Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.
Biedronka ruszyła z akcją promocyjną, która może przyprawić o zawrót głowy. Dziś i jutro dostaniesz 20 złotych, ale tylko pod jednym warunkiem. Popularna sieć sklepów przygotowała też nowe oferty cenowe lubianych produktów i słodyczy na Dzień Kobiet. Podpowiadamy, co warto kupić w Biedronce.
Dlaczego nie Polska? – pyta René Redzepi, duński kucharz, który zebrał wszystkie możliwe laury w gastronomii. W rozmowie ze Smakoszami chwali polską kuchnię a przede wszystkim niemal nieistniejący już w Europie zwyczaj samodzielnego zbierania tego, co nam smakuje.
Nadchodzą nowe przepisy dotyczące informacji na etykietach miodu. Stowarzyszenie producentów tej płynnej pyszności rozwiewają mity na jej temat. Okazuje się, że o jakość miodu dbają między innymi supernowoczesne algorytmy.
Zbliżająca się Wielkanoc to czas przygotowań w domach, a co za tym idzie, także w sieciach handlowych. Te ostatnie kuszą nas promocjami, a tegoroczna wojna cenowa sieci może wyjść na dobre konsumentom cierpliwie szukającym okazji. Lidl zagrał właśnie kartą, którą trudno będzie przebić.
To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.
Jeśli lubisz próbować nowych przepisów, to koniecznie wypróbuj ten patent w swojej kuchni. Jest prosty, ale bardzo efektowny. Wystarczy wsypać mąkę do miski, potem dodać majonez i wymieszać składniki. W kilka chwil poznasz smak ciekawego dania.
Na przygotowanej przez wydawnictwo Bloomberg liście 500 najbogatszych ludzi na świecie znalazł się polski akcent. Wśród miliarderów znalazł się Polak. Nie jest to jednak jedna z tych osób, o których myślimy jako o najbogatszych w naszym kraju.
Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni.
Jeśli marzą ci się racuchy puszyste jak obłok, to jest na nie sprawdzony sposób. Ma go Michał Korkosz, czyli Rozkoszny. Popularny bloger te apetyczne danie przyrządza na bazie składnika, które kochały nasze babcie. Racuchy dzięki temu wychodzą delikatne, puszyste i pyszne, że palce lizać.
„Kuchnia włoska… nie istnieje” – przekonuje na samym początku swojej książki kucharskiej Emiliano Castagna, Włoch z urodzenia, a warszawiak z wyboru. W książce kucharskiej „Mieszu, mieszu” pokazuje więc, jak mieszać składniki, które kojarzymy z Włochami, by stworzyć dania nie ogólnowłoskie, ale autentyczną kuchnię jednego z dwudziestu regionów kraju.
Samoobsługowe kasy wydają się dobrym rozwiązaniem dla wszystkich: sieć oszczędza pieniądze, bo może zatrudniać mniej pracowników. A klienci – czas, bo więcej kas na mniejszej powierzchni rozładowuje kolejki. Jest jednak pewna niedoskonałośś, którą sieć planuje usprawnić.
Koniecznie wypróbuj surówkę z tego przepisu. Pasuje do każdego dania, a smak jest po prostu idealny. Robi się ją w mniej niż 10 minut. Będzie smakowała całej rodzinie. Wystarczy, że masz seler i jeden owoc.
Liście laurowe to nieodłączny składnik rosołu czy gulaszu, a także ważna pozycja medycyny ludowej. Ma jednak jeszcze jedną ważną funkcję, o której wykorzystywaniu często zapominamy.
Znana popularyzatorka zdrowego stylu życia przypomniała, że bułka bułce nierówna. Dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru spośród mnóstwa odmian tego rodzaju pieczywa, warto zwrócić uwagę, które rzeczywiście warto wybierać.
To ciasto z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu i być może zdeklasuje serniki, a nawet mazurki. Ale nie to jest w nim najciekawsze. Otóż zielony kolor zawdzięcza ono składnikowi, którego nikt nie spodziewa się w cieście.
Jajka są bez wątpienia jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu można znaleźć je w każdej kuchni. Możliwości ich przygotowania jest bez liku. Tym razem wypróbuj metodę z wbiciem jajka do szklanki z wodą. Efekt nie mieści się w głowie.
Spiesz się do Lidla. Promocje aż się proszą, aby z nich skorzystać. Oferta sklepu Lidl jest ogromna i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Przeczytaj i dowiedz się, co możesz kupić taniej.
Mięso często gości na naszych stołach. Jednak musimy pamiętać, że po jego kupieniu mamy w pewnych przypadkach zaledwie 30 minut, by dotrzeć z mięsem do lodówki w domu. Inaczej nasze zdrowie może na tym poważnie ucierpieć.
Z rybami mamy nie lada kłopot. Z jednej strony wiemy, że dostarczają nam białka i wielu wartości odżywczych. Natomiast z drugiej mogą być źródłem metali ciężkich i toksyn. Tak właśnie jest z lubianą rybą, którą kupimy w niemal każdym sklepie.
Pełnia sezonu grzybowego przypada w Polsce na jesieni. Jednak także w innych porach roku możemy wybrać się na bezkrwawe łowy. Pogoda zachęca do wyjrzenia spod ściółki pyszne grzyby o intensywnym, czerwonym kolorze. Czy wiesz o jakim gatunku mowa?
Często widzimy, jak w sklepie kasjer zagląda do wytłoczki z jajkami, zanim przeciągnie ją przez skaner kodu. Dlaczego to robi? Najprostsze wytłumaczenie okazuje się nie do końca prawdziwe.
Biedronka szykuje nie lada gratkę dla swoich klientów. Tylko w czwartek każdy, kto zrobi zakupy, otrzyma voucher o wartości 20 złotych. Należy jednak spełnić pewien warunek. Czwartek przynosi też atrakcyjne promocje wielu lubianych produktów.
Ta przekąska dosłownie rozpływa się w ustach. Trudno by było inaczej – spójrzcie tylko na te składniki! Trudno o szybszy przepis na deserowy poczęstunek. Sprawdź sama- zajmie to tylko kilkanaście minut.
Jest takie powiedzenie: jeśli coś jest głupie, ale działa, to znaczy, że nie jest głupie. Oto jeden z takich trików. Wkładanie monety do zamrażarki może wydawać się bezsensownym działaniem. Tak naprawdę jednak może też uratować nasze zdrowie.
Wojna cenowa między sieciami handlowymi wychodzi na korzyść dla klienta, który może przez to skorzystać z różnych promocji. Utrudniają to niestety „cenówki”, czyli informacje o cenach produktów. Bywają tak skomplikowane, że wprowadzają klientów w błąd, na co Biedronce zwrócił uwagę ekonomista.
Reklamowo-cenowa wojna Lidla i jego konkurencji trwa w najlepsze. Sieci ani się śni składać broni. A że, jak wiadomo, na konkurencji zyskuje klient, sklepy spod żółto-niebieskiego znaku rozpieszczają nas ostatnio promocjami. Tak jest i tym razem.
Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy. Jednak pewien rodzaj tego napoju powinniśmy omijać szerokim łukiem. Tę kawę piję Polacy, a wywołuje ona tycie i przyśpiesza starzenie się organizmu. Wyjaśniamy, po jaki rodzaj kawy nie warto sięgać.