Pomarańcze na stałe wpisały się w już w świąteczny klimat. Ten rok może jednak być inny. Owoc bowiem jest coraz droższy. Wiemy, z czego wynika wzrost ceny.
Przetwory z pigwy są smaczne i obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Jednak ich przygotowanie, ze względu na twardość owocu, może stanowić wyzwanie. Odkąd babcia podpowiedziała mi jak ją zmiękczyć, częściej się na nie decyduję. Sposób jest prosty i niezawodny.
Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie. Jesienią warto postawić na dość popularną, choć równie często uznawaną za niezbyt zdrową opcję. Dostarczy nam ona jednego, bardzo ważnego w naszej diecie składnika.
Dżem z pigwy jesienią pojawi się w niejednym domu. Łącząc kwaśny owoc z innym jesiennym produktem, uzyskamy jeszcze lepszy dodatek do dań. Podpowiadamy jak go przygotować. Oczaruje nawet wybrednych.
Banany są zdrowe i pasują do wielu deserów. Dla fanów tych owców mamy jednak złe wieści. Istnieją obawy, że ich ilość w sklepach może znacznie zmaleć. Wiemy dlaczego.
Picie herbaty może wywołać pewną kłopotliwą sytuację. Zastanawialiście się, co zrobić z torebką po herbacie? Takie pytanie może się pojawić np. podczas spotkania biznesowego, czy rodzinnego, w którym bierzemy udział. Ekspertka ujawnia, czego nigdy nie robić ze wspomnianą torebką po lubianym napoju.
49-letnia kobieta przyrządziła posiłek z trującymi grzybami, po którym 4 osoby trafiły do szpitala. Troje z jej gości zmarło. To byli teściowie oskarżonej kobiety i ich znajomy. Śledczy zarzucają też Australijce, że czterokrotnie próbowała pozbawić życia swojego męża.
Smacznego karpia nikt nie odmówi. Przygotowanie świątecznych specjałów warto sobie ułatwić. Jedna prosta sztuczka sprawi, że w kluczowym momencie zaoszczędzicie sporo czasu.
Ryby są istotnym elementem diety. Jednak nie każdy gatunek dostarczy nam cennych składników odżywczych. Niektóre wręcz mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, czego się wystrzegać.
Co zrobić, gdy nie udało na się wyspać w nocy? Znany dietetyk ma to skuteczną radę. Według niego wystarczy wypić kawę i zrobić coś, co zapewni nam pełną i zdrową regenerację. Ten sposób pomoże wszystkim tym, którym zdarzyło się zarwać noc.
W dniu Wszystkich Świętych przy cmentarzach możemy kupić rozmaite smakołyki. W Warszawie powszechnie znana jest pańska skórka. Jednak to nie jedyny przysmak, który tego dnia możemy skosztować. Wszystko zależy od regionu, w którym odwiedzamy cmentarz. Przy nekropoliach spróbujemy dachówek, szczypek i trupiego miodku.
Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.
Czy lubicie sałatki? U mnie w domu zawsze największym powodzeniem cieszyła się tradycyjna sałatka jarzynowa. Jednak odkąd dostałam przepis na sałatkę od mojej cioci, często właśnie taką robię. Tę sałatkę z jajek, szynki i papryki podam też we Wszystkich Świętych. Jej smak zachwyci moich gości.
Najbliższy tydzień w biedronce będzie obfitował w zmiany. 1 listopada wszystkie sklepy będą zamknięte. Z tego powodu sieć dyskontów wydała ważny komunikat dla klientów. Zapoznaliśmy się ze szczegółami.
Wiele osób codziennie używa masła. Warto jednak bacznie przyglądać się cenom tego popularnego produktu. Chwila nieuwagi może sprawić, że na masło wydasz krocie. Przekonał się o tym jeden z klientów warszawskiego sklepu. Teraz ostrzega wszystkich.
Niektóre dania budzą kontrowersje i wywołują skrajne emocje. Jedni je uwielbiają, ale inni, nie znoszą i nie chcą już nigdy wracać do pewnych smaków. Zwykle takie dania kojarzą nam się z dzieciństwem, szkolną stołówką i przywołują na myśl rozmaite wspomnienia. Tak też jest z daniem, które niegdyś królowało w takich miejscach. Pamiętacie je?
Są małe, zielone i przypominają agrest. To superowoce, które rosną w Polsce. Nasz kraj jest też pionierem w ich uprawie. Mowa o Minikiwi, które są skarbnicą witaminy C, zbijają cholesterol i mają działanie antyrakowe. Warto wykorzystać te owoce w swojej kuchni.
Wiele osób codziennie sięga po chleb i go mrozi. To dobry sposób na niemarnowanie żywności, oszczędność czasu i pieniędzy. Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Wskazówek udzielił mi pracownik piekarni, który o chlebie wie niemal wszystko. Te 4 zasady są kluczowe i warto je wykorzystać w swojej kuchni.
Rumuni przyjeżdżają do Polski busami i autokarami. W lasach zbierają grzyby i wywożą je na handel. Grzyby z Polski trafiają do Hiszpanii i Francji. Mieszkańcy terenów, gdzie przyjeżdżają rumuńscy grzybiarze, są zaniepokojeni. Jednak, czy taki proceder jest nielegalny? To wyjaśnia ekspert.
Wigilia bez karpia? To niemal niemożliwe! Jednak ceny tej ryby w ostatnich latach przyprawiały o zawrót głowy. Polacy musieli wydać na ryby spore pieniądze. Wydatki na karpia stanowiły znaczące obciążenie w domowym budżecie wielu Polaków przed Bożym Narodzeniem. Jak będzie teraz? Doniesienia zaskakują.
Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.
Dżem z dyni jest jednym z jesiennych klasyków. Smak pomarańczowego warzywa idealnie pasuje do deserów, a wzbogacony o jeszcze jeden produkt domowy wyrób skradnie serce niejednego smakosza. Warto go spróbować.
Świeże warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Jednak nie każdy ma czas na codzienne zakupy. Konieczne więc jest ich odpowiednie przechowywanie. U znajomej zobaczyłam ostatnio jak w praktyce wygląda „modny” sposób na wydłużenie świeżości warzyw. Postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście jest opłacalny, a przede wszystkim bezpieczny.
Grzyby uwielbia wielu smakoszy. Nie zawsze jednak ich zbiory są owocne. Mało kto wie, że niektóre okazy można hodować w domu. W ostatnim czasie znalazłam prosty patent na pozyskanie borowików. Byłam zaskoczona jak niewiele potrzeba, by urosły.
Folii spożywczej używamy do przechowywania żywności i pieczenia. Bez niej trudno byłoby sobie wyobrazić wiele czynności w kuchni. Warto trzymać folię spożywczą w zamrażalniku. Tak robił mój dziadek i teraz też tak postępuję. Efekt naprawdę zdumiewa i jest wart polecenia.
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami i w tym stwierdzeniu nie ma ani cienia przesady. Warto włączyć je do swojej diety. Jednak, co zrobić, by pozbyć się charakterystycznej goryczki? Są na to sprawdzone sposoby, z których warto skorzystać.
Jesień to doskonały moment, by wyruszyć na grzybobranie. Jeśli szczęście nam dopisze i znajdziemy leśne okazy, to warto je ususzyć. Jednak, co zrobić, by grzyby nie spleśniały podczas suszenia? Babcia zdradziła mi ważną zasadę. Niestety każdy o niej zapomina.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Przy obfitych zbiorach konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie skarbów lasu. Choć metod jest kilka, szybkie i bardzo wygodne będzie mrożenie. Trzeba jedynie pamiętać o jednym szczególe.