Przed nami Boże Narodzenie, a wraz z nim oprócz rodzinnych spotkań, pojawi się pewien uciążliwy problem. Chodzi o brak miejsca w lodówce. Po prostu pęka ona w szwach od nadmiaru potraw. Czy możemy zatem przechowywać jedzenie na balkonie? Niestety często dochodzi do opłakanego w skutkach błędu.
Kasy samoobsługowe powstały z myślą o tym, by klientom ułatwić życie i skrócić kolejki do tradycyjnych kas. Szybsze płacenie za kupione produkty i większa samodzielność mają być atutem. Jednak naciśnięcie pewnego przycisku na kasie samoobsługowej, może sprawić, że zapłacisz więcej za zakupy w Biedronce.
Pierogi na jarmarku bożonarodzeniowym są jak najbardziej na miejscu. Warto jednak, by były smaczne. Danie, które jeden YouTuberów kupił w Toruniu, było dalekie od jego oczekiwań. Wiemy, co poszło nie tak.
Smażenie ryby może wydawać się banalne. Jednak niewłaściwe użycie soli sprawi, że mięso wyjdzie suche i niesmaczne. Jest też duża szansa, że po prostu się rozpadnie, nim przełożymy je na talerz. Wiemy jak uniknąć kulinarnej wpadki.
Cytryny dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Zwykła herbata z sokiem cytryny staje się wybornym, rozgrzewającym napojem. Dlatego warto cytryny zamrozić, a potem zetrzeć je na tarce. Ten patent każdy powinien znać.
Sałatka jarzynowa to rarytas, który po prostu musi zagościć na świątecznym stole. Jednak zdarza się, że nie wychodzi, tak jak powinna. Wszystko przez jeden składnik, który jest w stanie zepsuć konsystencję tej uwielbianej przez Polaków sałatki oraz jej smak.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Zachwyca smakiem i aromatem. Rosół jadamy w niedziele, ale zamawiamy go też w restauracjach. Cena za talerz tej zupy w restauracji Roberta Lewandowskiego po prostu nie mieści się w głowie.
Grzyby będą królować w wielu wigilijnych potrawach. Jednak zanim zaczniemy się cieszyć ich smakiem, musimy je odpowiednio przygotować. Polecam patent, który wspaniale wpłynie na smak grzybów i skróci czas ich gotowania.
Czy można na święta marzyć o... zwykłej kuchence gazowej? Kiedy wiele z nas rozgląda się za wymarzonymi prezentami, spełniającymi skryte, choć zbytkowne marzenia, są wśród nas ludzie, dla których marzeniem jest realizacja podstawowych potrzeb. Pani Róża jest jedną z tych osób.
Maryla Rodowicz podzieliła się z fanami historią ze swojej wizyty w markecie Carrefour. Za zakupy zapłaciła sporo. Nie ich koszt zaskoczył ją jednak przy kasie.
Lidl i Biedronka przygotowały przedświąteczne obniżki na cytrusy. Koszt pomarańczy i mandarynek nie jest wcale aż tak niski, jak można by oczekiwać. Zerknęliśmy do gazetek, by dowiedzieć się gdzie jest taniej.
W Polsce gotujemy pierogi. Rzadko pieczemy, prawie nigdy nie podsmażamy (no, chyba, że przy odgrzewaniu). To błąd i zmarnowana szansa. Podsmażanie pierogów ma same plusy. Jakie?
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. To warzywo dodajemy do sosów, zup i zapiekanek. Jednak warto zrobić z nim coś jeszcze. Przyda się pokrywka do pokrojenia cebuli. Po wrzuceniu pokrojonej cebuli na patelnię zyskacie ciekawe danie.
Międzynarodowi eksperci wskazali właśnie najbardziej niedoceniane polskie jedzenie. To właśnie oni na początku roku umieścili kuchnię polską w czołówce najlepszych na świecie. Tym razem wystąpili w obronie jednego z polskich przysmaków.
