Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Andrea Camastra
24.04.2024 19:08 Wszystko, co robimy, robimy dla Polski – oświadcza kucharz nagrodzony gwiazdką Michelin

Andrea Camastra, włoski szef kuchni od lat mieszkający w Polsce, jest współwłaścicielem restauracji Nuta nagrodzonej gwiazdką przewodnika Michelin. Właśnie otrzymał kolejne wyróżnienie – tym razem nie jako kucharz a jako restaurator. Uważa, że nagrodzono jego przywiązanie do polskiej kuchni i polskiego wina.

Pzemysław Klima i słonina
24.04.2024 16:29 Najlepszy polski kucharz zdradził patent na słoninę. Opisuje go w swej najnowszej książce

Fun dining to dewiza Przemysława Klimy. To radość z gotowania, przyjemność łączenia ze sobą wyjątkowych składników.  Klima jest pierwszym szefem kuchni w Polsce, który może poszczycić się dwiema gwizdkami Michelin. “Fun dining. Prosto i genialnie”, to również tytuł jego niedawno wydanej książki.

szyld dino
24.04.2024 14:10 To już dziś, w Dino kompletnie powariowali. Ruszaj do sklepu, zanim będą ogromne kolejki

Podczas gdy potyczka na marketing i ceny przykuwa naszą uwagę do Biedronki i Lidla, okazje mogą pojawiać się także w innych sieciach. Z nową promocją startuje Dino. Warto zwrócić uwagę na jego ofertę.

rozpakowywanie pieczarek
23.04.2024 18:18 Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują

Pieczarki to wszechobecne, bodaj najpopularniejsze w Polsce grzyby. Ich przechowywanie nie powinno nastręczać trudności. Ciągle jednak popełniamy błąd, który może kosztować straty liczone w zmarnowanych pieniądzach i żywności.

rabarbar
23.04.2024 13:02 Czy rabarbar się obiera? Wiele osób jest w sporym błędzie

Rabarbar dodajemy do ciast, deserów, ale też gotujemy go i smażymy. Jednak czy rabarbar się obiera? Odpowiedź może być dla wielu smakoszy zaskoczeniem i nie jest wcale jednoznaczna. 

sólo na dłoni
23.04.2024 08:06 Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął

Wsyp sól do miseczki i zobacz, co się stanie. Ta prosta kuchenna sztuczka poprawi jakość produktów w lodówce. Niepozorna czynność przynosi niesamowite efekty. Wszystkie szczegóły zdradzam w dalszej części tekstu.

kiełbasa na grilla
22.04.2024 14:37 Grzechy główne grillowania. Nie rób tak pod żadnym pozorem

Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy. Jak co roku popełnimy mnóstwo błędów podczas grillowania. Część z nich może nas kosztować zdrowie, część – zepsuć najlepsze jedzenie. Zobacz, czego koniecznie należy wystrzegać się przy grillu. 

szczypior
21.04.2024 21:13 Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu

Szczypiorek to jedno z ulubionych warzyw wielu osób. Nic dziwnego, że popularne jest jego mrożenie. Jak to zrobić poprawnie, odpowiedź w artykule. Zdradzamy, krok po kroku jak zamrozić szczypiorek, by nie stał się bryłą lodu.

kebab i Książulo
21.04.2024 19:32 Książulo ocenił kebab Filipa Chajzera. Werdykt nie pozostawia złudzeń

Filip Chajzer otworzył budkę z kebabem. Znany youtuber - Książulo odwiedził lokal i wydal jednoznaczny werdykt. Czy kebab od celebryty jest wart swojej ceny? Tego dowiesz się z recenzji youtubera.

zbieranie pędów
21.04.2024 17:38 Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwa

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jaka cenna roślina rośnie w Polsce. Myślimy, że to chwast, a na świecie płacą za nią duże pieniądze. Dowiedz się, co to za roślina, ile kosztuje oraz jakie ma właściwości. 

mięso w zamrażalniku
21.04.2024 13:07 To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu

Zamrażanie jedzenia to jedno z największych ułatwień naszego kuchennego życia i świetny sposób na oszczędzanie jedzenia. Jednak wiele produktów, zwłaszcza nieumiejętnie zamrożonych produktów niszczy się podczas rozmrażania. Dlatego warto przestrzegać kilku zasad.

kelner robota serwuje jedzenie
20.04.2024 19:40 Nie znalazł kelnerów, zatrudnił roboty. Niedługo będą w każdej restauracji

Włoski restaurator miał problem ze znalezieniem kelnerów, więc w końcu poradził sobie inaczej. Do obsługi gości zatrudnił roboty. Inni restauratorzy zastanawiają się nad podobnym rozwiązaniem. Z ich punktu widzenia może okazać się tańsze i wygodniejsze. Być może podobne roboty niebawem pojawią się również w polskich restauracjach. 

naleśniki na talerzu
19.04.2024 14:46 Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Na słodko i na słono, dla dużych i dorosłych – naleśniki to prosta przekąska, która może łatwo zmienić się w bazę bogatego obiadu. Jest wiele szczegółowych metod przyrządzania tego dania, ale z jednym często pomijanym składnikiem wychodzą wyjątkowo ciekawie.

