Banany cieszą się zasłużoną popularnością. Należą do najczęściej jadanych ze wszystkich egzotycznych owoców, a także nieodłączny składnik wielu deserów. Jednak do jednej rzeczy w bananach podchodzimy z rezerwą. Czy w micie o szkodliwej czarnej końcówce banana leży prawda?
To nie jest zwykła lemoniada. Switchel to znany od setek lat napój z Karaibów. Jak okazało się kilka lat temu, daje naszemu organizmowi nieocenione korzyści. Gwiazdy z Ameryki już go doceniły, teraz kolej na ciebie.
Wszyscy kochamy pizzę, ale mało o niej wiemy. Dlatego przychodzę do ciebie z garścią ciekawostek. Dowiesz się, gdzie kupisz najtańszą pizzę w Polsce oraz dlaczego nie jest już tylko włoskim, ale i polskim narodowym daniem.
Przeceniliście swoje możliwości w tłusty czwartek? Po dniu obżarstwa zostało kilka niezjedzonych pączków? W zasadzie powinno się wrócić do mniej ekscentrycznej diety, ale jedzenia nie można przecież marnować. Podpowiadamy, co zrobić ze starzejącymi się pączkami.
Orzeźwiająca. Tak można opisać tę prostą surówkę z soczystych i wyrazistych w smaku, głównie zielonych warzyw. Jej podstawą jest produkt, którego nie nauczyliśmy się jeszcze chyba doceniać.
Kontrowersyjna restauracja w centrum Warszawy przyjęła religijną nazwę i symbolikę. Gorliwym katolikom bardzo się to nie podoba. Ostatnio pod drzwi lokalu trafił znany ksiądz. Jego opinia nie pozostawia wątpliwości.
Tłusty czwartek to święto dwóch przysmaków: pączków, faworków i chrustu. To trzech. Nie, jednak dwóch. Dlaczego na kokardki z chrupkiego ciasta mówimy dwoma różnymi słowami? Ta historia może sięgać jeszcze średniowiecza.
Sieć hipermarketów poszła na całość, jeśli chodzi o promocje na tłusty czwartek. Warto jednak wczytać się w regulamin, zanim rzucimy się po darmowe pączki. Zwrot pieniędzy objęty jest jednym zastrzeżeniem.
Jeśli musisz słodzić – słódź miodem. To chyba najzdrowsza rada, jakiej można udzielić miłośnikom słodyczy. Jednak błędy w przechowywaniu miodu mogą pozbawić go cennych właściwości. Sprawdź, czy ich nie popełniasz.
Ostatnie dni karnawału to moment przymiarek do ukoronowania tego imprezowego czasu: tłustego czwartku i ostatków. Wybieramy wtedy menu i składniki na szczególne momenty obżarstwa. Tutaj podpowiadamy, na jakim tłuszczu smażyć faworki.
Myślisz, że Magda Gessler pączkami za ponad 20 złotych bije rekord Polski? Jesteś w głębokim błędzie! Jedna cukiernia w Polsce sprzedaje swój produkt niemal pięć razy drożej!
Dostaliście już SMS z Biedronki? Rozpętała się prawdziwa wojna reklamowo-cenowa między sieciowymi gigantami. Biedronka zasypuje klientów SMS-ami, Lidl odpowiada promocjami, internet drwi. A my pytamy – gdzie w końcu jest najtaniej? I czy możemy na tym skorzystać.
Kuchnia domów pełnych dzieci ma przeważnie na wyposażeniu słoik kremu czekoladowego. Testujemy w ciemno i czytamy etykiety kilku najpopularniejszych produktów w tej kategorii. Czy warto przepłacać za oryginalny produkt i czy smarowidła z dyskontów to zaledwie podróbki?
To trzywarstwowe ciasto nawiązuje do najlepszych tradycji czekoladowych wyrobów cukierniczych. Kakaowa warstwa biszkoptowa występuje tu w parze ze śmietanową warstwą bazującą na mascarpone. Całości dopełnia miękka czekoladowa polewa.
