Teleturniej Familiada cieszy się sympatią widzów od 20 lat. W programie startują rodziny i znajomi, a Karol Strasburger zadaje pytania. W jednym z odcinków, a także w sieci pojawiło się pytanie o śledzie. Niektórzy internauci zaskoczyli swoimi odpowiedziami. Co mówili o śledziach?
Naleśniki lubimy jeść na śniadanie i na obiad. Uwielbiają je dzieci, ale nie potrafią odmówić sobie tego dania też dorośli. Prezentujemy przepis na niesamowicie puszyste naleśniki. Zrobisz je raz i przepadniesz. Smak tych naleśników potrafi zdrowo uzależnić.
Chwila przed zamknięciem Biedronki to zwykle pracowity czas dla osób, które zatrudnione są w tym dyskoncie spożywczym. Wykładanie towaru, sprzątanie, ale jak się okazuje coś jeszcze. Klient sklepu nagrał chwile przed zamknięciem Biedronki. Ten filmik może zaskoczyć wiele osób.
Jesz banany na śniadanie? To może nie być najlepszy pomysł. Słodkie owoce, choć obfitują w cenne składniki odżywcze, potrafią na nas niekorzystnie wpłynąć. Sprawdziliśmy, dlaczego i wiemy, jak bezpiecznie włączać je do diety.
Koreczki to niezbędna przekąska na każdej imprezie. Będą smakować moim gościom podczas Andrzejek i Sylwestra. Są znakomite w smaku i bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecam na nie przepis. Zróbcie je, bo naprawdę warto.
Przygotowanie pieczarek wymaga trochę pracy. Z pomocą jednej sztuczki można ją sobie ułatwić. Wystarczy wykorzystać widelec. Sprawdźcie jakie to proste. Później opowiecie o tym wszystkim znajomym.
Folia aluminiowa jest przydatna w kuchni i chętnie używana. Wykorzystuje się ją do pieczenia w piekarniku i grillowania na świeżym powietrzu. Jednak nie każdy wie, że ma też inne zastosowanie. Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki, a efekt wszystkich zdumiewa.
Pomarańcze to samo zdrowie. Dostarczają nam witaminy C i wzmacniają naszą odporność. Czy wiecie, co się stanie, gdy weźmiemy pomarańczę, szklankę i głęboki talerz? Wypróbujcie ten przydatny patent. Przyda się na co dzień w kuchni.
Przed nami Andrzejki, a wraz z nimi lanie wosku i spotkania w gronie rodziny i znajomych. Moich gości poczęstuję znakomitymi roladkami z szynki. Przepis mam od cioci, a to smaczne danie będzie kulinarnym hitem na imprezie andrzejkowej.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do dań obiadowych, robimy z nich zapiekanki i sałatki. Czy wiecie, co się stanie, gdy w to warzywo wbijemy wykałaczki? Efekt robi wrażenie. Warto wypróbować ten przydatny patent w swojej kuchni.
Mandarynki są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Wiadomo, że przed ich jedzeniem, musimy obrać skórkę. Okazuje, że całe życie w zły sposób obierałam te soczyste owoce. Polecam moje ostatnie odkrycie, czyli przydatny patent na obranie mandarynek.
Czy wiecie, jak pozbyć się ości z karpia? Jedna metoda jest bardzo prosta i skuteczna. Wyjaśniam jaki patent od lat służy mi podczas przyrządzania tradycyjnej ryby.
Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.
Choć parówki nie są uznawane za zdrowe, wielu z nas i tak po nie sięga. Jeden z internetowych twórców postanowił pokazać, co się w nich znajduje. Mężczyzna zbadał wyrób pod mikroskopem, a wyniki były przerażające.
Jeśli szukacie przepisu na smaczne i szybkie danie na Andrzejki, to mam dla was właśnie coś takiego. Te roladki podbiją podniebienia waszych gości. Przyrządzicie je szybko i równie szybko roladki znikną z talerzy. Są tak smaczne, że trudno ich sobie odmówić.
