Przenigdy nie wyrzucaj obierek z ziemniaka. Ścinki pomogą szybko pozbyć się kamienia, który osadza się w czajniku. Wystarczy, że włożysz obierki do urządzenia, wlejesz wodę i zagotujesz. Poznaj równie skuteczne sposoby na odkamienianie czajnika.Obierki z ziemniaka mają wiele zastosowań w kuchni. Nie dość, że przyrządzimy z nich błyskawiczną przekąskę i ugotujemy aromatyczny rosół, to jeszcze pomogą utrzymać czystość. Obierki są świetnym, domowym sposobem na pozbycie się kamienia w czajniku.Powodem powstawania kamienia w czajniku jest twarda woda. Podczas gotowania na wewnętrznych ściankach urządzenia osadza się wapń i magnez, które wytrącają się w postaci węglanów. Kamień z czajnika musimy usunąć, ponieważ przyczynia się do psucia urządzenia, dłuższego czasu gotowania wody i większego zużycia energii.Oprócz obierek z ziemniaka są również inne sposoby na kamień. Zrezygnuj z chemicznych środków. Do odkamieniania wybieraj wyłącznie produkty, które są bezpieczne, tanie i skuteczne. Ocet, soda oczyszczona i kwasek cytrynowy równie dobrze poradzą sobie z osadem.
Katarzyna Bosacka ostrzegła swoich odbiorców przed coraz częstszą ostatnio formą podwyżki cen produktów, czyli downsizingiem. Praktyka polega na sprzedaży mniejszych ilości produktów bez obniżania ceny. Wydaje się nam więc, że produkt nie drożeje, ale w praktyce jest dokładnie na odwrót.Niepokojące głosy osób często kupujących produkty spożywcze zainspirowały Katarzynę Bosacką do przedstawienia dowodu na nie do końca transparentne działania firm. Nieznacznie słabnący tylko wzrost inflacji sprawia, że szukają oni coraz to nowych sposobów na generowanie zysków. Niestety odbywa się to ze szkodą dla nas wszystkich — kupujemy więcej, niż chcemy.
Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.
Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.
Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.
Wtorek w Biedronce jest świetną okazją do uzupełnienia domowej spiżarki. Tym razem dyskont dla swoich klientów przygotował znakomitą promocję na olej rzepakowy. Zapoznaliśmy się z jej szczegółami. Olej rzepakowy jest jednym z ważniejszych produktów w kuchni. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i do przygotowania smacznych wypieków, a przy tym stanowi cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. W ostatnim czasie niestety cena tego tłuszczu znacznie wzrosła, więc każda promocja jest dobrą okazją do oszczędzenia przy zakupach. Market Biedronka wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i oferuje korzystną promocję na ten właśnie produkty.
Planujesz dziś większe zakupy? Koniecznie zrób je w Biedronce. Tylko w poniedziałek, 9 stycznia, za zakupy za minimum 99 zł otrzymasz kilogram cukru zupełnie za darmo. Promocja przeznaczona jest dla wszystkich posiadaczy karty Moja Biedronka.Biedronka jest jednym z najchętniej odwiedzanych sklepów w Polsce. Duży wybór asortymentu i liczne promocje codziennie przyciągają tłumy. W sieci sklepów warto założyć kartę stałego klienta, czyli Moja Biedronka. Z kartą możemy liczyć na dodatkowe rabaty, które naliczają się przy kasie.Biedronka dla swoich klientów przygotowuje cotygodniowe promocje oraz akcje specjalne. W tym tygodniu, oprócz wielu atrakcyjnych cen produktów spożywczych, pojawiła się również promocja na wszystkie kosmetyki do włosów. Odżywki i szampony kupimy aż o 60% taniej przy zakupie dwóch sztuk. Sieć sklepów Biedronka wychodzi na przeciw oczekiwaniom klientów. Wszystkie produkty spożywcze, w tym owoce, warzywa, mięso i nabiał, niemal zawsze objęte są promocją przy zakupie jednego lub więcej opakowań. Akcje promocyjne Biedronki sumują się.
Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.
Cebula jest jednym z często wykorzystywanych w naszej kuchni warzyw. W ostatnim czasie niestety znacznie zdrożała. Z czego wynika taka sytuacja i czy należy obawiać się całkowitego braku popularnego składnika? Wyjaśniamy. Sytuacja ekonomiczna na świecie jest złożona i trudna. Pandemia, wojna w Ukrainie i zeszłoroczne susze dość mocno wpłynęły na ceny i dostępność wielu produktów. Podwyżki nie ominęły też warzyw. Jak podali eksperci, znacznie wzrósł eksport świeżych polskich warzyw. Efektem jest między innymi wyższy koszt nabycia cebuli.