Od poniedziałku Lidl rusza z nowymi okazjami. Podpowiadamy, w jakie produkty warto się zaopatrzyć. Niektóre ceny są szczególnie atrakcyjne dla klientów.
Napoleon to jedna z klasycznych pozycji w książce kucharskiej każdego szanującego się cukiernika. Choć powstawało w czasach, kiedy torty wymagały kunsztu i były tworzone na pokaz, ten przepis upraszcza wykonanie napoleona i sprawia, że możemy błyskawicznie oczarowywać rodzinę choćby i przy każdym niedzielnym obiedzie.
Tłusty czwartek przypada w 2024 roku wcześnie, bo już 8 lutego. W tym dniu Polacy tłumnie ustawią się w kolejkach pod cukierniami i sklepami, by kupić swoje ulubione słodkie przekąski. Dziennikarka Katarzyna Bosacka zdradziła, jakie czerwone flagi powinny eliminować konkretne produkty z naszych list zakupów.
Zakupy spożywcze potrafią skutecznie uszczuplić nasz budżet. Każde wyjście do sklepu słono kosztuje. Jednak youtuberka odwiedziła Lidla i Biedronkę, gdzie zrobiła wielkie zakupy. Zgarnęła też pokaźne rabaty. Teraz wyjaśnia, jak to zrobiła.
Sieć, która tak wiele produktów oznacza etykietką „bio”, przyzwyczaiła nas, że na jej półkach znajdują się zdrowe produkty. Ale nie pomyślelibyśmy o niektórych spośród tych, które wymienił dietetyk.
Przed nami Tłusty Czwartek i zakup lub samodzielne zrobienie, pysznych pączków. Jeśli postanowimy je kupić, to czeka nas spory wydatek. Za pączki z cukierni Piotra Adamczyka trzeba zapłacić naprawdę słono.
Już pierwszego dnia lutego Lidl ogłosił promocje, z których kilka trwać będzie przez cały miesiąc. Całe cztery tygodnie – bo luty trwa w tym roku 29 dni – będziemy cieszyć się niezwykłymi cenami kilku podstawowych produktów do naszej kuchni. Niektóre są tańsze nawet o prawie połowę.
Tłusty Czwartek już niedługo, więc pora pomyśleć o smażeniu pączków. Nasza czytelniczka, Pani Marlena podzieliła się znakomitym sposobem na smażenie tych smakołyków. Dzięki niemu pączki zawsze wychodzą perfekcyjnie i po prostu rozpływają się w ustach.
Jajka są smacznym pomysłem na pożywne śniadanie. Często je przyrządzam, a dzięki tej sztuczce pewna czynność stała się dużo prostsza i szybsza. Weź ugotowane jajko, włóż do słoika z wodą i zobacz, co się stanie.
Dla wielu osób obiad bez mięsa jest nie do pomyślenia. Kupujemy mięso w sklepie, przynosimy do domu i popełniamy błąd, który może być groźny dla naszego zdrowia. Dietetyk wyjaśnia, w jaki sposób postępować z tym produktem, by sobie nie zaszkodzić.
Białe pręgi na mięsie z piersi kurczaka to nie najlepszy objaw. Warto więc oglądać filety drobiowe przed zakupem. Jeśli dostrzeżemy białe paseczki wzdłuż włókien, lepiej poszukajmy innego kawałka.
Chleb niemal codziennie gości na naszym stole. Cenimy sobie ten swojski, bo wierzymy, że jest pełen naturalnych składników i dostarczy nam odpowiedniego smaku. Jednak Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu, które chce uchodzić za swojskie. Wypunktowała skład, który wywołuje dreszcze.
Ten przepis na surówkę przywraca należne miejsce zapomnianemu warzywu. Dzięki niemu dodatek do obiadu staje się chrupiącą ucztą. A ponieważ surówki to samo zdrowie, warto zadbać, by różnorodnością podtrzymać apetyt na nie wśród domowników.
Niedzielny rosół to już klasyka kuchni polskiej. Jednak Katarzyna Bosacka nie podaje go z makaronem, ani z ziemniakami. Stawia na niezwykły dodatek, który wzmacnia odporność. Taka rosół warto ugotować szczególnie zimą.