Czekolada po stopieniu jest matowa i wasza polewa kiepsko się prezentuje? Są na to sposoby. A jeden prosty trik sprawi, że nie będziecie musieli się męczyć. Nim przygotujecie dekorację do ciasta, przeczytajcie nasze wskazówki, a deser będzie wyglądał fantastycznie.
Czy prawidłowo odcedzacie makaron? Każdy pewnie powie, że tak. Jednak, gdy poznacie te 2 patenty, może się okazać, że całe życie źle to robiliście. Te sposoby ułatwią wam życie w kuchni.
"Bez śledzia Wigilii nie ma i każdy czeka na tego idealnego" – przekonuje Magda Gessler w jednym z nagrań, które opublikowała w internecie. "Ale ostatnio w śledziach są same porażki" – dodaje szybko i wskazuje na jedną z nich.
Jajko to szara eminencja świątecznego stołu. Choć w Boże Narodzenie rzadziej niż na Wielkanoc jadamy je w całości, to jednak są nieodłącznym składnikiem większości potraw, które przygotowujemy z tej uroczystej okazji. Dlatego w każde święta w większości domów jaja schodzą nie tuzinami, a kopami. Żeby to nie uderzyło nas po kieszeni, warto się przygotować.
Dobrze to znamy. Czasem nawet drobna zmiana w przepisie albo mąka innej marki, niż używałyśmy dotychczas, może sprawić, że sklejanie pierogów sprawia trudności. Kiedy głodni jak wilki domownicy czekają na obiad, a spod moich rąk wychodzą nie takie jak zawsze pierogi, ratuję sytuację na kilka sposobów.
Cytryna wspiera naszą odporność i nadaje smaku rozmaitym potrawom. Jednak, czy wiecie, co się stanie, gdy w połówkę cytryny wbijemy goździki? Ten patent warto wykorzystać w kuchni. Rozwiąże pewien nieprzyjemny problem.
Zaczął się grudzień, a wraz z nim jak grzyby po deszczu w wielu miastach Polski, pojawiły się jarmarki bożonarodzeniowe. Popularny youtuber zamówił w Gdańsku bigos i przeżył ogromne rozczarowanie. Cena była wysoka, a jakość dania znikoma.
Jak Święta Bożego Narodzenia, to na stołach wielu Polaków pojawi się smażona ryba. Jak ją usmażyć, by była chrupiąca, pyszna i zachwyciła smakiem w ten wyjątkowy wieczór? Prezentujemy kilka sprawdzonych rad na rybę z patelni.
Jak karmią w szpitalach? Wiele osób ma złe doświadczenia ze szpitalną dietą. Jednak, jeśli 13-miesięcznej dziewczynce podaje się taki produkt, którego nie chcą na co dzień jeść nawet dorośli, to sprawa szokuje. Sprawę nagłośnił tata małej pacjentki, która trafiła do Szpitala Miejskiego w Gdyni.
Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków od pokoleń. Uwielbiamy jej smak i przyrządzamy ją z różnych okazji. Jednak, co zrobić, by to tradycyjne danie nie zamieniło się w wodnistą papkę? Są na to sprawdzone sposoby.
Masz ochotę na pyszną słodką przekąskę? Zapomnij o spędzaniu długich godzin w kuchni i wydawaniu krocia na zakupy. Sprawdź, jak z zaledwie 4 składników zrobić deser nie tylko smaczny, ale też efektowny. Cała praca zajmie dosłownie kilka minut.
Pomarańcze już za chwile zagoszczą na świątecznych stołach. Prosta sztuczka kuchenne z udziałem widelca może więc okazać się bardzo pomocna. Wiemy, kiedy warto ją zastosować. Będziecie zaskoczeni, jak jest skuteczna.
Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?
Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb. Są zdrowe i pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak są przecież też bardzo zanieczyszczone i tym samym szkodliwe dla zdrowia. Do tej pory eksperci byli zgodni co do najgorszej ryby na rynku. Teraz to się diametralnie zmieniło.