TVN zmienił ramówkę. Emitowany dotychczas w środowe wieczory program kulinarny dłużej nie będzie wyświetlany. Sprawdziliśmy, dlaczego stacja zdecydowała się na inne tytuły i wiemy, czego spodziewać się w przyszłym sezonie.
Barszcz czerwony słynie z charakterystycznego słodkawego i kwaśnego smaku oraz intensywnego koloru. Jednak barwa tej tradycyjnej zupy nie zawsze nam odpowiada. Co zrobić, by barszcz zyskał piękny, rubinowy kolor? Moja babcia miała na to doskonały patent, który wszystkim polecam.
Liście laurowe to przyprawa, którą chętnie wykorzystujemy w rozmaitych potrawach. Jednak może stanowić dla nas nie lada zagrożenie. Wyjaśniamy, dlaczego powinniśmy usuwać liście laurowe z dań przed ich podaniem. Ta wiedza może nawet uratować nam życie.
Czy kupujecie żywego karpia na Wigilię? Jeśli jest to tradycją w waszych domach, to być może już ostatni raz z takiego zakupu skorzystacie. Posłowie chcę zmian w prawie, które uniemożliwią sprzedaż żywych ryb. Czy ten zakaz zacznie obowiązywać już od przyszłego roku?
Połowa listopada to dobry moment na przygotowanie pierniczków. Będą one doskonałym smakołykiem na Boże Narodzenie. Ania Bardowska podzieliła się przepisem na najlepsze pierniczki pod słońcem. Wypróbujcie jej przepis w swojej kuchni.
W branży HoReCa, gdzie jakość i świeżość dań w dużej mierze decydują o sukcesie, szefowie kuchni z całego świata zwracają się w stronę Fier Seafood. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: Fier łączy 25-letnią tradycję z elastyczną ofertą, dostarczając produkty najwyższej jakości, które spełniają najbardziej wyrafinowane kulinarne oczekiwania.
Kiełkujące ziemniaki od zawsze budziły wiele wątpliwości. Wiele osób na wszelki wypadek z góry spisywało takie warzywa na straty. Odpowiedź na pytanie czy trzeba wyrzucać kiełkujące ziemniaki nie jest jednak oczywista. Na ten temat wypowiedział się znany dietetyk.
Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych, przekąsek i kanapek. Co jednak zrobić, by nie wychodziły puste w środku? Należy pamiętać o jednym szczególe. Od niego zależy, jak wyjdą nam ogórki.
Jesień nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz sprawiają, że łatwiej o przeziębienie lub infekcję. Jednak mam na to sposób. Przyrządzam syrop z pora. Dorzucam pewien składnik i korzystam z mikstury, która ma o niebo lepsze działanie niż popularny syrop z cebuli czy imbiru.
Jesienią zawsze kupuję bardzo dużo śliwek. Moja rodzina uwielbia śliwkowe przetwory, w naszym domu jesień to też czas na śliwki pod kruszonką i ciasta ze śliwkami. Tak kończy się każdy niedzielny obiad. Śliwki z bazarku niemal codziennie przynoszę kilogramami. Czasami są wśród nich gałązki z liśćmi. Zawsze je wyrzucam. Okazuje się, że to poważny błąd. Shutterstock
Czy wiesz, co zawiera mięso mielone, które kupujesz? Uważne przeczytanie etykiety w sklepie może zaowocować ciekawym odkryciami. Wyjaśniamy, dlaczego czynność ta ma ogromne znaczenie.
Po koncentrat pomidorowy sięga wiele osób. Katarzyna Bosacka sprawdziła ostatnio, jak takie działanie może wpłynąć na nasze zdrowie. Wyniki jej poszukiwań były bardzo zaskakujące. Warto je poznać.
Czy wiecie jak myć pieczarki? Dotychczas płukałam je pod bieżącą wodą. Niedawno dowiedziałam się, że istnieje lepszy sposób, na usunięcia zanieczyszczeń z grzybów. Jest skuteczniejszy i nie powoduje uszkodzenia produktu.