młode ziemniaki na targu
19.04.2024 09:18 Na targach są już pierwsze młode ziemniaki? „Ktoś albo prowokuje, albo się w ogóle nie zna”

W połowie kwietnia na targach można już spotkać oferty pierwszych młodych polskich ziemniaków. Czy to możliwe? Dziennikarze spytali o to Janusza Piechocińskiego, który na rynku żywności zna się jak mało kto. Były minister gospodarki nie ma wątpliwości.

dżem bananowy
18.04.2024 15:31 Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.

olej
18.04.2024 13:35 Opóźnia procesy starzenia i jest napakowana cennymi składnikami. Każdy powinien poznać „oliwę północy”

Oleje zajmują szczególne miejsce w naszej diecie. Warto zwrócić uwagę na olej, który sprzyja zachowaniu nie tylko zdrowia, ale też zgrabnej sylwetki. Dzięki niemu schudniesz i dostarczysz cennych wartości odżywczych. 

zamrażalnik
18.04.2024 08:35 Jakich produktów nie należy mrozić? Lista zaskoczy niemal każdego

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę  z tego, że nie każdy produkt może być poddawany zamrożeniu. Wyjaśnijmy to raz na zawsze, a już nigdy nie polecisz błędu.

cebula
17.04.2024 18:35 Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.

ugotowany ryż
16.04.2024 11:27 Może powodować zatrucia pokarmowe, a Polacy wciąż go jedzą. Taki ryż lepiej omijaj szerokim łukiem

Ryż jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Niestety w pewnych sytuacjach może być bardzo groźny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy, czego lepiej się wystrzegać. Wyjdzie ci to na zdrowie.

koszyk lidla
16.04.2024 08:21 Lidl testuje w swoich placówkach nowy rodzaj automatów. Klienci już teraz zgłaszają wątpliwości

Sieci handlowe przygotowują się do przyszłorocznej zmiany w prawie. Każda firma testuje rozwiązania, które spełniają wymogi nadchodzącego systemu kaucyjnego. Lidl sprawdza możliwości swoich automatów, ale wywołuje to zastrzeżenia klientów.

kaszanka na grillu
15.04.2024 20:06 Jak grillować kaszankę, żeby nie pękała? Ten trick w mig rozwiąże problem

Za niedługo rozpocznie się sezon grillowy, dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować kaszankę, aby nie popękała. Ten trik jest bananie prosty i co najważniejsze skuteczny. Stosuj go zawsze podczas grillowana kaszanki, a będzie idealna. 

brązowe jajka w wytłoczce
15.04.2024 17:22 Brązowe jajka znikną ze sprzedaży? Powód zaskoczy niemal każdego

Wśród producentów jajek pojawiają się głosy, że rynek tego płynnego złota czeka w najbliższym czasie rewolucja. Dobrze nam znane brązowe wersje mają zniknąć z półek. Zastąpią je białe jajka, które znamy, ale które w naszych sklepach nie dominują. Przyczyny leżą w ekonomii.

Robert Makłowicz
15.04.2024 13:02 Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"

Dla jednych kulinarny guru, dla innych symbol męskości. Tak, Robert Makłowicz wzbudza zaskakująco mało kontrowersji, a jego specyficzny styl i elokwencja znajdują uznanie w równym stopniu młodego pokolenia, jak i tych, którzy dorastali na jego wczesnych programach. Czy Makłowicz kocha kuchnię Polaków tak samo, jak Polacy – kuchnię Makłowicza? Chyba nie do końca.

mniszek lekarski
14.04.2024 20:00 Czym się różni mniszek od mlecza? Jeden na wspaniałe właściwości, drugi jest trujący

Choć wielu uważa te słowa za synonimy, mniszek lekarski i mlecz pospolity różnią się od siebie. Jeden i drugi występują powszechnie na naszych łąkach. Jak więc rozróżniać je, by w pełni wykorzystać możliwości zdrowego mniszka?

rabarbar
14.04.2024 19:18 Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzie

Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na jeden z najbardziej wyczekiwanych produktów: rabarbar. Czy jednak znamy jego prawdziwą naturę? Rzućmy okiem na tajemnice tej niezwykłej rośliny: czy jest zdrowa, czy warto ją jeść i czym właściwie jest.

mięso w słoiku
14.04.2024 10:17 Obtaczam mięso w przyprawach i układam je ciasno w słoiku. Sposób lata temu pokazała mi babcia

Przez dziesiątki lat konserwy mięsne były czymś, co wytwarzano w domach na własne potrzeby. Ten przepis wraca do tamtych czasów i metod. Warto go wypróbować, bo domowa wędlina lepsza jest od każdej kupnej wersji.

szparagi
14.04.2024 09:14 Większość ludzi nie wie, jak przechowywać szparagi. Ważna jest 1 czynność, błąd może sporo kosztować

Sezon na szparagi rozpoczęty, ale czy wiesz, jak je przechowywać? Wiele osób popełnia w tym temacie błąd. Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać szparagi i jak sprawić, by długo były świeże. Ta wiedza przyda się w sam raz na początek sezonu na to warzywo.

Robert Makłowicz
12.04.2024 21:10 Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”

Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni.