Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama.
Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe można wzbogacać na wiele sposobów. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, możemy zmieniać charakter naszej potrawy. Jakie produkty warto dodać do zwykłej masy na naleśniki?
Gotowanie makaronu nie wydaje się wielką kulinarną sztuką. Mimo to łatwo wpaść na rafy błędów, które sprawiają, że nie wychodzi on tak, jak powinien. Jeden z nich jest szczególnie szkodliwy dla efektów gotowania.
Dr Bartek Kulczyński, dietetyk niezwykle popularny w mediach społecznościowych, przygotował ranking warzyw. Uszeregował je według tego, jak duże korzyści zdrowotne nam one przynoszą. Na pierwszym miejscu znalazł się produkt często dostępny, choć nie tak znowu popularny.
Jedna z najsłynniejszych na świecie kobiet-szefów kuchni opowiada o rodzinnym gotowaniu, gwiazdkach Michelin i… nieosiąganym smaku polskich zup.
Żuchel, czyli kaszubska babka ziemniaczana, to niezwykle proste danie z ziemniaków. Jego podobne warianty występują w dużej części Polski, jednak to jest wyjątkowe. Musisz tylko przestrzegać jednego szczegółu. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.
Trudno o prostsze ciasto, a już na pewno trudno o ciasto, które mimo prostoty przygotowania prezentuje się tak efektownie. Pomarańczowa galaretka zmienia się tu w bursztynowy sernik na zimno. Deser ma niezwykłą strukturę, a przy tym całkiem niezły skład. Do jego stworzenia wystarczą jedynie 2 składniki.
Katarzyna Bosacka, niestrudzona promotorka zdrowego stylu życia, pokazała różnice między rodzajami pieczywa. Na filmie widać dokładnie, czym różni się zdrowa bułka od niezdrowej, a nawet można nauczyć się je rozpoznawać.
Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..
Koniecznie poznaj ten niezawodny sposób i zastosuj go we własnym domu. Dzięki cytrynie i goździkom pozbędziesz się problemu, który lada moment stanie się prawdziwą udręką. Dowiedz się, o co chodzi, a zobaczysz, jak przyda ci się ten patent. Na wiosnę i lato jest niezastąpiony.
Znany youtuber kulinarny odwiedził punkt gastronomiczny Filipa Chajzera. Jedna rzecz sprawiła, że krytyk nie krył swojego niezadowolenia. Swój opinią podzielił się w mediach społecznościowych. Dowiedz się, co sprawiło, że youtuber wydał tak surową ocenę.
W ostatnim czasie wegetarianizm jedzenie zyskuje popularność. Czy oznacza to, ze w przyszłości mięso będzie zbędnym produktem? Tego nie wiadomo, ale przyjrzyjmy się wege produktom i sprawdźmy, ile właściwie kosztują.
Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik.
W tym roku szparagi w sklepach oraz na targowiskach pojawiły się znacznie wcześniej. Ich cena jest bardzo wygórowana, a w dodatku jest wyższa niż przed rokiem. Dowiedz się, ile to smaczne warzywo kosztuje w tym roku oraz dlaczego, aż tak dużo.
Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.
Tego typu informacje wypływają od czasu do czasu i za każdym razem wywołują dreszcze. Nie każdy skusiłby się na obiad w tej restauracji. Czytaj dalej, a dowiesz się, co ukryte jest na talerzach. Niektórym włos się zjeży na głowie.
Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż zamrożenie mięsa. Wystarczy po prostu… je zamrozić. A jednak są pewne zasady, których, dla własnego dobra, należy przestrzegać.
Jesteś smakoszem bekonu? Jeśli nie wyobrażasz sobie jajecznicy lub zupy bez tego dodatku, to poznaj pewien patent. Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Ten przydatny patent z chęcią wykorzystasz w kuchni.
Biedronka ponownie zaskakuje. Najpopularniejsza wśród Polaków sieć handlowa podjęła śmiałą decyzję finansową. Często krytykowana za swoją politykę cenową, postanowiła w kwietniu radykalnie ją zmienić. Efekty odczujemy w portfelu.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych nowalijek sezonu. Zaczyna się pojawiać już w marcu i na delektowanie się nim mamy czas do maja. Choć rośnie w Polsce dziko, zbieranie go ma swoje ograniczenia. Należy więc uważać, by nie łamać przepisów i nie szkodzić przyrodzie.
Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.
„W skarpetkach, ale bez zakąski” – tak jedna z warszawskich klubokawiarni podsumowała dwa dni swojej działalności, kiedy barmani zobaczyli, co klienci zostawili po sobie. Lista jest rzeczywiście osobliwa.
O tym, że w święta jemy inaczej niż na co dzień, nikogo przekonywać nie trzeba. Jednak okazuje się, że niezwykły sposób, w jaki celebrujemy szczególne dni, ma swoje ciemne strony.
Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.
Jeśli do niedojedzonych potraw ze świątecznego stołu zalicza się sałatka jarzynowa, lepiej nie przechowywać jej zbyt długo. Niektóre jej składniki sprawiają, że nie jest to produkt do zbyt długiego przechowywania.
Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz.
Gotujesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Nie wylewaj wody po jej ugotowaniu. Można wykorzystać ją zdecydowanie lepiej, a w dodatku stworzysz coś pysznego. Zobacz, co możesz zrobić z wody i wykorzystaj ją w swojej kuchni.
Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.