Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak uzyskać taki efekt? Zastosuj zasadę 1:1 i ciesz się idealnym daniem z ziemniaków. Chrupiąca skórka i mięciutki środek takich placków gwarantowane.
Parówki smażone w panierce to absolutny hit wśród przekąsek. Zrób je w swoim domu, a oprócz dzieci polubią je także dorośli. Są smaczne i bardzo chrupiące. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę.
Widziałaś kiedyś rolkę papieru w lodówce? Ja za pierwszym razem przetarłem oczy ze zdumienia. Znajoma, u której podpatrzyłem ten patent, szybko jednak wyjaśniła o co z nim chodzi. Wypróbowałem sztuczkę w swoim domu i nie żałuję.
Twoje schabowe z całą pewnością są najlepsze, ale zobacz, co możesz poprawić. Z radami Tomasza Strzelczyka wyjdzie nieziemski. Rozmiar kotleta naprawdę zachwyca.
Jeden z najbardziej uniwersalnych grzybów pozostawia tylko jedną wątpliwość: czy należy przed wrzuceniem go do potrawy obierać, czy można pozostawić ze skórką na kapeluszu. Sprawdziliśmy i już wiemy.
Pośpiech, nieuwaga lub… dobre intencje są najczęstszym źródłem zatruć bakteryjnych podczas gotowania dań z surowego mięsa. Naukowcy przestrzegają, jak ich uniknąć, by zachować zdrowie.
W większości naszych domów do śmietników trafiają rocznie dziesiątki wytłoczek, w których kupujemy jajka. Tymczasem te niepozorne szare kawałki kartonu o dziwacznym kształcie można spożytkować na wiele różnych sposobów. Oto kilka z nich.
Kiełki na dobre zadomowiły się w naszym jadłospisie jakieś dwie dekady temu. Zanim jednak nastała moda na młode pędy lucerny, słonecznika czy rzodkiewki, była ona. Niepozorna, tradycyjna, ale niezastąpiona we wiosennej kuchni.
Na środę 21 lutego Lidl zaplanował promocje, które przyciągną do jego sklepów tłumy. Warto tego dnia zrobić zapasy, zwłaszcza mięs, w bardzo okazyjnych cenach.
Z tym przepisem pracochłonne zazwyczaj ciasto drożdżowe staje się dziecięcą igraszką. Nie trzeba go wyrabiać, a jedynie odczekać, aż drożdże wykonają swoją robotę. Potem chwila w piekarniku – i gotowe.
Ser chętnie jadamy z pieczywem i dodajemy go do wielu innych potraw. Wzbogaca on smak nawet zwykłej przekąski, dlatego lubimy po niego sięgać. Czy wiesz, co się stanie, gdy nakłujemy go widelcem? Wkrótce wszystko pójdzie w kuchni jak z płatka.
Każdy uwielbia świeże wędliny, ale nie każdy wie, jak odpowiednio je przechowywać. Poznaj kilka zasad, a twoja ulubiona szynka nie będzie obślizgła. Dzięki nim unikniesz poważanych konsekwencji.
Jedna osoba zmarła po zjedzeniu zatrutego mięsa, a druga walczy o życie. Wyroby garmażeryjne sprzedawano na targowisku w Nowej Dębie w powiecie tarnobrzeskim na Podkarpaciu. Rządowe Centrum Bezpieczeństwa wydało alert. Ostrzega w nim przed spożyciem mięsa z podkarpackiego targowiska.
Zdarzają się okazje, obok których nie sposób przejść obojętnie. Taką właśnie okazją jest możliwość wzięcia udziału w degustacji najlepszych win Europy. Czytelnicy Smakoszy są zaproszeni do skosztowania win z Włoch i Austrii podczas jednego z najważniejszych w tym roku wydarzeń winiarskich. W dodatku – zupełnie za darmo.
Kilka prostych składników zmieszanych w garnku wystarczy, by przygotować to efektowne i pyszne ciasto. Jego przygotowanie – jak to często bywa z ciastami bez pieczenia – zajmuje dosłownie chwilę.
Sieć sklepów Biedronka uruchamia swój sklep internetowy. Od teraz zakupy będą duże prostsze i bez wychodzenia z domu. Ty zamawiasz, a sklep dostarcza zakupy pod twoje drzwi. W ofercie ponad 4 tysiące produktów.
Wśród wielu niemal zapomnianych przysmaków naszego dzieciństwa jest także ten. Krem sułtański był niegdyś jedną z tych rzeczy, na które wyczekiwaliśmy, wychodząc z rodzicami do miasta. Łatwo go zrobić w domu, więc choć dziś nie ma go w kawiarniach, można przypomnieć sobie ten smak.
Mega giga test – tak zatytułował Książulo jeden ze swoich filmów na Youtubie. Nic dziwnego – wziął w nim na warsztat jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich produktów. Chodzi o wadowickie papieskie kremówki.
Do ciasta na swoje ulubione racuchy koniecznie dodaj ten jeden składnik. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Będą puszyste jak nigdy wcześniej. Dowiedz się, co to za składnik i użyj go do przygotowania racuchów.
Banany często goszczą w naszej diecie. Jednak owoce z białym nalotem mogą wyrządzić nam wiele krzywdy. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na tę kwestię i ostrzega.
Przygotowanie masła w domowych warunkach to nie tylko mnóstwo frajdy i satysfakcji. To także sposób na produkt, do którego nie umywają się kupione w sklepie kostki. Nawet nie wyobrażasz sobie, jak proste jest zrobienie takiego domowego smarowidła. Czytaj dalej, a się przekonasz.
Zwykle naklejek na owocach i warzywach pozbywamy się po przyjściu ze sklepu do domu. Warto jednak spojrzeć na nie, bo zawierają wiele cennych informacji. Wyjaśniamy, co możemy odczytać z kodów widocznych na owocach. Niejedna osoba będzie zaskoczona.
W 2024 roku Środa Popielcowa i walentynki przypadają tego samego dnia. Kościół wskazuje, jak wierni powinni czcić ten szczególny dzień.
Dowiedz się, czy na pewno w prawidłowy sposób przechowujesz chleb. Stosując tę jedną zasadę, możesz sprawić, że pieczywo będzie świeższe dużo dłużej. Wiele osób popełnia w tej kwestii podstawowe błędy. Sprawdź czy się do nich zaliczasz.
Mięso zwykle przechowujemy w lodówce. Jednak dzięki temu przepisowi kurczak w słoikach wytrzyma nawet rok i to bez lodówki. Kilka składników sprawi, że mięso długo będzie zachwycało świeżością i smakiem.
Jeszcze nie zamilkły działa promocyjnej wojny między Biedronką a Lidlem, a ten ostatni już rozwija szyki nowej promocji. Z okazji święta zakochanych przecenie ulegają ukochane produkty.
Choć zima w pełni, to wielu z nas zastanawia się, kiedy w tym roku obchodzimy Wielkanoc. Ta data może być prawdziwym zaskoczeniem. Warto spojrzeć w kalendarz i przekonać się, kiedy przypada data tego ruchomego święta. Takiej sytuacji dawno nie było w kalendarzu.
Podobno tylko – a może aż – 30 proc. ludzi na świecie słodzi herbatę. Robią to zapewne aby zabić – lub przynajmniej ograniczyć – jej gorzki smak. Tymczasem można to zrobić bez dostarczania do organizmu cukru. Sposób jest nieoczekiwany.