Białe pręgi na mięsie z piersi kurczaka to nie najlepszy objaw. Warto więc oglądać filety drobiowe przed zakupem. Jeśli dostrzeżemy białe paseczki wzdłuż włókien, lepiej poszukajmy innego kawałka.
Chleb niemal codziennie gości na naszym stole. Cenimy sobie ten swojski, bo wierzymy, że jest pełen naturalnych składników i dostarczy nam odpowiedniego smaku. Jednak Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu, które chce uchodzić za swojskie. Wypunktowała skład, który wywołuje dreszcze.
Ten przepis na surówkę przywraca należne miejsce zapomnianemu warzywu. Dzięki niemu dodatek do obiadu staje się chrupiącą ucztą. A ponieważ surówki to samo zdrowie, warto zadbać, by różnorodnością podtrzymać apetyt na nie wśród domowników.
Niedzielny rosół to już klasyka kuchni polskiej. Jednak Katarzyna Bosacka nie podaje go z makaronem, ani z ziemniakami. Stawia na niezwykły dodatek, który wzmacnia odporność. Taka rosół warto ugotować szczególnie zimą.
Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę w kuchni, to weź ziemniaka i wbij w niego widelec. Dzięki temu poradzisz sobie z czynnością, która zabiera zawsze trochę czasu. Teraz wszystko pójdzie jak z płatka.
Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok. Często goszczą na naszych stołach, a dodajemy je do mięs, sosów, czy zapiekanek. Jednak czasem brzydko ciemnieją podczas smażenia. Można temu zapobiec dzięki pewnemu trickowi.
Czosnek jest nieoceniony w okresie przeziębień i infekcji. Jednak, czy można jeść kiełkujący czosnek? Czy może lepiej się go pozbyć? Podpowiadamy, co z tym fantem zrobić.
Sflaczałe, miękkie i puste w środku ogórki kiszone to zmora naszych piwniczek. Niestety, jeśli natkniemy się na takie w naszych przetworach, nie ma na kogo zwalić winy. To błędy przy przygotowaniu kiszonek odpowiadają za nie najlepszy efekt. Błędów tych jest kilka.
Obiad gotowy, ale zapomniałaś o deserze? Nic strasznego. Z tym przepisem zrobisz szybki deser. Sprawdź, czy masz banany i zaczynamy.
Już niedługo Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Jednak jak wybrać dobre pączki? Szczególnie warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Gdy go zauważysz, nie kupuj takich pączków. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze smakołyki w Tłusty Czwartek.
Ciasta bez pieczenia to niezwykła kategoria przepisów. Przeważnie wyglądają niezwykle efektownie, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę niewielki nakład pracy. Ale to naleśnikowe cudo niemal przesadza z urodą. Najlepsze jest to, ze wyjdzie absolutnie każdemu.
Te proste porady pomogą każdemu, kto kiedykolwiek zetknął się z problemem gorzknienia czosnku. Aby uniknąć szybkiego psucia się tego produktu, należy właściwie go przechowywać.
Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Każdy zawarty w nim składnik ma zbawienne działanie dla organizmu. Pity kilka razy w tygodniu będzie miał tak dobry wpływ na nasze zdrowie, że trudno tutaj wymienić wszystkie jego zbawienne właściwości.
Coś nowego, coś starego i coś pożyczonego. Ten nowatorski poczęstunek na tłusty czwartek spełni wszystkie te wymogi – jeśli tylko pożyczysz od nas przepis na karnawałowe róże.
Interesujesz się gastronomią? A może jesteś liderem branży i chcesz wiedzieć o wszystkim, co dotyczy tej dziedziny? Od teraz masz wszystko w jednym miejscu!
Ryby to produkt, który zdecydowanie za rzadko włączamy do swojej diety. Ten gatunek, choć dostępny w sklepach, nie cieszy się dostateczną popularnością. A gdyby miruna stała się częścią naszego jadłospisu, mogłoby się wiele zmienić.
Czy są tu smakosze herbaty? Jeśli tak, to warto, by zapoznali się z opinią dietetyka na temat tego napoju. Dr Bartek Kulczyński wskazał najzdrowszą herbatę na świecie, którą możemy zastąpić kawę. Wyjaśniamy, o jaki napój dokładnie chodzi.
Przygotowanie przekąski, która będzie jednocześnie sycąca, pyszna i zdrowa może być wyzwaniem. Oto przepis na taki właśnie posiłek. To doskonały podwieczorek, który docenią zarówno dorośli, jaki – przede wszystkim – dzieci. Spodoba się nawet niejadkom!
Popularny youtuber urządził degustację diet pudełkowych od znanych dostawców. Była wśród nich Magda Gessler i jej dieta Pomidor. To, jak ją zrecenzował Książulo, mówi bardzo wiele. Koniecznie sprawdźcie, co z tego wynikło.
Chcesz jeść mięso zdrowo i smacznie? Warto wiedzieć, która metoda obróbki cieplnej jest najodpowiedniejsza. Gotowanie, pieczenie, a może jeszcze coś innego? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły na ten temat.
Chcesz pozbyć się powszechnego problemu zaledwie w kilka sekund? Koniecznie zapoznaj się z poniższym trikiem. Od kiedy go poznałem nie stosuję już innych sposobów. Tobie też to polecam.
Wczoraj kupiłaś świeże pieczywo, a dzisiaj jest twarde jak skała? Być może popełniasz powszechny błąd związany z przechowywaniem. Sprawdź co zrobić, by chleby i bułki dłużej pozostawały świeże. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym artykule.
Domowe wypieki to chyba ukoronowanie osiągnieć kulinarnych każdego kucharza. Swój przepis na doskonałe białe bułki pszenne, tzw. wrocławskie, pokazał potomek zasłużonego kucharskiego rodu Jakub Kuroń.
Doskonale wiadomo, że jajka jedzone z umiarem to ważny składnik naszej diety. W jakiej jednak postaci powinniśmy je jeść? Czy któryś wariant jest lepszy dla zdrowia? Sprawdzamy.
Surówka do kotleta to jego nieodłączny element. Nie musi być ona jednak nijaka. Możesz urozmaicić klasyczną surówkę z pekińskiej i nadać jej nowy lepszy smak. Z tym składnikiem to możliwe.
Gdy zbliżają się ostatnie dni karnawału, prasa śledzi ceny pączków i faworków z uwagą, na którą na codzień zasługuje nowojorska giełda. W tym roku wszystkie oczy zwrócone są na Magdę Gessler, która wyceniła swoje ostatkowe pyszności.
Liście laurowe dodajemy do bigosu i rozmaitych zup. Jednak warto je wykorzystać w nieco inny sposób. Ten sprawi, że liście laurowe postawią nas na nogi i pomogą pozbyć się dokuczliwej dolegliwości. Zrób syrop i znów się ciesz zdrowiem.
Żywienie w epoce realnego socjalizmu miało swoje wzloty, ale i bardzo wyraziste upadki. Powszechne były praktyki poszukiwania zamienników dla deficytowych potraw. Poszczególne produkty wykorzystywane były niemal ponad miarę. Przypominamy niektóre skutki takiej polityki żywieniowej.