youtuber kulinarny odwiedził punkt gastronomiczny Filipa Chajzera. Jedna rzecz sprawiła, że krytyk nie krył swojego niezadowolenia. Swój opinią podzielił się w mediach społecznościowych. Dowiedz się, co sprawiło, że youtuber wydał tak surową ocenę. 

wege jedzenie
07.04.2024 19:41 Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?

W ostatnim czasie wegetarianizm jedzenie zyskuje popularność. Czy oznacza to, ze w przyszłości mięso będzie zbędnym produktem? Tego nie wiadomo, ale przyjrzyjmy się wege produktom i sprawdźmy, ile właściwie kosztują. 

koperek
06.04.2024 17:59 Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją

Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik. 

szparagi
06.04.2024 17:21 W sklepach pojawiły się pierwsze szparagi. Cena przyprawia o zawrót głowy

W tym roku szparagi w sklepach oraz na targowiskach pojawiły się znacznie wcześniej. Ich cena jest bardzo wygórowana, a w dodatku jest wyższa niż przed rokiem. Dowiedz się, ile to smaczne warzywo kosztuje w tym roku oraz dlaczego, aż tak dużo. 

ogórki kiszone w słoikach
05.04.2024 19:16 Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.

danie na talerzu
05.04.2024 14:59 Ekskluzywna restauracja stawia na nietypowe dania. Ich główny składnik może szokować

Tego typu informacje wypływają od czasu do czasu i za każdym razem wywołują dreszcze. Nie każdy skusiłby się na obiad w tej restauracji. Czytaj dalej, a dowiesz się, co ukryte jest na talerzach. Niektórym włos się zjeży na głowie.

mrożone mięso
04.04.2024 18:20 Najgorszy błąd przy mrożeniu mięsa. Skutki są niemal opłakane

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż zamrożenie mięsa. Wystarczy po prostu… je zamrozić. A jednak są pewne zasady, których, dla własnego dobra, należy przestrzegać.

boczek na papierze
04.04.2024 08:55 Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jesteś smakoszem bekonu? Jeśli nie wyobrażasz sobie jajecznicy lub zupy bez tego dodatku, to poznaj pewien patent. Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Ten przydatny patent z chęcią wykorzystasz w kuchni.

szyld biedronki
03.04.2024 15:46 Biedronka oficjalnie potwierdziła, tak będzie przez cały kwiecień. Chodzi o ceny jedzenia

Biedronka ponownie zaskakuje. Najpopularniejsza wśród Polaków sieć handlowa podjęła śmiałą decyzję finansową. Często krytykowana za swoją politykę cenową, postanowiła w kwietniu radykalnie ją zmienić. Efekty odczujemy w portfelu.

dziki czosnek niedźwiedzi
03.04.2024 13:40 Zbierasz czosnek niedźwiedzi? Jeden błąd i dostaniesz ogromną grzywnę

Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych nowalijek sezonu. Zaczyna się pojawiać już w marcu i na delektowanie się nim mamy czas do maja. Choć rośnie w Polsce dziko, zbieranie go ma swoje ograniczenia. Należy więc uważać, by nie łamać przepisów i nie szkodzić przyrodzie.

pierogi z botwinką
01.04.2024 13:36 Biorę młode buraki, twaróg i lepię wiosenne pierogi. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.

wnętrze baru Kici Koci
01.04.2024 10:55 Nie do wiary, co ludzie zostawiają w kawiarniach. Jedna z nich udostępniła listę: „Dajecie nam popalić”

„W skarpetkach, ale bez zakąski” – tak jedna z warszawskich klubokawiarni podsumowała dwa dni swojej działalności, kiedy barmani zobaczyli, co klienci zostawili po sobie. Lista jest rzeczywiście osobliwa.

wędliny na talerzu
01.04.2024 10:37 Po Wielkanocy wyrzucimy miliony ton jedzenia. Skala marnotrawstwa woła o pomstę do nieba

O tym, że w święta jemy inaczej niż na co dzień, nikogo przekonywać nie trzeba. Jednak okazuje się, że niezwykły sposób, w jaki celebrujemy szczególne dni, ma swoje ciemne strony.

sery na pizzy
01.04.2024 10:23 Do pizzy czy do makaronu? Wszystko o włoskim serze

Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.

sałatka jarzynowa
31.03.2024 14:09 Jak długo może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy

Jeśli do niedojedzonych potraw ze świątecznego stołu zalicza się sałatka jarzynowa, lepiej nie przechowywać jej zbyt długo. Niektóre jej składniki sprawiają, że nie jest to produkt do zbyt długiego przechowywania. 

żurek
31.03.2024 13:06 1 błąd w przechowywaniu i żurek natychmiast się zepsuje. Unikaj jak ognia

Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz. 

biała kiełbasa
31.03.2024 09:38 Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowania

Gotujesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Nie wylewaj wody po jej ugotowaniu. Można wykorzystać ją zdecydowanie lepiej, a w dodatku stworzysz coś pysznego. Zobacz, co możesz zrobić z wody i wykorzystaj ją w swojej kuchni. 

zakwas na zakwas w butelkach
30.03.2024 16:48 Czy kupny zakwas w butelce może się zepsuć? Większość osób nie wie, na co zwrócić uwagę

Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.