Zostały Ci obierki z pieczarek po przygotowaniu obiadu? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Obierki będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Ugotujesz na nich również niezwykle aromatyczny wywar na zupę i wzbogacisz nimi smak rosołu.O ile wszyscy wykorzystujemy w kuchni mięso i warzywa z rosołu lub z innej zupy, tak obierki z pieczarek zwykle lądują w koszu. Z mięsa i warzyw przyrządzamy pastę kanapkową, pasztet, farsz na pierogi czy do krokietów. Z obierek po pieczarkach możemy ugotować zaś wyśmienitą zupę i wzbogacić nimi wiele dań.Nie lubię wyrzucać żywności, więc staram się ją maksymalnie wykorzystać w kuchni. Obierki po pieczarkach są dla mnie totalnym hitem. Odkąd ugotowałam na nich pierwszy wywar, zawsze dodaję je do zup, rosołu i innych potraw.Pieczarki do obiadu dokładnie myję i czyszczę, żeby pozbyć się piasku. Obierki z pieczarek również muszą być idealnie czyste, żeby można było dodać je do dań. Jeśli zostanie mi wywar z obierek, którego nie wykorzystam w najbliższych dniach, przecedzam go przez sito, przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe kostki rosołowe bez grama chemii.
Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.
Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.
Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można traktować je jako wartościową przekąskę lub użyć do rozmaitych przepisów kulinarnych. Rozłupane orzechy warto wrzucić na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się pokrywającej je gorzkawej skórki.Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Radość z ich jedzenia może popsuć jednak nieprzyjemny gorzki posmak. Zblanszuj orzechy i pozbądź się tej niedogodności. To łatwiejsze, niż myślisz.
Czy wiecie, jak odświeżyć makaron, by smakował jak dopiero ugotowany? Istnieje kilka metod ponownego odgrzania mącznego produktu, które nie spowodują utraty konsystencji i smaku. Podpowiadamy Wam, na co warto zwrócić uwagę. Dania z makaronem są proste i smaczne. Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość klusek, wcale nie musimy nastawiać się na jedzenie niesmacznego i suchego wyrobu w kolejnych dniach. Kilka prostych technik sprawi, że odgrzewany makaron też będzie smakował wyśmienicie.
Rozmrażanie mięsa nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki prostej sztuczce polegającej na włożeniu produktu w folii do zimnej wody, będzie on gotowy do użycia w dość krótkim czasie. Wyjaśniamy, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest doskonałym sposobem na zachowanie jego świeżości przez długi czas. Jednak nieprawidłowe rozmrażanie może sprawić, że spożycie produktu będzie równie niebezpieczne, co sięgnięcie po przeterminowany. Podpowiadamy, jak uniknąć ryzyka.
Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.
Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.
Dobrych mandarynek mało kto sobie odmówi. Co, jednak jeśli kupione przez nas owoce są kwaśne? Nie trzeba ich wcale wyrzucać. Wystarczy wymoczyć owoce w wodzie. Prosty trik poprawi ich smak. Zdradzamy, dlaczego jest skuteczny.Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło wam się spróbować kwaśnej mandarynki, wiecie, że nie należy ona do najsmaczniejszych i nawet amatorzy mało słodkich przysmaków raczej nie zjedzą takiego owocu z radością. Na szczęście, znając jedną sztuczkę kulinarną, unikniecie wyrzucania go.
Sok z ogórków kiszonych często jest polecany jako prozdrowotny napój, który pomoże nam przywrócić równowagę w organizmie po suto zakrapianej imprezie. Na czym polega jego fenomen? Warto wiedzieć. Skuteczność w przywracaniu dobrego samopoczucia po spożyciu alkoholu, jaka przypisywana jest sokowi z ogórków kiszonych, nie została potwierdzona badaniami. Co więcej, udowodniono, że jego picie może przyczynić się do nasilenia niektórych problemów trawiennych. Czy zatem warto stosować wodę z kiszonki?
Jajka są bardzo popularnym produktem w wielu polskich domach. Z ich udziałem przygotowuje się rozmaite potrawy, od śniadań, przez dania obiadowe, po kolacje. Ważne w związku z tym jest to, aby w sklepie bez problemów wybrać produkt wysokiej jakości. Okazuje się, że zarówno białe jak i brązowe jajka dostarczają nam takich samych wartości odżywczych.Przez wiele lat krążyła opinia, że jajka o skorupkach w odcieniach brązu są zdrowsze. Białe egzemplarze były przez wiele osób odrzucane, gdyż rzekomo pochodziły z przemysłowych hodowli. Dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Kolor skorupki jajka zależy od...koloru piór kury, która je zniosła.
Kapusta kiszona jest częstym gościem w spiżarniach w wielu polskich domach. Zdarza się jednak, że warzywo nadmiernie kwaśnieje lub pokrywa się pleśnią. Aby temu zapobiec, kiszonkę należy przechowywać w temperaturze 0-5 stopni C. To jednak nie jedyne, o czym trzeba pamiętać.Właściwie przechowywana kapusta kiszona powinna przetrwać nawet do 10 miesięcy. Zdarza się jednak czasem, że już po kilku tygodniach zapas przetworu nadaje się do wyrzucenia. Przedstawiamy kilka zasad, dzięki którym kapusta kiszona na długo pozostanie zdrowa i smaczna.
Czy wiecie jak przechować bigos, który pozostał po świętach? Istnieje kilka możliwości zabezpieczenia potrawy, lecz wekowanie jej w słoikach ma istotną przewagę. Wystarczy tylko go otworzyć, gdy jednak najdzie nas ochota na danie. Świąteczny bigos zazwyczaj przyrządza się w większej ilości. Nadmiar zwykle jest zamrażany i ta procedura nawet sprawia, że smak dania staje się głębszy. Niestety wiąże się ona również z koniecznością dłuższego ogrzewania przed kolejnym podaniem. Podpowiadamy, jak usunąć tę przeszkodę.
Krojenie cebuli nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Niemal za każdym razem możemy być pewni szlochania nad szatkowanym warzywem. Jak pokroić cebulę bez łez? Najlepiej wcześniej schłodzić ją w lodówce lub zamrażarce.Cebula to warzywo dodawane do rozmaitych potraw. Tym ważniejsza jest wiedza, jak pokroić cebulę bez łez. Dzięki naszym prostym poradom zaoszczędzicie sobie płaczu podczas przygotowywania warzywa. Szatkowanie cebuli już nigdy nie będzie problemem.
Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.
Zrobiliście za dużo krokietów? Możecie je zamrozić. Jeśli włożycie je do chłodziarki przed panierowaniem i smażeniem, później w smaku będą niemal jak świeżo zrobione. Prosta taktyka uchroni danie przed zmarnowaniem. Krokiety często goszczą jako dodatek do świątecznego barszczu. Przygotowując wigilijne potrawy, zdarza się przecenić możliwości domowników. W takich sytuacjach mrożenie bywa świetnym rozwiązaniem. Krokiety jak najbardziej mogą być w ten sposób przechowywane.
Przygotowaliście dużo barszczu czerwonego i zastanawiacie się jak go bezpiecznie przechować? Tradycyjną świąteczną zupę bez dodatków można zamrozić. Trzeba jednak zadbać o kilka szczegółów. Podpowiadamy, jak bezpiecznie schłodzić danie.Jeśli po wigilijnej kolacji zostało wam sporo barszczu czerwonego, macie kilka opcji na jego przechowanie. Wystudzoną zupę można po prostu wstawić do lodówki. Tak zabezpieczona będzie zdatna do spożycia jeszcze około 48 godzin. Jest jednak lepszy sposób.
Wypiliście kompot z suszu i nie wiecie, co zrobić z owocami? Nie wyrzucajcie ich. Istnieje prosty patent na przygotowanie z nich smakowitych powideł. Wystarczy tylko pół godziny, a smak zachwyca na długo. Spróbujecie? Miękkie owoce suszone z kompotu nie muszą trafiać do odpadów. Chwila gotowania i doprawienie sprawią, że będą jeszcze zdatne do spożycia. Przygotowane z nich powidło zamknąć można w słoiczkach, zachowując piękny aromat na dłużej.
Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Wielu z nas zimą korzysta z balkonu czy parapetu zaokiennego jak z lodówki. Trzeba mieć jednak świadomość, że wiąże się to z pewnym ryzykiem. Wyjaśniamy dlaczego.Choć przechowywanie dań za oknem jest popularną praktyką, do dobrych pomysłów nie należy. Warunki panujące na zewnątrz są zupełnie inne niż w chłodziarce. Różnice są na tyle istotne, że jedna z metod przechowywania ma znacznie więcej zalet.